Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Τι σημαίνει Αγία Νάπα, Φρέναρος, Αυγόρου, Δερύνεια και Πρωταράς;

Γνωστά ονόματα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου που στην ουσία μας είναι παντελώς άγνωστα

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου 2019

Η σελίδα Κυπριακός Χρονογράφος δημοσιεύει σήμερα μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα όπου μαθαίνουμε τι κρύβεται πίσω από γνωστές ονομασίες κοινοτήτων της ελέυθερης επαρχίας Αμμοχώστου τι σημαίνουν και από πού πήραν το όνομά τους. Και επειδή αυτή την περίοδο λίγο πολύ όλοι θα περάσουμε από εκείνες τις περιοχές για μία βόλτα είπαμε να το μοιραστούμε μαζί σας για να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από το όνομα Πρωταράς, Αγία Νάπα, φρέναρος και τόσα άλλα γνωστά ονόματα της περιοχής. 

Ας δούμε λοιπόν τι μας μεταφέρει το site Κυπριακός Χρονογράφος 

Παραλίμνι: Είναι ο μεγαλύτερος δήμος τη ελεύθερης Αμμοχώστου και βρίσκεται στην περιοχή Κοκκινοχωρίων. Το Παραλίμνι πήρε το όνομά του από τη λίμνη δίπλα στην οποία είναι χτισμένο (παρά τη λίμνη).

Πρωταράς: η γνωστή για τον τουρισμό και τις υπέροχες χρυσές παραλίες περιοχή, οφείλει την ονομασία της στη δύση του ήλιου. Οι κάτοικοι του Πρωταρά έχουν την ευκαιρία να δουν το ηλιοβασίλεμα πρώτοι στο νησί γι’ αυτό και ονόμασαν την περιοχή έτσι από τις λέξεις «πρώτα ορούν», που σημαίνει «πρώτα βλέπουν».

Αγία Νάπα: είναι η πιο τουριστική περιοχή της Κύπρου, γνωστή στο εξωτερικό και ιδιαίτερα αγαπητή στη νεολαία. Η Αγία Νάπα δεν ήταν πάντα όμως ένας προορισμός για πάρτυ. Πήρε την ονομασία της από την εικόνα της Παναγίας της Νάπης η οποία βρέθηκε κρυμμένη σε μία σπηλιά. Παναγία της Νάπης ήταν η Αγία του Δάσους.

Δερύνεια: Σύμφωνα με τον Σίμο Μενάρδο, στη Δερύνεια εγκαταστάθηκαν Έλληνες από τη Γερήνεια της Πελοποννήσου μετά τον Τρωικό Πόλεμο και για αυτό έδωσαν παρόμοια ονομασία στη νέα τους πατρίδα. Μία άλλη ερμηνεία υποστηρίζει πως το όνομα δόθηκε από κάποιον Βρετανό ή Φράγκο στρατηγό που στρατοπέδευσε εκεί, ενώ μια τρίτη εκδοχή αναφέρει πως κοντά στη Δερύνεια υπήρχε αρχαίος οικισμός με την ονομασία Θεριμειό ή Θερινειό. Μεταγενέστερα έγινε «Δρυνιό», «Δρύνεια» και τέλος «Δερύνεια».

Σωτήρα: Γνωστή και ως «Βυζαντινή κωμόπολη» λόγω των πολλών βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών που βρίσκονται εκεί. Η ονομασία της συνδέεται με δύο παραδόσεις. Η πρώτη λέει πως υπήρχε κοντά ένας αρχαίος οικισμός ο οποίος γλίτωσε από επιδρομές πειρατών και όταν μετακινήθηκε προς την περιοχή της Σωτήρας, έδωσαν αυτό το όνομα επειδή γλίτωσαν. Μία άλλη λαϊκή εκδοχή υποστηρίζει ότι το όνομα δόθηκε από τη βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η οποία χτίστηκε τον 12ο αιώνα.

Λιοπέτρι: Το χωριό φημίζεται για τις ζουμερές κυπριακές πατάτες και για τη μάχη στον Αχυρώνα Λιοπετρίου της ΕΟΚΑ. Πήρε το όνομά του από τις «λίγες πέτρες» που έχει η περιοχή συγκριτικά με τα γύρω χωριά. Στους μεσαιωνικούς χάρτες εμφανίζεται ως Ligopetri.

Φρέναρος: Το χωριό πήρε το όνομά του κατά την περίοδο της Φραγκορατίας από τους Freres Mineures, μοναχούς που κατείχαν το μοναστήρι της Παναγίας Χορτακιώτισσας και ονομάζονταν Φρεμενούριοι. Μια άλλη εκδοχή αναφέρεται σε γαλλική ετυμολογία, υποστηρίζοντας ότι Frenaria στα γαλλικά σημαίνει περιοχή, όπου κατοικούσαν μοναχοί. Είναι σύνθετη λέξη αποτελούμενη από το Freres (μοναχός) και το aria (περιοχή). Έτσι Frenaria σημαίνει περιοχή μοναχών και αργότερα μετονομάστηκε σε Φρέναρος.

Αυγόρου: Στην κοινότητα του Αυγόρου υπάρχουν τα λουτρά του Ευαγόρα της Σαλαμίνας. Η πρώτη εκδοχή λοιπόν υποστηρίζει ότι από τον Ευαγόρα πήρε την ονομασία η κοινότητα μετατρέποντας τη λέξη από του Ευαγόρα, σε Ευαγόρου και λόγω προφοράς σε Αυγόρου. Μία δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής έλεγαν στους περαστικούς «εύκα τους όρους», να δεις το χωριό το οποίο βρισκόταν σε χαμηλό υψόμετρο. Και έτσι έμεινε η πρόταση.

Ξυλοφάγου: Η Ξυλοφάγου φέρεται να πήρε το όνομά της από τον πρώτο της κάτοικο, τον Ξηροφάγο. Έτσι οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έλεγαν πάμε στου Ξηροφάγου, εξού και η γενική πτώση της λέξης. Με τα χρόνια το «ρ» έχει «λ», και το χωριό «Ξυλοφάγου». Ωστόσο, δεν δικαιολογείται για ποιο λόγο το «η» έγινε «υ». 

Πηγή: www.xronografos.com/

 

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close