Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2020
Τα αντισηπτικά και το συχνό πλύσιμο των χεριών προστατεύουν από τον κορωνοϊό αλλά έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα. Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής είναι το πιο συχνό πρόβλημα που παρατηρείται στα χέρια, λόγω της συχνής χρήσης αντισηπτικών, ενώ λιγότερo συχνά παρατηρείται αλλεργική δερματίτιδα.
Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, που οφείλεται στη συχνότητα χρήσης, αποτελεί το 90% των αντιδράσεων, ενώ η αλλεργική δερματίτιδα, που οφείλεται σε αλλεργία σε κάποιο από τα έκδοχα του αντισηπτικού, αποτελεί το 10% των αντιδράσεων.
Τη χρήση μια απλής ή μιας μαλακτικής κρέμας στα διαστήματα μεταξύ των χρήσεων αντισηπτικού ή σαπουνιού προτείνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής δερματολογίας και διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Δημήτριος Ιωαννίδης, ενώ σε περίπτωση σοβαρότερης βλάβης στο δέρμα, συνιστά στους πολίτες να απευθύνονται σε δερματολόγο, ο οποίος θα τους συστήσει τη χρήση κάποιας κορτιζονούχας κρέμας.
Τονίζει, παράλληλα, ότι οι πολίτες, για να προστατεύονται από τον κορονοϊό, πρέπει να χρησιμοποιούν για την καθαριότητα των χεριών τους αντισηπτικά που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ουσίες όπως χλωρίνη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών βλαβών στο δέρμα.
Αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν σαπούνια που έχουν μαλακτικό, το οποίο προστατεύει τα χέρια, αλλά και σαπούνια που έχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες, τα οποία όμως αυξάνουν τον κίνδυνο των αλλεργιών.
“Να χρησιμοποιούνται αντισηπτικά που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ”
«Τα χέρια πρέπει να πλένονται με σαπούνι ή να καθαρίζονται με αντισηπτικό, όταν δεν υπάρχει σαπούνι, τόσο συχνά όσο ορίζουν οι οδηγίες για την προστασία από τον κορονοϊό. Υπάρχουν σαπούνια που περιέχουν μαλακτικό. Αυτά και καθαρίζουν και προστατεύουν το δέρμα.
Επίσης υπάρχουν και σαπούνια που περιέχουν αντιβακτηριακούς παράγοντες. Όσο πιο πολλούς αντιβακτηριακούς παράγοντες περιέχουν, τόσο περισσότερο εμπίπτουν στην κατηγορία των αντισηπτικών και αυξάνεται η πιθανότητα ερεθισμού και αλλεργιών. Τα αντισηπτικά προτείνονται για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης νερού και σαπουνιού.
Πρέπει να χρησιμοποιούνται αντισηπτικά που είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής ή αλλεργική δερματίτιδα, η οποία οφείλεται σε κάποιο από τα έκδοχα του αντισηπτικού.
Σε περίπτωση αλλεργικής δερματίτιδας, ο πολίτης πρέπει να δοκιμάζει ένα άλλο προϊόν. Υπάρχει η δυνατότητα με διάφορες επιδερμικές διαδικασίες, που γίνονται και στο νοσοκομείο και στα ιδιωτικά ιατρεία, να βρεθεί σε τι έχει αλλεργία, αλλά αυτή την περίοδο αυτά τα τεστ δεν γίνονται.
Για την περίπτωση ερεθιστικής δερματίτιδας συνιστάται η χρήση μιας απλής ή μιας μαλακτικής κρέμας χεριών, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρότερου ερεθισμού θα πρέπει οι πολίτες να απευθύνονται σε δερματολόγο για να τους συστήσει τη χρήση κορτιζονούχας κρέμας», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά
Οι 20 νέες σειρές που έρχονται τον Νοέμβριο στο Netflix
Το φθινόπωρο συνεχίζεται με νέες προσθήκες στην τηλεοπτική ατζέντα του streamer, από punk animation μέχρι δράματα εποχής και σύγχρονα horror
Η Φιλομίνα Κανκ βάζει στο στόχαστρο το σινεμά και επιστρέφει στο Netflix
Το «Cunk on Cinema» έρχεται στις 15 Νοεμβρίου, με την Ντιάν Μόργκαν να εξερευνά την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από αφοπλιστικά παράλογες ερωτήσεις και συνεντεύξεις γεμάτες αμηχανία.
Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου ενισχύει το μήνυμα της πρόληψης μέσα από τη συλλογική συμμετοχή
31 εργαζόμενοι του Κέντρου, από διαφορετικές ειδικότητες και επαγγελματικούς ρόλους, μοιράστηκαν μέσα από σύντομα βίντεο τι συμβολίζει για τους ίδιους το ροζ χρώμα
Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο-Αλλάζει το σκηνικό από τη Δευτέρα
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Μεμονωμένες βροχές σήμερα – Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία
Το Σαββατοκύριακο θα παρατηρούνται κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες νεφώσεις
«Περηφάνια και Προκατάληψη»: Πρώτο τρέιλερ της νέας σειράς του Netflix με Έμα Κόριν και Τζακ Λόουντεν
Η νέα παραγωγή φιλοδοξεί να παραμείνει πιστή στο πνεύμα του μυθιστορήματος της Όστεν, που εκδόθηκε το 1813.
Πάνω από 5.000 επισκέπτες στο 3ο Cybersecurity for ALL Festival
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας μέσα από εκθεσιακά περίπτερα, δράσεις εικονικής πραγματικότητας, θεατρικά δρώμενα, παιχνίδια, επιδείξεις και βιωματικές εμπειρίες
Αυτή η κυπριακή πόλη είναι ανάμεσα στους πιο οικονομικούς προορισμούς για city break στην Ευρώπη
Το συνολικό ημερήσιο κόστος για έναν επισκέπτη
6 παραμυθένιοι προορισμοί της Ευρώπης -Πύργοι, μεσαιωνικά τείχη και υπέροχη αρχιτεκτονική
Πόλεις που εντυπωσιάζουν με τα ατμοσφαιρικά σοκάκια τους, την μεσαιωνική αύρα τους και την ιστορία τους.
«Πάφος 2017–2027»: Ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες με στήριξη έως €40.000 ανά έργο
Η πόλη ετοιμάζει το επετειακό της πρόγραμμα για το 2027 και δέχεται προτάσεις από την Κύπρο και το εξωτερικό μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.
Ryanair: Τι αλλάζει για τις αποσκευές από τις 10 Νοεμβρίου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες
Η αλλαγή αφορά όλα τα αεροδρόμια του δικτύου της
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες- Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο