Wine Guide , Εστιατόρια

Κρασί: Ροζέ εντός

Με ρόδινες προδιαγραφές μπαίνει το καλοκαίρι, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο είδος κρασιού, το οποίο "πλειοδοτεί" τόσο σε χρώματα (έντονο ροζ, κερασί, τριανταφυλλί, ροζ σολομού, πορτοκαλί της φλούδας του κρεμμυδιού) όσο και σε αρώματα (με έντονη την παρουσία μικρών κόκκινων φρούτων του δάσους).

Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιουλίου 2013

Γευστικό "πασπαρτού" όπως τα αποκαλούν, τα ροζέ κρασιά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα απόλυτα γευστικά συνοδευτικά, διότι συνδυάζονται τέλεια με τη δική μας κουζίνα. Άψογοι συνδυασμοί με ζυμαρικά, είναι υπέροχα με πιάτα με σάλτσες που περιέχουν σκόρδο και ντομάτα, καθώς και με τα λαδερά της Μεσογείου, όπως τα φασολάκια, οι μπάμιες ή και τα γεμιστά. Στο ροζ, ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Σε αντίθεση με τα κόκκινα κρασιά, των οποίων η ποιότητα αναβαθμίζεται με την παλαίωση, τα ροζέ ποντάρουν στη φρεσκάδα. Φρέσκια κατανάλωση, πρέπει δηλαδή να είναι της προηγούμενης ή της προ-προηγούμενης εσοδείας. Τα έντονα αρώματά τους είναι φρέσκα και σε αυτά θέλουμε τη νεότητα. Πώς συνιστάται να καταναλώνονται τα ροζέ κρασιά; Είναι εξαιρετική επιλογή για την περίοδο από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, γιατί καταναλώνονται δροσερά σε θερμοκρασία, ανάλογα με τον αλκοολικό τίτλο, τον αρωματικό πλούτο και το σώμα του κρασιού. Καταναλώνονται σε θερμοκρασία από 11 βαθμούς Κελσίου (για τα πιο "λεπτά") μέχρι τους 14 βαθμούς (για τα πιο πλούσια, με εντονότερο χρώμα και γεύσεις).

2012 Έρως, Οινοποιείο Έζουσα, Πάφος, 8.50
Περίτρανο παράδειγμα της ομορφιάς του ροζέ κρασιού από την προνομιούχα οινοπαραγωγική περιοχή της Πάφου. Με βάση το Μαραθεύτικο που βγάζει όλη τη δροσιστική του οξύτητα έχουμε ένα ερωτικό ροζέ από τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη που επιδεικνύει αξιοσημείωτη σταθερότητα σε χαρακτήρα και ποιότητα. Δίπλα στο κυρίαρχο άρωμα του ροδιού και της μπανανόφλουδας η μύτη φέρνει μνήμες άγουρων κόκκινων φρούτων, ενώ το μέτριο σώμα υποστηρίζεται -ίσως, βέβαια, με το παραπάνω- από έντονη οξύτητα.

2012 Οινοποιείο Τσαγγαρίδη, Shiraz, Πάφος, abv 13.5%, 6
Οι σκαρφαλωμένοι στα 700 μέτρα αμπελώνες της Λεμόνας στην Πάφο είναι η πηγή γι' αυτό το ΠΟΠ ροζέ. Ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα, κι αν έχεις συνδέσει τα Shiraz ροζέ με πλούσια αρώματα φράουλας, μούρου, κερασιού, βύσσινου, πιπεριού και σμέουρου, με τη δύναμη και το νεύρο και με μια αίσθηση γλύκας, αυτό το ροζέ θα σε δικαιώσει, αφού διαθέτει όλα τα παραπάνω σε ένα σφιχτοδεμένο πακέτο. Μια υποψία τανινών το βοηθά να συνοδεύσει ελαφριά πιάτα με κρέας, καθώς και κοκκινιστά.

2012 Οινοποιείο Άης Αμπέλης, Λεμεσός, abv 12.5%, €7.50
Η ικανότητα της Λευκάδας αλλά και του Μαραθεύτικου να δίνουν εξαιρετικά ροζέ είναι γνωστή και το κρασί αυτό αποτελεί ακόμη μία απόδειξη. Ζωηρό τριανταφυλλί χρώμα, λεπτό τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα, με εύθραυστα αρώματα φραγκοστάφυλου, τριαντάφυλλου, βύσσινου, φράουλας και ορυκτών, καθώς κι ελαφρύ σώμα με μια έντονη φρουτώδη γεύση, με καλή οξύτητα που αφήνει μακρύ τελείωμα άσπρου πιπεριού. Γεύση στρογγυλή, με ελαφρύ στόμα και επίμονη δροσιστική επίγευση.

2012 Παμπέλα, Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς, Πάφος, abv 11.5%, 5.50
Με νέα ετικέτα και ένα διαχρονικό για το οινοποιείο "χαρμάνι" Μαύρου και Μαραθεύτικου, από σταφύλια από τον αμπελώνα που βρίσκεται στην τοποθεσία Παμπέλα, το οποίο διαθέτει τρυφερά αρώματα λουκουμιού, τριαντάφυλλου, νυχτολούλουδου, ροδιού και φράουλας. Η συνέχεια, ωστόσο, είναι πιο brutal, με σφιχτοδεμένο, πλούσιο στόμα και μακριά, πιπεράτη επίγευση.
2012 Οινοποιείο Ζαμπάρτα, Λεμεσός, abv 13,5%, 11
Όμορφο ροδί χρώμα και μια ανεπαίσθητη γλυκύτητα στη γλώσσα, γεμάτη με νότες αρακά, τουλίπας, λευκών σπαραγγιών και μαρμελάδα φράουλας και μύτη ιδιαίτερη, όσο και οι ποικιλίες Λευκάδα Cabernet Franc από τις οποίες προέρχεται αυτό το ροζέ. Με αυτές τις δυνατές και ατίθασες ποικιλίες οι εκπλήξεις συνεχίζονται και στο στόμα, το οποίο είναι ισορροπημένο, το ρόδι "μαλώνει" με τη φράουλα και τα άνθη, αρμονικό και γεμάτο... τσαμπουκά.
2012 Κορνέτο, Οινοποιείο Κολιός, Πάφος, 5
Ένα ξεχωριστό ροζέ από τα λιγοστά με την ποικιλία Μαύρο, η οποία ίσως φτιάχνει τα καλύτερά της σταφύλια στον Αμπελίτη στην Πάφο, στην πιο κομψή και φρέσκια εκδοχή του. Εξ ου και οι ιδιαίτερες νύξεις καρπουζιού, γλυκάνισου και κυδωνιού. Παρά το πλούσιο σώμα και τις διακριτικές τανίνες, καταφέρνει να διατηρεί υπέροχη φρεσκάδα και τραγανή αίσθηση, ενώ τα αρώματα του στόματος θυμίζουν ελαφρές γλυκές νότες Κουμανδαρίας.

2012 Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντα, Λεμεσός, 7
Από τις ποικιλίες Grenache-Shiraz προέρχεται αυτό το ιδιαίτερο και κομψό ροζέ που μοσχοβολά αρώματα φρέσκα και ζωηρά, φράουλα, ροδοπέταλο, γλυκό κερασιού και φραγκοστάφυλου, φύλλο αλλά και γλυκό ντομάτας. Τριανταφυλλί χρώμα με εμφανείς ιώδεις ανταύγειες, ζουμερό και ισορροπημένο, μέτριας πυκνότητας στόμα, το σώμα μπορεί να είναι πολύ πλούσιο, ωστόσο η πλήρης παρουσία τανινών και η καλή οξύτητα τού δίνουν γλυκόξινο, σκερτσόζικο χαρακτήρα.
2012 Οινοποιείο Μακκάς Ροδοστάφυλο, Λευκάδα-Μαραθεύτικο, Πάφος, abv 14%, 7
Λαμπερό ρόδινο χρώμα, ευχάριστη καραμέλα με κάποια φρεσκάδα, φράουλα, ρόδι και καρπούζι συνθέτουν μια ισορροπημένη μύτη, ήπια φυτικό και ανθώδες με καλή παρουσία αλκοόλ. Απαλή γεύση, στρογγυλό στόμα, φυτικές νότες με καλή, μεγάλη και αρωματική επίγευση που θυμίζει κόκκινα φρούτα και ειδικά ρόδι. Γενικά ένα πολύ καλά ισορροπημένο κρασί.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close