Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2019
Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν δύο παραστάσεις από την Ιταλία του έργου "Ιούλιος Καίσαρας-Σπαράγματα" του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Ρομέο Καστελούτσι. Συμμετοχή στην παράσταση είχε και ένα άλογο το οποίο δημιούθργησε αντιδράσεις που οδήγησαν στην ακύρωση των παραστάσεων για τις δύο επόμενες ημέρες. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παράσταση συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια.
Σήμερα το Υπουργείο Παιδεία, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει τη θέση του σχετικά με το συμβάν κατά την οποία λίγο-πολύ νίπτει τα χείρας του αφού σημειώνει ότι η απόφαση να ακυρωθεί η παράσταση δεν ήταν του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Αυτούσια η ανακοίνωση
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την ακύρωση των παραστάσεων «Ιούλιος Καίσαρας – Σπαράγματα» του Romeo Castellucci –στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ– επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό ότι μετά τη διεξαγωγή των πρώτων δύο παραστάσεων της πιο πάνω παραγωγής, υπήρξε έντονη και πιεστική αντίδραση προς κάθε κατεύθυνση από πλευράς του Κόμματος για τα Ζώα, μετά από καταγγελία πολίτη προς το εν λόγω κόμμα και την Αστυνομία, γιατί, σύμφωνα με όσα υποστήριζε, το άλογο κακοποιείτο. Η αντίδραση αυτή οδήγησε τον ιδιοκτήτη του αλόγου να το αποσύρει από την παράσταση.
Μετά την εξέλιξη αυτή καταβλήθηκαν προσπάθειες από πλευράς του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ να εξευρεθεί λύση και να συνεχιστούν οι παραστάσεις, χωρίς τη συμμετοχή του αλόγου. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατόν, αφού επηρεαζόταν ουσιαστικά το έργο του διάσημου σκηνοθέτη.
Η απόφαση να ακυρωθεί η παράσταση δεν ήταν του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Σχετικά
Οι «Επτά επί Θήβας» επιστρέφουν στη Λευκωσία για μία επιπλέον παράσταση
Μετά τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, η σύγχρονη σκηνική ανάγνωση της Λέας Μαλένη παρουσιάζεται ξανά στις 2 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ της Σχολής Τυφλών.
«Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη έρχεται από την Ελλάδα στην Κύπρο
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη μεταφέρει στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, μέσα από έναν συγκλονιστικό μονόλογο σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.
Άλκηστις του Ευριπίδη: Στην απότομη κατηφόρα της ζωής, ο Θάνατος κινεί τα νήματα
Είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου τη φιλόδοξη και βαθιά αμφίσημη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που μετέτρεψε τη θυσία της ηρωίδας σε ένα σκοτεινό ερώτημα για τη ζωή, την εξουσία και τη θέση της γυναίκας
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο