Δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2018
Στην ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό να ενώσουμε τον κόσμο δια μέσου μίας διεθνούς πολιτιστικής πλατφόρμας, η απάντησή μας είναι αυτή: ίσως να είμαστε όντως λίγο υπερ-αισιόδοξοι σχετικά με το τι θα καταφέρει η πλατφόρμα Theatrum Vitae. Όμως γιατί να μην βάζουμε μεγαλεπήβολους στόχους και προκλήσεις στους εαυτούς μας και στην κοινωνία, η οποία έχει ανάγκη να στοχαστεί περισσότερο την αποστολή της σε αυτό τον πλανήτη;
Η αποστολή είναι σαφής: Μέσα από αυτή την πλατφόρμα, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης απ’ όλο τον κόσμο θα μπορούν να συνευρεθούν, για να παραγάγουν και να βιώσουν την τέχνη στην πιο θαυμαστή της μορφή. Ως εναρκτήριο λάκτισμα της αποστολής αυτής, θέλουμε να αφηγηθούμε την ιστορία της λατρεμένης θεάς Αφροδίτης, και στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής θέλουμε να τοποθετήσουμε την ίδια την Κύπρο.
Η πλατφόρμα Theatrum Vitae στόχο έχει να ενώσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσα από δημιουργικές και επιμορφωτικές διαδικασίες, που καταπιάνονται με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, αρχής γενομένης από τη μυθολογία και συγκεκριμένα μία από τις πιο αγαπημένες θεές, την Αφροδίτη. Η πλατφόρμα Theatrum Vitae, που σημαίνει "θέατρο ζωής", κατά κάποιο τρόπο αντικατοπτρίζει τις ζωές μας και τις αέναες αλλαγές και μεταλλάξεις που συμβαίνουν τόσο στη σκηνή, όσο και στην πραγματικότητα. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των τεχνών στην ίδια την κουλτούρα των ανθρώπων από νεαρή ηλικία, στόχος μας είναι επίσης να επεκτείνουμε την αποστολή μας για να εντάξουμε σε αυτήν σχολεία, που είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν μαζί μας για να εμπλέξουν τους μαθητές τους στις τέχνες.
Η εκδήλωση για την παρουσίαση της πλατφόρμας αγκαλιάστηκε με συγκίνηση από τοπικούς και διεθνείς καλλιτέχνες, εξειδικευμένους επαγγελματίες σε θέματα πολιτισμού, λάτρεις της τέχνης, αλλά και από το ίδιο το κράτος. Είμαστε ευγνώμονες για την στήριξη που λάβαμε για την εκδήλωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Χαμπιαούρη, τον Δήμαρχο Πάφου, κ. Φαίδωνος και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κουκλίων, κ. Νικολάου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο Ιερό της Αφροδίτης, το οποίο απέχει απέχει μόλις λίγα λεπτά από την Πέτρα του Ρωμιού, το σημείο γέννησης της θεάς. Εκεί, όπου το ερχόμενο καλοκαίρι πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πολλά υποσχόμενη παράσταση της πλατφόρμας, με τίτλο “The Path of Aphrodite”.
Με μία εντυπωσιακή ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών, που αντικατοπτρίζουν διαφορετικές προσεγγίσεις της τέχνης του θεάματος, η παράσταση φιλοδοξεί να καταστεί ένα πραγματικό θέαμα. Οι θεατές μπορούν να αναμένουν μία σύντηξη πολλών υφών, τα οποία θα συνοδεύονται από θεαματικά σκηνικά και κοστούμια, αλλά και από εντυπωσιακή τεχνολογία. Το κοινό θα γίνει θεατής της μοναδικής ιστορίας της Αφροδίτης, της γέννησης και των σχέσεών της με άλλους Έλληνες θεούς. Με τον τρόπο αυτό, η τόσο σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού θα ζωντανέψει, αλλά αυτή τη φορά με έναν ξεχωριστό δημιουργικό και σύγχρονο τρόπο.
Αναπόφευκτα, θα είναι μια πολυσύνθετη προσπάθεια σύζευξης πολλών μεμονωμένων δημιουργικών διαδικασιών και συντονισμού πολλών καλλιτεχνικών ομάδων και άλλων εκτελεστών από διαφορετικές χώρες. Για να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε, έχουμε στήσει μια δυνατή ομάδα, η οποία είναι έτοιμη να συμβάλει ως προς τη διασφάλιση της καλύτερης καλλιτεχνικής ποιότητας, της επέκτασης του μηνύματός μας και της επικοινωνίας μας με διεθνή ακροατήρια.
Η υφιστάμενη κατάσταση της τοπικής και παγκόσμιας κοινωνίας επιτάσσει την ανάγκη για αναστοχασμό, και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερη αφετηρία για εκκίνηση της διαδικασίας αυτής από τον ίδιο τον πολιτισμό. Η πολιτιστική πλατφόρμα Theatrum Vitae είναι εδώ για να λειτουργήσει ως μέσο υποστήριξης της διαδικασίας αυτής, σε μία προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.
* Concept Creator και Ιδρυτής & Ιδρύτρια της πλατφόρμας Theatrum Vitae
Σχετικά
8+1 κρυμμένοι καταρράκτες της Κύπρου στα δάση μας για να επισκεφθείς τον Αύγουστο
Μαγευτικές εικόνες στο νησί μας σε τοποθεσίες δροσιάς και ομορφιάς
Είδαμε το «Ted Lasso», τη σειρά-φαινόμενο που συζητά όλος ο πλανήτης η οποία επέστρεψε με 4η σεζόν
Η σειρά που ξεκίνησε ως μια κωμωδία για το ποδόσφαιρο και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ουσιαστικά τηλεοπτικά πορτρέτα της σύγχρονης ανθρώπινης φύσης
Χτυπά «40αρι» ο υδράργυρος - Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Νέα κίτρινη προειδοποίηση εξέδωσε για σήμερα το Τμήμα Μετεωρολογίας.
Ένα χωριό και τρεις πόλεις της Κύπρου στη λίστα του Forbes με τους καλύτερους προορισμούς για συνταξιοδότηση
Παρουσιάζει την Κύπρο ως ένα «ηλιόλουστο μεσογειακό νησιωτικό κράτος όπου τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως»
10 από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στην Κύπρο
Η μαγεία της Κύπρου μέσα από βίντεο και εικόνες
10 μοναδικές εκκλησίες-μνημεία της UNESCO στο Τρόοδος, για να επισκεφθείς
Το Γεωπάρκο Τροόδους είναι το σπίτι των Βυζαντινών Μνημείων της UNESCO
45 εκδρομικοί χώροι στην Κύπρο για να ψήσεις τη σούβλα του Δεκαπενταύγουστου
Καλοκαιρινή εξόρμηση σε πανέμορφους εκδρομικούς χώρους σε όλη την Κύπρο και φαγητό κάτω από πανύψηλα πεύκα
6 σπουδαία γυναικεία μοναστήρια της Κύπρου για να επισκεφτείς τον Δεκαπενταύγουστο
Οι μέρες αυτές είναι ιδανικές για μία επίσκεψη στα μοναστήρια της Κύπρου για εκκλησίασμα, ηρεμία και προσευχή
18 γνωστά και άγνωστα μοναστήρια της Κύπρου για να επισκεφτείς τον Δεκαπενταύγουστο
Μία καλή αφορμή για μίνι εξόρμηση σε πολύ όμορφα, κατανυχτικά μέρη του νησιού
Τέσσερις πανέμορφες πόλεις με κανάλια δίχως πολυκοσμία
Τέσσερις εναλλακτικοί προορισμοί με κανάλια για να αποφύγετε να συμβάλετε στον υπερτουρισμό και να έχετε καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία.