Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2020
Όπως και στις άλλες νόσους που προκαλούν κορωνοϊοί, ο νέος COVID-19 είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού, έτσι τα πρώτα όργανα που συνήθως «χτυπά» είναι οι πνεύμονες.
Όπως αναφέρει στον Guardian ο καθηγητής John Wilson, πνευμονολόγος και πρόεδρος του Royal Australasian College of Physicians, ο βήχας και ο πυρετός που αναπτύσσουν όσοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι αποτέλεσμα της λοίμωξης στο βρογχικό δέντρο, δηλαδή στις διόδους που μεταφέρουν αέρα μεταξύ των πνευμόνων και του εξωτερικού.
«Η εσωτερική επένδυση του βρογχικού δέντρου τραυματίζεται, προκαλώντας φλεγμονή. Αυτή με τη σειρά της ερεθίζει τα νεύρα στους αεραγωγούς με αποτέλεσμα ακόμα και ένας κόκκος σκόνης να προκαλεί βήχα», αναφέρει.
Αν όμως τα πράγματα χειροτερέψουν, τότε μπορεί η φλεγμονή να περάσει από την επένδυση των αεραγωγών και να καταλήξει στις περιοχές όπου γίνεται η ανταλλαγή των αναπνευστικών αερίων, οι οποίες βρίσκονται στις άκρες των αεραγωγών.
Όταν αυτοί μολυνθούν, αντιδρούν εκκρίνοντας φλεγμονώδη υλικά στους λεγόμενους αερόσακους (κυψελίδες) στο κάτω μέρος των πνευμόνων. Αν οι αερόσακοι αυτοί μολυνθούν, τότε προκαλείται έκχυση φλεγμονώδους υλικού μέσα στους πνεύμονες και καταλήγουμε σε πνευμονία.
Όταν γεμίσου οι πνεύμονες με φλεγμονώδες υλικό δεν μπορούν να απελευθερώσουν αρκετό οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος, και έτσι μειώνεται η ικανότητα του σώματος να πάρει οξυγόνο και να διώξει το διοξείδιο του άνθρακα. Και αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από σοβαρή πνευμονία.
Αν όλα τα παραπάνω σας ακούγονται πολύ επιστημονικά, τότε το παρακάτω τρισδιάστατο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής της θωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Τζορτζ Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, Keith Mortman, δείχνει τις βλάβες που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες.
Οι κίτρινες περιοχές που φαίνονται στο βίντεο είναι οι περιοχές του πνεύμονα που έχουν μολυνθεί.
Πώς αντιμετωπίζεται η πνευμονία του κορωνοϊού;
«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε τίποτα που να εμποδίζει τους ανθρώπους να πάθουν πνευμονία λόγω του κορωνοϊού», λέει στον Guardian η Christine Jenkins, πρόεδρος του Lung Foundation Australia.
«Ήδη δοκιμάζονται όλα τα είδη φαρμάκων και ελπίζουμε ότι θα βρούμε κάποιους συνδυασμούς ιικών και αντιιϊκών φαρμάκων οι οποίοι να είναι αποτελεσματικοί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία πέρα από την υποστηρικτική, την οποία και χρησιμοποιούμε στους ασθενείς», προσθέτει.
Οι ασθενείς αυτοί λαμβάνουν οξυγόνο για να διατηρήσουν υψηλά τα επίπεδά του στο αίμα, μέχρι οι πνεύμονές τους να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά καθώς αναρρώνουν. Οι ασθενείς με ιογενή πνευμονία κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν δευτερογενείς λοιμώξεις, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζονται με αντιιϊκά φάρμακα και αντιβίωση.
Σε γενικές γραμμές, όσοι είναι 65 ετών και πάνω κινδυνεύουν περισσότερο από την πνευμονία, καθώς και άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονες, την καρδιά, τα νεφρά ή το συκώτι, οι καπνιστές και τα βρέφη ηλικίας 12 μηνών και κάτω.
«Η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την πνευμονία. Η πνευμονία είναι πάντα σοβαρή για έναν ηλικιωμένο και αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στους ηλικιωμένους. Έχει σημασία να γνωρίζουμε πως όσο υγιείς και δραστήριοι και αν είμαστε, ο κίνδυνος να έχουμε πνευμονία αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε. Ο λόγος είναι πως το ανοσοποιητικό μας εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας πιο δύσκολο το σώμα μας να καταπολεμά τις μολύνσεις και τις ασθένειες», καταλήγει η Jenkins.
Σχετικά

Σε κύμα καύσωνα η Κύπρος - Φτάνει τους 43 βαθμούς η θερμοκρασία
Κόκκινος συναγερμός για κίνδυνο πυρκαγιών - Αναλυτικά το δελτίο καιρού

H «Wednesday» επιστρέφει στο Netflix -Το πρώτο τρέιλερ της δεύτερης σεζόν, πότε κάνει πρεμιέρα [βίντεο]
Η Wednesday Addams επιστρέφει, με το πρώτο μέρος της δεύτερης σεζόν να κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 6 Αυγούστου, ακολουθούμενο από το δεύτερο μέρος στις 3 Σεπτεμβρίου

Το Netflix χρησιμοποιεί πρώτη φορά AI για την δημιουργία ειδικών εφέ
«Η τεχνολογία επέτρεψε στην ομάδα παραγωγής να ολοκληρώσει μία σκηνή δέκα φορές πιο γρήγορα και σε πολύ χαμηλότερο κόστος», δήλωσε ο Τεντ Σαράντος, συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, για τη σειρά «The Eternaut».

Οι πιο 19 φθηνοί καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ευρώπη για αξέχαστες διακοπές
Πρόκειται για επίγειους παραδείσους - Ανάμεσά τους και δύο πόλεις της Κύπρου

Αυτή είναι η νέα παραλία του νησιού
Δημιουργείται νέα παραλία στον Άγιο Αντώνη Λεμεσού στο πλαίσιο της ανάπλασης της Ακταίας Οδού

Καμίνι από σήμερα και για τις επόμενες μέρες η Κύπρος - Τίθεται σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση
Σε κλοιό καύσωνα εισέρχεται από σήμερα και για όλη την εβδομάδα όλη η χώρα

Το κόλπο για να βγει πρώτη η βαλίτσα σου από το αεροπλάνο
Το έξυπνο tip που αυξάνει τις πιθανότητες να πάρεις τις αποσκευές σου πρώτος

Στα ύψη ο υδράργυρος – Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Σε αυτό το νησί της Ελλάδας οι ημερήσιοι επισκέπτες θα πληρώνουν €3
Η Σύμη λέει «φτάνει» στον μαζικό τουρισμό

Πήρε την ανιούσα ο υδράργυρος - Στους 39 βαθμούς αύριο η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Kαιρός: Έρχεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας - Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση

Γαστρονομική εμπειρία με την ΓΑΛΠΟ στη Lidl Food Academy [ΕΙΚΟΝΕΣ]
Μέσα από ένα δημιουργικό σεμινάριο μαγειρικής εκπρόσωποι των ΜΜΕ και Influencers δοκίμασαν συνταγές με προϊόντα της ΓΑΛΠΟ