Δημοσιεύτηκε στις 09 Οκτωβρίου 2018
Η 1η Biennale Λάρνακας ξεδιπλώνει τα αποτελέσματα των προσπαθειών της και όλο αυτό το καλλιτεχνικό 'Δοχείο' θα μας αποκαλύψει επιτέλους το 'Περιεχόμενό' του.
Μετά από την ανακοίνωση της διοργάνωσης και την υποβολή προτάσεων διαφόρων καλλιτεχνών, η 1η Biennale Λάρνακας παρουσιάζει το αποτέλεσμα όλης αυτής της δίχρονης προσπάθειας που προσέλκυσε 307 καλλιτέχνες από 37 χώρες. Η κριτική επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τον επιμελητή Βασίλη Βασιλειάδη, τον γλύπτη Φώτο Δημητρίου, την ιστορικό Τέχνης δρα Τώνια Λοΐζου, την εικαστικό Τατιάνα Φεραχιάν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ε.ΚΑ.ΤΕ. και τον σχεδιαστή Στέλιο Μουσαρρή, που επέλεξαν τα έργα, είχαν αποφασίσει για τα αποτελέσματα χωρίς να γνωρίζουν το όνομα του καλλιτέχνη, το φύλο, την καταγωγή ή την ηλικία του. Η επιλογή δεν έγινε με βάση το βιογραφικό, αλλά με βάση την πρόταση. Τα κριτήρια ήταν διάφορα με περιορισμούς ακόμα στον χώρο και τον χρόνο δημιουργίας ενός έργου. Συντονιστής της ο Μιχάλης Ηλία και υπεύθυνη Επικοινωνίας η Μαρία Παπαδοπούλου.
Θέμα
Θέμα της 'Δοχείο - Περιεχόμενο'. Όπως μας είπε και ο επιμελητής της Βασίλης Βασιλειάδης, «θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα τη δυναμική ανάμεσα στους δύο αυτούς ρόλους, ιδιαίτερα για την ιδιότητά τους να συνυπάρχουν σε μια σχέση εξάρτησης και την ίδια στιγμή να εναλλάσσονται σε έναν αέναο φαύλο κύκλο. Μια κατάσταση που έχει να κάνει άμεσα με το πρόβλημα του ορισμού του χώρου και επομένως επίκαιρη σε μια εποχή όπου τα όρια του χώρου αμφισβητούνται όσο ποτέ άλλοτε. Με μια πρώτη σκέψη το περιεχόμενο εξαρτάται πάντοτε από το δοχείο, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε ουσιαστικά να υπάρξει. Αρκούν όμως μερικές στιγμές για να συλλογιστεί κανείς ότι όσο έχει ανάγκη το περιεχόμενο από το δοχείο, άλλο τόσο έχει ανάγκη και το δοχείο από το περιεχόμενο, αφού χωρίς αυτό θα ήταν κενό επομένως και άχρηστο. Ο ίδιος ο άνθρωπος άλλωστε είναι ένα δοχείο γεμάτο φαντασία, σκέψεις, αναμνήσεις, συνειρμούς και συναισθήματα. Ένας άνθρωπος χωρίς αυτές τις ιδιότητες ως περιεχόμενό του, θα ήταν ένας κενός άνθρωπος. Οι σημαντικότερες φάσεις της ζωής του ανθρώπου, η Γέννηση, ο Έρωτας και ο Θάνατος, περνούν μέσα από αυτό το δίπολο. Ο τοκετός είναι μια σχέση δοχείου - περιεχομένου, όπως αργότερα και η σχέση μητέρας - παιδιού. Ο θάνατος και ειδικότερα η ταφή συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Το σώμα και η ψυχή. Και ανάμεσά τους ο Έρωτας. Δυο άνθρωποι που αγκαλιάζονται, παίρνουν διαδοχικά τον ρόλο του δοχείου και του περιεχομένου. Τι άλλο είναι τελικά αυτή η κινητήριος δύναμη του κόσμου παρά η ανάγκη να γεμίσει διαρκώς ο ένας από τον άλλο;»
Η δομή της
Η Biennale χωρίζεται σε δύο μεγάλα μέρη. Την κυρίως έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις. Στο πρώτο μέρος, 114 καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό, θα διαγωνιστούν εκθέτοντας τα έργα τους σε 3 διαφορετικούς εκθεσιακούς χώρους της πόλης της Λάρνακας. Μεταξύ των επιλεχθέντων υπάρχουν καλλιτέχνες όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν έργα από όλες σχεδόν τις μορφές εικαστικών τεχνών όπως εγκαταστάσεις στον χώρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, χαρακτική, performance, video art, digital art κ.ά. Ο μεγάλος νικητής θα λάβει το ποσό των €2.000. Ταυτόχρονα σε όλη τη διάρκεια της Biennale θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους στην πόλη αλλά και στην επαρχία της Λάρνακας. Αυτές οι εκδηλώσεις θα συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια και διάφορα κοινωνικά δρώμενα.
Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις θα έχουν σχέση με το θέμα της Biennale. Μερικές από τις πιο σημαντικές παράλληλες δράσεις είναι οι διαδραστικές παραστάσεις του 'Punctum' της Σταύρης Παπαδοπούλου, η εικαστική πρόταση 'Size doesn't matter - Human hopes in a tiny space' στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, το πρότζεκτ 'Ο καθείς ως δοχείο' στην γκαλερί 'Elements', από τις εικαστικούς δρα Νικολέτα Αυγουστή, δρα Τερέζα Μαρκίδου και Κάτια Σαββίδου και η εκδήλωση 'Stepping stone' από την ομάδα καλλιτεχνών 'Sleep in the deep' στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Άλλη μια σημαντική παράλληλη εκδήλωση είναι το τριήμερο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων ΕΦΕ το οποίο διοργανώνεται από το Ε.ΚΑ.ΤΕ. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα εγκαταστήσουν τα έργα τους σε διάφορους χώρους στο κέντρο της Λάρνακας. Στην Αθηένου, ο δήμος διοργανώνει σεμινάριο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας παράλληλα την εγκατάσταση 'Xymplexis' του εικαστικού Μιχαήλ Ηλία και του δισκοθέτη Αριστόδημου, οι οποίες αφορούν το ίδιο θέμα. Υπάρχουν επίσης και διάφορες άλλες σημαντικές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
Κατά τη διάρκεια της Biennale θα λειτουργήσουν τρία γραφεία πληροφοριών, δύο στη Λάρνακα και ένα στην Αθηένου, από τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες, να αγοράζουν εισιτήρια για κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς επίσης και διάφορα αναμνηστικά.
Εγκαίνια Τετ 17 Οκτ, Δημοτική Πινακοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, Μουσείο Πιερίδη, Myth Factory, 19.30. Μέχρι Παρ 30 Νοε. Πληρ. biennalelarnaca.com.
-
Μουσείο Πιερίδη Λάρνακα
17 Οκτωβρίου - 30 Οκτωβρίου 2018
Σχετικά

“γεωμετρικοί συνειρμοί”: Η νέα έκθεση γλυπτικής του Νίκου Πετούση
Η γκαλερύ Αποκάλυψη, φιλοξενεί τα γλυπτά του Πετούση

Η Νίτσα Χατζηγεωργίου εκθέτει τις "Αναμνήσεις από το Παρόν' της
Στην Γκαλερί Γκλόρια από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου

Στροβιλίζοντας στον Χρόνο: Η νέα έκθεση που αναδεικνύει τη συλλογή έργων τέχνης του Δήμου Λάρνακας
Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ανεξάρτητες αίθουσες που κάθε μία «στροβιλίζει» τους επισκέπτες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της τέχνης

«Kaleidoscope»: Έκθεση της Γαλλο-λιβανέζας ζωγράφου Άλια Κορμ στην Κυπριακή Γωνιά
Το έργο της είναι ένας συνεχής διάλογος μεταξύ του ορατού και του αόρατου

"Art in the City" παντού στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το ιστορικό θέατρο της πρωτεύουσας, δεν θα μπορούσε παρά να δίνει ζωή στις τέχνες σε κάθε γωνιά του

Ετήσια έκθεση των μικρών δημιουργών της Σχολής Αιγαία
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προσφέρουν ξεναγήσεις και δραστηριότητες

"Look at Me!": Η μαγεία της Ελλάδας σε έκθεση πορτρέτων του Robert McCabe
Έκθεση αφιερωμένη στον διεθνώς αναγνωρισμένο Αμερικανό φωτογράφο Ρόμπερτ Α. ΜακΚέιμπ

Εικαστικό ταξίδι στα 25 χρόνια ζωγραφικής της Ηρώς Αρμεύτη
25 χρόνια τολμηρού χρώματος, συναισθηματικού βάθους και καλλιτεχνικής προσφοράς

Ο Σέργης Χατζηαδάμος μετατρέπει παλιά γυάλινα αρνητικά σε σύγχρονα έργα
Η έκθεση με τίτλο «Ό,τι απέμεινε, κάν’ το τέχνη» καλεί το κοινό να βιώσει μια εντυπωσιακή σύντηξη παρελθόντος και παρόντος

1721 ώρες: Έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Χαραλάμπους
Με 30 έργα της η ζωγράφος αφομοιώνει μέσα από μια πλούσια ενεργητική χειρονομία μια ποιητική ταυτότητα

Transcendent Rhapsody: Η ανοιξιάτικη έκθεση της Gallery 45
Μια έκθεση που καλεί το κοινό σε έναν διάλογο μεταξύ χρώματος, μορφής και συναισθήματος

Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Λάνθιμος παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση φωτογραφίας
Εγκαινιάζεται και περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τα γυρίσματα των ταινιών του