Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Οι 12 καλύτερες εκδηλώσεις της εβδομάδας

Όλα όσα θα κάνουν πιο όμορφες τις ημέρες και τις νύχτες σου

Δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2019

Ο πιο ερωτικός μήνας του χρόνου, ο Φεβρουάριος, μας έφερε πολλές όμορφες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη έχουμε να δούμε και να κάνουμε πολλά.

Θέατρο, μουσική, σινεμά και πολλές άλλες όμορφες εκδηλώσεις. 

Ακολούθησέ μας: 

Φεστιβάλ Εναλλακτικού Κινηματογράφου
Με περφόρμανς και ταινίες αρχίζει σήμερα στο Υφαντουργείο το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture. Το Φεστιβάλ κάνει αρχή με ένα διαδραστικό παιχνίδι ζωντανής εικόνας: ένα περφόρμανς με τη Χριστίνα Παπακυριακού. Η πρώτη φεστιβαλική νύχτα, θα ξεκινήσει με το Riddles of the Sphinx, τη μεγάλου μήκους ταινία της πρωτοπόρου φεμινίστριας σκηνοθέτιδας Laura Malvey  και του Peter Wollen. Θα ακολουθήσει το Dracula, Pages From a Virgin's Diary, του Guy Maddin, του οποίου το έργο φέρει έντονες επιρροές από το φανταστικό σινεμά, τον βουβό κινηματογράφο, το φιλμ νουάρ και τα έγχρωμα μελοδράματα της δεκαετίας του ΄40 και ΄50. Επισημαίνεται ότι όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 
>> Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, Υφαντουργείο, Λευκωσία, 20.00. Πληρ. 99407856 και στο λογαριασμό του Φεστιβάλ στο facebook ‘Images & Views of Alternative Cinema’.

«Foxtrot» στην Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας
Ένα πρωί τρεις στρατιώτες χτυπούν την πόρτα του Μίκαελ και της Ντάφνα για να τους ανακοινώσουν πως ο γιος τους έπεσε εν ώρα καθήκοντος. Εκείνη λιποθυμάει κι εκείνος βυθίζεται σε ένα βουβό πένθος. Το ανεξέλεγκτο των πράξεών μας, τα παιχνίδια της μοίρας, η ενοχή, η αμαρτία και η νέμεσις σε μια μοντέρνα εκδοχή αρχαίας τραγωδίας, με φόντο την παράλογη βία της ισραηλινο-αραβικής διαμάχης. Ο Samuel Maoz, σκηνοθέτης της ταινίας, δηλώνει: «Ο Αϊνστάιν είπε ότι η σύμπτωση είναι ο τρόπος που ο Θεός παραμένει ανώνυμος. Το Foxtrot είναι ο χορός ενός ανθρώπου με τη μοίρα του. Είναι μια φιλοσοφική παραβολή που προσπαθεί να αποδομήσει αυτή την αόριστη έννοια που ονομάζεται "τύχη" μέσα από μια ιστορία για έναν πατέρα και τον γιο του. Είναι μακρυά ο ένας από τον άλλο, αλλά παρά την απόσταση και τον απόλυτο διαχωρισμό μεταξύ τους - αλλάζουν ο ένας το πεπρωμένο του άλλου. Το επίκεντρο της ταινίας δεν είναι τα συμπτώματα, αλλά η φιλοσοφική ιδέα, η ψυχολογική κατάσταση των χαρακτήρων και ο τρόπος με τον οποίο ασχολούνται με την αγάπη και τον πόνο".
>> Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 99434793.
 
Sophia with love, καρδιές στη Λεβέντειο 
Ολοκληρώνεται σήμερα η έκθεση «Sophia with love» με 100 εκθέματα Κύπριων καλλιτεχνών που διοργανώνει η Λεβέντειος Πινακοθήκη μαζί με το ίδρυμα «Σοφία για τα Παιδιά». Απώτερος σκοπός της έκθεσης είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για τη στήριξη του έργου του ιδρύματος στην Κένυα και στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της έκθεσης, ζητήθηκε από τους καλλιτέχνες να κάνουν «κατάθεση καρδιάς» και να βάλουν όλη τους τη δημιουργική έμπνευση για να φιλοτεχνήσουν αντίστοιχο αριθμό από πέτρινες καρδιές. Οι καρδιές αυτές σμιλεύθηκαν από ανθρώπους στην Κένυα και ήρθαν για να μετατραπούν σε έργα τέχνης από τους καλλιτέχνες στην Κύπρο για τον σκοπό αυτό. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να θαυμάσουν τα μοναδικά αυτά έργα, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν την δυνατότητα να τα αγοράσουν, αφού όλες οι καρδιές θα είναι διαθέσιμες για αγορά προς €100 η μία.
>> Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία, 19.00. Πληρ. 22668838. Μέχρι 18/2. 
 
Καπερναούμ της Ναντίν Λαμπακί 
Η ταινία Καπερναούμ (Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας) προβάλλεται στο Πάνθεον. Ο 12χρονος (ή έτσι υπολογίζουν όλοι αφού ακόμη και οι γονείς του δεν γνωρίζουν την ηλικία του) Ζεν μεγαλώνει με την πολυμελή οικογένειά του στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Βηρυτού. Είναι με κάποιο τρόπο ο άντρας του σπιτού, αφού δουλεύει, κλέβει φαγητό για λογαριασμό όλων και είναι αυτός που φροντίζει τα αδέρφια του. Περισσότερος δεμένος με τη συνομίληκη αδερφή του, θα φύγει από το σπίτι, όταν οι γονείς του θα την «πουλήσουν» σε έναν ενήλικα για να την παντρευτεί, ανταλλάσσοντας έτσι διαρκές ενοίκιο για το διαμέρισμα στο οποίο μένουν. Στη διαδρομή του μέσα στην πόλη θα συναντήσει την Ραχήλ, μια γυναίκα από την Αιθιοπία που δουλεύει καθαρίστρια σε ένα λούνα - παρκ και μεγαλώνει κρυφά το παιδί της. Με τα χαρτιά της να έχουν λήξει, η Ραχήλ προσπαθεί να βρει λύση, ενώ εμπιστεύεται στον Ζεν τη φροντίδα του μωρού της. Σκηνοθεσία: Ναντίν Λαμπακί. Διάρκεια: 126'.
>> Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, Πάνθεον, Λευκωσία, 20.00. Πληρ. και εισιτήρια από το www.soldoutticketbox.com, επιλεγμένα περίπτερα «So Easy» και στο θέατρο Πάνθεον, τηλ. 22675787. Μέχρι 20/2.

Θεατρικός μονόλογος "Λα Πουπέ" 
Η Still Theatre Group επιστρέφει δυναμικά με τον εμβληματικό μονόλογο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, ο οποίος πριν μία δεκαετία έκανε την Αθήνα να παραμιλά. Με την Άντρη Χατζηχριστοδούλου στον ρόλο της Ρίκας κα τον Γιάννη Μίνω στα ηνία της σκηνοθεσίας . «Ο κόσμος πια ζει μέσα στο μίσος. Σφραγίδα. Δεν ξέρεις από που να φυλαχτείς. Βέλη Μίσους. Παντού» Η Ρίκα, μία αστή γυναίκα στη μέση ηλικία, η οποία ράβει φορέματα για κούκλες για να ζει, μπουκάρει στο θέατρο χωρίς να αντιληφθεί την παρουσία του κοινού. Καθώς κάνει δοκιμή ένα ύφασμα στο φως της σκηνής του θεάτρου, αντιλαμβάνεται το κοινό που την παρακολουθεί βουβό τα τελευταία λεπτά.
>> Πρεμιέρα: Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Έγκωμη, Λευκωσία. Πληροφορίες: 96 202534. Τιμή Εισιτηρίου: €13 & €10.

Μαργαρίτα Ζορμπαλά
Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά ανοίγει το κουτάκι των αναμνήσεων της, ανοίγει τα φωτογραφικά της άλμπουμ και τη δισκοθήκη της, ανοίγει τα βιβλία που αγάπησε και τις ιστορίες τους. «Ανοίγει» τη μνήμη και το αίσθημά της. Κάθε εμφάνιση της Μαργαρίτας Ζορμπαλά είναι μία πρόταση, έχει μια ιδέα, ένα θέμα, έχει συνοχή και το αίσθημα του συλλεκτικού. Τα τελευταία χρόνια με κεντρικό όχημα τη μουσική και το τραγούδι, ανοίγεται και στους δρόμους της θεατρικής πράξης. Μουσικότητα εξάλλου εκπέμπουν τα πάντα επάνω της, η κίνηση της, η ομιλία της, η κάθε χειρονομία της. Παράλληλα η θεατρική έκφραση είναι μέσα της από την παιδική ηλικία. Άλλωστε το θέατρο το γνώρισε, το σπούδασε και το δοκίμασε με μεγάλη επιτυχία. Η φετινή της παράσταση είναι στην ουσία ένας μουσικός μονόλογος όπου «όλα μπερδεύονται γλυκά». Οι ιστορίες που ξεκινούν από την παιδική ηλικία και προχωρούν στην εφηβεία και στα νεανικά χρόνια για να ολοκληρωθούν στην ωριμότητα της φέρνουν συγκυριακά στη ψυχή τραγούδια, μουσικές απρόβλεπτες και ξεχωριστές. Όπως το μυαλό μας σκαρώνει πολλές φορές παιχνίδια, όπως στα όνειρα βλέπουμε ασυνείδητα δικές μας ιστορίες ή απραγματοποίητες. Μουσική διεύθυνση: Βάσος Αργυρίδης
>> Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Μίλτος Πασχαλίδης
Η ΕΔΟΝ διοργανώνει συναυλία με τoν Μίλτος Πασχαλίδης αφιερωμένη στα 75 χρόνια ΑΟΝ - ΕΔΟΝ. Ο συνθέτης, στιχουργός, μουσικός, ερμηνευτής και συγγραφέας, επιστρέφει στο νησί μας για 4 εμφανίσεις. Με παραμύθια, βαριές κουβέντες, ιστορίες για πεφταστέρια και τραγούδια που ζούνε λαθραία, ο Μίλτος Πασχαλίδης στήνει ένα πρόγραμμα, λιγότερο ηλεκτρικό και πιο προσωπικό, με περισσότερα «αδικημένα» τραγούδια από τους 12 προσωπικούς του δίσκους και τις συμμετοχές του σε δίσκους φίλων του, που έχουν λείψει από τις συναυλίες του τα τελευταία χρόνια. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και ο φόρος τιμής στο μεγάλο δάσκαλο Μάνο Ελευθερίου, με ένα εκτενές αφιέρωμα στα σπουδαία τραγούδια του. Φυσικά, κινητήρια δύναμη θα είναι, όπως πάντα, η αίσθηση της στιγμής, η ατμόσφαιρα της κάθε βραδιάς που θα οδηγεί σε απρόβλεπτα μονοπάτια, με τον ιδιαίτερο πάντα τρόπο του Μίλτου.
>> Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, Savino Live, Λάρνακα. Πληρ. 99426011.
>> Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, DownTown Live, Λευκωσία. Πληρ. 99810011.

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Ένα ταξίδι στη ζωή και την τέχνη της σπουδαιότερης υψίφωνου του 20ού αιώνα, Μαρίας Καλογεροπούλου Κάλλας. Η Κύπρια υψίφωνος Χρύσω Μακαρίου, με βάση της τη Βιέννη, ο Βούλγαρος βαρύτονος Κρουμ Γκάλαμπωφ και ο γνωστός ηθοποιός Αχιλλέας Γραμματικόπουλος ενώνουν τις δυνάμεις τους επί σκηνής με τον πιανίστα Ζμπύνεκ Μάρουσκα. Φιλική συμμετοχή στο φλάουτο από τον Θεόδωρο Κρασίδη. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις όπερες ‘Νόρμα’, ‘Τόσκα’, ‘Λα Τραβιάτα’ και ‘Άννα Μπολένα’. Την επιστημονική επιμέλεια και έρευνα της παράστασης έχει η ιστορικός και μουσικολόγος Δρ Σπυριδούλα Κατσαρού, ενώ η παράσταση τελεί υπό την υψηλή προστασία της Πρώτης Κυρίας κας Άντρης Αναστασιάδη. Διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Συνδέσμο Ένα Όνειρο Μια Ευχή, που στηρίζει παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις και όλα τα έσοδα θα διατεθούν στον σύνδεσμο.
>> Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 19.30, €15 & €10. Πληρ. 77777745.

Η "Εβραία" του Μπρεχτ
Η Βαλεντινα Σοφοκλέους με την σκηνοθετική στήριξη της Μόνικας Μελέκη. ερμηνεύει το εξαιρετικό θεατρικό έργο του Μπερτολτ Μπρεχτ «Η ΕΒΡΑΙΑ». Στο έργο συμμετέχει στο πιάνο ο συνθέτης Σαββας Σάββα. Όσον αφορά στο έργο, αυτό τοποθετείται χρονικά στη Φρανκφούρτη του 1935. Μια μεγαλοαστή γυναίκα- σύζυγος καθηγητή ιατρικής - μαζεύει τα πράγματα της αποφασισμένη να αφήσει τον άντρα της που λατρεύει προκειμένου να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του λόγω της εβραϊκής της καταγωγής. Μέσα σε μια εκρηκτική συναισθηματική κατάσταση τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από την συνομιλία τους τόσο η ίδια όσο και οι συνομιλητές έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το τρομακτικό άγνωστο που θα ακολουθήσει.
>> Πρεμιέρα Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, Παττίχειο Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 96930724.

Eugene Onegin / Aleksandr Pushkin
Ο διάσημος ρώσσος ηθοποιός Dmitry Dyuzhev παρουσιάζει το αριστουργηματικό έργο του ποιητή Aleksandr Pushkin “Eugene Onegin” σε σκηνοθεσία Antonina Kuznetsova. Τη μουσική του Sergei Prokofiev ερμηνεύει επί σκηνής ο πιανίστας Fedor Stroganov. Στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου "Five evenings in Cyprus”. Στα Ρωσικά. Κατάλληλο για ηλικίες: +6.
>> Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Εισιτήρια: €40 / 35 / 30 - €25 Υποστηρικτές & Μαθητές. Πληρ. 77777745.

Catalina Vicens - Ρεσιτάλ για τσέμπαλο
Η πολυβραβευμένη Χιλιανή τσεμπαλίστα Catalina Vicens θα εμφανισθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο για να παρουσιάσει το Fantasia Mediterranea – ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στην Ιταλία και Ισπανία του 16ου και του 17ου αιώνα. Έχοντας επευφημηθεί για τον λυρισμό, τη δεξιοτεχνία και τη λαμπρότητα των ερμηνειών της στα ιστορικά πληκτροφόρα όργανα, η Vicens συνδυάζει μια πολυάσχολη διεθνή καριέρα ως σολίστ αλλά και ως ερευνήτρια. Έχει εμφανισθεί στις κυριότερες αίθουσες συναυλιών και στα σημαντικότερα φεστιβάλ πρώιμης μουσικής σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ εμφανίζεται επανειλημμένα για ρεσιτάλ σε ορισμένες από τις πιο φημισμένες συλλογές ιστορικών πληκτροφόρων οργάνων ανά το παγκόσμιο. Για τη συναυλία της στην Κύπρο, η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος με την στήριξη του The Keyboard Charitable Trust του Λονδίνου, η Catalina Vicens θα ερμηνεύσει έργα των, μεταξύ άλλων, Αντόνιο Βαλέντε, Μαρκέτο Κάρα, Αντόνιο ντε Καμπεθόν, Τζοάν Αντόνιο Ντάλτσα, Μαρκαντόνιο Καβατσόνι, Τζιρόλαμο Φρεσκομπάλντι και Ντομένικο Σκαρλάττι – ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα που ταιριάζει απόλυτα με το Τσέμπαλο Γκρατζιάνο Μπαντίνι του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, το οποίο είναι κατασκευασμένο στο ύφος του Ονόφριο Γκουρατσίνο, ο οποίος έζησε στη Νάπολη κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, στον συναυλιακό χώρο του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, The Shoe Factory, στη Λευκωσία, στις 8:30μμ.
>> Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, Ιδρύματος Τεχνών Φάρος, The Shoe Factory, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22663871.

BigMoNik Live
Οι BigMoNik ξανά στη New Division! BigMoNik, ένα ακουστικό ντουέτο του Νικολή Χριστοδούλου και του Μανώλη Βουράκη. Παίζουν διασκευασμένα γνωστά κομμάτια από τον χώρο της BLUES, ROCK και SOUL μουσικής σε ένα ευρύ ρεπερτόριο με πολλές ενναλαγές ατμόσφαιρας, ρυθμού και έντονα στοιχεία αυτοσχεδιασμού. Στη New Division θα λάβει μέρος και ο ταλαντούχος Μάριος Μιχαήλ στο μπάσο.
Νικολής Χριστοδούλου - κιθάρα και φωνητικά, Μανώλης Βουράκης - κιθάρα και φωνητικά, Μάριος Μιχαήλ - μπάσο. 
>> Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, New Division, Λευκωσία, 21:30, €1 επιπλέον χρέωση σε κάθε ποτό.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close