Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2019
Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.
Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς. Γιορτές όμως θα ατηθούν και στις πόλεις, με με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες.
Αυτό το σαββατοκύρακια θα πάμε σε Σπήλια, Φικάρδου αλλά και στην πρωτεύουσα.

2η Παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού
Τα Σπήλια στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2019 μάς καλούν στη Γιορτή του Μανιταριού και εμείς αυτό δεν το χάνουμε με τίποτα! Και δεν είναι μόνο το ότι αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα σε ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο μέσα στο Δάσος του Τροόδους είναι και που θα μας κεράσουν λαχταριστή σούπα μανιταριού και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, θα πιούμε κρασίί και ζιβανία, θα παρακολουθήσουμε διαλέξεις και σεμινάρια από τους ειδικούς στη συλλογή μανιταριών, οι οποίοι θα μας μυήσουν στα μυστικά, βοηθώντας μας στην ταυτοποίηση και τη διαλογή τους, θα διασκεδάσουμε με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς και θα περάσουμε υπέροχα! Ταυτόχρονα θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μανιταροεδέσματα που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ανακαλύψε κι εσύ λοιπόν τον μυστηριώδη και μαγικό κόσμο των μανιταριών μέσα από σεμινάρια, που θα σου παρέχουν μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη γνώσεων.
>> 23 & 24 Νοεμβρίου, Σπήλια, επ. Λευκωσίας.

Μέρα Ζιβανίας στο Φικάρδου
Η ζιβανία είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που παράγεται στο νησί μας από τα τέλη του 14ου αιώνα. Ένα προϊόν μοναδικό, συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα που δεν μπορεί να παραχθεί σε καμιά άλλη χώρα. Αξίζει, λοιπόν, να αφιερώσουμε μια μέρα στη ζιβανία! Μια μέρα που θα γίνει θεσμός! Κάθε τέταρτη Κυριακή του Νιόβρη θα πίνουμε ζιβανία στο Φικάρδου. Ζιβανία που θα φτιάχνεται στα παλιά καζάνια του γερο-Χαμπή, του Γιαννακού, της γιαγιάς Ιωάννας, του Νικολή… Αρχή θα κάνουμε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019. Ακολουθώντας τα χνάρια των παππούδων μας θα φτιάξουμε ζιβανία για όλους. Καζάνια διάφορων χρονολογιών θα ανάψουν κι εσείς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς γίνεται η απόσταξη της ζιβανίας και φυσικά να τη δοκιμάσετε. Κι επειδή «μια μέρα ζιβανία» δεν αρκεί θα διατίθεται προς πώληση γνήσια ζιβανία.
>> Κυριακή 24 Νοεμβρίου, Φικάρδου, επ. Λευκωσίας. Πληρ. 99193080.

Ο Χορός του Λεμονιού
Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στις 20.00, στο Κέντρο PAVILION στη Λευκωσία, το Προσφυγικό Σωματείο «Ο Καραβάς» διοργανώνει για 33η συνεχή χρονιά την εκδήλωση «Ο Χορός του Λεμονιού» αφιερώνοντας τον στους νέους του Καραβά. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καραβά. Ο χορός του Λεμονιού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1951 στο παραλιακό κέντρο «Ζέφυρος». Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και το ξεριζωμό των Καραβιωτών από τον τόπο τους, οι Καραβιώτες αναβίωσαν τον παραδοσιακό αυτό χορό στην προσφυγιά. Βάσει αυτών ο χορός έχει σαν στόχο τη διατήρηση των παραδόσεων του Καραβά, την προβολή της κωμόπολης και η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των διασκορπισμένων σε όλο τον κόσμο Καραβιωτών. Τι θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα: κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Συγκρότημα της Νεολαίας του Δήμου Καραβά και ελληνικύς χορούς από το Παιδικό Χορευτικό Συγκρότημα.
>>Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, Κέντρο PAVILION, Λευκωσία, 20.00. Είσοδος: €15 για ενήλικες & €10 για παιδιά κάτω των 12 χρονών. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων. Εισιτήρια θα διατίθενται στην είσοδο του Κέντρου το βράδυ του Χορού. Η τιμή περιλαμβάνει: φαγητό και απεριόριστο κυπριακό ποτό (κρασί, μπύρα), συμμετοχή σε κλήρωση.
Σχετικά
Το διάσημο τσίρκο ακυρώνει όλες τις παραστάσεις της εβδομάδας
Η ανακοίνωση των διοργανωτών
Under the Stars: Μια μαγική φιλανθρωπική βραδιά κάτω από τ’ αστέρια στη Λευκωσία
Πάμε να μοιραστούμε μια αξέχαστη εμπειρία!
Το φετινό Διεθνές Ράλι Ιστορικού και Παλαιού Αυτοκινήτου θα βραβεύσει τα καλύτερα αυτοκίνητα
Το Ράλι θα είναι διήμερο και θα καλύψει μια διαδρομή περίπου 230 χιλιομέτρων με 10 Ειδικές Δοκιμασίες Ακριβείας.
Hello Summer στη Λευκωσία: Το πιο δημιουργικό Handmade Market επιστρέφει!
Με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους τοπικούς δημιουργούς από όλους τους κλάδους, Bakers με γλυκά & pastries, εργαστήρια κ.ά.
To Street Food Party στο Γεφύρι, επιστρέφει
Η καθιερωμένη γιορτή επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά
Weekend Agenda: 30 όμορφα πράγματα που αξίζει να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φεστιβάλ, θέατρο, μουσική, φαγητό, stand-up και οικογενειακές δράσεις γεμίζουν το τριήμερο με επιλογές για κάθε γούστο
Στηρίζουμε μαζί το Δικαίωμα Ελπίδας μέσα από ένα ξεχωριστό κοκτέιλ γκαλά
Φιλανθρωπική βραδιά αγάπης και στήριξης για νέους με αναπηρίες
Το Πάρκο Ακρόπολης θα γεμίσει κάκτους και παχύφυτα
Έρχεται η 17η Ετήσια Έκθεση Κάκτων και άλλων Παχυφύτων
Μαγιάτικο Πανηγύρι στην Άλασσα, με όμορφες εκπλήξεις
Μια όμορφη ανοιξιάτικη γιορτή, για μικρούς και μεγάλους
Πεζοπορούμε με τους Cyprus from Air δίπλα στη θάλασσα, σε μίαν από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού
Μία ξεχωριστή διαδρομή σε ένα από τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία του νησιού, στο Κάβο Γκρέκο
Θα βολτάρουμε και φέτος στα δρομάκια και τις αυλές της Λάνιας
Οι Γυναίκες της Λάνιας θα χαρούν να σας φιλοξενήσουν και πάλι στα γραφικά δρομάκια και στις ανοιχτές αυλές του χωριού
Circus Atmosphere: Μάθαμε ποια είναι η επόμενη στάση του (μετά τη Λευκωσία)
Όλες οι λεπτομέρειες για τις παραστάσεις του