Δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2019
Η επόμενη προσωρινή έκθεση της Λεβέντειου Πινακοθήκης που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Claude Monet, στο Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης με τίτλο 'Μιχάλης Μιχαηλίδης - Ζητώ μονάχα το Φως' επιχειρεί να ακολουθήσει μέσα από αντιπροσωπευτικά έργα, την πορεία του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, από την παραστατική αφηγηματική στην ανεικονική τέχνη.
Η καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Μιχαηλίδη (1923-2015) χαρακτηρίζεται από μια συνεχή μελέτη και έρευνα των σύγχρονων καλλιτεχνικών κινημάτων, η οποία τον οδήγησε στην κατάκτηση ενός προσωπικού ιδρύματος με τη δημιουργία των γεωμετρικών ανάγλυφων των κατασκευών. Η ιδιαίτερη αυτή απόδοση του χάρισε διεθνή αναγνώριση και την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 1976, στην Μπιενάλε Βενετίας.
Η Δρ. Ελένη Σ. Νικήτα, Επιμελήτρια της έκθεσης και Επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβέντειου Πινακοθήκης, αναφέρει: «Από την πρώτη κιόλας επαφή μου με το έργο του Μιχαηλίδη, αντιλήφθηκα ότι το συνεκτικό στοιχείο όλων των περιόδων της δημιουργικής του εργασίας –από την αφηγηματική παράσταση στην παντελή κατάργηση της εικόνας– είναι η εμμονική μελέτη της απόδοσης του φωτός. Του φωτός ως βασικού εργαλείου για την εικαστική κατασκευή ενός έργου, ως γενεσιουργού στοιχείου της φόρμας, του χρώματος και του όγκου, αλλά και ως μέσου έκφρασης ιδεών και προθέσεων του καλλιτέχνη που άπτονται τόσο της φυσικής όσο και της πνευματικής ζωής του ανθρώπου.»
Η Επιμελήτρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης Κατερίνα Στεφανίδου προσθέτει: «Αν και η παρούσα έκθεση δεν έχει καθόλου αναδρομικό χαρακτήρα, ο επισκέπτης παρακολουθεί τη συναρπαστική πορεία ωρίμανσης του Μιχαηλίδη ως εικαστικού δημιουργού και βλέπει ό,τι «έβλεπε» ο καλλιτέχνης στον κόσμο γύρω του.»
Performance
29 Ιανουαρίου 2020
Ζωντανή performance από τον εικαστικό PASHIAS και την ποιήτρια Δάφνη Νικήτα σε συνομιλία με έργα από την πρακτική του καλλιτέχνη Μιχάλη Μιχαηλίδη
-
Λεβέντειος Πινακοθήκη
02 Δεκεμβρίου - 03 Φεβρουαρίου 2020
Σχετικά

Η Κύπρος φιλοξενεί έργα περισσότερων από 150 καλλιτεχνών από κάθε γωνιά του κόσμου
Μια πολύ σημαντική έκθεση, με θέμα "Τεχνικές Χαρακτικής"

"Unseen Gaze": Μια εικαστική αποκάλυψη που εντυπωσίασε τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό κόσμο
Το Ινστιτούτο Κύπρου προσκαλεί το κοινό σε ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο και την τέχνη

«CUTS 2025»: Η έκθεση των τελειόφοιτων από το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ
Μία ομαδική έκθεση από νέα ταλέντα

Έκθεση φωτογραφίας «Ένας χρόνος στην Ινδία του 1960» μέσα από τον φακό της Nomi Rowe
Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Λεμεσός
The Icons: 10 εικόνες από τα εγκαίνια της έκθεσης της Αντωνίας Ηρωίδου στη Λεμεσό
H έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις

Chroma: Η πρώτη ατομική έκθεση στην Κύπρο της Βρετανίδας εικαστικού Jessie Woodward
Έργα γεμάτα έντονα χρώματα και αφαιρετική διάθεση

Δημοπρασία Έργων Τέχνης από τον Οίκο Δημοπρασιών Καπόπουλος
Ο Οίκος Δημοπρασιών Καπόπουλος, διοργανώνει ζωντανή δημοπρασία Έργων Τέχνης στην γκαλερί Kapopoulos fine arts, στην Λευκωσία, την Τετάρτη 28 Μαΐου και ώρα 19.00 μ.μ.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Κύπρο έκθεση από τη διεθνή φωτογραφική πλατφόρμα GuruShots
Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, στη Λεμεσό

Ατομική Έκθεση του Μιχάλη Παντελίδη στο Μουσείο Πιερίδη
Η έκθεση αναδεικνύει τη συνύπαρξη μόδας, πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης τέχνης

Ύδωρ και οίνος: Το καλλιτεχνικό residency που θα "στηθεί" στον Καλοπαναγιώτη
24 διεθνείς δημιουργοί, σε Μονή Λαμπαδιστή και Ενετικό Γεφύρι Καλοπαναγιώτης

Έφυγε από τη ζωή ο Aσσιώτης ναΐφ δημιουργός, Κυριάκος Κάσιαλος
O γιος του Πατέρα της Ναΐφ Ζωγραφικής Μιχαήλ Κκάσσιαλου.

Αντωνία Ηρωίδου, τι θα δούμε στην πρώτη σου έκθεση στην Κύπρο;
Η Illustration Artist Αντωνία Ηρωίδου σχεδίασε μία capsule συλλογή και την εκθέτει στο Maison Anemi, σε μία από τις πιο must see exhibition της σεζόν!