News , Guide

Πώς τα smartphones μετατρέπονται σε όπλα κατά του κορωνοϊού

Η ιχνηλάτηση επαφών παίζει κομβικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου 2020

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αναπτύσσουν τεχνολογικές εφαρμογές που θα συμβάλλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών.

Πρόκειται για μια διαδικασία όπου ο ασθενής περιγράφει με ποιους έχει έρθει σε επαφή, ώστε οι υγειονομικές αρχές να μπορούν εντοπίσουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης ή και μετάδοσης του ιού, ώστε τελικά να απομονωθούν και η υγεία τους να παρακολουθείται στενά.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καταγραφή αυτών των δεδομένων μέσω smartphone θα ήταν μια πολύ πιο αποτελεσματική στρατηγική, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Κάποιες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το Bluetooth για να ειδοποιούν τα άτομα όταν βρίσκονται κοντά σε κάποιον που έχει μολυνθεί με κορωνοϊό, ενώ άλλες χρησιμοποιούν δεδομένα τοποθεσίας GPS.

Στο πλαίσιο αυτό, το CNBC παρουσιάζει τους χειρισμούς των κυβερνήσεων μεγάλων χωρών όσον αφορά τη χρήση της τεχνολογίας ως όπλο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή τεχνολογίας εντοπισμού επαφών, αλλά υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες από διάφορες πολιτείες που επιθυμούν να αναπτύξουν τέτοια συστήματα. Ένας, από μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιεί ανώνυμα δεδομένα GPS και Bluetooth για να καταγράφει αλληλεπιδράσεις και να ειδοποιεί τους ανθρώπους εάν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει τη νόσο Covid-19.

Με το Safe Paths, λοιπόν, οι χρήστες μπορούν να αντιστοιχίσουν ένα προσωπικό αρχείο δεδομένων τοποθεσίας στο τηλέφωνό τους με ένα ανώνυμο ιστορικό τοποθεσίας μολυσμένων ασθενών.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές, όπως το Covid Watch του Stanford University και το CoEpi του Seattle, που συνεργάζονται με το Safe Paths του ΜΙΤ για την επίτευξη ενός τεχνολογικού προτύπου που θα αποδίδει σε διάφορες πλατφόρμες και περιοχές.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Robert Redfield, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εισαγάγουν «πολύ επιθετική» ιχνηλάτηση επαφών σε συνδυασμό με τεστ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο ίδιος δεν προώθησε τη χρήση δεδομένων smartphone για την επίτευξη μια τέτοιας ιχνηλάτησης επαφών, αλλά επεσήμανε ότι τέτοιες ιδέες ήταν υπό «επιθετική αξιολόγηση».

Ευρώπη

Υπάρχουν πολλά projects στην Ευρώπη για την ανάπτυξη πλατφόρμας ιχνηλάτησης ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τέτοιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο ώστε η ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητα καθώς κάποιες χώρες είναι σε αναζήτηση εξόδου από την καραντίνα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργεί εφαρμογή ιχνηλάτησης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Bluetooth ώστε να συγκεντρώσει ανώνυμες πληροφορίες και να ειδοποιεί κάποιον εάν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που φέρει τον κορωνοϊό και πρέπει να αυτοαπομονωθεί.

Σημειώνεται ότι ερευνητές του Oxford University συστήνουν τη χρήση τέτοιων εφαρμογών ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξάπλωσης. Οι ακαδημαϊκοί προτείνουν οποιαδήποτε εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών πρέπει να είναι υποστηρικτική σε άλλες μέτρα όπως η κοινωνική απόσταση και τα τεστ.

Στην Ευρώπη, υπάρχει ένα ρυθμιστικό κίνητρο για πρωτοβουλίες ιχνηλάτησης επαφών για την απόκτηση δικαιώματος απορρήτου.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων έχει δώσει στους καταναλωτές περισσότερα δικαιώματα για τα δεδομένα τους και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται από οργανισμούς.

Με βάση αυτό, η Γερμανία επεξεργάζεται μια εφαρμογή που παρακολουθεί πιθανές αλυσίδες μετάδοσης Covid-19 με Bluetooth.

Ο Chris Boos, ένας από τους προγραμματιστές πίσω από την εφαρμογή, δήλωσε ρητά ότι δεν θέλει να «αναδημιουργήσει την κατάσταση σε ορισμένες ασιατικές χώρες όπου οι άνθρωποι είναι πλήρως εκτεθειμένοι».

Ασία

Η Ασία είναι το μέρος όπου άρχισε η κορωνοϊός, κατά συνέπεια δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκεί γίνεται και η πιο αυστηρή ιχνηλάτηση επαφών.

Η Σιγκαπούρη παρουσίασε μια εφαρμογή τον περασμένο μήνα που ανταλλάσσει σήματα Bluetooth μικρής απόστασης μεταξύ συσκευών όταν οι χρήστες είναι κοντά ο ένας στον άλλο. Λίγο μετά την κυκλοφορία, η πολιτεία της πόλης δήλωσε ότι θα έκανε τον πηγαίο κώδικα αυτού του λογισμικού ελεύθερα διαθέσιμο σε προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο.

Στην περίπτωση της Σιγκαπούρης, το υπουργείο Υγείας προσπάθησε να μετριάσει τέτοιες ανησυχίες, ισχυριζόμενο ότι δεν συλλέγει προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες τοποθεσίας.

Η Νότια Κορέα έχει χρησιμοποιήσει δεδομένα τοποθεσίας κινητού τηλεφώνου για τον εντοπισμό επαφών, ενώ η κυβέρνηση της Κίνας έχει αναπτύξει εφαρμογές παρακολούθησης με κωδικούς QR για να ελέγχει τις κινήσεις των ανθρώπων και να περιορίζει την εξάπλωση του ιού.
Το τελευταίο έχει προκαλέσει φόβους για το ενδεχόμενο κατάχρησης της τεχνολογίας από ορισμένες κυβερνήσεις για παρακολούθηση των πολιτών.

Πηγή: bankingnews.gr

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close