Things to Do , Top Stories

Μπορντό… Άρωμα κρασιού!

Σου προτείνω μια περιδιάβαση στο Μπορντό. Την ‘ωραία κοιμωμένη’ (όπως την αποκαλούσαν περιπαιχτικά) που… ξύπνησε για να σου χαρίσει υπέροχες στιγμές!

Δημοσιεύτηκε στις 02 Ιανουαρίου 2013

Αν σου πω Μπορντό, ελπίζω να μη μου πεις μεμιάς ότι δεν σου ταιριάζει σαν χρώμα, αλλά να σκεφτείς όμορφες μέρες και νύχτες με γεύση και άρωμα κρασιού. Το Μπορντό, όπως κάθε ευρωπαϊκή πόλη που σέβεται τον εαυτό της, έχει μια υπέροχη παλιά πόλη την οποία φυσικά διατηρούν και προστατεύουν οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Περπάτησε στο Quartier Saint-Eloi με το εντυπωσιακό ρολόι grosse cloche, είτε στη Victor Hugo Avenue με την Porte de Bourgogne (κάποτε πύλη εισόδου στην πόλη). Δες το Palace Royale (χτισμένο το 1755) και επισκέψου τους καθεδρικούς ναούς που είναι Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO: πιο διάσημος είναι ο Saint-André Cathedral (του 11ου αιώνα), αλλά και τους Saint-Michel Basilica και Saint-Seurin Basilica.

Πού θα φάω
Η κουζίνα του Μπορντό είναι παραδοσιακή γαλλική, διανθισμένη με ψάρια και οστρακοειδή, λόγω του Ατλαντικού. Φυσικά πρέπει να επισκεφτείς και αμπελώνες. Ο αρμόδιος φορέας είναι το La Maison du Vin de Bordeaux, στο κέντρο της Παλιάς Πόλης και από εκεί θα πάρεις όλες τις πληροφορίες. Στο εστιατόριο ‘Le Saprien’ ( +330556766087) που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο, θα φας γαλλικά και καλά καθώς προσφέρει μεγάλες μερίδες καλομαγειρεμένου φαγητού με πανέμορφη θέα στους αμπελώνες του Chateau Guiraud. Για γρήγορο, φαγητό το ‘Comptoir 15’ (+33556012899) είναι ό,τι πρέπει, αφού περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από tartines (ανοιχτά σάντουιτς), που μπορείς να απολαύσεις με θέα το ποτάμι στην Quai des Chartrons. Ακόμα μια επιλογή είναι το ‘Brasserie L’Orleans’ (+330556005006) με ιστορία από το 1942 και εξαιρετική κάβα κρασιών ενώ εδώ θα γευτείς το πιο παραδοσιακό πιάτο της περιοχής, δηλαδή το entrecôte a la Bordelaise -ένα μεγάλο κομμάτι βοδινού κρέατος, μαγειρεμένο πάνω σε αμπελόφυλλα και γαρνιρισμένο με σος κόκκινου κρασιού. Για περαιτέρω γεύσεις μπορείς να κάνεις μια βόλτα στις πλατείες της Παλιάς Πόλης (Place du Parlement, Place Camille Julian) ή στη rue Montesquieu.

Πού θα μείνω
Μπορείς να επιλέξεις μία παραδοσιακή αγροικία στο Entre-Deux-Mers, το La Monerie (+330 556 723643) έχει κήπο και λιτά, χαριτωμένα δωμάτια, αλλά και πλούσιο πρωινό με μόνο 50 ευρώ το δίκλινο. Αν πάλι, θέλεις να μείνεις στην καρδιά της πόλης, τότε υπάρχει το ‘La Maison Bordeau’ (+330556440045) με περίπου 165 ευρώ το δίκλινο. Απέναντι από το Grand Theatre θα βρεις το ‘Grand Hotel de Bordeaux and Spa’ (+330557304444), ένα εξαιρετικό 5άστερο στην πόλη με 150 δωμάτια στη διάθεσή σου και με ένα σπα κούκλα!

Τι θα δω
Είπαμε εκτός από την παλιά πόλη, έχει πολλά πράγματα να κάνεις. Αν έχεις δυνάμεις ανέβα τα 232 σκαλιά και κάνε το Tour Pey-Berland. Στο τέλος του γοτθικού αυτού πύργου θα δεις την πόλη από ψηλά. Ακόμα, πήγαινε στο Musee des Beaux Arts που χτίστηκε το 1800, και περιλαμβάνει ένα υπέροχο πάρκο και μια πλούσια συλλογή έργων. Σε μουσείο σου έχω και το Musee d’Aquitaine με συλλογή από αγάλματα και κειμήλια της γαλλορωμαϊκής εποχής. Για βόλτες επέλεξε το ιστορικό πάρκο Jardin Public είτε μια σύντομη κρουαζιέρα στον ποταμό Garonne. Και επειδή ξέρω ότι θες να κάνεις και το shopping σου, πήγαινε στο εμπορικό κέντρο Les Grands Hommes ή στη rue Sainte Catherine με συνολικό μήκος 1,2 χιλιομέτρων. Ο πεζόδρομος Sainte Catherine είναι ο πιο γνωστός και κοσμοπολίτικος ενώ στην αρχή του δρόμου αυτού βρίσκεται και μία από τις εισόδους της Galerie Bordelaise, ενός πολυκαταστήματος που λειτουργεί από το 1834.

Πώς θα πάω; 
Δοκίμασε και πιο φθηνές αεροπορικές εταιρίες όπως η easyjet ή Transavia όπου η μια πάει μέσω Gatwick και η άλλη μέσω Άμστερνταμ. Αλλιώς θα πας με Cyprus Airways μέχρι το Παρίσι και από εκεί θα εξυπηρετηθείς με εσωτερική πτήση μέχρι το αεροδρόμιο Μπορντό (BOD).

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close