News , Guide

Κορωνοϊός: Ποιες χώρες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας

Οι επισημάνσεις του Π.Ο.Υ για των αριθμό των ασθενών και μια σύγκριση μεταξύ Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας.

Δημοσιεύτηκε στις 17 Μαρτίου 2020

Σε μια καθημερινή, αβάσταχτη καταμέτρηση νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και νέων νεκρών από την εξάπλωση του κορονοϊού που τρομάζει πολίτες, κυβερνήσεις και επιστημονική κοινότητα αναγκάζεται να υποβάλλεται η ανθρωπότητα με χώρες της Ευρώπη- και πρώτη πάντα την Ιταλία- τις ΗΠΑ και το Ιράν να αποτελούν τις βασικές εστίες εξάπλωσης του ιού. 

Η καμπύλη που παρουσιάζει την διαρκή αύξηση των νεκρών και των κρουσμάτων ακολουθεί μια διαρκώς ανοδικό πορεία και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 7.174 θάνατοι, 182.725 κρούσματα ενώ 79.883 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. 

Ο ιός έχει εξαπλωθεί πλέον σε 162 χώρες ενώ πέραν της Κίνας, για την  οποία τα χειρότερα φαίνεται πως είναι πίσω της, οι χώρες με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα  κρούσματα και νεκρούς είναι: Ιταλία, Ιράν, Ισπανία, Νότια Κορέα (όπου όμως και εκεί φαίνεται να υπάρχει σταθεροποίηση της κατάστασης), Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η Ισπανία παρουσιάζει καταγράφει σε ημερήσια βάση όλο και περισσότερα κρούσματα (έχει φτάσει σχεδόν το 1/3 αυτών της Ιταλίας συγκρατεί χαμηλά (πάντα συγκριτικά) τον αριθμό των νεκρών. Η δε Γερμανία με 2700 λιγότερα κρούσματα από την Ισπανία και 1/4 των κρουσμάτων της Ιταλίας έχει μόλις 17 νεκρούς. Οι δύο τελευταίες καταγράφουν 342 και 2.158 θανάτους.

Όπως επισημαίνει δε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην τελευταία σχετική ενημέρωση για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των νεκρών εκτός της Κίνας έχει ξεπεράσει των συνολικό αριθμό των ασθενών και των θανάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα. 

Ιταλία

Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 3.233 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 349 θάνατοι και αν και κάποιοι σπεύδουν να κάνουν λόγο για μια πρώτη μείωση των ημερήσιων καταγραφών, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι πολύ νωρίς για τέτοιες υποθέσεις. 

Συνολικά: 27.980 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 2.158 νεκροί, 2.749 άτομα που ανάρρωσαν. 

Ιράν

Σταθερά υψηλός, αλλά όχι όπως στην Ιταλία, παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση. Μόνο χθες οι αρχές έκαναν λόγο για 1.053 και 129 και αξίζει να τονιστεί πως αν και υπάρχει μείωση του αριθμού των νέων ασθενών η αριθμός των νεκρών που αναφέρονται καθημερινά ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. 

Συνολικά: 14.991 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 853 νεκροί, 4.996 άτομα που ανάρρωσαν. 

Ισπανία

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στη χώρα με 1.954 νέα κρούσματα και 48 θανάτους τη Δευτέρα. Ωστόσο, αν και ο αριθμός των ασθενών εμφανίζεται να έχει φτάσει σχεδόν το 1/3 αυτών της Ιταλίας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συγκρατήσει τον αριθμό των νεκρών. 

Συνολικά: 9.942 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 342 νεκροί, 530 άτομα που ανάρρωσαν. 

Κρούσματα  και νεκροί...
WORLDMETERS.INFO
Κρούσματα  και νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο. 
 

Νότια Κορέα

Μειώνονται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και νεκρών σε ημερήσια βάση. Το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί 84 νέοι ασθενείς και τέσσερις θάνατοι παρουσιάζοντας σταθερά πλέον καθοδική πορεία. 

Συνολικά: 8.320 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 81 νεκροί, 1.401 άτομα που ανάρρωσαν. 

Γερμανία

Ανέφερε ξανά αυξημένο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο και συγκεκριμένα 1.459 ενώ καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι. Η χώρα ωστόσο έχει καταφέρει να είναι από τις λίγες που συγκρατεί, συγκριτικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, σε τόσο χαμηλό αριθμό τους νεκρούς. 

Συνολικά: 7.272 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 17 νεκροί, 67 άτομα που ανάρρωσαν. 

Χθες η Καγκελάριος ’Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε «άνευ προηγουμένου» μέτρα. Όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις τράπεζες, τα πρατήρια βενζίνης, τα καθαριστήρια και τα κομμωτήρια. Απαγορεύονται στο εξής τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία, αλλά και οι τουριστικές διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία. Κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες, αλλά και οι παιδικές χαρές.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να πλήξουν σοβαρά την γερμανική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας, το λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ότι θα έχει απολεσθέντα έσοδα αξίας 1,15 δισεκ. ευρώ κάθε ημέρα που τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά, ενώ τα πρώτα «λουκέτα» αναμένονται εντός εβδομάδων. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέφαν Γκεντ, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, των επίπλων και των καλλυντικών έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα. «Τώρα έρχεται η ολική καταστροφή. Μέσα σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες θα αρχίσουν οι χρεοκοπίες. 

 

Η εξάπλωση του
WHO
Η εξάπλωση του ιού.
 

Γαλλία

Σταθερή η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων ενώ τη Δευτέρα οι αρχές ανέφεραν 1.210 και 21 νεκρούς μετά από ένα 24ωρο στο οποίο είχαν καταγραφεί 36 θάνατοι. 

Συνολικά: 6.633 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 148 νεκροί, 67 άτομα που ανάρρωσαν. 

Στο μεταξύ στη χώρα θα αναπτυχθούν 100.000 αστυνομικοί για την επιβολή των μέτρων αυστηρού περιορισμού που διέταξε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο έως και 135 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο διάγγελμα του Μακρόν ανακοίνωσε πως από σήμερα και για διάστημα 15 ημερών, οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν έξω μονάχα για τα απαραίτητα.

ΗΠΑ

Οι αρχές ανέφεραν 64 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και 7 νέους θανάτους ενώ και στις δύο περιπτώσεις καταγράφεται σταθερά αυξητική τάση. 

Συνολικά: 4.727  επιβεβαιωμένα κρούσματα, 93 νεκροί, 74 άτομα που ανάρρωσαν. 

Κίνα 

Καταγράφηκαν μόλις 21 νέα κρούσματα στη χώρα και 13 θάνατοι το τελευταίο 24 ωρο ενώ συνεχίζεται η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στην επαρχία Χουπέι  και την εστία εξάπλωσης, την πόλη Γουχάν. 

Ο δήμος της Γουχάν μάλιστα ανακοίνωσε ότι στο εξής, όλοι όσοι επιστρέφουν σε αυτή από το εξωτερικό θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες. Ανάλογο μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην αυτόνομη κινεζική περιοχή του Χονγκ Κονγκ, για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε η επικεφαλής της κυβέρνησής του Κάρι Λαμ σήμερα.

Συνολικά: 80.881 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 3.226 νεκροί, 68.690 άτομα που ανάρρωσαν. 

Τουρκία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις συναθροίσεις σε χώρους λατρείας, διατάσσει να κλείσουν καφέ, σινεμά, θέατρα, νυχτερινά κέντρα και πολιτιστικοί χώροι, ενώ αναστέλλει τις αεροπορικές συνδέσεις και με άλλες χώρες, καθώς εντείνει την προσπάθειά της να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, η οποία επιταχύνεται στη χώρα, όπου πλέον αριθμεί 47  κρούσματα.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν ξεχωρίζει η αναστολή μέχρι νεοτέρας των ομαδικών προσευχών στα τεμένη, συμπεριλαμβανομένης της προσευχής της Παρασκευής. Ο επικεφαλής της αρχής θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς πάντως διαβεβαίωσε ότι τα περίπου 90.000 τζαμιά της χώρας θα μείνουν ανοικτά, ώστε οι πιστοί να μπορούν να προσεύχονται ο καθένας μόνος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ”εισαγόμενα” τονίζοντας πως «Η επαφή με ξένες χώρες θα παραμείνει πηγή κινδύνου». 

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των σχολείων ήδη την περασμένη εβδομάδα. Την Κυριακή, οι αρχές έθεσαν σε καραντίνα χιλιάδες πιστούς που επέστρεψαν από το προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία.

Ιρλανδία 

Αριθμεί μέχρι στιγμής μόνος 223 κρούσματα και 2 νεκρούς αλλά οι προβλέψεις του πρωθυπουργού, Λίο Βαράντκαρ είναι δυσοίωνες καθώς αναμένει 15.000 μέχρι τα τέλη του Μαρτίου όπως δήλωσε. 

Οι αρχές της χώρας  συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν όλα τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα ενώ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στο Δουβλίνο έχουν κλείσει όπως επίσης νυχτερινά κέντρα και  και έχει επιβληθεί απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.  

Το θέμα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι να κλειδαμπαρώσουμε τη χώρα αύριο και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Αυτό δεν είναι δυνατό (...) Κανένας δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, αλλά θεωρώ ότι οπωσδήποτε θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε αυτό για πολλούς μήνες, όχι απλά μερικές εβδομάδες».

Προειδοποίησε δε πως 100.000 αν όχι ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας τις προσεχείς εβδομάδες και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι τράπεζες θα προσφέρουν διευκολύνσεις σε όσους δανειολήπτες χάσουν τη δουλειά τους. 

Ρουμανία

Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες ενώ όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός η σχετική απόφαση δίνει τη δυνατότητα  στις αρχές να επιβάλουν σταδιακά μέτρα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, όπως το κλείσιμο συνοριακών διαβάσεων, εστιατορίων, ξενοδοχείων, καφέ κ.ά,, όπως και να εξετάσουν, όπου χρειάζεται, την κατάργηση αεροπορικών, σιδηροδρομικών ή ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Σημειώνεται πως η χώρα έχει μέχρι στιγμής 168 επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έδωσε εντολή να τεθεί σε καραντίνα το σύνολο της επικράτειας καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 33. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close