Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Πασχαλινά παιχνίδια σε 20 χωριά της Κύπρου

Παίζουμε αβγοδρομίες, σακκουλοδρομίες, αππίησεν ο κάμηλος, ζίζιρος, καττόμουγια και άλλα παραδοσιακά παιχνίδια!

Δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου 2019

Αν είσαι από τους άτυχους που δεν έχεις δικό σου χωριό να πας για να ζήσεις το παραδοσιακό Πάσχα από κοντά, τότε σου προτέινουμε να επιλέξεις ένα από τα 20 διαφορετικά χωριά της Κύπρου που έφτιαξαν πρόγραμμα, προετοιμάστηκαν κατάλληλα και περιμένουν να σε υποδεχτούν για ένα Πάσχα διαφορετικό.

Αβγοδρομίες, σακκουλοδρομίες, αππίησεν ο κάμηλος, ζίζιρος, καττόμουγια και άλλα παραδοσιακά παιχνίδια, όλα θα τα βρεις σε αυτά τα χωριά, αλλά και στα περισσότερα χωριά της Κύπρου την περίοδο 28 Απριλίου-1η Μαΐου.

Προτιμάς Κυπερούντα, Πελέντρι, Λόφου; Ή σου αρέσει ο Καλοπαναγιώτης, τα Λεύκαρα, το Κοιλάνι και το Άρσος;

Δες πιο κάτω και φτιάξε πρόγραμμα: 

ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ
Πασχα στο χωριό μάς καλεί να κάνουμε φέτος το Κέντρο Νεότητας Κυπερούντας και το ΘΟΙ Κυπερούντας, οι οποίοι έφτιαξαν ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα ώστε να περάσουμε όλοι ένα υπέροχο παραδοσιακό πάσχα στην Κυπερούντα. Σημείωσε:
Κυριακή του Πάσχα (Πλατεία Κυπερούντας)
16:30 - Παραδοσιακά Παιχνίδια
20:00 - Τόμπολα
Τετάρτη του Πάσχα - Κοινοτικό Στάδιο Κυπερούντας
14:00 - Τουρνουά ποδοσφαίρου 7 καθ'ομάδα εις μνήμη Γεώργιου Αλεξάνδρου, Μιχάλη Φελλά και Νίκου Μονογιού

ΚΟΙΛΑΝΙ
Η κοινότητα Κοιλανίου μάς καλεί να αναβιώσουμε και φέτος τα ήθη και έθιμα του Πάσχα, προγραμματίζοντας ποικίλες εκδηλώσεις! Ανάμεσά τους και πρωινό. Συγκεκριμένα: 
Το Μεγάλο Σάββατο μετά την εκκλησία το πρωί ο Σύλλογος των Γυναικών θα ετοιμάσει δωρεάν πρωινό στο οίκημά τους. Στις 15.00 στην πλατεία του χωριού θα έχει διαγωνισμό πιλόττας, μπιρίμπας, ταβλιού, τόμπολας. 
Την Κυριακή του Πάσχα στις 16.00 καλούμαστε όλοι στο γήπεδο για να παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια. Αργότερα θα έχει τόμπολο στην πλατεία.
Τη Δευτέρα του Πάσχα στις 15.30 ο Όμιλος Κοιλανιωτών μας προσκαλεί στην πλατεία όπου εκεί θα πραγματοποιηθεί το Σουρβάηβορ σε Κοιλανιώτικη βερσιόν (Survivor α λα Τζοιλανιού). Μην το χάσετε.
20.00 ετοιμάσου για κρασομπερδέματα στο οίκημα του Γυναικείου Συλλόγου.

ΛΟΦΟΥ
Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στην ωραία Λόφου. Τι λέτε; Πάντως ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου όσο και το Κέντρο Νεότητας Λόφου μας προσκαλούν να περάσουμε ένα όμορφο τετραήμερο στο χωριό, γεμάτο εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων, σημείωσε τη Δευτέρα του Πάσχα στις 2 μ.μ. ξεκινώντας από την Εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα γίνει περιδιάβαση με βιολιά και λαούτα στα δρομάκια του χωριού. Η περιδιάβαση θα καταλήξει στις 3 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Λόφου, όπου θα στηθούν παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια, όπως σακουλοδρομίες, αυγουλοδρομίες, μαντηλάκι, σχοινί, γαϊδουροδρομπαμπάδες, τα οποία θα κρατήσουν μέχρι τις 6 μ.μ. Ακόμα, θα απολαύσουμε παραδοσιακούς χορούς από τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων "Ο Ασκληπιός".  Για τους μικρούς μας φίλους θα στηθεί παιδική γωνιά με φουσκωτό και εργαστήρι ζαχαροπλαστικής. Στις 18.00 θα αρχίσουν διαγωνισμοί τόμπολας.

ΚΑΜΙΝΑΡΙΑ
Αν λοιπόν, είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που αποφάσισαν φέτος να περάσουν Πάσχα στο χωριό, εμείς έχουμε να σου προτείνουμε επίσκεψη στο χωριό Καμινάρια. Εκεί θα στηθεί μία μεγάλη γιορτή με τραγούδια, χορούς, παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα και διαγωνισμούς. Το Μ. Σάββατο στις 15.00 θα γίνουν διαγωνισμοί (πιλόττα, πάστρα και τάβλι) στο καφενείο Γιώργος Μαντζιάρης και στο Κοινοτικό Κέντρο. Για την Κυριακή του Πάσχα, από τις 15.30 μέχρι τις 18.00 το χωριό ετοίμασε ένα πλούσιο πασχαλινό μουσικό πρόγραμμα με τον Μιχάλη Χατζήμιχαήλ και την παρέα του στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11.00 στη πλατεία θα στηθούν παραδοσιακά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. 

ΠΟΛΥΣΤΥΠΟΣ
Κυριακή του Πάσχα (28/04) στις 17.00 δίνουμε ραντεβού στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυστύπου. Κι αυτό γιατί εκεί, φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα μπορείτε να διαγωνιστείτε σε ένα πλήθος παραδοσιακών παιχνιδιών, με στόχο τη συλλογική διασκέδαση και τη δική σας ψυχαγωγία, καθώς και τη διατήρηση των εθίμων του τόπου μας. Διαγωνισμοί πασχαλινών παιχνιδιών, Σακκουλοδρομίες, Αυγοκουταλοδρομίες, Κουτσιά στο Μαστραππίν, Σιοινίν, κάψιμο του Ιούδα, ακόμα και Μουσική Βραδιά με το Σχήμα «ΡΕ 5ης Μαγκιόρε», με τον Ανδρέα Πασμά στο Τραγούδι και την Κιθάρα & τον Ανδρέα Νικοδήμου στο Μπουζούκι & το Τραγούδι (9:00 μ.μ.).

ΦΟΙΝΙ
Το Φοινί είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά, χτισμένο στους πρόποδες του Τροόδους. Οι δε εκδηλώσεις που διοργανώνει για το Πάσχα είναι η καλύτερη ευκαιρία να το επισκεφτούμε και φυσικά να το γνωρίσουμε. Σημείωσε: Για το Μεγάλο Σάββατο 27/04 προγραμματίζονται (στις 11:00) ποδοσφαιρικός αγώνας «ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ vs ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ» στο Αθλητικό Κέντρο Πάνω Πλατρών και (στις 16:00) Διαγωνισμοί Μπιρίμπας, Πιλόττας και Ταβλιού στην Κεντρική Πλατεία του χωριού. Την Κυριακή του Πάσχα 28/04 στις 07:30 με το πέρας της Αναστάσιμης ακολουθίας ανταλλάσσουμε ευχές στο προαύλιο της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού Φοινιού, παρέα με ζεστή σούπα προσφορά του Ομίλου Γυναικών Φοινιού. Στις 16:30 στην Κεντρική Πλατεία του Φοινιού, παρά το οίκημα του Κέντρου Νεότητας, θα διεξαχθούν τα καθιερωμένα πασχαλινά παραδοσιακά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, συνοδεία Παραδοσιακής Μουσικής. Κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών παιχνιδιών συγχωριανοί μας θα διαθέτουν ζεστούς λουκουμάδες. Στις 20:30 στο οίκημα του Κέντρου Νεότητας οι νέοι και οι νεάνιδες του Κ.Ν.Φ. μας περιμένουν για την καθιερωμένη μεγάλη «ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΤΟΜΠΟΛΑ» και θα ακολουθήσει «ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ», με ζωντανή μουσική. Τη Δευτέρα του Πάσχα 29/04 στις 09.30 στο εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, θα απολαύσουμε φοινιώτικη φλαούναν, ζιβανία ή/και κρασάκι στο καθιερωμένο πανηγύρι και τον εορτασμό της Δευτέρας της Λαμπρής.

Διάβασε ακόμα: Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο Παραλίμνι!

ΠΕΛΕΝΤΡΙ
Το ορεινό χωριό της Λεμεσού, τηρώντας και φέτος τα έθιμα του Πάσχα διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και μας καλεί στο χωριό για να αναβιώσουμε μαζί τα παραδοσιακά μας παιχνίδια, δίνοντάς μας την καλύτερη αφορμή για εκδορμή. Τη Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου στις 15.30 στην Κεντρική Πλατεία του χωριού (απέναντι από Phelandrio cafe) προγραμματίζονται Παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων Πελενδρίου και παραδοσιακά παιχνίδια: σακκουλοδρομίες, αυγοδρομίες, σχοινί, μαντήλι,  προσβολή - «Πριτς», κρεμαστάρι με λουκούμι, ζίζυρος, κάμηλος, καθαρογλωσιές, πρώτη ελιά και ελεύθερα παιχνίδια. Το πρόγραμμα θα αρχίσει με παραδοσιακή μουσική  και θα συνεχιστεί με D jay. Επίσης την Κυριακή του Θωμά 5/5/2019 στις 18.00 θα γίνει μεταφορά της εικόνας της Παναγίας από το Πελένδρι στο Παρεκκλήσι της Παναγίας στον Αμίαντο.

ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτη σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αποδήμων διοργανώνουν για το Πάσχα ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και μας καλούν να επισκεφθούμε το χωριό και να γιορτάσουμε το Πάσχα σε μια κατανυχτική ατμόσφαιρα, να διασκεδάσουμε, να παίξουμε, να φάμε λουκουμάδες και όχι μόνο! Το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019, στο χώρο του εστιατορίου «Τρουλλινό» του Casale Panayiotis, θα φτιάξουμε φλαούνες και θα βάψουμε αβγά (15.00).  Μετά την πρωινή Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί Παζαράκι από την Εκκλησιαστική Επιτροπή. Θα διατίθενται και λαμπάδες. Την Κυριακή του Πάσχα στον ΚαφεΟίνο, στις 17.00 διοργανώνεται τόμπολα, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου, στις 15.00, στο Προαύλιο - Μονής Λαμπαδιστή θα αναβιώσουν τα παραδοσιακά παιχνίδια, αλλά και νεότερα. Θα προσφερθεί δωρεάν κρασί, ζιβανία, ξηροί καρποί, και ζεστοί λουκουμάδες. 

ΛΕΥΚΑΡΑ
Ο Δήμος Λευκάρων σε συνεργασία με το Κέντρο Νεότητας και όλα τα οργανωμένα σύνολα για ακόμα μια χρονιά μάς καλούν να κάνουμε Πάσχα στο χωριό τους! Τιμώντας λοιπόν την παράδοση, διοργανώνουν τη Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου, στις 15.00, μια παραδοσιακή πασχαλινή εκδήλωση με δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, άφθονο κρασί και σούβλα για τους μερακλήδες, τα οποία μάλιστα θα προσφέρονται στους παρευρισκόμενους δωρεάν. Στο χώρο θα πωλούνται κρέπες και ροφήματα από το Κέντρο Νεότητος Λευκάρων. Πέρα από το φαγοπότι και τους παραδοσιακούς χορούς, θα διεξάγονται και παραδοσιακά παιχνίδια όπως αβγοδρομίες, αππίησεν ο κάμηλος, ζίζιρος, μήλα-γερμανικό, σχοινάκι κ.ά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Λευκάρων, στις 15.00.

ΦΑΡΜΑΚΑΣ
Το χωριό Φαρμακάς είναι ένα ειδυλλιακό χωριό της Κύπρου και βρίσκεται στην οροσειρά του Τρόοδους. Kαι η ιδανική ευκαιρία για να το επισκεφθείς είναι η περίοδος του Πάσχα, οπότε το χωριό βάζει τα καλά του και μας περιμένει. Συγκεκριμένα για την Μ. Εβδομάδα έφτιαξε ένα πρόγραμμα πλούσιο σε εκδηλώσεις. Σούβλα μετά τη λειτουργία του Μ. Σαββάτου, παραδοσιακά παιχνίδια και τόμπολα την Κυριακή του Πάσχα (15.00), τα οποία θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα του Πάσχα μαζί με μουσικές και χορούς στο προαύλιο της εκκλησίας (15.00). Την Τρίτη του Πάσχα στις 09.00 θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου στο Κοινοτικό Γήπεδο, ενώ στις 15.00 θα παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια, θα λάβουμε μέρος σε διαγωνισμούς πιλόττας και μπιρίμπας στο Καφεστιατόριο Φαρμακάς και θα περάσουμε υπέροχα!

ΒΟΥΝΙ
Στο Βουνί το Πάσχα μάς περιμένουν πολλές εκδηλώσεις. Την Κυριακή του Πάσχα στις 16.00 στο σχολείο το κουκλοθέατρο της Κάλιας Χαραλάμπους θα ψυχαγωγήσει τους μικρούς μας φίλους  με την παράσταση «Τα λαγουδάκια Εθελοντές». Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά παιχνίδια. Στις 19.00 θα διεξαχθεί διαγωνισμός τόμπολας στο μεσόχωρο. Την Πρωτομαγιά (Τετάρτη του Πάσχα) θα γιορτάσουμε τον ερχομό της άνοιξης με διαγωνισμό πρωτομαγιάτικου στεφανιού. 

ΒΑΒΑΤΣΙΝΙΑ
Στο διάσημο χωριό της ορεινής Λάρνακας, την Κυριακή του Πάσχα 28/4 στις 18.30 θα παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια στο καφενείο του χωριού Αγ. Γεώργιος (κάτω από το προαύλιο της εκκλησίας). Τη Δευτέρα του Πάσχα 29/4, στις 18.00 θα παίξουμε τόμπολα στο καφενείο του χωριού Αγ. Γεώργιος. Ακολούθως θα παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια. 

Διάβασε ακόμαΤο 1o Φεστιβάλ Παραδοσιακών Πασχαλινών Παιχνιδιών θα γίνει σε 14 χωριά

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΣΙΛΙΑΣ
Ο Σύνδεσμος Αποδήμων & Φίλων Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς ετοίμασε πρόγραμμα και μας περιμένει να απολαύουμε στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Κυριακή του Πάσχα (28/4) τόμπολα Κέντρου Νεότητας στην αίθουσα εκδηλώσεων στις 20.00. Δευτέρα του Πάσχα 29/4 αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών στην κεντρική πλατεία του χωριού στις 16.30. Αυγουλοδρομίες, τράβηγμα σχοινιού, διτζίμι, μαντήλι, συτζιά, ζίζυρος, τριαππιθκιά κ.ά. 

ΣΥΚΟΠΕΤΡΑ
Το χωριό της Λεμεσού έφτιαξε πρόγραμμα. Κρατάς σημειώσεις; Κυριακή του Πάσχα: το απόγευμα τόμπολα και παιχνίδια στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού. Δευτέρα του Πάσχα: μεγάλο γλέντι με μουσική, χορό και παραδοσιακά παιχνίδια. Στην πλατεία του χωριού απόδημοι, φίλοι και χωριανοί θα πάμε να φάμε, να διασκεδάσουμε και να παίξουμε μαζί, αναβιώνοντας τα ήθη και έθιμα του χωριού. Η κάθε παρέα-οικογένεια θα φέρει τα ταιρκαστά της (σούβλες, φουκούες, κρέας, ποτά κ.λπ.) στην πλατεία όπου θα ψήσουμε και θα φάμε. Θα υπάρχουν τέντες, τραπέζια και καρέκλες για όλους και οπωσδήποτε μουσική! Ακολούθως θα συνεχίσουμε με τα παραδοσιακά παιχνίδια που θα επιμεληθεί το κέντρο Νεότητας Συκοπετρας (λιγκρί, τριαππιθκιά, ζίζηρος, μαντήλι, σακουλοδρομίες, σκαπούλικα, αυγοδρομίες, σχοινί, χαρτώματα και πολλά άλλα!). 

ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ ΟΡΕΙΝΗΣ
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλαιχωρίου Ορεινής έφταιξε το πρόγραμμα για το Πάσχα και μας προσκαλεί στα πασχαλινά έθιμα του χωριού. Τη Δευτέρα του Πάσχα στις 17.30 στο προαύλιο της εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος θα κάψουμε τον Ιούδα και θα παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια, θα γλεντήσουμε και θα απολαύσουμε πλούσιο φαγοπότι. Σακουλοδρομίες, αυγοδρομίες, μαντήλι, βόλεϊ, φουσκωτό, δημιουργικές δραστηριότητες για μικρά παιδιά και άλλα πολλά!

ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ 
Το Πάσχα στην Κακοπετριά θα παίξουμε και θα περάσουμε υπέροχα. Την Κυριακή του Πάσχα στις 16.00 θα ζωντανέψουν παραδοσιακά παιχνιδια όπως η συτζιά, ο κάμηλος, η βασιλιτζιά, ο ζίζιρος κ.ά. Ταυτόχρονα θα διεξάγονται παιχνίδια Survivor σε κατασκευές και διαγωνισμοί αθλημάτων. Δευτέρα του Πάσχα στις 19.00 διασκεδάζουμε με finger food σε πολύ χαμηλές τιμές. Την ίδια ώρα το σχήμα Musicano θα εμπλουτίζει την όλη εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική. Τρίτη του Πάσχα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ (16.00).  

ΜΟΥΤΟΥΛΛΑΣ
Πάμε Μουτουλλά για παραδοσιακά παιχνίδια και τόμπολα. Την Κυριακή του Πάσχα 28/4, στις 17.00 στο Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού. Στον ίδιο χώρο παιχνίδια θα στηθούν και την επομένη Δευτέρα του Πάσχα στις 10.30. Ανοιξιάτικος περίπατος την 1η Μαΐου στις 09.30 διά μέσου του μονοπατιού της φύσης. 

Διάβασε ακόμα: Ξέρεις πώς γιορτάζουν το Πάσχα στην Αγία Νάπα;

ΣΠΗΛΙΑ – ΚΟΥΡΔΑΛΙ
Στο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας φέτος με πολύ κέφι και ζωντάνια θα παίξουμε και θα αναβιώσουμε τα πασχαλινά παιχνίδια του τόπου μας. Την Κυριακή του Πάσχα στις 16.00 στο Γήπεδο του Αθλητικού Συλλόγου Άρης. 

ΑΣΚΑΣ
Στον Ασκά θα πάμε και το Πάσχα, για να παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια. Στο Καφενείο Κωστάκη Ορφανού την Κυριακή του Πάσχα (16.00) θα υπάρχουν παιχνίδια, τόμπολα, λαχνοί με πλούσια δώρα, λουκουμάδες, δωρεάν ζιβανία και κρασί. Τη Δευτέρα του Πάσχα στο Κοινοτικό Γήπεδο στις 11.00 ποδοσφαιρικός αγώνας παντρεμένοι-ελεύθεροι, και στις 16.00 στο Καφενείο Κωστάκη Ορφανού θα παίξουμε και πάλι τόμπολα, θα φάμε λουκουμάδες και θα πιούμε δωρεάν κρασί.

ΣΚΑΡΙΝΟΥ
Στη Σκαρίνου τη Δευτέρα του Πάσχα στις 15.00 οι παντρεμένοι θα παίξουν εναντίον των ανύπαντρων σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με μεγάλο ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακά παιχνίδια (17.00) στην αυλή του Κοινοτικού Συμβουλίου και γλέντι στις 19.00 με παραδοσιακό φαγητό και μουσική. Την Τρίτη του Πάσχα θα παίξουμε κυνήγι θησαυρού στην αυλή του Κοινοτικού Συμβουλίου και την Τετάρτη του Πάσχα θα γνωρίσουμε το χωριό μέσω ενός φωτογραφικού περιπάτου. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close