News , Guide

Επτά μύθοι για τον κορωνοϊό

Τι δεν ίσχυει απο αυτά που διαβάζουμε για τον ιό

Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2020

Ο κορωνοϊός έχει ανακηρυχθεί επίσημα πανδημία οπότε ήρθε η ώρα να δούμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες καταστάσεις επικρατεί μια δόση παραπληροφόρησης που παραπλανά του πολίτες. Στη προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ξεκαθαρίσει ορισμένους μύθους σχετικά με τον ιό.

1. Ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται σε πολύ ζεστό ή κρύο κλίμα
Λάθος. Ο κορονοϊός έχει αποδειχθεί ότι εξαπλώνεται σε θερμό, υγρό υποτροπικό και κρύο κλίμα. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε όλες τις περιοχές και συμβουλεύει τους πολίτες ανεξάρτητα από το κλίμα να λαμβάνουν πάντα προστατευτικά μέτρα, ειδικά αν ζουν ή ταξιδεύουν σε μια περιοχή με επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.


2. Οι στεγνωτήρες χεριών σκοτώνουν τον ιό
Οι στεγνωτήρες χεριών δεν σκοτώνουν τον ιό, αλλά το πλύσιμο των χεριών. Ο ΠΟΥ συμβουλεύει όταν πλένετε τα χέρια σας - κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας αυτή τη περίοδο - θα πρέπει να τα στεγνώνετε με ένα χαρτομάντιλο, χαρτί κουζίνας ή με ζεστό αέρα από τον στεγνωτήρα.

3. Τα εμβόλια για τη πνευμονία μπορούν να μας προστατεύσουν από τον κορωνοϊό
Δεν υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να σας προστατέψουν από τον κορονοϊό - και αυτά περιλαμβάνουν και τα εμβόλια για τις πνευμονικές νόσους. Με βάση αυτό, ο εμβολιασμός κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος συνιστάται για να προστατέψει την υγεία σας.

Ο Covid-19 χρειάζεται δικό του εμβόλιο, το οποίο ερευνητές μελετούν και ψάχνουν να βρουν. Το BBC δήλωσε ότι πιθανά εμβόλια δοκιμάζονται τώρα σε ζώα και αν όλα πάνε καλά αναμένονται δοκιμές σε ανθρώπους αργότερα αυτό το χρόνο. Αν το δούμε ρεαλιστικά δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια μέχρι και τα μέσα του 2021 καθώς χρειάζονται ενδελεχείς δοκιμές πριν τη μαζική παραγωγή και διανομή.

4. Το αλατόνερο μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια
Μπορεί κατά καιρούς να ρίχνεις αποσυμφορητικό διάλυμα στη μύτη σου για να την καθαρίσεις, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή πρακτική μπορεί να σας προστατέψει από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το συχνό ξέπλυμα της μύτης βοηθάει στην γρήγορη ανάρρωση από ένα κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να προλαμβάνει και να αποτρέπει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

5. Το ζεστό μπάνιο θα σας βοηθήσει να μην προσβληθείτε από τον ιό
Όσο και αν μας πονάει να το πούμε - γιατί το μπάνιο είναι τέλειο -, ένα καλό μούλιασμα στην μπανιέρα δεν θα σας μειώσει τις πιθανότητες να κολλήσετε τον ιό. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος σας θα παραμείνει μεταξύ τους 36.5°C με 37°C ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία στο μπάνιο. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα ζεστά, καυτά μπάνια μπορεί να είναι επικίνδυνα αν το νερό είναι πολύ καυτό, γιατί μπορεί να κάψετε το δέρμα σας.

Έτσι, αν εσείς θέλετε να μουλιάσετε στη μπανιέρα και να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική ημέρα, δεν θα σας σταματήσουμε. Το να βρίσκεστε σε μια κατάσταση ηρεμίας, χαλάρωσης και χωρίς άγχος θα κρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σας υπό έλεγχο.

6. Είναι ασφαλές να φτιάχνετε δικό σας αντισηπτικό
Με τα αντισηπτικά να εξαφανίζονται σιγά σιγά από τα ράφια των καταστημάτων, πολλοί έχουν αποφασίσει να φτιάξουν δικό τους υποστηρίζοντας ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.

Η δρ. Τζένα Μακκιόχι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, λέει στη HuffPost UK ότι τα αντισηπτικά που έχουν πάνω από 60% αλκοόλ θεωρούνται τα καλύτερα και για αυτό άλλες λύσεις όπως να το φτιάξετε μόνοι σας δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά.

«Δεν θα προσπαθούσα να φτιάξω μόνη μου στο σπίτι αντισηπτικό. Δεν είναι απαραίτητο για τους περισσότερους που έχουν πρόσβαση σε σαπούνι και νερό για να πλύνουν τα χέρια του, το οποίο είναι επαρκές. Το αντιστικτικό που θα φτιάξετε πιθανόν να είναι λιγότερο αποδοτικό από αυτά που θα αγοράζατε και περιέχουν γνωστή ποσότητα αλκοόλ» δηλώνει.

7. Τα αντιβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό
Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο μολύνσεις από μικρόβια και, παρά τη κοινή πεποίθηση, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κρυολογήματα, ωτίτιδες και παρόμοιες ασθένειες - και φυσικά στον κορονοϊό. Σε όσους νοσηλεύονται με κορονοϊο μπορεί να χορηγούνται αντιβιοτικά καθώς είναι δυνατή η μόλυνση και από άλλα μικρόβια.

Σχετικά

Ατζέντα
December 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close