Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου 2020
Η ΕΕ περιορίζει τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς τρίτα κράτη για 30 μέρες και προτείνει συντονισμό υγειονομικών ελέγχων στο εσωτερικό της, ανακοίνωσαν οι Πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την τηλεδιάσκεψη των G7.
"Χρωστάμε να πούμε στους Ευρωπαίους πολίτες την αλήθεια, αυτή θα είναι μια μακρά κρίση, μια δύσκολη κρίση, μια σοβαρή κρίση και για αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό να δείξουμε ενιαίο μέτωπο και να σταθούμε ενωμένοι πιο πολύ από ποτέ", δήλωσε σχετικά ο Σαρλ Μισέλ.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε: "για αυτό το λόγο, εργαστήκαμε από κοινού με τα Κράτη Μέλη, πάνω σε έναν αριθμό προτάσεων, ώστε να διαχειριστούμε το ζήτημα των συνόρων, των εσωτερικών συνόρων και των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα σας μιλήσει η Πρόεδρος της Κομισιόν σε περισσότερο βάθος".
Η φιλοσοφία είναι να μειώσουμε κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση προσώπων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι προϊόντα και φορτία μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της κοινής αγοράς όσο είναι δυνατόν και να εξασφαλίσουμε ότι οι προμήθειες διέρχονται από αυτήν", τόνισε ο Σαρλ Μισέλ. "Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα: περιορισμός της εξάπλωσης κατά το περισσότερο δυνατό, για να διασφαλίσουμε ότι ο τομέας της υγείας των Κρατών Μελών μπορεί να προετοιμαστεί για ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες και μέρες", σημείωσε.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σημείωσε νωρίτερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα μέρη του κόσμου αντιμετωπίζουν μια κρίση δημόσιας υγείας εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το σύστημα υγείας μας βρίσκεται υπό πίεση. Ως εκ τούτου, τα Κράτη Μέλη λαμβάνουν ισχυρά μέτρα για να επιβραδύνουν τη διάδοση του ιού. Αλλά αυτά τα μέτρα είναι αποτελεσματικά μόνο όταν είναι συντονισμένα".
Όπως είπε "αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζουμε σήμερα κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα στα σύνορα Έχουμε δύο σκέλη εργασίας: πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από την εξάπλωση του ιού και ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε τη ροή των εμπορευμάτων. Προτείνουμε λοιπόν τις λεγόμενες πράσινες λωρίδες, λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, να δοθεί προτεραιότητα στη μεταφορά αγαθών, όπως τα ιατρικά προϊόντα, τα αναλώσιμα αγαθά, κυρίως για τις υπηρεσίες τροφίμων και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης".
Σημείωσε δε ότι "πρέπει όμως να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε την τεράστια πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας μας. Όσο λιγότερα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Όπως πληροφόρησα τους εταίρους μας της ομάδας των 7, προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων (της ΕΕ) να εισαγάγουν έναν προσωρινό περιορισμό σε μη ουσιαστικά ταξίδια προς την ΕΕ. Ο περιορισμός πρέπει να ισχύει για μια αρχική περίοδο 30 ημερών, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά περίπτωση. "
Πηγή: ΚΥΠΕ
Σχετικά
Το «Adolescence» κατέκτησε αριθμό-ρεκόρ τηλεοπτικών BAFTA
Η σειρά των Στίβεν Γκρέιαμ και Τζακ Θορν κέρδισε τέσσερα βραβεία στην βραδιά των τηλεοπτικών BAFTA, ένα παραπάνω από όσα ποτέ είχαν κερδηθεί μέχρι σήμερα
Οι Oasis επιστρέφουν και στη μεγάλη οθόνη: Το reunion tour γίνεται κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ
Με backstage στιγμές, αποκλειστικές εικόνες από την περιοδεία και τις πρώτες κοινές συνεντεύξεις των αδελφών Γκάλαχερ μετά από 25 χρόνια, το ντοκιμαντέρ των Oasis έρχεται σε IMAX και Disney+
Το Columbia Beach Resort προτείνει τις πιο καλοσχεδιασμένες αποδράσεις του Κατακλυσμού
Τρία διαθέσιμα stay offers, για κάθε τύπο ταξιδιώτη
Στη 2η θέση παγκοσμίως ελληνική παραλία – Eνας αληθινός παράδεισος
Οι πιο εντυπωσιακές ακτές του πλανήτη μπήκαν στο μικροσκόπιο διεθνών κριτών με μια ελληνική παραλία να καταφέρει να ξεχωρίσει σχεδόν στην κορυφή
Η Ryanair κόβει τις πτήσεις για έναν (ακόμα) ελληνικό προορισμό από την Πάφο
Η εταιρεία θα περιορίσει δραστικά το χειμερινό της πρόγραμμα στην Ελλάδα,
Οι 10 χώρες όπου οι άνθρωποι δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι και ζουν φθηνότερα
Μια δεκάδα χωρών που υπόσχονται καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και πιο βιώσιμη οικονομική καθημερινότητα για όσους σκέφτονται να αφήσουν την ακριβή ζωή
Αυτό το ελληνικό νησί για τον Μάιο προτείνει το Taste Atlas -Ένας γαστρονομικός παράδεισος
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση, ο Μάιος προβάλλεται ως χρονικό σημείο υψηλής αξίας για την ταξιδιωτική εμπειρία
Καλοκαίρι με 35% έκπτωση σε Κύπρο και Ελλάδα από την Louis Hotels
Mε επιλογές από 25 ξενοδοχεία και επαύλεις σε Πάφο, Πρωταρά και Λεμεσό, καθώς και στην Ελλάδα, η Louis Hotels συνθέτει το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό
«Dai Dai»: Η Shakira αποκάλυψε το νέο τραγούδι του Μουντιάλ 2026
Στο βίντεο, η Σακίρα εμφανίζεται στον αγωνιστικό χώρο του ιστορικού γηπέδου μαζί με χορευτές, ερμηνεύοντας στίχους στα αγγλικά
Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες – Δεν υποχωρεί η σκόνη
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Επαναπιστοποίηση ISO 50001 για το σύνολο των εγκαταστάσεων της Lidl Κύπρου
Η εταιρεία ενδυναμώνει σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση