Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2020
Είναι γνωστό πως τα διαφόρων ειδών τραπεζώματα, οικογενειακά και μη, φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά - κάτι που με την πανδημία του κορονοϊού πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ.
Αυτό που επίσης έχει μεγάλη σημασία είναι η όλη προετοιμασία να γίνεται σε μία κουζίνα καθαρή που να έχει απολυμανθεί πολύ καλά.
Όπως δήλωσε στην HuffPost, ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Όμπρι Γκόρντον, «Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι για όλους μας πολύ διαφορετική η καθημερινότητα. Αν κάποιος δεν έχει νοσήσει από τον κορονοϊό τότε θεωρώ πως τα οικογενειακά τραπέζια μπορούν να γίνονται κανονικά».
Καθώς λοιπόν είναι γνωστό πως σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις όλοι λίγο πολύ κυκλοφορούμε στην κουζίνα, άλλοι για να φέρουμε ποτά άλλοι για να ετοιμάσουμε τους μεζέδες, η HuffPost, μας προτείνει μερικές συμβουλές προκειμένου να διατηρήσουμε την κουζίνα μας καθαρή και ασφαλή.
Καθαρίζουμε την κουζίνα σε τακτά χρονικά διαστήματα
Ο πιο σημαντικός κανόνας: Καθαρίζουμε καλά
Σύμφωνα με τον χημικό Γουίλιαμ Κάρολ, του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, «Ο καθαρισμός αφαιρεί τη βρωμιά και τους οργανισμούς που προσκολλώνται σε αυτή. Καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες: τον πάγκο της κουζίνας, το τραπέζι της κουζίνας, ιδίως να εάν συνηθίζουμε να τρώμε εκεί, τα χερούλια και τις πόρτες των ψυγείων, τις πλάκες κοπής, τα μπουτόν της κουζίνας αλλά και τις εξωτερικές επιφάνειες των ντουλαπιών.
Καλό είναι να κάνουμε μια λίστα με τα αντικείμενα που πρέπει να καθαρίζουμε, και την τοποθετούμε πάνω στην πόρτα του ψυγείου. Χρησιμοποιούμε λίγο σαπούνι με νερό. Για να καθαρίσουμε το σφουγγάρι μας στο τέλος της ημέρας, ο Κάρολ προτείνει να το βάλουμε μέσα στο πλυντήριο πιάτων μαζί με τα πιάτα.
Απολύμανση
Η χρήση της χλωρίνης είναι ιδανική. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι:
1) Η χλωρίνη έχει ημερομηνία λήξης.
2) Την αραιώνουμε με λίγο νερό.
3) Αερίζουμε καλά τον χώρο όταν την χρησιμοποιούμε.
4) Προσέχουμε αν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε στην εκάστοτε επιφάνεια ή αντικείμενο χωρίς να το καταστρέψουμε.
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρά απολυμαντικά μαντηλάκια και σπρέι του εμπορίου, αλλά και νερό με σαπούνι.
Αφήνουμε το υγρό να δράσει για ένα λεπτό στην επιφάνεια και μετά σκουπίζουμε.
Πρέπει πάντως να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσεις καθώς κάθε προϊόν έχει τον δικό του διαφορετικό χρόνο που πρέπει να μείνει στην επιφάνεια μέχρι να σκουπιστεί ή να στεγνώσει μόνο του.
Το ξύδι κάνει την δουλειά;
Το ξύδι καθαρίζει αλλά δεν απολυμαίνει. Είναι αναποτελεσματικό ενάντια στα περισσότερα βακτηρίδια και ιούς, συμπεριλαμβανομένου του κοροναϊού.
Γάντια μίας χρήσης
Τα γάντια μίας χρήσης μπορούν να μας βοηθήσουν αν όμως δεν έχουμε τότε να θυμόμαστε πως το καλό και διεξοδικό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο.
Απολύμανση δοχείων
Ενα γυάλινο ή μεταλλικό αντικείμενο, όπως μπουκάλια, καράφες, βάζα αλλά και ντενεκεδάκια τα οποίο πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχουν απολυμανθεί πολύ καλά με κάποια από τα παραπάνω υγρά ή πανάκια.
Μεταφέρουμε την ξηρή τροφή σε αεροστεγή τάπερ
Ξηρές τροφές όπως δημητριακά, όσπρια, ζυμαρικά ή άλλες παρόμοιες καλό θα ήταν να τις μεταφέρουμε σε αεροστεγή τάπερ, έτσι ώστε να μην ανησυχούμε για την πιθανότητα ο ιος να έρθει σε επαφή με την τροφή λόγω της αρχικής συσκευασίας.
Πλυντήριο πιάτων
Αν το πλυντήριο πιάτων μας, έχει πρόγραμμα για απολύμανση, τότε είναι καλό να το χρησιμοποιούμε, καθώς λόγω της υψηλή θερμοκρασίας έχει το νερό, περίπου 70 βαθμοί Κελσίου, οι ιοί δύσκολα επιζούν.
Συσκευασίες
Αν για κάποιο λόγο δεν έχουμε χρόνο να αλλάξουμε την συσκευασία του προϊόντος, όπως αναφέραμε πιο πάνω, τότε το αφήνουμε με την αρχική του σε κάποιο σημείο της κουζίνας με το οποίο δεν έχουμε συχνή επαφή αλλιώς σε κάποιο ντουλάπι για τρεις μέρες. Το χαρτόνι δεν είναι φίλος με τον ιό.
«Γνωρίζουμε πως ένας ζωντανός ιός εξαφανίζεται γρήγορα πάνω σε χαρτόνι», δηλώνει ο καθηγητής Όμπρι Γκόρντον.
Φρέσκα προϊόντα
«Δεν χρειάζεται να απολυμάνουμε τις φρέσκες τροφές», μας λέει ο Ομπρι Γκόρντον.
Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι ιοί δεν μεταφέρονται μέσα από τις τροφές, ενώ και αυτοί που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα δεν τείνουν να αναπαράγονται μέσω του πεπτικού μας συστήματος.
Πλύσιμο των χεριών
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην κουζίνα πρέπει οπωσδήποτε να πλύνουμε πολύ καλά τα χέρια μας.
Σχετικά
Επαναπιστοποίηση ISO 50001 για το σύνολο των εγκαταστάσεων της Lidl Κύπρου
Η εταιρεία ενδυναμώνει σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση
TUS Airways: Οι νέοι, υπέροχοι προορισμοί που θα μας ταξιδέψει
Η TUS Airways ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου της με την προσθήκη ακόμη ενός αεροσκάφους Airbus A320, το οποίο αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο-κόσμημα της Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean εδραιώνει την παρουσία της στη Βόρεια Ελλάδα με το MERAVIA – Leonardo Limited Edition
Η ευρωπαϊκή πόλη που ανακηρύχθηκε ως η πιο πολύχρωμη στον κόσμο -Ποιες άλλες είναι στη 10άδα
Σε μια εποχή όπου η ταξιδιωτική εμπειρία συνδέεται με την εικόνα μια νέα μελέτη από την JustCover επιχειρεί να αναδείξει τις πιο πολύχρωμες πόλεις του κόσμου
5* Premium All-Inclusive Imperial Island Resort: Μία όαση οικογενειακών αναμνήσεων άνοιξε στην Πάφο
Οι φετινές διακοπές στο 5* Imperial Island Resort ξεκινούν με 35% έκπτωση και δωρεάν διανυκτερεύσεις.
Harry Potter: Το HBO ανανέωσε από τώρα τη δεύτερη σεζόν - Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα
Η πρώτη σεζόν της σειράς αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τα Χριστούγεννα του 2026
Καιρός: Έρχεται μίνι καλοκαίρι
Ανεβαίνει αισθητά από σήμερα η θερμοκρασία–Περαιτέρω άνοδος τις επόμενες μέρες
Άνοιξαν οι οι αιτήσεις για τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2026
Τα χωριά της Κύπρου θα μετατραπούν και φέτος σε ζωντανούς γιορτινούς προορισμούς
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ στο Netflix
Το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του KYLIE, της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ, που έρχεται στις 20 Μαΐου με σπάνιο αρχειακό υλικό
24ώρη ανάσα πολυτέλειας στο ανανεωμένο Anassa Hotel
Aνανεωμένο εκπληκτικά, το Anassa προσφέρει κάτι παραπάνω από μια μοναδική εμπειρία διαμονής. Βρίσκεται, εξάλλου, στο πιο ήρεμο σημείο της Κύπρου