Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐου 2019
Την επίκαιρη και εξαιρετική κωμωδία «Οι Μαννοί» (Οι Ηλίθιοι) του Neil Simon σε διασκευή/ μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο Μιχάλη Ττερλικκά προτείνει για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» με την οποία θα δώσει επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 1η Ιουνίου 2019 – Ώρα 8.30μ.μ. στο Παττίχειο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».
Το Έργο
Μια ιστορία σαν το παραμύθιν, που εγίνην πριν κάμποσα, γρόνια. κατά το 1890, στο χωρκόν «Εξίκκιν», της έβδομης επαρχίας της Κύπρου, της «Αναπαλωτούσας». Στην Χώραν, ένας νέος δάσκαλος πά’ στα τριάντα, ο Λέων Μελέτιος, ο Σοφός, δκιαβάζει στην εφημερίδαν ότι στο χωρκόν «Εξίκκιν» της επαρχίας «Αναπαλωτούσας» κάποιος γιατρός με το όνομαν Στερατζ̆ιώτης ζητά δάσκαλον για την κόρην του. Πκιάννει την στράταν τζ̆αι πηαίννει. Φτάννει στο χωρκόν τζ̆αι που τους πρώτους που βρίσκει τζ̆αι συντυχάννει μιτά τους καταλάβει ότι κάτι εν πάει καλά με τον νουν τους. Σάπμου τζ̆εν ούλλοι ττακκουρημένοι. Ύστερα μαθθαίννει ότι το χωρκόν δέρνει το μια κατάρα που γρόνια, που τους κάμνει να γεννιούνται ούλλοι μαννοί μα τζ̆αι να μεν ιμπόρουν να αγαπήσουν. Τζ̆αι το σ̆ειρόττερον, όποιος μείνει στο χωρκόν πάνω που κοστέσσερεις ώρες μαννεύκει τζ̆αι τζ̆είνος, εξόν τζ̆’ αν καταφέρει να γητέψει την κατάραν πριχού να μαννέψει. Η μαθήτρια του, η Σοφία, που κατά τον λον εν’ δεκαεννιά γρονών εν’ σωστή ανεράδα στην ομορκιάν, μα θεόμαννη. Ο δάσκαλος, ερωτεύκεται την τζ̆αι παλεύκει να την μάθει γράμματα, μέσα σε κοστέσσερεις ώρες, να την γιατρέψει που την μαννοσύνην της, να γητέψει την κατάραν για να μπορέσει τζ̆αι τζ̆είνη να τον αγαπήσει. Κάτι που εν το εκατάφερεν κανένας ως τωρά . Όσοι εδοτζ̆ιμάσαν, για εφύαν πριχού να περάσουν οι κοστέσσερεις ώρες, για εμείναν τζ̆’ εμαννέψασιν τζ̆αι τζ̆είνοι.
Ο άρκοντας του χωρκού, ο Κοτζ̆ιάπασ̆ης, θέλει να παντρευτεί τζ̆είνος την Σοφίαν, γιατί λαλεί ότι μανιχά έτσι έννα σπάσει η κατάρα, μα τζ̆είνη εν τον θέλει. Το έργον του δασκάλου εν’ πολλα δύσκολον. Γιατι εκτός που την απίστευτην μαννοσύνην της κόρης, έσ̆ει τζ̆αι το αντρόσ̆ιν του Κοτζ̆ιάπασ̆η.
Ένα ευφυές θεατρικό παραμύθι, γραμμένο με παιγνιώδη και παρωδιακή διάθεση, μια έξυπνη φάρσα πάνω στην ανθρώπινη βλακεία, μία σύγχρονη παραβολή, που μιλάει με άκρως ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο για τον φόβο, την υποταγή, τις προκαταλήψεις, την άγνοια, τις δεισιδαιμονίες και την χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης. Στο τέλος, ο έρωτας δίνει τη λύση «Που την Σοφίαν μου έμαθα πως εν έσει τίποτε στον κόσμον, είτε καλόν, είτε κακόν που να μπορεί να νιτζήσει μια καρκιάν, δοσμένη στην αγάπην..» λέει ο δάσκαλος. Έργο μεταφρασμένο στην κυπριακή διάλεκτο από ένα πολύ καλό γνώστη – Μιχάλη Ττερλικκά – και τοποθετημένο σ’ ένα φανταστικό χωριό μιας φανταστικής έβδομης επαρχίας της Κύπρου πριν καμπόσα γρόνια.
Συντελεστές
Μετάφραση/Διασκευή στην Κυπριακή Διάλεκτο: Μιχάλης Ττερλικκάς
Σκηνοθεσία : Ανδρέας Μελέκης, Σκηνικά/Κοστούμια : Λάκης Γενεθλής
Μουσική /Μουσική επιμέλεια: Βαλεντίνος Βαλιαντή
Ηθοποιοί: Σοφοκλής Κασκαούνιας, Ζωή Κυπριανού, Ανδρέας Μελέκης, Χρίστος Τουμάζου, Φοίβος Γεωργιάδης, Μόνικα Μελέκη, Μαρία Ζορλή, Δημήτρης Χ’’Παύλου, Ειρήνη Αθανασίου και Χρίστος Κυριάκου.
Πρεμιέρα: Σάββατο 1η Ιουνίου 2019 – Ώρα 8.30μ.μ.
Παραστάσεις: Σάββατο 8/6 & 22/6 – 8.30μ.μ. Κυριακή 2/6, 9/6 & 23/6 – 8.30μ.μ. στο Παττίχειο Θέατρο ΣΚΑΛΑ
Θα ακολουθήσει μια μεγάλη περιοδεία σε Δήμους και Κοινότητες σ’ όλη την ελεύθερη Κύπρου μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102
-
Παττίχειο Θέατρο Σκάλα (πρώην Αττικό)
01 Ιουνίου - 02 Ιουνίου 2019
Σχετικά
Ο «Κάτοικος Κηφισιάς» ταξιδεύει σε τέσσερα χωριά της Κύπρου
Μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για την κοινωνική ανισότητα, την οικογένεια, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη μιας γυναίκας να αρχίσει ξανά
Έφυγε ο ηθοποιός Φοίβος Γεωργιάδης
Η Κύπρος αποχαιρετά έναν αθόρυβο αλλά πολύτιμο εργάτη της σκηνής
Μία ακόμα (επιπλέον) παράσταση για το «PARTY της ζωής μου» με την Ελένη Ράντου
Η παράσταση που καθήλωσε το κοινό επιστρέφει για μία τελευταία εμφάνιση στην Κύπρο
Το πολυβραβευμένο «Goodbye, Lindita» του Μάριο Μπανούσι έρχεται στη Λευκωσία
Η παράσταση που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.
Ίων του Ευριπίδη: Δύο τελευταίες παραστάσεις στην Κύπρο
Πρόκειται για ένα από το πιο αινιγματικά έργα του αρχαίου δράματος
H Ελένη Ράντου επιστρέφει στην Κύπρο με "το Πάρτυ της ζωής μου"
Η παράσταση που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για τελευταία φορά στην Κύπρο!
Η Μαρίνα Μαλένη Κυριαζή διορίζεται Γενική Διευθύντρια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου
Η θέση αφορά τα καθήκοντα τόσο εκτελεστικού όσο και καλλιτεχνικού Διευθυντή
Ο «Δίδυμος Μπελάς» με την Ελένη Φιλίνη έρχεται Κύπρο
Η κωμωδία του Δημήτρη Γιαννουκάκη σε περιοδεία με εκλεκτό θίασο
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η αγαπημένη ηθοποιός Μάρω Κοντού
Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο
Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου μιλά κυπριακά και περιοδεύει σε όλη την Κύπρο αυτό το καλοκαίρι
Η ΕΘΑΛ και η Anyhow Theatre Ensemble παρουσιάζουν μια σύγχρονη διασκευή του κλασικού έργου στην κυπριακή διάλεκτο, μεταφέροντας τη δράση στην Κύπρο της δεκαετίας του '70, μέσα από μια απολαυστική σάτιρα γεμάτη χιούμορ, μουσική και έντονο κυπριακό χρώμα.
«Ημερολόγιο in progress»: Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου όταν δημιουργεί;
Πέντε γυναίκες γίνονται οι φωνές μιας συνείδησης, σε μια παράσταση για τη δημιουργία, την αμφιβολία και τα «τέρατα» που γεννά το μυαλό.
«Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Pafos Aphrodite Festival 2026
Σε ανακοίνωση του Pafos Aphrodite Festival αναφέρεται ότι η νέα σκηνοθετική πρόταση μεταπλάθει ριζικά το κλασικό έργο σε έναν σύγχρονο, συμβολικό κόσμο