Δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2018
Καμία πρόβλεψη δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει επί του παρόντος για το πότε θα επανέλθουν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σε φυσιολογικά επίπεδα, οι οποίες εκτοξεύθηκαν την επόμενη της αναστολής του πτητικού προγράμματος της Cobalt Αero.
Σύμφωνα με άρθρο στο InBusinessNews, τόσο το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όσο και η Hermes Airports αναμένουν ότι η ίδια η αγορά είναι αυτή που θα καθορίσει τις τιμές, εκτιμώντας ότι με την προσθήκη δρομολογίων από άλλες αεροπορικές εταιρείες στους προορισμούς που εκτελούσε δρομολόγια η Cobalt οι τιμές θα μειωθούν.
Ταλαιπωρία μέχρι το Πάσχα
Την αυτορρύθμιση της αγοράς αναμένει το αρμόδιο Μεταφορών προκειμένου να επανέλθουν οι τιμές των ναύλων στα επίπεδα προ του κλεισίματος της Cobalt, χωρίς να εκτιμά ουσιαστική μείωση των τιμών πριν από το Πάσχα του 2019, οι οποίες παραμένουν ψηλές από τις 18 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου, οι τιμές θα ρυθμιστούν από την αγορά αυτόματα, όπως έγινε και στην περίπτωση του λουκέτου στις Κυπριακές Αερογραμμές, ενώ το κενό που άφησε στην αγορά η Cobalt αναμένεται να καλυφθεί από τις υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες.
Αυξημένο ενδιαφέρον για περισσότερες πτήσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος η διαχειρίστρια εταιρεία των δύο αεροδρομίων της Κύπρου, Hermes Airports εκτιμάται ότι είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς που ρυθμίζεται από την ίδια αγορά.
Με την προσθήκη δρομολογίων από άλλες εταιρείες στους προορισμούς που πετούσε η Cobalt, αναμένεται να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, τόνισε στο InBusinessNews η Ανώτατη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη.
Ερωτηθείσα για το κενό που άφησε στην αγορά το κλείσιμο της Cobalt και κατά πόσο είναι αναγκαία η είσοδος νέου παίχτη στις αερομεταφορές, επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι ένας προορισμός που ενδιαφέρει τις αεροπορικές εταιρείες, όπως έχει φανεί με τη συνεχή προσθήκη νέων δρομολογίων από τις εταιρείες κάθε χρόνο προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
Τρίτη ημερήσια πτήση από Heathrow
«Ως Hermes αντιδράσαμε από την πρώτη στιγμή και δρομολογήσαμε σειρά επαφών με αεροπορικές εταιρείες προκειμένου το συντομότερο δυνατόν τα δρομολόγια αυτά να επανέλθουν, αλλά και νέα δρομολόγια να προστεθούν στο πρόγραμμα των δύο αεροδρομίων μας», ανέφερε η κ. Κουρούπη.
Παράλληλα, διαπιστώνεται υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για κάποια δρομολόγια που εκτελούσε η Cobalt. «Ήδη σε ορισμένα από αυτά τα δρομολόγια δραστηριοποιούνται κάποιες εταιρείες και ενδιαφέρονται να καλύψουν το κενό με περισσότερες πτήσεις. Για παράδειγμα, η British Airways έχει ανακοινώσει την προσθήκη τρίτης ημερήσιας πτήσης από το Heathrow για την θερινή περίοδο του 2019», είπε σχετικά.
Σκαμπανεβάσματα τους επόμενους μήνες
Από την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Top Kinisis Travel, Άκης Κελεπέσιης, αναγνωρίζοντας την αισθητή άνοδο των τιμών των αεροπορικών ναύλων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε βάθος χρόνου θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
«Τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολο να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, στις οποίες θα παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα, καθώς είναι δύσκολο αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση», επεσήμανε σχετικά ο κ. Κελεπέσιης.
Όσον αφορά το ενδιαφέρον εταιρειών για ενίσχυση του πτητικού τους προγράμματος προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει, τόνισε ότι ήδη η Cyprus Airways ανακοίνωσε την έναρξη πτήσεων προς Θεσσαλονίκη και καθημερινά δρομολόγια Λάρνακα- Αθήνα.
Τους ταξιδιωτικούς πράκτορες απασχολεί μέχρι στιγμής το θέμα του επαναπατρισμού επιβατών, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διευθετήσεις, ενώ εντός των ημερών θα αρχίσουν επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε δρομολόγια και κατ' επέκταση τη μείωση των τιμών.
€300 για Ελλάδα
Την έντονη ανησυχία του για την εκτόξευση στα ύψη των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων από την Κύπρο προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου - Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο αυτή τη στιγμή η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου από Κύπρο προς Ελλάδα να ξεπερνά κατά μέσο όρο τα €300».
Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, σημειώνοντας ότι έχει αρκετά παράπονα από μέλη του, τα οποία είναι υποχρεωμένα να ταξιδεύουν συχνά από Κύπρο προς Ελλάδα και αντίστροφα, καλεί την κυβέρνηση να βρει άμεσα λύσεις.
«Μια λύση θα ήταν η κυβέρνηση να ζητήσει από τις υφιστάμενες αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τις πτήσεις τους μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά θέσεων για να συγκρατηθούν οι τιμές», αναφέρει σχετικά ο Σύνδεσμος.
Σχετικά
Αυτή είναι η 2η καλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Κεντρική Ευρώπη στα "Όσκαρ της αεροπορικής βιομηχανίας"
Η αναγνώριση από τους επιβάτες αντικατοπτρίζει την αφοσίωση των ανθρώπων της Wizz Air και τη συνεχή εστίασή της σε προσιτά, αξιόπιστα και φιλικά προς τον επιβάτη ταξίδια
«Τότε και Τώρα»: Τσουβέλας και Χαραλαμπούδη επιστρέφουν στο ΣΙΓΜΑ με… κρίση μέσης ηλικίας
Η δεύτερη σεζόν κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 22:30, με καλεσμένους τον Ηλία Βαλάση και τη Δανάη Μικέδη Προδρόμου.
Τρία ελληνικά bars στα 50 καλύτερα του κόσμου - Ένα στην κορυφαία πεντάδα
Ανακοινώθηκε η λίστα με τα 50 Best Bars 2026
3 κυπριακά ξενοδοχεία ανάμεσα στα κορυφαία resorts της Ευρώπης
Διακρίθηκαν στα Condé Nast Traveller Readers’ Choice Awards 2026
Πραγματοποιήθηκε η 22η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες
Δυναμική παρουσία από χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν ενώνοντας τις φωνές τους για την πρόληψη και τη στήριξη στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού
Κυπριακό ξενοδοχείο στην 5η θέση των Condé Nast Traveller Readers’ Choice Awards 2026
Μία διάκριση που επιβεβαιώνει τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία resorts της Ευρώπης.
Αναμένονται βροχές και καταιγίδες το απόγευμα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
10 χρόνια Fresh Partnership: Η Lidl επεκτείνει τo Global Handball Partnership με τα IHF World Championships έως το 2030
Η ανανέωση της συμφωνίας συμπίπτει με μια ξεχωριστή χρονιά, καθώς στις αρχές του 2027, η Lidl και η IHF θα γιορτάσουν τη 10η επέτειο της συνεργασίας τους
Netflix: 5 νέες αφίξεις για τη φθινοπωρινή watchlist – Από το «Unabomber» στο «East of Eden»
Συνοδεύουμε με ένα ζεστό ρόφημα ή ένα χορταστικό μπολ με ποπκορν.
15 μοναδικά καταλύματα στο βουνό για φθινοπωρινές εξορμήσεις τον Οκτώβριο
Χαλάρωση και διαμονή στα ορεινά της Κύπρου σε πανέμορφα καταλύματα
Σύννεφα, βροχές και καταιγίδες – Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Αναλυτικά το δελτίο καιρού