Δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου 2019
Μέσα από τη σελίδα στο facebook Τοπία της Κύπρου / Landscapes of Cyprus εντοπίσαμε το ένα εντυπωσιακό βίντεο με drone που παρουσιάζει εναέρια πλάνα από το Θρονί της Παναγίας του Κύκκου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Το βίντεο πόσταρε ο Πανίκος Αριστοτέλους και το βίντεο ανήκει ομάδα στην Drone Views Cyprus.
Δες το βίντεο και απόλαυσε την Κύπρο από ψηλά
Μάθε για το Θρονί της Παναγίας του Κύκκου
Βορειοδυτικά της μονής της Παναγίας του Κύκκου (επαρχία Λευκωσίας) βρίσκεται δύσβατη βουνοκορφή με την επωνυμία Θρονί. Αυτή έχει υψόμετρο γύρω στα 1450 μ. και είναι άμεσα συνδεδεμένη με το παρακείμενο μοναστήρι. Σε περιόδους ανομβρίας οι πατέρες της μονής Κύκκου συνήθιζαν να λιτανεύουν την αγία εικόνα της Παναγίας του Κύκκου, η οποία στα χρόνια της Βενετοκρατίας (1489-1571) ήταν γνωστή και ως Παναγία της Βροχής, και με πομπή μέσω μονοπατιού την ανέβαζαν στην κορυφή του βουνού, όπου την τοποθετούσαν σε ξύλινο θρόνο και τελούσαν παράκληση για τερματισμό της ανομβρίας. Οι πιστοί ακόμη και στις μέρες μας συνηθίζουν να επισκέπτονται το Θρονί και να δένουν στους παρακείμενους θάμνους μαντήλια ή άλλα υφάσματα ως αφιερώματα. Στα 1935 ο ξύλινος θρόνος της Παναγίας αντικαταστάθηκε από οικοδόμημα, έργο του αυτοδίδακτου αρχιτέκτονα Φίλιππου Λοΐζου. Πρόκειται για κουβούκλιο, στηριζόμενο σε τέσσερις πεσσούς. Για ευκολότερη πρόσβαση στον χώρο στα 1959 διανοίχθηκε δρόμος μήκους περίπου 2 χμ.
Τον χώρο επέλεξε και ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ (1950-1977), για να κατασκευασθεί ο τάφος του. Πρόκειται για ημιυπόγειο θολωτό οικοδόμημα έργο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Φιλίππου (1977), ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα χαμηλότερα στα βόρεια του Θρονιού. Την ίδια χρονιά (1977) έγινε ανάπλαση στο Θρονί της Παναγίας.
Η παλαιότερη οικοδομή γκρεμίστηκε και στη θέση της κατασκευάστηκε νέο ναόσχημο κτήριο από σκυρόδεμα, συνδυάζοντας στοιχεία της βυζαντινής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής, έργο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Φιλίππου. Χαμηλότερα, στα βόρεια σε ειδικά διαμορφωμένη πλατεία τοποθετήθηκε στο 2008 το άγαλμα του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, έργο του γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη, μετά την απομάκρυνσή του από τον περίβολο της Αρχιεπισκοπής, όπου είχε αρχικώς τοποθετηθεί.
Με απόφαση του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου οι χώροι του Θρονιού της Παναγίας, του τάφου και του αγάλματος του Μακαρίου διαμορφώθηκαν και ενοποιήθηκαν με πεζόδρομους, ενώ σημαντικός αριθμός ψηφιδωτών συνθέσεων τοποθετήθηκαν κατά μήκος τους.
Επίσης πρόσφατα (2011) οικοδομείται στην κορυφή του βουνού νέος ναός σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Κοψαχείλη, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον παλαιότερο, που κατεδαφίστηκε. Πρόκειται για ναό περίκεντρο οκταγωνικό, εγγεγραμμένο σε τετράγωνο, με προσθήκη γωνιακών κογχών. Το οικοδόμημα αναπτύσσεται στον κατακόρυφο άξονα με σύστημα επάλληλων κιόνων, που τονίζει και την οκταγωνική διάρθωση, ιδιαίτερα στο εσωτερικό. Εξωτερικά στην περίμετρο της οροφής θα φέρει ολόγλυφα χάλκινα αγάλματα του Χριστού, της Θεοτόκου, αποστόλων και προφητών.
Πηγή: monikykkou.org.cy
Σχετικά
Porsche Cyprus και Minthis: Ένα ξεχωριστό διήμερο ηλεκτροκίνησης, γκολφ και σύγχρονης πολυτέλειας
Με φόντο το φυσικό τοπίο και την πανοραμική θέα του Minthis, ο ενθουσιασμός της οδήγησης Porsche συνδυάστηκε με την ιδιαίτερη φιλοξενία του θέρετρου
Αίθριος ο καιρός με σκόνη στην ατμόσφαιρα – Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η Cyprus Airways προσθέτει καθημερινές πτήσεις σε έναν πολύ δημοφιλή προορισμό
Το νέο δρομολόγιο ενισχύει το συνεχώς αναπτυσσόμενο διεθνές δίκτυο της, ενισχύοντας την στρατηγική της εταιρείας για επέκταση της συνδεσιμότητας με απευθείας πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Λάρνακας.
H Ryanair εγκαταλείπει 13 ευρωπαϊκά αεροδρόμια και περικόπτει πτήσεις
Επενδύει 200 εκατ. δολάρια στο Ρίμινι
15 βραβεία για την Action Global Communications στα Carob Awards 2026 – Ξεχώρισε στις κατηγορίες PR & Digital
3 Χρυσά, 6 Αργυρά και 6 Χάλκινα βραβεία για τις δημιουργικές και αποτελεσματικές καμπάνιες της Action
Ryanair: Έρχεται η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στην ιστορία της
"Θα δούμε τη μεγαλύτερη αύξηση των αεροπορικών ναύλων στην ιστορία της Ευρώπης τους επόμενους 12 μήνες"
Πρώτες εικόνες από το Leonardo Boutique Hotel Venetian Nicosia που ανοίγει τις πόρτες του
Το νέο boutique ξενοδοχείο φέρνει τη σύγχρονη αισθητική και τη ξεχωριστή φιλοξενία της Leonardo Hotels στην καρδιά της κυπριακής πρωτεύουσας.
Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
Ποια Κυριακή γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω
Νίκολας Κέιτζ και Αντόνιο Μπαντέρας έρχονται στην πέμπτη σεζόν του «True Detective»
Η αστυνομική ανθολογία του HBO ετοιμάζει το επόμενο κεφάλαιό της με δύο μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, σε μια επιλογή που υπόσχεται να δώσει νέα δυναμική στη σειρά.
«ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ»: Δύο τρακαρίσματα και ένας Στάνκογλου φέρνουν τα πάνω κάτω
Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας και η Έλενα Χαραλαμπούδη συναντούν τον Γιάννη Στάνκογλου, σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στις 22:30, στο ΣΙΓΜΑ.
Kids Fun Day: Μια μέρα γεμάτη παιχνίδι και προσφορά στην Ξυλοφάγου
Δημιουργικές δραστηριότητες, face painting και εκπλήξεις για τα παιδιά σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου.