Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου 2019
Το Φεστιβάλ που έχει καθιερωθεί ως η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διοργάνωση σύγχρονου χορού στην Κύπρο επιστρέφει και φέτος στο Θέατρο Ριάλτο τον Ιούνιο. ΟΙ φίλοι του σύγχρονου χορού έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν κι’ απολαύσουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις από οκτώ χώρες, στις οποίες αποτυπώνονται σχολές, τάσεις και ρεύματα του σύγχρονου χορού, στήνοντας έτσι γέφυρες ανάμεσα στην Κύπρο και την παγκόσμια χορογραφική δημιουργία.
7 + 1 είναι οι λόγοι γιατί ο Ιούνιος είναι δικαίως μήνας χορού. Επτά είναι οι παραστάσεις του φετινού φεστιβάλ σύγχρονου χορού που εκτείνονται από ότι πιο σύγχρονο κινησιολογικά σε χιπ χοπ μέχρι την κυριαρχία των multi media ενώ η 8η παράσταση αποτελεί μια διαδραστική πρόταση για πάρτυ κυρίως …για παιδιά.
Οι περισσότερες παραστάσεις αναδεικνύουν σύγχρονα ζητήματα αλλά και προτάσεις σημαντικών χορογράφων σε μια ευρεία θεματική που εστιάζει σε κοινωνικά, πολιτικά ή υπαρξιακά ζητήματα. Σχεδόν σε όλες τις χορογραφικές δημιουργίες είναι εμφανής η επίδραση και αναμειξη των τεχνών καθώς και η ολοένα σημαντικότερη θέση των multimedia και της τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσία του Russell Maliphant, ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους διεθνώς χορογράφους, με ένα ανοιχτό εργαστήρι για επαγγελματίες, χορευτές και καθηγητές.
Το Φεστιβάλ αναπτύσσεται και διευρύνεται φέτος με παράληλες δράσεις οι οποίες του προσδίδουν μια πιο γιορταστική ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και φέτος η περσινή καινοτομία με την συμπερίληψη παράστασης που απευθύνεται και σε παιδιά. Η παράσταση αυτή, με τίτλο Party από την Γερμανία και είναι μια διαδραστική παράσταση που θα προσφέρει στους συμμετέχοντες – παιδιά και μεγαλύτερους - την ευκαιρία να υπερβούν τα σύνορα της γλώσσας και του πολιτισμού και να χορέψουν με τη ψυχή τους.
Για την διευκόλυνση θεατών από άλλες πόλεις να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις στο Θέατρο Ριάλτο, θα υπάρχουν δωρεάν λεωφόρεια από Λευκωσία και Πάφο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
2/6 If You Could See Me Now - Arno Schuitemaker - Ολλανδία
Το έργο του Arno Schuitemaker μεταμορφώνει έναν υποτονικό χορό για κλαμπ σε μια ιλιγγιώδη κυματοειδή κίνηση, με τους τρεις χορευτές να αψηφούν τα όρια του σώματός τους, συνεπαρμένοι από τον ρυθμό.
4/6 Tracks - Compagnie Zahrbat Brahim Bouchelaghem - Γαλλία
Στην παράσταση το χιπ χοπ έρχεται σε αντίθεση με την τζαζ και τον σύγχρονο χορό που αναδύονται κατά την οργιώδη δεκαετία του ’20. Ένα συγκλονιστικό συναπάντημα ενός πρώην τζαζίστα, μίας φιλόδοξης τραγουδίστριας, ενός χαμένου μουσικού κι ενός ληστή.
6/6 Swish - Tereza Hradilkova Filip Misek and coll - Τσεχία
Η Tereza Hradilková γοητευμένη από την ευκολία με την οποία οι μποξέρ πηδάνε πάνω από το σχοινάκι, από τον ρυθμό και την αλληλεπίδραση χεριών και ποδιών, ξεκίνησε να εξερευνά τα δικά της όρια. Το σχοινάκι δεν είναι απλώς ένα παιδικό παιχνίδι: συμβολίζει τη φιλοδοξία, την επιθυμία για περφόρμανς, για αυτοβελτίωση.
10/6 Τάματα - Φώτης Νικολάου - Κύπρος
Μόνοι και ηττημένοι, έξι άντρες αναζητούν, την καινούργια τους πίστη. Σε ένα τοπίο άχρονο και μοναχικό, παλεύουν για να ξανασυναντήσουν το σώμα τους, την αλήθεια τους… το φως. Σώματα που πέφτουν, αγκαλιάζονται, τρέμουν, λικνίζονται, ποθούν, υπόσχονται και τάζουν.
12/6 Speechless - Fingersix, Sofia Mavragani - Ελλάδα
Μια παράσταση χορού στα όρια θεάτρου και μουσικής. Ένας ποιητικός χειμαρρώδης λόγος που ξετυλίγει επί σκηνής το νήμα της γυναικείας αφήγησης. Η παράσταση εμπνέεται από δημόσιους λόγους,διακηρύξεις και άρθρα, φέρνοντας στο φως την ανεπίσημη φωνή των γυναικών που ταξιδεύει από τα βάθη των αιώνων ως τις μέρες μας.
14/6 inaudible – ZOO, Thomas Hauert - Ελβετία
O Βελγοελβετός Thomas Hauert αγγίζει το κοινό έδαφος μεταξύ χορού και μουσικής, έχοντας ως αφετηρία την έννοια της «ερμηνείας». Χρησιμοποιεί υφιστάμενες μουσικές συνθέσεις, τις οποίες συσχετίζει με χορογραφικές παρτιτούρες, από τις οποίες προκύπτει ένα έργο δομημένου αυτοσχεδιασμού με βάση τη μουσική.
16/6 PARTY- Alfred Zinola Maxwell McCarthy–Γερμανία (ώρα 18:00, 6 +)
Στο PARTY οι συμμετέχοντες θα ζήσουν την εμπειρία στο έπακρον, θα χορέψουν μέχρι τελικής πτώσης, θα διεισδύσουν μαζί σε έναν νέο κόσμο όπου ο καθένας θα μπορεί να χορεύει όπως πραγματικά θέλει. Θα υπερβούν τα σύνορα της γλώσσας και του πολιτισμού, όπου ο καθένας θα είναι ευπρόσδεκτος να λάβει μέρος και κάθε παιδί να χορέψει.
22/6 Silent Lines - Russell Maliphant Dance Company - Ηνωμένο Βασιλείο
Μια από τις σημαντικότερες ομάδες σύγχρονου χορού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο είναι βασισμένο στη μελέτη και την εξερεύνηση του Russel Maliphant γύρω από το χορό και την ανατομία, χρησιμοποιώντας έναν ξεχωριστό συνδυασμό κίνησης, προβολής και φωτισμού.
22/6 Εργαστήρι με τον Russell Maliphant (11:30 – 13:30)
Σε ένα ανοιχτό εργαστήρι για χορευτές και καθηγητές, ο Russell Maliphant θα μιλήσει για τον χορό και τις προσωπικές του εμπειρίες εδώ και δύο δεκαετίες.
Διοργάνωση: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού & Θέατρο Ριάλτο, με τη συνεργασία των Πρεσβειών και των Πολιτιστικών Κέντρων των χωρών που συμμετέχουν.
Είσοδος: € 8 (€30 Κάρτα για όλες τις παραστάσεις)
Δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους και επαγγελματίες χορού
Δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο - Αναχώρηση στις 19:00 (Πληροφορίες τηλ. 99420642)
Από Λευκωσία: Κέντρο Χειροτεχνίας (Λεωφ. Αθαλάσσας) &
Από Πάφο: Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης (Πρώην Παφιακό)
Θέατρο Ριάλτο, 2 – 22 Ιουνίου 2019, ώρα 20.30
Πληροφορίες / Κρατήσεις 77 77 77 45
E-tickets: www.rialto.com.cy
Σχετικά
Ο Νοέμβριος επί σκηνής: 20 παραστάσεις σε όλη την Κύπρο
Πρεμιέρες, επαναλήψεις και παραγωγές από την Ελλάδα γεμίζουν τις σκηνές της Κύπρου με κωμωδίες, δυνατά δράματα και ιστορίες που αξίζει να ανακαλύψουμε
Η Οικογένεια Άνταμς – The Musical έρχεται σε Λεμεσό και Λευκωσία για να μας χαρίσει μια μοναδική θεατρική εμπειρία!
Άρχισε η προπώληση εισιτηρίων
Η Κοκκινοσκουφίτσα του ΘΟΚ τον Νοέμβριο ταξιδεύει σε Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα
Η Κοκκινοσκουφίτσα ανεβαίνει σε μια σύγχρονη διασκευή της Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Φώτη Νικολάου
«Τάκκουνοι εν δράσει»: Η Λυσιστράτη μιλά κυπριακά στη Λεμεσό
Η κωμωδία των Θεατρικών Παραγωγών Φοίνικας έρχεται στο Θέατρο Συνεργείο στις 31 Οκτωβρίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νικολέττας Μήτσιου.
«Ημερολόγιο Φρανκενστάιν»: Πέντε γυναίκες μέσα στο ίδιο μυαλό, για 3 μόνο παραστάσεις
Το έργο της Λένας Κιτσοπούλου ανεβαίνει στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου.
All of It: Μια ολόκληρη ζωή μέσα από την καθηλωτική ερμηνεία της Αντωνίας Χαραλάμπους
Ο απαιτητικός μονόλογος του Άλιστερ ΜακΝτάουαλ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιόλης Καρολίδου, γίνεται μια παράσταση που ταράζει με την απλότητα της ιστορίας της και τη δύναμη της πρωταγωνίστριάς της Αντωνίας Χαραλάμπους
Η «Οικογένεια Άνταμς» έρχεται στην Κύπρο με τον Νίκο Μουτσινά και τη Μαρία Σολωμού
Το μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου ανεβαίνει σε Λεμεσό και Λευκωσία τον Φεβρουάριο του 2027, με πολυμελή θίασο και ζωντανή ορχήστρα.
«Το Όνειρο ενός Γελοίου» του Ντοστογιέφσκι στη Λευκωσία για δύο παραστάσεις
Ο Βασίλης Λάβρικωφ ερμηνεύει τον μονόλογο σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη, στις 30 και 31 Οκτωβρίου στο Θεατράκι ΡΙΚ — μια διαδρομή από την απόγνωση στην ελπίδα και τη δύναμη της αγάπης.
«Για πάντα δικός μου», μια διασκευή του έργου «Μητέρα» του Φλοριάν Ζελέρ.
Στο Flea Theatre τον Νοέμβριο
Μαραθώνιος Θεατρικών Αναγνώσεων…της Αλεξίας
12 νέα θεατρικά έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό
«Το Παπούτσι το Μονό» για τη στήριξη του TELETHON Κύπρου
Μια τρυφερή και διαδραστική παιδική θεατρική παράσταση, γεμάτη φαντασία, μουσική και χιούμορ, παρουσιάζεται στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων του TELETHON 2026.
«Με Δύναμη από την Κηφισιά»: Δύο βραδιές θεάτρου με ελεύθερη είσοδο στη Λεμεσό
Το Θέατρο Versus παρουσιάζει το έργο των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά σε μορφή θεατρικού αναλογίου, σε σκηνοθεσία Λουκά Ζήκου.