Πάμε Ταξίδι , Guide

Πράγα & Κεντρική Βοημία: Εκεί που το παραμύθι συνεχίζεται

Κάστρα και βασιλιάδες, πλακόστρωτα δρομάκια, γοτθική, μπαρόκ και αρ νουβό αρχιτεκτονική συμπληρώνουν το παραμύθι μίας πόλης όνειρο που γνωρίσαμε μέσα σε ένα πενθήμερο ταξίδι με την Cyprus Airways

Δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου 2018

Κείμενο-φωτογραφίες: Μιχάλης Χριστοδούλου 

Η Πράγα ήταν μία πόλη που ήθελα οπωσδήποτε να επισκεφθώ για να μπορέσω να κάνω τη σύγκριση με τις γειτονικές της Βουδαπέστη και Βιέννη. Κάθε φορά, όμως, που ταξιδεύω σε μία πόλη αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορώ και δεν γίνεται να κάνω συγκρίσεις για ένα και μοναδικό λόγο: διότι η κάθε πόλη σου δημιουργεί ξεχωριστά συναισθήματα, σου προσφέρει άλλα ερεθίσματα και την επισκέπτεσαι σε άλλη εποχή του χρόνου και σε διαφορετική ηλικία.

Η προσέγγιση είναι διαφορετική στην ηλικία των 18 αλλιώτικη στα 25 και με άλλη οπτική στα 37. Τουλάχιστον για μένα. Έχοντας αυτή την προσέγγιση ως μπούσουλα αποφάσισα να ταξιδεύω και μπορώ να πω ότι με αυτό το σκεπτικό απολαμβάνω πλέον την κάθε στιγμή, σε κάθε πόλη και χώρα του κόσμου που θα βρεθώ χωρίς συγκρίσεις και κατ’ επέκταση απογοητεύσεις.

Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς.

 

 

Απευθείας πτήσεις από Λάρνακα   
Το ταξίδι στην Πράγα έγινε με αφορμή τις απευθείας πτήσεις που πραγματοποιούν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή οι Cyprus Airways από την Λάρνακα στο αεροδρόμιο Vaclav Havel (πρώτος πρόεδρος της πρώην Τσεχοσλοβακίας μετά τη Βελούδινη Επανάσταση το 1989). Η απευθείας  πτήση Λάρνακα-Πράγα με τις Cyprus Airways διαρκεί λιγότερο από τρεισήμισι ώρες με τα άνετα A319 και το ευγενικό πλήρωμα της εταιρείας πάντα πρόθυμο και χαμογελαστό να σε εξυπηρετήσει.

 

 

Αεροδρόμιο-Πράγα
Η απόσταση του διεθνούς αεροδρομίου της Πράγας από το κέντρο της πόλης είναι λιγότερη από είκοσι χιλιόμετρα. Μπορείς να φτάσεις στην πόλη χρησιμοποιώντας λεωφορείο (εισιτήρια πωλούνται στο αεροδρόμιο) με επιβίβαση στο μετρό με πολύ φθηνό αντίτιμο. Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταξί αεροδρομίου (30-40 ευρώ) και μεταφορείς με μίνι-λεωφορεία κάνοντας μάλιστα online κράτηση.

 

Μία πόλη σαν σκηνικό
Φέτος, στις 28 Οκτωβρίου η Πράγα γιόρτασε πανηγυρικά την επέτειο των 100 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Τσεχοσλοβακίας από την Αυστροουγγαρία και την ανάδειξή της ως πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους. Το 1993 και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού η Πράγα έγινε η πρωτεύουσα της νεοσύστατης Τσεχίας μετά τον ειρηνικό διαχωρισμό της από τη Σλοβακία.

Η ιστορία όμως της Πράγας δεν περιορίζεται μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια, από το 1918 δηλαδή μέχρι και σήμερα αλλά έχει τις ρίζες της στην Παλαιολιθική Εποχή. Η πόλη του 1,2 εκατομμύριων κατοίκων σήμερα δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται «χρυσή πόλη» της Ευρώπης και «μητέρα των πόλεων» αφού οι μύθοι και η ιστορία που την συνοδεύουν την θέλουν να πρωταγωνιστεί σε σημαντικές ιστορικές περιόδους με σπουδαίες προσωπικότητες και ηγέτες των περασμένων αιώνων, με γενναίους βασιλιάδες και Ρωμαίους Αυτοκράτορες αφού υπήρξε και πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1346.

Αρκεί μία μικρή περιδιάβαση στους πλακόστρωτους δρόμους της πόλης για να αντιληφθείς μέσα από το αμάλγαμα της αρχιτεκτονικής και των ιδιαίτερων κτισμάτων της το πέρασμα πολλών και διαφορετικών κατακτητών που άφησαν ανεξίτηλο ο καθένας το δικό του στίγμα στην πόλη. Από τα παραμυθένια κάστρα και κτίρια που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μείγμα μπαρόκ και γοτθικής αρχιτεκτονικής μέχρι τα πιο σύγχρονα αρ νουβό εντυπωσιακά κτίσματα της παλιάς πόλης η οποία   ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1992.

Άλφονς Μούχα και Δημαρχιακό Μέγαρο
Έναν από τους σημαντικότερους Τσέχους ζωγράφους και εκπροσώπους της Αρ Νουβό, τον Άλφονς Μαρία Μούχα (1860-1939) στον οποίο είναι αφιερωμένο και το ομώνυμο μουσείο στην πόλη είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε με το που πατήσαμε το πόδι μας στην Πράγα, μέσα από την περιοδική του έκθεση «The Slav Epic» (διάρκεια έκθεσης μέχρι 13/01/2019).

Η έκθεση στεγάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Πράγας το Δημαρχιακό Μέγαρο που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. Μάλιστα μία από τις αίθουσες του, η Αίθουσα του Δημάρχου είναι διακοσμημένη από τον ίδιο τον Μούχα. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα της Αρ Νουβό, χτίστηκε μεταξύ 1906-1912 και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης αφού από το εξωτερικό μπαλκόνι του κτιρίου διακηρύχτηκε η ανεξαρτησία της Τσεχοσλοβακίας. Το Δημαρχιακό Μέγαρο παρέχει ειδικές ξεναγήσεις καθημερινά με ξεναγό. Περισσότερα εδώ www.obecnidum.cz

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο θα βρεις το American Bar στο υπόγειο, που είναι το παλαιότερο μπαρ της Πράγας και το δεύτερο παλαιότερο της Ευρώπης, ένα παραμυθένιο καφέ στο ισόγειο, το εστιατόριο Plzenska για τσέχικη κουζίνα και το γαλλικό εστιατόριο που λειτουργεί από το 1911.

Και όλο αυτό ήταν μόνο οι πρώτες μας ώρες στην Πράγα.

Η βραδινή πρώτη μας βόλτα ήταν ότι καλύτερο. Ένα μικρό tip που θα σου πω είναι να φοράς γερά αθλητικά παπούτσια διότι οι πλακόστρωτοι δρόμοι και πεζοδρόμια της πόλης θα σε δυσκολέψουν αφού εδώ θα περπατήσεις πάρα πολύ και θα το ευχαριστηθείς.

Η Πράγα είναι χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα, στην περιοχή της Κεντρικής Βοημίας, τον οποίο απολαύσαμε με μία ρομαντική νυχτερινή κρουαζιέρα-την οποία μπορείς εύκολα να κάνεις και εσύ- περιτριγυρισμένοι από πανέμορφα μεσαιωνικά σπίτια και φωτισμένα κτήρια παραποτάμια. Εκεί θα βρεις αρκετά εστιατόρια όπου μπορείς να απολαύσεις ένα παραποτάμιο ρομαντικό δείπνο απολαμβάνοντας τα φώτα της παλιάς πόλης να καθρεφτίζονται στα νερά του ποταμού. Εμείς, με το μικρό πλοιάριο περάσαμε από το ειδυλλιακό Κανάλι του Διαβόλου (Devil’s Channel), απολαύσαμε τους κύκνους να κουρνιάζουν στα νερά του ποταμού και τις φωτισμένες γέφυρες της πόλης.

Το πρώτο βράδυ μας βρήκε να απολαμβάνουμε καλομαγειρεμένα μύδια σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές στο βελγικό εστιατόριο «Les Moules». Εκείνο όμως που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις όταν βρεθείς στην Πράγα είναι να δοκιμάσεις την τσέχικη μπίρα. Οι φίλοι της μπίρας θα την λατρέψουν αφού σχεδόν κάθε μαγαζί και εστιατόριο της χώρας φτιάχνει τη δική του εξαιρετικής ποιότητας μπίρα.

Η επόμενη μέρα μας βρήκε με μία ξεναγό να περιπλανιόμαστε σε όλα σχεδόν τα αξιοθέατα της πόλης τα οποία θα σου απαριθμήσω και  πρέπει να δεις. Πρώτα όμως να σου συστήσω τη ξεναγό μας. Η κ. Vlasta Edrova είναι το άτομο που με έκανε να αγαπήσω την Πράγα λιγάκι παραπάνω.  Η ίδια εργάστηκε για 15 χρόνια στις Τσέχικες Αερογραμμές που παλαιότερα πετούσαν στην Κύπρο 12 φορές την εβδομάδα. Μας ανέφερε με χαμόγελο και ενθουσιασμό πόσο πολύ αγαπάει την Κύπρο, τους ανθρώπους της, το φαγητό ενώ μας μίλησε για τη Δεκέλεια όπου διέμενε όταν έκανε στάση στο νησί.

H θετική ενέργεια της Vlasta μας όπλισε με κουράγιο για να ανηφορίσουμε τον… δύσκολο δρόμο του κάστρου (για τους αγύμναστους σαν εμένα) αλλά η υπέροχη, πανοραμική θέα της πόλης από εκεί ψηλά σε ανταμείβει με το παραπάνω. Αν δεν θες να ανέβεις με τα πόδια μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τραμ με τον αριθμό 22.

Το Κάστρο της Πράγας είναι το νούμερο ένα αξιοθέατο της πόλης που πρέπει να πας. Το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό σημείο του Κάστρου είναι ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου που το εσωτερικό κόβει την ανάσα με τα βιτρό και την περίτεχνη γοτθική αρχιτεκτονική του. Ο ναός αυτός αποτελεί τον παλαιότερο γοτθικό καθεδρικό ναό της κεντρικής Ευρώπης. Εδώ θα βρεις επίσης το ‘Χρυσό Σοκάκι’ που είναι μια σειρά από μικρά πολύχρωμα μαγαζάκια που αρχικά χρησίμευαν για να στεγάζουν τους φρουρούς του παλατιού. Υπάρχει επίσης η αίθουσα του θρόνου για τους βασιλιάδες που βασίλευαν στην Βοημία, η οποία είναι μία μεγάλη αίθουσα που φαίνεται σαν να μην έχει αλλάξει καθόλου τα τελευταία 500 χρόνια. Θα δεις επίσης το εκπληκτικό μνημείο της Βασιλικής του Αγίου Γεωργίου, το Τσέχικο Μουσείο Τέχνης και με λίγο περπάτημα μπορείς να φτάσεις στο Παλάτι Λόμπκοβιτς.


To εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Αγίου Βίτου στην περιοχή του Κάστρου της Πράγας 

Κατηφορίζοντας από την περιοχή του Κάστρου θα βρεις πολλά μαγαζάκια για σουβενίρ, γλυκά και homemade σοκολάτες εξαιρετικής ποιότητας και σε πολύ καλές τιμές. Για φαγητό σου προτείνω το καινούργιο εστιατόριο ‘Kuchyn na Hrade’ που σερβίρει τοπική κουζίνα και εξαιρετική μπίρα. Καινοτομία του εστιατορίου είναι πως σηκώνεσαι, πλησιάζεις την open plan κουζίνα και επιλέγεις το πιάτο της αρεσκείας σου από τις κατσαρόλες που βρίσκονται στη φωτιά εκείνη τη στιγμή. Τέλειο;


Εστιατόριο Kuchyn na Hrade

Ένα όνομα που θα βλέπεις, θα διαβάζεις και θα ακούς συχνά στην Πράγα είναι αυτό του βασιλιά Καρόλου του 4ου. Ο βασιλιάς Κάρολος είναι μία από τις σημαντικότερες μορφές της τσέχικης ιστορίας και πιο συγκεκριμένα της Πράγας. Η πόλη άνθισε το 14ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της  βασιλείας του, ο οποίος διέταξε την κατασκευή του Νόβε Μιέστο, της Νέας Πόλης, δίπλα στην Παλαιά καθώς και το Πανεπιστήμιο του Καρόλου (1348), το παλαιότερο στην κεντρική Ευρώπη στο οποίο φοίτησαν και δίδαξαν μερικοί από τους σπουδαιότερους λόγιους της Ευρώπης όπως ο Βοκκάκιος και ο Πετράρχης.

Η Γέφυρα του Καρόλου είναι ένα ακόμη από τα σημαντικότερα και πολυσύχναστα αξιοθέατα της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1357 και αποτελεί τον πιο δημοφιλή χώρο για περπάτημα και φωτογραφίες μεταξύ Παλιάς Πόλης και κάστρου. Κατά μήκος της υπάρχουν τριάντα αγάλματα (αντίγραφα μπαρόκ).

Σήμα κατατεθέν της Παλιάς Πόλη αποτελεί και το πρωτοποριακό για την εποχή του ρολόι του 15ου αιώνα, το Αστρονομικό Ρολόι Οrloj στο γοτθικό πύργο του παλιού δημαρχείου το οποίο δείχνει τέσσεριςδιαφορετικές ώρες, τη θέση των αστεριών και τους μήνες του έτους.

Κάθε ώρα πλήθος κόσμους συγκεντρώνεται εκεί για να δει τον Θάνατο –υπό μορφή σκελετού– να αναποδογυρίζει την κλεψύδρα του για να ανοίξει το πορτάκι και να ακολουθήσει η παρέλαση των δώδεκα αποστόλων, του Τούρκου, του Φιλάργυρου και της Ματαιοδοξίας, η οποία ολοκληρώνεται με το κρώξιμο του πετεινού.

Η Πράγα είναι ένα παραμυθένιο σκηνικό που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και αποτελεί ιδανικό προορισμό για ολιγοήμερη εξόρμηση, ξεκούραση και shopping αφού η πόλη διαθέτει αρκετά εμπορικά κέντρα αλλά και καταστήματα με ακριβές επωνυμίες στη λεωφόρου του Παρισιού. Μπιραρίες, εστιατόρια και αρ νουβο καφενεδάκια σου προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες μέσα σε μία μπαρόκ, μεσαιωνική ατμόσφαιρα όπου θα περιηγηθείς στις ανοικτές αγορές, θα απολαύσεις πλήθος από μπίρες, νόστιμο φαγητό δρόμου και φυσικά γλυκά και σοκολάτες.

Το κτήριο που… χορεύει
Το Σπίτι που Χορεύει, το οποίο αποκαλούν χαϊδευτικά «Fred and Ginger», είναι ένα κτίριο γραφείων στο κέντρο της Πράγας και αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για τη νέα εποχή της πόλης. Χτίστηκε το 1997 από τον Κροατικής καταγωγής Τσέχο αρχιτέκτονα Vlado Milunic σε συνεργασία με τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Frank Gehry. Το κτίριο κατασκευάστηκε σε ένα κενό οικόπεδο στις όχθες του ποταμού, δίπλα σε ένα κτίριο που ανήκει στον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα και πρώην πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Χάβελ, του οποίου η ισχυρή υποστήριξη για την αρχιτεκτονική αβάν-γκαρντ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να εγκριθεί και να κατασκευαστεί αυτό το κτίριο που ο σχεδιασμός του προξένησε αρκετές αντιπαραθέσεις. Στην Τσέχικη γλώσσα είναι γνωστό ως Tancici Dum («Το Σπίτι που Χορεύει») επειδή μοιάζει αμυδρά με ένα ζευγάρι χορευτών. Είναι ένα κτίριο που ξεχωρίζει, χωρίς όμως να έρχεται σε αντίθεση με την αρχιτεκτονική της Πράγας. Στην ταράτσα του τελευταίου ορόφου υπάρχει εστιατόριο με υπέροχη θέα, ενώ ανάμεσα στους ενοικιαστές του κτιρίου υπάρχουν και αρκετές πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Το απόκοσμο αξιοθέατο της Kutna Hora
Η περιοχή της Κεντρικής Βοημίας στην οποία βρίσκεται η Πράγα προσφέρεται για εξερεύνηση αφού θα έρθεις σε επαφή με ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα το φθινόπωρο και το χειμώνα που τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν τα πρώτα χιόνια. Μικρές λίμνες καθρεφτίζουν αυτό το παραμυθένιο τοπίο που είναι ιδανικό για εκδρομή με το ταίρι και την παρέα σου. Η Kutan Hora όπως μάθαμε είναι γνωστή για τα πλούσια σε άργυρο ορυχεία της και βρίσκεται μόλις 65 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας.

Πρόκειται για μία απόλυτα γραφική πόλη που έχει ανακηρυχτεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και συναγωνιζόταν τον 14ο αιώνα την Πράγα σε πλούτο και φήμη. Το μεσαίωνα ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα ασημιού και λειτούργησαν τα ορυχεία, χάρη στα οποία ο βασιλιάς της Τσεχίας αναδείχθηκε ο πλουσιότερος δεσπότης της μεσαιωνικής Ευρώπης. Σήμερα η πόλη εντυπωσιάζει με τα επιβλητικά κτίρια της πνιγμένα στο πράσινο, καθώς και τη μεσαιωνική της ατμόσφαιρα.

Αξίζει να επισκεφθείς την εντυπωσιακή γοτθική εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των μεταλλωρύχων που χρονολογείται από το 1388 καθώς και τον Πέτρινο Οίκο. Στο βασιλικό νομισματοκοπείο της πόλης κόβονταν τα διάσημα γρόσια της Πράγας.

Λίγο έξω από την πόλη, συναντήσαμε ένα πολύ παράξενο μνημείο που προσελκύει πλήθος τουριστών κάθε χρόνο όπως πληροφορηθήκαμε και είδαμε φτάνοντας εκεί. Πρόκειται για το οστεοφυλάκιο που είναι μια εκκλησία που διακοσμείται από οστά σαράντα χιλιάδων ανθρώπων που πάρθηκαν από το γειτονικό κοιμητήριο. Γιρλάντες από κρανία κρέμονται από το θολωτό ταβάνι ενώ ο τεράστιος πολυέλαιος περιέχει όλα τα οστά του ανθρώπινου σώματος. Μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να βιώσεις και να φωτογραφήσεις.

Το κάστρο Κονόπιστε
Δεν γίνεται να βρεθείς στην Πράγα και να μην επισκεφτείς ένα από τα παραμυθένια κάστρα της Κεντρικής Βοημίας. Πολύ κοντά στην Kutan Hora θα βρεις ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Τσεχίας, το κάστρο Κονοπίστε που κτίστηκε τον 13ο αιώνα. Σήμερα, το κάστρο είναι  Είναι περισσότερο γνωστό ως η τελευταία κατοικία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, διάδοχου των Αψβούργων στο θρόνο της Αυστροουγαρίας, η δολοφονία του οποίου στο Σεράγιεβο το 1914 στάθηκε η αφορμή για το ξεκίνημα του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Η τραγική ιστορία της ζωής του αλλά και της συζύγου του παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού δολοφονήθηκαν μαζί το 1914 ενώ τα παιδιά τους δεν μπορούσαν να θεωρηθούν διάδοχή τους μετά από δική τους αποδοχή ως όρο για τον μεταξύ τους γάμο. Κάθε κομμάτι και έργο τέχνης που βρίσκονται στο κάστρο είναι μοναδικά. Αξίζει μία περιήγηση στο κάστρο και προσφέρονται τέτοιες καθημερινά.

Εδώ μπορείς να φτάσεις οδικώς και να διανυκτερεύσεις στο εντυπωσιακό  Chateau Dobris όπου θα βρεις το μικρό ξενοδοχείο Garni σε πολύ καλές τιμές.

 

Κρύσταλλα Βοημίας
Η τελευταία ημέρα είναι ίσως και η πιο εντυπωσιακή αφού θα έρθουμε σε άμεση επαφή τόσο με τα φημισμένα κρύσταλλα Βοημία όσο και με τον ξακουστό ηγέτη της Τσεχίας τον βασιλιά Κάρολο τον 4ο.

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο σίγουρα έχει ακούσει για την Βοημία αυτό είναι τα φημισμένα της κρύσταλλα. Επισκεφθήκαμε την οικογενειακή επιχείρηση Ruckl Glass Nizbor στην μικρή πόλη Nizbor. Εδώ παράγονται υψηλής ποιότητας κρύσταλλα Βοημίας από το 1846. Ξεναγηθήκαμε στο εργοστάσιο και παρακολουθήσαμε στιγμές της επίπονης και δύσκολη παραγωγικής διαδικασίας από το πρώτο στάδιο μέχρι το σκάλισμα των κρυστάλλων και την άφιξή τους στα ράφια. Πρόκειται για κρύσταλλα φτιαγμένα στο χέρι με μεγάλη ιστορία και παράδοση για την οποία υπερηφανεύονται οι Τσέχοι. Μαζί με τις εμπειρίες πήραμε και κάποια σουβενίρ από το κατάστημα που θα βρεις εκεί στο εργοστάσιο.

Κράτα όμως την πόλη Nizbor διότι εδώ θα βρεις ίσως ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια που είδες ποτέ στη ζωή σου. Το εστιατόριο Zastavka Nizbor βρίσκεται στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και ανήκει σε ένα πολύ διάσημο Τσέχο ηθοποιό, τον Tomas Hanak που είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε. Ο ίδιος μάλιστα μας εξομολογήθηκε πως θα επισκεφτεί σύντομα την Κύπρο όπου θα μείνει στο νησί για μεγάλο διάστημα για διακοπές και ζήτησε τις ‘συμβουλές’ μας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία παλιά αποθήκη του σιδηροδρόμου που μετατράπηκε σε ένα πολύ ζεστό και ατμοσφαιρικό χώρο για φαγητό ενώ δίπλα κάποια βαγόνια έχουν μετατραπεί σε δωμάτια για διαμονή και φαγητό. Αν θες να φας εδώ πρέπει να παραγγείλεις από πριν το φαγητό σου κάνοντας κράτηση. Πληροφορίες εδώ: www.zastavkanizbor.cz

Κάστρο Κάρλστεϊν
Και εκεί που νομίζεις πως το παραμύθι τελειώνει διαψεύδεσαι με το που φτάνεις στην γραφική πόλη του Κάρλστεϊν. Ειδυλλιακό τοπίο, χωμένο στο πράσινο που το φθινόπωρο δημιούργησε ονειρικά τοπία με κιτρινισμένα φύλλα.

Και εδώ θα μάθεις όλες τις λεπτομέρειες για τον βασιλιά-θρύλο των Τσέχων τον Κάρολο τον 4ο αφού σε αυτή την πόλη που πήρε και το όνομά του βρίσκεται το εντυπωσιακό του γοτθικό κάστρο. Πρόκειται για το σημαντικότερο μεσαιωνικό κάστρο της Βοημίας του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε μέσα σε είκοσι χρόνια, όταν καθαγιάστηκε το 1365 το Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού μέσα στο κάστρο. Αποτελούσε την εξοχική κατοικία του βασιλιά Κάρολου του 4ου και εκεί φυλάσσονταν τα κοσμήματα του στέμματος της Βοημίας και η συλλογή των ιερών λειψάνων κατά τη διάρκεια των Πολέμων των Ουσσιτών. Το κάστρο Κάρλστεϊν αποτελεί σήμερα μεγάλο πόλο έλξης τουριστών, προσφέρει εξειδικευμένες ξεναγήσεις και εκεί εκτίθεται πιστό αντίγραφο του Στέμματος της Βοημίας.

Η πόλη διαθέτει μικρά καταστήματα για σουβενίρ, εστιατόρια και pub για τοπική μπίρα και γλυκά. Εδώ θα δεις κουκλίστικα μικρά σπιτάκια με στέγη ενώ για διαμονή προσφέρεται το Hotel Karlstejn.

Κάστρα, πριγκίπισσες και βασιλιάδες, γοτθικά κτήρια, αρ νουβό, μπαρόκ και ροκοκό, ξεχωριστές μπίρες και ατμοσφαιρικά εστιατόρια με ξύλο και τζάκι και βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης συμπληρώνουν στο μυαλό μου το παζλ της εικόνας που αποκόμισα για την Πράγα. Ένα μεσαιωνικό, απόκοσμο παραμύθι με μάγισσες και δράκους, καλούς βασιλιάδες και κακούς κατακτητές όπου η θρυλική πριγκίπισσα Λιμπούσε με τον σύζυγό της Πρέμυσλ  έχτισαν τον αρχικό πυρήνα της πόλης που αποτελούσε ένα κάστρο σε ένα λόφο στη δεξιά όχθη του ποταμού Μολδάβα και από τότε ξεκίνησαν όλα, μέχρι σήμερα που το παραμύθι συνεχίζεται.  

Μπορείς να πετάξεις για Πράγα με απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή με την Cyprus Airways. Ρίξε μία ματιά για πτήσεις εδώ.
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close