Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Καρναβάλι Αμμοχώστου: φέτος ξεφαντώνουμε στο Παραλίμνι

Δώστου… Δώστου… Δώστου… Καρναβάλι Αμμοχώστου!

Δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2019

Και φέτος το Παραλίμνι δίνει ραντεβού με το κέφι, την ανεμελιά και τη σάτιρα και σε καλεί να ανεβάσεις τους παλμούς της καρναβαλίστικης καρδιάς σου!

Έφτασε εκείνη η εποχή του χρόνου, που οι άνθρωποι έχουν μία… μεγάλη επιθυμία για διασκέδαση. Οι σκοτούρες αφήνονται στην άκρη και η ατμόσφαιρα γεμίζει χρώμα. Όπως αν το ζήσεις, το Καρναβάλι ξορκίζει την κατήφεια των καιρών. Και ήρθε η ώρα να το ζήσεις στο Παραλίμνι.

Πάμε Καρναβάλι Αμμοχώστου
Το Καρναβάλι Αμμοχώστου είναι ένα φεστιβάλ που πλέον έγινε θεσμός στην επαρχία, το οποίο έχει μια συνεχή ροή και ποιοτική καλλιτεχνική αναβάθμιση. Ο Βασιλιάς ή η Βασίλισσα του Καρναβαλιού με πρωτοποριακό θέμα κάθε χρονιά και με την ανάλογη φυσικά συνοδεία από χορευτές, ενσαρκώνεται από παλιούς και νυν καρναβαλιστές τιμώντας τους έτσι για την προσφορά τους, με την επιλογή να γίνεται από την Οργανωτική Επιτροπή Καρναβαλιών του Δήμου Παραλιμνίου. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια η επιλογή του Βασιλιά ή της Βασίλισσας και αντίστοιχα η κατασκευή του άρματος αποφασίστηκε να δίνεται εκ περιτροπής στους υπόλοιπους Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, ώστε να ηγούνται του θεσμού. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται η δυναμική σχέση μεταξύ των Δήμων και της ευρύτερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Φέτος η Βασίλισσα του Καρναβαλιού φιλοξενείται από τον γειτονικό Δήμο Δερύνειας και θα είναι η πανέμορφη Άντρη Σιαηλή (Δημότης Δερύνειας και γνωστή καρναβαλίστρια). Το θέμα του φετινού καρναβαλιού της επαρχίας Αμμοχώστου θα είναι ‘Η Βασίλισσα των Καππάριων Νήσων’, ένα θέμα άκρως χιουμοριστικό και με σατιρική διάθεση.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου
17.00: ‘Τσίκνωσε’ με άφθονο φαγητό και ποτό από τα οργανωμένα σύνολα του Δήμου και να χόρεψε στους καρναβαλίστικους ρυθμούς του Ράδιο Πολιτεία (106.7 FM) σε Live Link.
19.00: Πανηγυρική άφιξη και τελετή στέψης της Βασίλισσας του Καρναβαλιού ‘Η Βασίλισσα των Καππάριων Νήσων’, Άντρης Σιαηλή από τον Δήμο Δερύνειας. Τη Βασίλισσα συνοδεύουν η Συμφωνική Μπάντα του Δήμου Παραλιμνίου ‘Αρμονία’ και η Σχολή Χορού ‘Passion Dance’ της Έλενας Τόφα.
19.30: Καρναβαλίστικη χορευτική παράσταση από τη Σχολή Χορού ‘Passion Dance’ της Έλενας Τόφα.
20.00: ‘Ρικκος Τζιαι Μαρκέττα-Η σπουδαιότερη ιστορία αγάπης που ειπώθηκε ποτέ’. Η σάτιρα που όλοι αγαπήσαμε, επιστρέφει πιο ξεκαρδιστική από ποτέ, έτσι όπως μας έχει συνηθίσει το Πολιτιστικό Εργαστήρι ‘Παρά τη Λίμνη’ του Δήμου Παραλιμνίου.
>> Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Πλατεία Μητροπόλεως-Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι. Είσοδος δωρεάν.


Παρασκευή 1η Μαρτίου
Εκδήλωση Μαντολινάτας
‘Ελληνικές Πενιές’ μουσικό συναπάντημα από την ‘Μαντολινάτα’ του Δήμου Παραλιμνίου.
>> Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Μεγάρου Παραλιμνίου, 20.00. Είσοδος δωρεάν.
 

Πέμπτη 7 Μαρτίου
Εκδήλωση Πολιτιστικού Συλλόγου Ανάδυση

Εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Ανάδυση’ σε συνεργασία με το Μουσικό Σχήμα ‘Μικροί Ρεμπέτες’ και τη μουσική κομπανία τους. Σε προσκαλούν να περάσεις μια όμορφη βραδιά στου ‘Μπελαμή το Ουζερί’ με τη συμμετοχή 30 χορευτών, 20
χορωδών και 7μελούς μουσικού σχήματος.
>> Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Μεγάρου Παραλιμνίου, 20.00. Είσοδος δωρεάν.


Παρασκευή 8 Μαρτίου
Εκδήλωση Συμφωνικής Μπάντας Αρμονία

Καρναβαλίστικη συναυλία από τη Συμφωνική Μπάντα του Δήμου Παραλιμνίου ‘Αρμονία’. Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
>> Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτικού Μεγάρου Παραλιμνίου, 20.00. Είσοδος €5.


Σάββατο 9 Μαρτίου
Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση

Φέτος η Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση θα γίνει με τη συμμετοχή της ομάδας κρουστών Batukinio από τη Λεμεσό και πλήθος καρναβαλιστών. Ακολουθεί ξέφρενο, υπαίθριο πάρτι στην πλατεία Μητροπόλεως, με καλλιτέχνηέκπληξη, ποτό και άφθονη τρέλα.
>> Λεωφόρος Γρίβα Διγενή στη συμβολή της με την οδό Τάσου Μάρκου, 20.00. Δωρεάν συμμετοχή.


Κυριακή 10 Μαρτίου
Επαρχιακή Καρναβαλίστικη Παρέλαση

Η Μεγάλη Καρναβαλίστικη Παρέλαση της επαρχίας Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί στους κεντρικούς δρόμους του Δήμου Παραλιμνίου με πλήθος αρμάτων και πεζοπόρες ομάδες.
>> Έναρξη από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου και κατάληξη στην κεντρική πλατεία Μητροπόλεως-Αγίου Γεωργίου, 14.00. Είσοδος δωρεάν.
 


Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2018, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ωδείο Music S Cool by Andry Tsingi με δική τους χορηγία/συνεισφορά, το Καρναβάλι Αμμοχώστου απέκτησε τον δικό του ύμνο, που τιτλοφορείται ‘Δώστου... Καρναβάλι Αμμοχώστου’, ενώ από το 2017 είναι σε ισχύ και το λογότυπο των Καρναβαλιών Αμμοχώστου! Το Καρναβάλι Αμμοχώστου, λοιπόν, είναι ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον καρναβαλίστικος προορισμός, που σε καλεί και φέτος να αποδράσεις στον μαγικό κόσμο του με πολύ κέφι, χορό, τραγούδι και μεγάλα εντυπωσιακά άρματα με επίκαιρο και σατιρικό θέμα. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός. Μην το χάσεις, γιατί απλά θα χάσεις.



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Καλομοίρα Κέλη
H Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου Παραλιμνίου μας μιλά για το Καρναβάλι Αμμοχώστου.

Πότε ξεκίνησε η ιδέα για το Καρναβάλι Αμμοχώστου;
Ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2007 από μια ομάδα ένθερμων καρναβαλιστών, με απώτερο στόχο την καθιέρωσή του. Το Καρναβάλι ως θεσμός προϋπήρχε και παρότι τα αποκριάτικα γλέντια ήταν απλά και παραδοσιακά με μπόλικο φαγοπότι και λιτές μεταμφιέσεις -τις ‘πελλόμασκες’- τρεις ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν με αυτό. Την ευφάνταστη ιδέα για τη διοργάνωση της Καρναβαλίστικης Παρέλασης είχε η κα Λίτσα Φυτιρή, Λειτουργός στον Δήμο Παραλιμνίου. Η ιδέα αγκαλιάστηκε από μια ομάδα εθελοντών – μεταξύ αυτών ο Κώστας Ηροδότου και ο Αντρέας Ζαμπάς, ραδιοφωνικοί παραγωγοί του τοπικού σταθμού της Αμμοχώστου Ράδιο Πολιτεία (106.7 FM), ο Δημήτρης Μούσιης, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού στον Δήμο Παραλιμνίου και ο αείμνηστος Γιώργος Κογιώνης, ο ακούραστος εθελοντής στα δρώμενα της επαρχίας Αμμοχώστου. Η πρώτη παρέλαση σημείωσε τεράστια επιτυχία και σε αυτή συμμετείχαν 11 ομάδες με 600 περίπου καρναβαλιστές και την παρακολούθησαν γύρω στους 3.000 θεατές. Σήμερα, η συμμετοχή έχει κτυπήσει ‘κόκκινο’ με πέραν των 4.000 καρναβαλιστών και των 35.000 θεατών.

Ποιος είναι ο διαχρονικός στόχος της διοργάνωσης;
Διαχρονικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε ένα ποιοτικό αποτέλεσμα στους δημότες και στους επισκέπτες της επαρχίας Αμμοχώστου μέσα από την άρτια διοργάνωση των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων. Αρκετούς από τους στόχους μας τους έχουμε ήδη πετύχει μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που πραγματοποιείται η εκδήλωση αυτή: τη δική μας ξεχωριστή ‘καρναβαλίστικη ταυτότητα’, καθώς και τη συλλογικότητα και τη συνοχή μεταξύ των πολιτών της επαρχίας Αμμοχώστου, νοουμένου ότι η Βασιλεία του Καρναβαλιού δίνεται εκ περιτροπής στους τέσσερις Δήμους της επαρχίας (Παραλίμνι, Σωτήρα, Αγία Νάπα και Δερύνεια). Επιπλέον, στην παρέλαση συμμετέχουν σύνολα και θεατές από όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου. Έχουμε αποκτήσει το δικό μας φανατικό κοινό και αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι, ενώ παλαιότερα ο κόσμος της επαρχίας μας συνήθιζε να επισκέπτεται τη ‘γενέτειρα’ του κυπριακού καρναβαλιού, την κοσμοπολίτικη Λεμεσό, τώρα πλέον μένουν εδώ. Περαιτέρω, οι εκδηλώσεις μας λειτουργούν και ως κίνητρο για τους παραθεριστές που διατηρούν εξοχικές κατοικίες, κυρίως στον Πρωταρά, να έρθουν να απολαύσουν τις διακοπές τους και να τις συνδυάσουν με το πλούσιο θέαμα που προσφέρουμε.

Το Καρναβάλι Αμμοχώστου φέτος αναβαθμίζεται… Τι αλλάζει;
Τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, που ανέλαβα τον συντονιστικό ρόλο της εκδήλωσης και του πολιτιστικού λειτουργού στον Δήμο Παραλιμνίου γενικότερα, έχοντας ως οδηγό τον πρωτοπόρο Δήμαρχο Παραλιμνίου, κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, η αναβάθμιση είναι προφανής. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι το Καρναβάλι Αμμοχώστου έχει πλέον ανακτήσει μεγαλύτερη εμβέλεια και αγκαλιάστηκε από όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου. Απέκτησε το δικό του λογότυπο από το 2017, το οποίο συμβολίζει τη θαλασσοφίλητη επαρχία μας παρουσιάζοντας έναν ανατέλλοντα ήλιο που αναδύεται μέσα από την καταγάλανη θάλασσα και φέρει το αποκριάτικο καπέλο του γελωτοποιού. Το 2018, η καταξιωμένη ομάδα μαθητών και καθηγητών του ωδείου Music S Cool, χάρισε στον Δήμο τον επίσημο Ύμνο του Καρναβαλιού της Αμμοχώστου, ο οποίος έχει γίνει σήμα κατατεθέν. Επιπλέον, η Συντονιστική Επιτροπή έχει αυξηθεί σε αριθμό ενεργών μελών και απαρτίζεται από τους: Ανδρέα Ζαμπά, Κώστα Ηροδότου, Θεόδωρο Κολοκούδια, Αντώνη Γεωργίου, Χρυσοβαλάντω Σταυρή, Χρυσόστομο Φλουρέντζου, Εύη Πογιατζή και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου κ. Τάσο Βλίττη. Το 2015 προστέθηκε μια νέα, καινοτόμα εκδήλωση, η Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση, κατόπιν εισήγησης του Θεόδωρου Κολοκούδια, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής. Η εκδήλωση της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία γίνεται η στέψη του/της Βασιλιά/Βασίλισσας Καρνάβαλου, έχει επίσης αναβαθμιστεί με τη συνεισφορά των συμμετεχόντων συνόλων που αναλαμβάνουν την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων, καθώς και με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο κορυφώνεται με την ξεκαρδιστική σάτιρα, που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Εργαστήρι ‘Παρά τη Λίμνη’ του Δήμου Παραλιμνίου. Τα εφέ, σε όλες τις εκδηλώσεις είναι πλέον συναρπαστικά και για φέτος η Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση θα κορυφωθεί με συναυλία ενός καλλιτέχνηέκπληξη. Δεν μπορούμε να τα αποκαλύψουμε όλα, πρέπει να κρατήσουμε και κάτι για το τέλος. Το άρμα του Δήμου Παραλιμνίου και τον καρναβαλίστικο διάκοσμο γενικότερα επιμελείται η αγαπημένη Άντρη Γιάγκου, με την οποία έχουμε μια άριστη συνεργασία.

Υπάρχει ανταπόκριση τόσο από κοινό και συμμετέχοντες όσο και από άλλους Δήμους;
Η ανταπόκριση είναι μεγάλη και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου και υποστηρίζω αυτό το επιχείρημα μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες. Ξεκίνησα να συμμετέχω ενεργά το 2016 μαζί με τα δύο παιδιά μου, όταν ήταν 3 και 6 ετών αντίστοιχα. Σήμερα περιμένουν πώς και πώς για να συμμετάσχουν τόσο στη Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση όσο και στη μεγάλη Καρναβαλίστικη Παρέλαση με μεγάλη ανυπομονησία. Νομίζω αυτό εκφράζει τους πλείστους της δικής μου γενιάς και
μπορούμε να πούμε με σιγουριά πλέον ότι αυτό που καταφέραμε είναι να μπολιάσουμε και να μεταδώσουμε στη νέα γενιά τη νοοτροπία του καρναβαλιστή. Αυτό ισχύει για όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου που έχουν αγκαλιάσει το Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι δικό μας, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα μεγέθη της όμορφης επαρχίας μας.

Ποια είναι η σχέση σας με το Καρναβάλι;
Οι δικές μου θύμισες με ταξιδεύουν πίσω στον αποκριάτικο παιδικό χορό, που γινόταν στο ξενοδοχείο Sunrise Beach Hotel, όπου όλα τα παιδιά αδημονούσαμε να διαγωνιστούμε για την καλύτερη μεταμφίεση. Θυμάμαι σαν να ήταν χτες το μεγάλο οικογενειακό τραπέζι που γινόταν στο σπίτι της γιαγιάς για τις ‘Σήκωσες’ και εγώ μικρό παιδί τότε φοβόμουν τη στιγμή που θα εμφανίζονταν οι τρομακτικές ‘πελλόμασκες’. Τώρα είμαι μια απο αυτές!

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close