Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Τι αλλάζει στη Λευκωσία το 2019

Τι νέο, εντυπωσιακό και πρωτοποριακό ετοιμάζεται τη νέα χρονιά στην πρωτεύουσα

Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019

Η Λευκωσία αλλάζει σιγά-σιγά, αποκτώντας ψηλά κτίρια, μεγάλες αναπτύξεις, αλλά και έργα που προωθούν τη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Στη Λευκωσία, λοιπόν, αλλάζουν πολλά. Από τη Λώρια Ιακώβου

Νέα κτίρια
Δημιουργείται το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και η νέα Βουλή, ενώ το Δημοτικό Θέατρο παίρνει και πάλι σάρκα και οστά. Οι εργασίες για πλήρη αποκατάστασή του τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019. Θα αποτελέσει το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα θέατρο στην Κύπρο φιλοξενώντας μέχρι 1000 θεατές. Σημείωσε, όμως, και την Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης.

Νέο κτίριο και για την Κρατική Βιβλιοθήκη
‘Πράσινο φως’ δόθηκε για τη χωροθέτηση Κρατικής Βιβλιοθήκης σε νέο κτίριο. Αναμένεται να ανεγερθεί δίπλα στο πρώην Υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο μεγάλο κομμάτι της Αρχιγραμματείας, το οποίο εφάπτεται στη λεωφόρο Βύρωνος, και είναι περίπου 3000 τ.μ. σε ένα κτίριο τεσσάρων ορόφων με δύο υπόγεια προς φύλαξη των συλλογών της βιβλιοθήκης. Όσον αφορά τον σχεδιασμό του κτιρίου, αυτός θα είναι αποτέλεσμα διαγωνισμού αρχιτεκτονικής, ο οποίος θα προκηρυχθεί.


Η ανάπλαση του ΓΣΠ

Καθεδρικός Ναός στην παλιά Λευκωσία
Αρχές του 2019 ξεκινά η ανέγερση του καθεδρικού ναού στην παλιά πόλη. Τόσο η ανέγερσή του όσο και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει, εκτός του χώρου στάθμευσης, την κατασκευή υπόγειων αιθουσών εκδηλώσεων, χώρο στέγασης μουσείου, τρία παρεκκλήσια, αλλά και τη δημιουργία της πλατείας που θα συνδέεται με την πλατεία του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας. Στο έργο πέρα από τα πιο πάνω περιλαμβάνεται και η συντήρηση-αποκατάσταση υφιστάμενων διατηρητέων οικοδομών, ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής. Βελτιωτικά έργα στους δρόμους Βάλε στα θετικά και την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους- Ευαγόρου, την ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ, τα έργα στην οδό Καλλιπόλεως, Κ. Μάτση, στον Περιφερειακό Λευκωσίας, στις Λεωφόρους Αγλαντζιάς- Λάρνακος και Αμμοχώστου και τις αναπλάσεις του ιστορικού κέντρου, όπως για παράδειγμα τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου της Πύλης Πάφου. Η εν λόγω ανάπλαση αφορά κατασκευή πεζογέφυρας πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο και τοίχους αντιστήριξης για τα πρανή. Στα συν πρόσθεσε το δίκτυο ποδηλατόδρομων που ενώνει τα πανεπιστήμια.

Ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας
Μορφή απέκτησε και η Πλατεία Ελευθερίας, η οποία παραδίδεται σύντομα στους πεζούς, μιας και ο Δήμαρχος Λευκωσίας και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν να μην διέρχονται αυτοκίνητα. Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η τεράστια επένδυση που γίνεται για τη μετατροπή της Λευκωσίας σε περιφερειακό κέντρο γνώσης, έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

Προωθείται η έρευνα
Με την μετατροπή του παλαιού δημαρχείου στο Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας RISE, το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Kios, την επέκταση που προσθέτει 10.000 τ.μ. στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το νέο Κρατικό Χημείο, την Πολυτεχνική Σχολή, την ολοκλήρωση της Βιβλιοθήκης και πολλών άλλων υποδομών του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας, αλλά και αριθμό κινήτρων στην ιδιωτική
πρωτοβουλία, η πόλη θα μετατραπεί στην πρωτεύουσα που αξίζει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.



Και 4ο mall στη Λευκωσία
Το νέο mall που αναμένεται στην πρωτεύουσα θα ανεγερθεί σε κτίριο μεικτής γραφειακής και εμπορικής ανάπτυξης, που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Καλλιπόλεως και της οδού Εθνικής Φρουράς, στην περιοχή Hilton Cyprus και Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα €15 εκατομμύρια. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές του 2019 και να ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close