Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Κανναβιού: Το χαρούμενο χωριό!

Ναι, το όνομα του χωριού προέρχεται απ' αυτό που υποψιάζεσαι. Παλιά, εδώ υπήρχε πάρα πολύ κανναβούρι!

Δημοσιεύτηκε στις 04 Σεπτεμβρίου 2013

Αποκομίσαμε τις καλύτερες εντυπώσεις από την εκεί επίσκεψή μας κι αυτό οφείλεται κυρίως στην ποιότητα ενός ανθρώπου και τη φιλοξενία της οποίας τύχαμε. Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ο οινοποιός στο οινοποιείο "Έζουσα", αφού μας μύησε στην τέχνη της οινοποιίας, πείθοντάς μας ότι αγαπά στο έπακρον αυτό που κάνει -αυτό άλλωστε φανερώνουν και οι διακρίσεις που έχουν αποκομίσει τα κρασιά του σε τοπικούς αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς-, ανέλαβε τελικά και ρόλο ξεναγού. Πήγαμε κατ' αρχάς μέχρι τους αμπελώνες, βολτάραμε σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος της Κανναβιούς, κάναμε στάση στα διάφορα view points απ' όπου μπορείς να θαυμάσεις από ψηλά την κοιλάδα της Έζουσας και στο τέλος, καθίσαμε για σουβλάκια και μπίρες στο Πολέμι.


Πού βρίσκεται
Η Κανναβιού βρίσκεται στην επαρχία Πάφου και γειτονεύει με τις κοινότητες Άγιος Δημητριανός, Ψάθι, Ασπρογιά, αλλά και τα χωριά Πολέμι και Παναγιά. 200 χιλιόμετρα απόσταση από τη Λευκωσία, σε μια διαδρομή όχι και τόσο κουραστική, πλην όμως πολύ ωραία. Στο δρόμο προς Πόλη Χρυσοχούς, λίγο πριν από το Στρουμπί, πήγαινε δεξιά προς Πολέμι. Ακολούθησε τις πινακίδες και σε 10 λεπτά θα είσαι εκεί.


Τι να δεις και τι να κάνεις
Για να μην παρεξηγηθώ, ο τίτλος "χαρούμενο χωριό" δεν έχει να κάνει με την εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του χωριού, αλλά με το πώς είδαμε εμείς το χωριό. Αυτή την αίσθηση μας άφησε φεύγοντας. Ότι πρόκειται για ένα χωριό χαρά γεμάτο. Για την ιστορία, η κάνναβη που υπήρχε σε αφθονία στο χωριό παλιά, χρησιμοποιείτο για την παρασκευή (από τις ίνες του φυτού) σχοινιών, σπάγκων, διχτύων και υφασμάτων... Πάντως, ούτε και μια κανναβουριά δεν έμεινε για να θυμίζει τα παλιά, παρά μόνο αμπέλια τα
οποία υπάρχουν σε αφθονία, ελαιόδεντρα, μοσφιλιές (τρικουκιές), ορισμένες βαλανιδιές και πλάτανοι. Λόγω και της ύπαρξης των αμπελώνων του ονοποιείου και σε συνάρτηση με την πολύ καλή δουλειά που γίνεται εκεί, μπορείς να θαυμάσεις άψογα στοιχισμένες στύπες (φυτά αμπελιού), κυρίως με ποικιλίες όπως ξυνιστέρι, μαραθεύτικο, αλλά και vioener το οποίο έχει φυτευτεί πειραματικά. Σαν βρεθείς στην Κανναβιού μην παραλείψεις να πας μια βόλτα ως το Φράγμα Ασπρογιάς-Κανναβιούς, να δεις το πανέμορφο δάσος της Πάφου που ξεκινά απ' εκεί, αλλά και να επισκεφτείς το εκκλησάκι της Παναγίας της Χρυσελεούσας, σε ένα σημείο που προσφέρει πανοραμική θέα του χωριού. Τελευταίος σταθμός, ο πανέμορφος εκδρομικός χώρος της Κανναβιούς, με τα πανύψηλα πλατάνια, ο οποίος μάλιστα διασχίζεται από τον ποταμό Έζουσα, τον 6ο μεγαλύτερο στο νησί!


Πού να φας
Πολύ καλή επιλογή αποτελεί η ταβέρνα "Κόκκινος" στο Πολέμι (26632956), όπου φτιάχνει και προσφέρει κυρίως είδη σχάρας, όπως σουβλάκι, σεφταλιά, χαλούμι, λουκάνικο κ.λπ. Σε ό,τι αφορά στην Κανναβιού, τα δύο εστιατόρια του χωριού, αυτό του "Γιάννου" και εκείνο της "Ελένης", προσφέρουν κυρίως σούβλες και οφτό κλέφτικο.

Πολυβραβευμένα κρασιά
Φεύγοντας από το οινοποιείο "Έζουσα" μην παραλείψεις να πάρεις μαζί σου το εξαιρετικό και πολυβραβευμένο ροζέ "Έρως", το επίσης δημοφιλές "Ξυνιστέρι Έζουσα", αλλά και το εξαιρετικό "Μαραθεύτικο". Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, κυκλοφόρησε στην αγορά και το πολυαναμενόμενο "Μαραθεύτικο" του 2009! Ενημερωτικά, εδώ φτιάχνονται δύο
ακόμα κόκκινα κρασιά, το ένα από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Μαραθεύτικο και Mourvèdre και το άλλο αποκλειστικά από την ποικιλία "Syrah". Η συνολική παραγωγή του οινοποιείου φτάνει τα 80 χιλιάδες μπουκάλια, ενώ ανάμεσα στις ουκ ολίγες διακρίσεις, ξεχωρίζει η επιλογή δύο εκ των κρασιών (Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι), τα οποία συνόδευαν τα δείπνα στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. Τα δύο αυτά κρασιά, μάλιστα, υπάρχουν και στην κάβα του εξαιρετικού εστιατορίου "Mavrommatis" στο Παρίσι!

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close