Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2020
Ο κορωνοϊός έχει ανακηρυχθεί επίσημα πανδημία οπότε ήρθε η ώρα να δούμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες καταστάσεις επικρατεί μια δόση παραπληροφόρησης που παραπλανά του πολίτες. Στη προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ξεκαθαρίσει ορισμένους μύθους σχετικά με τον ιό.
1. Ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται σε πολύ ζεστό ή κρύο κλίμα
Λάθος. Ο κορονοϊός έχει αποδειχθεί ότι εξαπλώνεται σε θερμό, υγρό υποτροπικό και κρύο κλίμα. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε όλες τις περιοχές και συμβουλεύει τους πολίτες ανεξάρτητα από το κλίμα να λαμβάνουν πάντα προστατευτικά μέτρα, ειδικά αν ζουν ή ταξιδεύουν σε μια περιοχή με επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.
2. Οι στεγνωτήρες χεριών σκοτώνουν τον ιό
Οι στεγνωτήρες χεριών δεν σκοτώνουν τον ιό, αλλά το πλύσιμο των χεριών. Ο ΠΟΥ συμβουλεύει όταν πλένετε τα χέρια σας - κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνουμε όλοι μας αυτή τη περίοδο - θα πρέπει να τα στεγνώνετε με ένα χαρτομάντιλο, χαρτί κουζίνας ή με ζεστό αέρα από τον στεγνωτήρα.
3. Τα εμβόλια για τη πνευμονία μπορούν να μας προστατεύσουν από τον κορωνοϊό
Δεν υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να σας προστατέψουν από τον κορονοϊό - και αυτά περιλαμβάνουν και τα εμβόλια για τις πνευμονικές νόσους. Με βάση αυτό, ο εμβολιασμός κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος συνιστάται για να προστατέψει την υγεία σας.
Ο Covid-19 χρειάζεται δικό του εμβόλιο, το οποίο ερευνητές μελετούν και ψάχνουν να βρουν. Το BBC δήλωσε ότι πιθανά εμβόλια δοκιμάζονται τώρα σε ζώα και αν όλα πάνε καλά αναμένονται δοκιμές σε ανθρώπους αργότερα αυτό το χρόνο. Αν το δούμε ρεαλιστικά δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια μέχρι και τα μέσα του 2021 καθώς χρειάζονται ενδελεχείς δοκιμές πριν τη μαζική παραγωγή και διανομή.
4. Το αλατόνερο μπορεί να σκοτώσει τα μικρόβια
Μπορεί κατά καιρούς να ρίχνεις αποσυμφορητικό διάλυμα στη μύτη σου για να την καθαρίσεις, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή πρακτική μπορεί να σας προστατέψει από τον νέο κορονοϊό.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το συχνό ξέπλυμα της μύτης βοηθάει στην γρήγορη ανάρρωση από ένα κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να προλαμβάνει και να αποτρέπει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
5. Το ζεστό μπάνιο θα σας βοηθήσει να μην προσβληθείτε από τον ιό
Όσο και αν μας πονάει να το πούμε - γιατί το μπάνιο είναι τέλειο -, ένα καλό μούλιασμα στην μπανιέρα δεν θα σας μειώσει τις πιθανότητες να κολλήσετε τον ιό. Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος σας θα παραμείνει μεταξύ τους 36.5°C με 37°C ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία στο μπάνιο. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα ζεστά, καυτά μπάνια μπορεί να είναι επικίνδυνα αν το νερό είναι πολύ καυτό, γιατί μπορεί να κάψετε το δέρμα σας.
Έτσι, αν εσείς θέλετε να μουλιάσετε στη μπανιέρα και να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική ημέρα, δεν θα σας σταματήσουμε. Το να βρίσκεστε σε μια κατάσταση ηρεμίας, χαλάρωσης και χωρίς άγχος θα κρατήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σας υπό έλεγχο.
6. Είναι ασφαλές να φτιάχνετε δικό σας αντισηπτικό
Με τα αντισηπτικά να εξαφανίζονται σιγά σιγά από τα ράφια των καταστημάτων, πολλοί έχουν αποφασίσει να φτιάξουν δικό τους υποστηρίζοντας ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει.
Η δρ. Τζένα Μακκιόχι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, λέει στη HuffPost UK ότι τα αντισηπτικά που έχουν πάνω από 60% αλκοόλ θεωρούνται τα καλύτερα και για αυτό άλλες λύσεις όπως να το φτιάξετε μόνοι σας δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά.
«Δεν θα προσπαθούσα να φτιάξω μόνη μου στο σπίτι αντισηπτικό. Δεν είναι απαραίτητο για τους περισσότερους που έχουν πρόσβαση σε σαπούνι και νερό για να πλύνουν τα χέρια του, το οποίο είναι επαρκές. Το αντιστικτικό που θα φτιάξετε πιθανόν να είναι λιγότερο αποδοτικό από αυτά που θα αγοράζατε και περιέχουν γνωστή ποσότητα αλκοόλ» δηλώνει.
7. Τα αντιβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό
Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο μολύνσεις από μικρόβια και, παρά τη κοινή πεποίθηση, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε κρυολογήματα, ωτίτιδες και παρόμοιες ασθένειες - και φυσικά στον κορονοϊό. Σε όσους νοσηλεύονται με κορονοϊο μπορεί να χορηγούνται αντιβιοτικά καθώς είναι δυνατή η μόλυνση και από άλλα μικρόβια.
Σχετικά


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το φιλανθρωπικό Gala Dinner, “A Night in Paris”
Από το συμβούλιο και τα μέλη του σωματείου Ladies Circle 1 Λευκωσίας

Πώς ψηφίζουμε στη Eurovision 2025 – Απόψε εμφανίζεται η Κύπρος
Λεπτομέρειες για τον Α’ Ημιτελικό

Αυξημένη τουριστική κίνηση σε ευρωπαϊκές πόλεις – Ποιες ελληνικές περιλαμβάνονται
Ο «υπερτουρισμός» αναδεικνύεται ξανά σε μείζον ζήτημα

Η Lidl Κύπρου συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών με το Lidl Plus
Η εταιρεία αναβαθμίζει την εμπειρία των καταναλωτών με το ψηφιακό πρόγραμμα πιστότητάς της, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 1.700€

Αυλαία στο Φεστιβάλ Καννών: Λάμψη, επιστροφές και ο μεγάλος πρωταγωνιστής
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τη Τρίτη 13 μέχρι τις 24 Μαΐου


Ημερήσια εξόρμηση στον καταρράκτη του Μιλλομέρη και σε οινογνωσία στις Πλάτρες
Μονοήμερη εκδρομή στα βουνά

Η ιδανική επιλογή για ένα γάμο γεμάτο ρομαντισμό, πολυτέλεια και προσοχή στη λεπτομέρεια
Ένας από τους πιο πολυτελείς και εμβληματικούς προορισμούς στην Κύπρο, που προσφέρει ένα μαγευτικό περιβάλλον για αξέχαστες εκδηλώσεις.

Οι παραλίες της Λάρνακας γέμισαν φοινικόδεντρα (εικόνες)
Πράσινες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου Λάρνακας


Αυτός είναι ο πρώτος προορισμός της Wizz Air από την Πάφο
Η Wizz Air επεκτείνει το δίκτυό της στην Κύπρο με τη νέα σύνδεση Πάφος–Γερεβάν, που ξεκινά τον Οκτώβριο με ναύλους από 29,99 ευρώ.