Δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου 2020
Αν έχεις ήδη δει το Unorthodox του Netflix και σου άρεσε τότε ξεκίνα το Shtisel.
Ένας νεαρός άνδρας θέλει μια γυναίκα μεγαλύτερή του αλλά έρχεται αντιμέτωπος με τον αυταρχικό πατέρα του. Ο πατέρας, χήρος, γοητεύεται από τα νόστιμα πιάτα των γυναικών που μοιράζονται μαζί του το φαγητό τους. Η κόρη του προσπαθεί να διαχειριστεί τη φυγή του άντρα της, ο οποίος έφυγε σε επαγγελματικό ταξίδι αλλά μια ερωτική ιστορία φαίνεται να άλλαξε τα σχέδιά του.
Οι ιστορίες αυτές δεν είναι ασυνήθιστες για ένα sitcom. Αυτό που κάνει όμως το Shistel μια binge-worthy σειρά είναι ότι οι χαρακτήρες του είναι οι άντρες με τα μαύρα καπέλα και τις μπούκλες και οι γυναίκες που κρύβουν τα μαλλιά τους με περούκες, του υπέρ-ορθόδοξου Ιουδαϊσμού, μιας κοινότητας που είναι γνωστή με τον όρο Χαρεντί και περιλαμβάνει και τους Χασιντίμ (ευσεβείς Εβραίοι).
Μετά το Unorthodox, τη μίνι σειρά του Netflix, το Shtisel προσφέρει μια βαθύτερη ματιά στη ζωή των ultra ορθόδοξων Εβραίων. Η σειρά δεν έχει κριτική ματιά, λειτουργεί περισσότερο σαν ένα παράθυρο σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου οι άνθρωποι ζουν σε λιτά διαμερίσματα, χωρίς τηλεόραση, smartphones και πρόσβαση στο διαδίκτυο, επαναλαμβάνουν μια προσευχή κάθε φορά που πίνουν ή τρώνε, οι άντρες μελετάνε την Τορά και οι γυναίκες φροντίζουν τα (πολλά) παιδιά τους και τα παντρεμένα ζευγάρια κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια. Αυτό που κάνει όμως το Shtisel ακόμα πιο συναρπαστικό είναι οι ίδιοι οι χαρακτήρες του - εγκλωβισμένοι στον αυστηρό Ιουδαϊσμό ενώ η ζωή προχωρά μπροστά.
Υπάρχει μία λανθάνουσα γοητεία στο να παρατηρείς, έστω και μέσα από μία σειρά, μία καθημερινότητα ανθρώπων που φαίνεται να έχουν μείνει στο Μεσαίωνα. "Η ανταπόκριση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ήταν τόσο δυνατή από τότε που κυκλοφόρησε το Shtisel στο Netflix, που οι δημιουργοί της σειράς σκέφτονται μια τρίτη σεζόν, τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία της δεύτερης, είχε δηλώσει στους New York Times, η Dikla Barkai, παραγωγός της Abot Hameiri Barkai, της εταιρείας παραγωγής της σειράς.
Η παραγωγή του Shtisel έγινε στο Ισραήλ και μεταδόθηκαν δύο σεζόν 12 επεισοδίων, ξεκινώντας το 2013. Η πρώτη σεζόν σάρωσε το ισραηλινά βραβεία που είναι ισοδύναμα με τα Emmys. Η δημοτικότητα της σειράς εκτοξεύθηκε στο Netflix, όπως συνέβη με τις αμερικανικές σειρές You και Riverdale. Η streaming πλατφόρμα, η οποία έχει επεκτείνει τις επιλογές πέραν των αμερικανικών σειρών καθώς επιδιώκει ένα όλο και μεγαλύτερο παγκόσμιο ακροατήριο, παρουσιάζει το Shtisel στα εβραϊκά με αγγλικούς υπότιτλους. Δεν υπάρχει μεταγλωττισμένη έκδοση.
Η σειρά επικεντρώνεται σε μια οικογένεια που ζει στα στενά διαμερίσματα της γειτονιάς Haredi στην Ιερουσαλήμ. Τα μέλη της είναι: ο πατριάρχης Shulem Shtisel (Doval'e Glickman), ένας γενειοφόρος, πεισματάρης δάσκαλος της yeshiva με μια τρυφερή πλευρά, ο μικρότερος γιος του, Akiva (Michael Aloni), ο οποίος βοηθάει τον πατέρα του στη σχολή αλλά το πραγματικό του πάθος είναι η τέχνη - και οι δύο προσπαθούν να διαχειριστούν το θάνατο της συζύγου του Shulem και μητέρας του Akiva - και η αδελφή του Akiva, Giti (Neta Riskin), που έχει φορτωθεί την απουσία του συζύγου της λόγω μιας επαγγελματικής πρότασης στην Αργεντινή, κι έχει μείνει πίσω με τα πέντε τους παιδιά.
Ακολουθώντας το έθιμο του προξενιού, ο Akiva ακυρώνει τη μία επίδοξη νύφη μετά την άλλη, καθώς καμία δεν του προξενεί χαρά. Γνωρίζει όμως την Elisheva (Ayelet Zurer), η οποία έχει χηρέψει δύο φορές και είναι μητέρα ενός μαθητή του. Αισθάνονται έλξη ο ένας για τον άλλον όμως η συνεχής άρνηση του Shulem και οι ενδοιασμοί της ίδιας για έναν ακόμη τόσο γρήγορο γάμο με κάποιον νεότερό της, είναι τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Σε μια σειρά όπου δεν υπάρχουν ερωτικές σκηνές, ούτε καν αγγίγματα, το πάθος και τα συναισθήματα γίνονται ακόμα πιο έντονα. Υπάρχει επίσης ένα υποβόσκων χιούμορ που σε ξαφνιάζει καθώς επίσης κι εμβόλιμες αναφορές στην pop κουλτούρα που δείχνουν ότι ακόμα και μια τόσο αυστηρή θρησκευτική κοινότητα δέχεται παρεμβολές από τον "έξω κόσμο" (η σκηνή όπου ο Shulem διαβάζει τα ονόματα για τα οποία προσεύχεται η 90χρονη μητέρα του είναι απλά τέλεια). Η ομορφιά της σειράς είναι ότι δίνει μια πιο ουσιαστική διάσταση σε ανθρώπους που πολύ συχνά παρουσιάζονται ως ζοφερές καρικατούρες. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία, κάθε χαρακτήρας βιώνει ρεαλιστικές καταστάσεις και συναισθήματα που ενισχύονται από τους αυστηρό πλαίσιο της θρησκείας. Όσο για το τι προσφέρει στους θεατές; Σίγουρα μια πιο διεισδυτική ματιά σε μια κοινότητα που ζει τόσο διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο και για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα.
Πηγή: madamefigaro.gr
Σχετικά

Χρυσές Σφαίρες 2026: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής
Την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026 θα λάβει χώρα η 83η απονομή των Χρυσών Σφαιρών στο Beverly Hilton, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Το Stranger Things, η επιτυχημένη σειρά του Netflix, γίνεται animation
Η περιπέτεια συνεχίζεται για τους αγαπημένους ήρωες


Wednesday 2: Στη δημοσιότητα το πρώτο επίσημο τρέιλερ teaser
Η Jenna Ortega επιστρέφει στον ρόλο της κόρης της διάσημης οικογένειας Addams

Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου: Προβολές ταινιών και συζητήσεις στο πλαίσιο της σειράς «GoetheKino»
Με τρεις ταινίες που προβληματίζουν η σειρά υπόσχεται να δώσει το έναυσμα για ουσιαστικές συζητήσεις και αναστοχασμούς

To Enola Holmes 3 έρχεται στο Netflix - Η νέα περιπέτεια της έφηβης ντετέκτιβ, αδελφής του Σέρλοκ Χολμς στη Μάλτα
Τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Φίλιπ Μπαραντίνι του «Adolescence»

Ο νέος κανονισμός που θα εφαρμοστεί στην επόμενη απονομή των βραβείων Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε σήμερα την τροποποίηση στους κανόνες

To Adolescence είναι η 3η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία του Netflix
Δες τις 10 πιο δημοφιλείς αγγλόφωνες τηλεοπτικές σειρές

Το φινάλε του «You» και οι νέες σειρές και οι ταινίες που έρχονται στο Netflix
Μέχρι τις 27 Απριλίου

Απαγορεύτηκε η «Χιονάτη» στον Λίβανο με πρωταγωνίστρια την Γκαλ Γκαντόν
Η live action ταινία της Disney

Eddington: Δείτε το trailer για τη νέα ταινία με τους Χοακίν Φίνιξ, Πέντρο Πασκάλ, Έμμα Στόουν
Η ταινία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19

Πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ “Η Ιστορία του Χαλκού στην Κύπρο”
Σε σκηνοθεσία Σταύρου Παπαγεωργίου