Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Λυσός: στο δρόμο προς τον Σταυρό της Ψώκας

Πριν καν ακούσεις τη διαδρομή, σίγουρα θα ενθουσιαστείς με τον προορισμό σου: η πανέμορφη τοποθεσία του Σταυρού της Ψώκας. Heaven!

Δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου 2013

Σε εκείνα τα ψηλά, πευκόφυτα βουνά, με τις ανήλιαγες πλαγιές και τους περίτεχνους βράχους, κρύβεται ένα χωριό με γραφικά δρομάκια και απίστευτη θέα.

Η διαδρομή: Αν βρίσκεσαι στον κύριο δρόμο Πάφου, προς Πόλη Χρυσοχούς, τότε, λίγο πριν την είσοδο στην Πόλη, ψάξε στα δεξιά σου την ταμπέλα που σε οδηγεί στα χωριά Στενή, έπειτα Περιστερώνα και μετά Λυσό. Το χωριό Στενή έχει μια γραφικότατη πλατεία, με τον παλιό νερόμυλο πρωταγωνιστή, ενώ η Περιστερώνα, έδρα της Μητρόπολης Πάφου, κρύβει αετοφωλιές και κρησφύγετα αγωνιστών. Και σαν φτάσεις στη Λυσό, ένα ιδιαίτερα γραφικό χωριό, μπορείς να θαυμάσεις το μοναδικό φυσικό του περιβάλλον, τα μικρά στενά του δρομάκια με τις ταβερνούλες και τα καφενεδάκια, τη Βυζαντινή εκκλησία με την παμπάλαια τοιχογραφία στο παράθυρο του Ιερού, αλλά και τις τοιχογραφίες στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ανακάλυψε τους λαξευμένους τάφους στον βράχο και άλλα ευρήματα που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, τα οποία μαρτυρούν περίτρανα ότι το χωριό κατοικήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες. Επισκέψου το Paradisos Hills, ένα όμορφο θέρετρο με απίστευτη θέα, φιλόξενο προσωπικό και ένα πλούσιο κυριακάτικο μπουφέ, γνωστό παγκύπρια, για τα πατροπαράδοτα εδέσματα και γλυκά του. Μετά, προχώρησε βορειοανατολικά και φτάσε στον Σταυρό της Ψώκας για να δεις τα αγρινά, να πιεις κυπριακό καφέ στο μικρό περίπτερο της περιοχής κι αν το επιθυμείς συνέχισε μετά τη διαδρομή σου προς το Μοναστήρι του Κύκκου και στα ορεινά θέρετρα του Τροόδους.

Tip: Στον Σταυρό της Ψώκας εδρεύει Δασονομείο και εκεί βρίσκεται ένας καταπληκτικός κατασκηνωτικός χώρος. Στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογα μονοπάτια της φύσης, όπου αν τα ακολουθήσεις, μπορείς να δεις μοναδικά στο είδος τους φυτά, πτηνά και ερπετά.

 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close