Δημοσιεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019
Οι βόλτες στα ορεινά χωριά της Κύπρου αξίζει πολλά. Το φυσικό περιβάλλον, ο καθαρός αέρας και η αρχιτεκτονική των χωριών της Κύπρου σε ανταμείβουν με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό το σαββατοκύριακο το Check In Cyprus σου προτείνει μία πολύ ξεχωριστή εξόρμηση στα πανέμορφα χωριά της κοιλάσας της Μαραθάσας. Ανηφορίζουμε λοιπόν στο Τρόοδος και συναντάμε τον Καλοπαναγιώτη, τον Πεδουλά, τον Πρόδρομο και πάμε για προσκύνημα στο μοναστήρι του Κύκκου.
Μάθε πού να πας, τι να δεις και πού θα φας σε ένα όμορφο οδοιπορικό με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.
Ανηφορίζοντας προς τα βουνά της Μαραθάσας η διαδρομή σε ανταμείβει με το γραφικό της τοπίο, γεμάτο ομορφιές της φύσης.
Ο Καλοπαναγιώτης, ο Πεδουλάς, ο Πρόδρομος μέχρι το Μοναστήρι του Κύκκου είναι έτοιμα να σε καλωσορίσουν.
ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Το πρώτο χωριό που συναντάς ερχόμενος από τη Λευκωσία είναι ο Καλοπαναγιώτης. Στον ιστορικά διάσημο για τα ιαματικά του νερά Καλοπαναγιώτη, μπορείς να επισκεφθείς το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στην όχθη του ποταμού Σέτραχου, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Ενδιαφέρον έχει και η ενετική γέφυρα και ο νερόμυλος του Κύκκου ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, η θέα στο Φράγμα του Καλοπαναγιώτη είναι μαγευτική.
Αν έχεις αντοχές κάνε πεζοπορία στο μονοπάτι της φύσης Καλοπαναγιώτη-Οίκου. Εναλλακτικά αναζήτησε τη χαλάρωση σε ένα από τα αγροτουριστικά καταλύματα της περιοχής, όπως το Casale Panayiotis (22952444, €140/2 άτομα με πρόγευμα) το οποίο είναι δημοφιλές για τους μοναδικούς χώρους του και τα εστιατόριά του: Λουτράκι, Βυζαντινό, όπου τις Κυριακές σερβίρουν μπουφέ (€22/άτομο), και το Πάνθεον που σερβίρει πίτσα, πάστα και άλλα σνακ. Το Κέντρο Ευεξίας Μυριανθούσα (€25/άτομο), είναι ιδανικό για χαλάρωση και ευεξία, με ιαματικά νερά. Μπορείς επίσης να μείνεις στο Καστρί (99475458, €65/2 άτομα με ελάχιστη διαμονή 2 βράδια) ή στο Παρα- δοσιακό Σπίτι της Αναστούς (99823009, €85/2 άτομα).
Για φαγητό πήγαινε στο Παλιό Σινεμά (99130275), όπου θα απολαύσεις κυπριακή κουζίνα (μεζές €14-€18), ενώ για καφέ και κρασάκι πάρε θέση στο ΚαφεΟίνος (99789331).
Δεν γίνεται να μην γευτείς τους λουκουμάδες της Πατρούς (€3/10-12 στη μερίδα) στο καφενείο Κυριακίδη (97689728) στο διπλανό χωριό Μουτουλλάς. Προτού φύγεις από το χωριό αγόρασε διάφορα παραδοσιακά είδη και καλλυντικά από το μικρό μαγαζί με την επωνυμία Πρα- ματούθκια, Little Treasures (99431564), όπου θα βρεις όλα τα κυπριακά καλούδια...
ΠΕΔΟΥΛΑΣ
Μπορείς, ωστόσο, να επισκεφθείς και το διπλανό χωριό, τον Πεδουλά, που είναι περιτριγυρισμένο από πευκόδασος και διάσημο για τα κεράσια που παράγει. Κάνε τη βόλτα σου στο πλούσιο ιστορικά χωριό, δες την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (το σημαντικότερο μνημείο) και κάνε σαφάρι με τετράτροχες μοτοσικλέτες από το Quad Biking (96335210, 99049621, 99740450).
Αν θες να μείνεις στο χωριό, τότε αναζήτησε το πετρόκτιστο ξενοδοχείο Αριστοτέλειο (22953334, από €120 με πρόγευμα) που θα σε φιλοξενήσει σε έναν υπέροχο χώρο με μοναδική διακόσμηση.
Για φαγητό πήγαινε στο γνωστό εστιατόριο Πλάτανος (22952518), όπου θα ευχαριστηθείς πεντανόστιμα φαγητά ή στο Two Flowers (22952372) για μυρωδάτη σούβλα αρνί (€14).
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
Μπορείς, όμως, να πας και στον Πρόδρομο, να κάνεις εκδρομή μέχρι το Μοναστήρι της Παναγίας Τρικουκκιάς (2 χλμ. μακριά από τον Πρόδρομο), το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και να διανυχτερεύσεις στο Prodromos Cottage Houses (99207464, €80/4 άτομα/βράδυ), το οποίο θυμίζει ευρωπαϊκό σαλέ.
Για φαγητό πήγαινε στοπέτρινο Εστιατόριο Βερεγγάρια, ένα κομμάτι του θρυλικού ξενοδοχείου που επιβιώνει στον Πρόδρομο (99461179). Δοκίμασε κλέφτικο με πατάτες στον ξυλόφουρνο (€12 με σαλάτα) ή βοδινό στιφάδο (€10). Το εστιατόριο του Λούη (25462049, 97613521, 99608050) είναι επίσης γνωστό για τα μακαρόνια του φούρνου (€10 μερίδα γίγας).
Τέλος, επισκέψου το Μοναστήρι του Κύκκου (22942736, 22942435), μία από τις μεγαλύτερες, πλουσιότερες και πιο ιστορικές Μονές του νησιού, η οποία διατηρεί κελιά διαμονής, μουσείο και οινοποιείο.
Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Σεπτέμβριος 2019
Σχετικά

Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη σχολεία, αεροδρόμια και νοσοκομεία (λόγω απεργίας)
Παναπεργία 11ης Σεπτεμβρίου: Ποιοι επηρεάζονται και πώς θα λειτουργήσει η χώρα

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που συνδυάζουν πολυτέλεια και διακριτικότητα
Περιοχές που βρίσκονται «κάτω απο το ραντάρ» και (ακόμα) τις γνωρίζουν λίγοι τουρίστες

"Καλά θα πάει κι αυτό": Η νέα κωμική σειρά του Δημήτρη Αποστόλου στο Σίγμα
Πρωταγωνιστεί ένα all star cast ηθοποιών

Πραγματοποιήθηκε η 99η συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού (ΚΕΑ)
Λόγω των πρόσφατων γεγονότων από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, η συνεδρία φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο ‘’Απόκρυφο’’

Αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα ορεινά - Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Τα 10 πιο επισκέψιμα μέρη του πλανήτη
Είτε αναζητάτε ιστορία, περιπέτεια ή πολυτέλεια, αυτές οι πόλεις τα έχουν όλα!

Η Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια στην Αθήνα και σε άλλους 5 προορισμούς, με €14.99
Μόο για δύο μέρες


Σήμερα η αποκάλυψη του iPhone 17: Τα μοντέλα, οι τιμές και η τεχνητή νοημοσύνη
Η παρουσίαση του iPhone 17 θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της εταιρείας, στο θέατρο Steve Jobs του Cupertino

Oktoberfest 2025: Ένας πλήρης οδηγός για όλα όσα θα γίνουν φέτος στο Μόναχο
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο επιστρέφει


Αυτή είναι η ευρωπαϊκή πόλη που θα στολιστεί πρώτη φέτος τα Χριστούγεννα
Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει.