Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2019
Ο Άντης Παρτζίλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια, τοποθετείται με αφορμή της ακύρωσης των παραστάσεων Ιούλιος Καίσαρας - Σπαράγματα.
Μετά από την αναγκαστική ακύρωση των παραστάσεων ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡΑΣ – ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ του παγκοσμίου φήμης Ιταλού σκηνοθέτη Romeo Castellucci, θεωρώ υποχρέωση μου να απευθύνω δημόσια ένα μεγάλο συγγνώμη τόσο στον κορυφαίο δημιουργό γιατί έζησε μια ιστορία όπου η άγνοια, η επιπολαιότητα και η δημιουργία μιας ανείπωτης περιρρέουσας ατμόσφαιρας οδήγησαν τα πράγματα σε ένα τέτοιο σημείο, όσο και στο κοινό που του στερήθηκε η δυνατότητα να έχει την εμπειρία μιας τέτοιας παράστασης. Κάτι που στο τέλος εξέθεσε την Κύπρο, τους θεσμούς και πάνω από όλα αυτούς που, χωρίς καν να δούνε την παράσταση, ξεκίνησαν το κυνήγι ‘’μαγισσών’’. Η λογοκρισία στη χειρότερη της μορφή!
Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε αυτή η κορυφαία εκδήλωση, για λόγους εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής, με τη χρήση υπερβολών και μη επιβεβαιωμένων ισχυρισμών, έπληξε πάνω από όλα τον πολιτισμό, την λογική και το μέτρο, αποδεικνύοντας ότι κάποιοι δεν έχουν τη στοιχειώδη εκείνη αντίληψη ώστε να μπορούν να διαχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα, το καλό από το κακό!
Προσωπικά νιώθω απέραντη πίκρα, απογοήτευση, θυμό και ντροπή για το πόσο χαμηλά μπορούμε να φθάσουμε ως κοινωνία και για το πόσο εύκολα διαλύουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να μας εξυψώσει ως λαό και ως ανθρώπους.
Δηλώνω ιδιαίτερα περήφανος που είχαμε στο φετεινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ μια τέτοιου επιπέδου παράσταση. Ευχαριστώ από καρδιάς την Ιταλική Πρεσβεία και τον Ιταλό πρέσβη Andrea Cavallari για την στήριξη και την ανεκτίμητη βοήθεια και πάνω από όλα τον Romeo Castellucci για την τιμή που μας έκανε.
Άντης Παρτζίλης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ
03/10/2019
Σχετικά
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο