Μουσική , Music News

8+1 πράγματα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ από τη φετινή Γιουροβίζιον

Η Ολλανδία, η φάλτση Μαντόνα, η Ισλανδία, η Παλαιστίνη, η Τάμτα και η Φουρέιρα

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2019

Ο 64ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Γιουροβίζιον πέρασε για πάντα στην ιστορία. Μία διοργάνωση που όπως φαίνεται δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ για πολλούς ευχάριστους, δυσάρεστους ακόμη και αστείους λόγους. Από την εμφάνιση της Μαντόνα μέχρι τα πολιτικά μηνύματα στο Green Room, την αποθέωση της Ελένης Φουρέιρα μέχρι την περιφρόνηση της τόσο φιλόδοξης κυπριακής συμμετοχής με την Τάμτα. 
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή! 

 

 


Η «φάλτση» εμφάνιση της Μαντόνα 
Αναμφίβολα, το πρώτο πράγμα που θα θυμάσαι από την Γιουροβίζιον του 2019 δεν θα είναι ούτε ο νικητής από την Ολλανδία ούτε η φαντασμαγορική εμφάνιση της Ντάνα Ιντερνάσιοναλ. Αν κάτι θα θυμάσαι αυτό θα είναι σίγουρα η κακή-ίσως η χειρότερη εμφάνιση της καριέρας της Μαντόνα. Η βασίλισσα της ποπ ξέρει πολύ καλά να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια και για ακόμη μία φορά τα κατάφερε απογοητεύοντας όμως εκατομμύρια θαυμαστές της. Η φάλτση γεμάτες παραφωνίες ερμηνεία του Like a prayer είναι ίσως η χειρότερη live εμφάνιση στην ιστορία της. Από την άλλη όμως η προσπάθειά της να στείλει πολιτικά μηνύματα με την εμφάνιση χορευτών με τις σημαίες της Παλαιστίνης στην πλάτη τους εξόργισε τόσο το Ισραήλ όσο και την EBU που απαγορεύει οποιαδήποτε πολιτικά μηνύματα στη διοργάνωση. Η Μαντόνα όμως είναι μία! Πήρε 1,5 εκ. δολάρια, έμεινε στην ιστορία και θα συζητιέται για πάντα. 

 

 



Η Παλαιστινιακή σημαία από τους Hatari
Αυτό κι αν θα το θυμάσαι και φυσικά την αμηχανία του παρουσιαστή που προσπαθούσε να παραμείνει ψύχραιμος. Σε κάποια στιγμή της βαθμολογίας οι κάμερες πέφτουν στους συμμετέχοντες από την Ισλανδία οι οποίοι στα κασκόλ του έκρυβαν τη σημαία της Παλαιστίνης. Οκ δεν το λες και επανάσταση αλλά ήταν μία πολιτική αντίδραση κατά του Ισραήλ. Η EBU αντέδρασε δηλώνοντας μάλιστα πως θα λάβει αυστηρά μέτρα κατά των Hatari και της Ισλανδίας, ίσως ακόμη και αποκλεισμό της από την επόμενη διοργάνωση. 

 

 


Η νίκη της Ολλανδίας
Αν κάτι θυμάσαι από μία Γιουροβίζιον είναι ο νικητής. Φέτος, μεγάλος νικητής του διαγωνισμού είναι ο Duncan Laurence ο οποίος επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά και τα γραφεία στοιχημάτων χάρισε στην Ολλανδία την 5η της νίκη στην ιστορία της στο θεσμός μετά μάλιστα από 44 ολόκληρα χρόνια αφού η τελευταία της νίκη ήταν το 1975. 

 

 


Το αουτσάιντερ Βόρεια Μακεδονία 
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του φετινού τελικού ήταν η συμμετοχή της Βόρεια Μακεδονία με την Ταμάτα και το τραγούδι «Proud» που κέρδισε τις εντυπώσεις των επιτροπών σκαρφαλώνοντας μάλιστα στην κορυφή αρχικά και έπειτα στη δεύτερη θέση με 2337 βαθμούς. Η διαφορά όμως με την άποψη του κοινού ήταν τεράστια πράγμα άφησε τη Βόρεια Μακεδονία στην 8η θέση με 295 βαθμούς εκ των οποίων μόλις 58 από την τηλεψηφοφορία. Μια στιγμή που θα θυμόμαστε. 

 

 



Η επιστροφή της Dana International 
Ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα πρόσωπα του θεσμού η Dana International αποθεώθηκε στον μεγάλο τελικό. Η πρώτη transgender που κέρδισε ποτέ τον διαγωνισμό αποτελεί σήμερα ένα από τα μυθικά πρόσωπα της διοργάνωσης. Νικήτρια το 1998 για το Ισραήλ με το τραγούδι «Diva» η Dana έφερε τον διαγωνισμό στην Ιερουσαλήμ τότε. 20 χρόνια μετά η ίδια εμφανίστηκε τόσο στον πρώτο ημιτελικό όσο και στον τελικό και αποθεώθηκε από το κοινό και τους θαυμαστές της. 

 


Η αποθέωση της Φουρέιρα και το Switch Song 
Οι ισραηλινοί μας απέδειξαν πως μπορούν να φτιάχνουν υπέροχες ρετρό στιγμές τόσο με τα υπέροχα αναμνηστικά βίντεο που είδαμε και τις τρείς βραδιές όσο και με την αξέχαστη στιγμή των 11 λεπτών όπου παλιοί νικητές και ερμηνευτές της Γιουροβίζιον τραγούδησαν τις συμμετοχές άλλων νικητών. Οι Conchita Wurst, Måns Zelmerlöw, Ελένη Φουρέιρα και Verka Serduchka έκλεψαν κυριολεκτικά την παράσταση με τις ερμηνείες τους, ενώ σαφέστατα αυτή της οποίας το σόου ξεχώρισε ήταν η περσινή εκπρόσωπος της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η Φουρέιρα ερμήνευσε το υπέροχο τραγούδι του Verka Serduchka και το απογείωσε! Στο τέλος, μάλιστα, μαζί με την Gali Atari, η οποία το 1979 κέρδισε τη Eurovision για λογαριασμό του Ισραήλ, ερμήνευσαν το «Hallelujah».

 



Η περιφρόνηση της κυπριακής συμμετοχής 
Αν και η Τάτμα πραγματοποίησε μία εξαιρετική παρουσίαση στη σκηνή της Γιουροβίζιον εντούτοις άφησε αδιάφορες τόσο τις επιτροπές αλλά περισσότερο το κοινό. Με μία τόσο υποσχόμενη συμμετοχή περιμέναμε πολλά περισσότερα και όχι μόνο τη 15η θέση. Η Κύπρος έλαβε μόλις 69 βαθμούς από τις επιτροπές και 32 από την τηλεψηφοφορία. Για άλλη μία φορά θα πούμε το κλισέ πως η Γιουροβίζιον είναι μία πολιτικά σκεπτόμενη διοργάνωση όπου οι χώρες αλληλοψηφίζονται. 

Tα τεχνικά προβλήματα
Αν και σήμερα όλοι μιλάνε για μία πολύ καλή διοργάνωση εντούτοις υπήρξαν πολλές παραφωνίες και τεχνικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε και η Κύπρος με τον ήχο στις πρόβες. Οι αντιδράσεις τόσο της Μολδαβίας όσο και της Νορβηγίας ήταν άμεσες για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη σκηνή. 

Η διαρροή αποτελεσμάτων 
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρήθηκε φέτος ήταν η διαρροή των αποτελεσμάτων της κριτικής επιτροπής της Λευκορωσίας, Η κριτική επιτροπή της Λευκορωσίας αποβλήθηκε από το Μεγάλο Τελικό της Eurovision. Έτσι επιβεβαίωσε η EBU μετά την αποκάλυψη ότι τα μέλη της κριτικής επιτροπής της Λευκορωσίας αποκάλυψαν τις ψήφους τους στον Α’ ημιτελικό της Τρίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Tut.by. Αυτό παραβιάζει τους κανόνες της Eurovision που προβλέπουν ότι τα αποτελέσματα των ημιτελικών δεν θα αποκαλυφθούν παρά μόνο μετά τον Μεγάλο Τελικό.
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close