Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Αυτά είναι τα φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις το σαββατοκύριακο

3 παραδοσιακά και μη φεστιβάλ, για να επισκεφθείς το σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς. Γιορτές όμως θα ατηθούν και στις πόλεις, με με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες.

Αυτό το σαββατοκύρακια θα πάμε σε Σπήλια, Φικάρδου αλλά και στην πρωτεύουσα.

2η Παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού
Τα Σπήλια στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2019 μάς καλούν στη Γιορτή του Μανιταριού και εμείς αυτό δεν το χάνουμε με τίποτα! Και δεν είναι μόνο το ότι αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα σε ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο μέσα στο Δάσος του Τροόδους είναι και που θα μας κεράσουν λαχταριστή σούπα μανιταριού και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, θα πιούμε κρασίί και ζιβανία, θα παρακολουθήσουμε διαλέξεις και σεμινάρια από τους ειδικούς στη συλλογή μανιταριών, οι οποίοι θα μας μυήσουν στα μυστικά, βοηθώντας μας στην ταυτοποίηση και τη διαλογή τους, θα διασκεδάσουμε με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς και θα περάσουμε υπέροχα! Ταυτόχρονα θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μανιταροεδέσματα που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ανακαλύψε κι εσύ λοιπόν τον μυστηριώδη και μαγικό κόσμο των μανιταριών μέσα από σεμινάρια, που θα σου παρέχουν μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη γνώσεων.
>> 23 & 24 Νοεμβρίου, Σπήλια, επ. Λευκωσίας. 

Μέρα Ζιβανίας στο Φικάρδου
Η ζιβανία είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που παράγεται στο νησί μας από τα τέλη του 14ου αιώνα. Ένα προϊόν μοναδικό, συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα που δεν μπορεί να παραχθεί σε καμιά άλλη χώρα. Αξίζει, λοιπόν, να αφιερώσουμε μια μέρα στη ζιβανία! Μια μέρα που θα γίνει θεσμός! Κάθε τέταρτη Κυριακή του Νιόβρη θα πίνουμε ζιβανία στο Φικάρδου. Ζιβανία που θα φτιάχνεται στα παλιά καζάνια του γερο-Χαμπή, του Γιαννακού, της γιαγιάς Ιωάννας, του Νικολή… Αρχή θα κάνουμε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019. Ακολουθώντας τα χνάρια των παππούδων μας θα φτιάξουμε ζιβανία για όλους. Καζάνια διάφορων χρονολογιών θα ανάψουν κι εσείς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς γίνεται η απόσταξη της ζιβανίας και φυσικά να τη δοκιμάσετε. Κι επειδή «μια μέρα ζιβανία» δεν αρκεί θα διατίθεται προς πώληση γνήσια ζιβανία.
>> Κυριακή 24 Νοεμβρίου, Φικάρδου, επ. Λευκωσίας. Πληρ. 99193080. 

Ο Χορός του Λεμονιού
Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στις 20.00, στο Κέντρο PAVILION στη Λευκωσία, το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» διοργανώνει για 33η συνεχή χρονιά την εκδήλωση «Ο Χορός του Λεμονιού» αφιερώνοντας τον στους νέους του Καραβά. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καραβά. Ο χορός του Λεμονιού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1951 στο παραλιακό κέντρο «Ζέφυρος». Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και το ξεριζωμό των Καραβιωτών από τον τόπο τους, οι Καραβιώτες αναβίωσαν τον παραδοσιακό αυτό χορό στην προσφυγιά. Βάσει αυτών ο χορός έχει σαν στόχο τη διατήρηση των παραδόσεων του Καραβά, την προβολή της κωμόπολης και η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των διασκορπισμένων σε όλο τον κόσμο Καραβιωτών. Τι θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα: κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Συγκρότημα της Νεολαίας του Δήμου Καραβά και ελληνικύς χορούς από το Παιδικό Χορευτικό Συγκρότημα.
>>Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, Κέντρο PAVILION, Λευκωσία, 20.00. Είσοδος: €15 για ενήλικες & €10 για παιδιά κάτω των 12 χρονών. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων. Εισιτήρια θα διατίθενται στην είσοδο του Κέντρου το βράδυ του Χορού. Η τιμή περιλαμβάνει: φαγητό και απεριόριστο κυπριακό ποτό (κρασί, μπύρα), συμμετοχή σε κλήρωση.   

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close