Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Σωτήρα Αμμοχώστου: Ένα "all inclusive" χωριό

Έχει δημιουργήσει δικό της διαδικτυακό portal, "έφτιαξε" ολοκαίνουργιες παραλίες, συντηρεί φημισμένες ταβέρνες και προτείνει ντόπια μπίρα μέσω του δικού της ζυθοποιείου!

Δημοσιεύτηκε στις 07 Ιουνίου 2013

Ανοίγοντας το καινούργιο μενού γνωστού bar-restaurant στον Πρωταρά, είδα ότι προσφέρει μια καινούργια κυπριακή μπίρα με το όνομα Prime. Με το που έμαθα ότι το νέο αυτό μικροζυθοποιείο βρίσκεται στη Σωτήρα, δεν έχασα καθόλου χρόνο. Πήγα για μπίρες! Φτάνοντας ωστόσο  στο χωριό, ανακάλυψα ότι εδώ μπορείς να έχεις ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακοπών. Παραλίες, φαγητό, διαμονή, επισκέψεις σε μουσεία και εκκλησίες, ενώ μέχρι και πολιτικοί γάμοι τελούνται και μάλιστα πάνω στην παραλία! Ρώσοι, Άγγλοι, Λιβανέζοι αλλά και Κύπριοι, αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους στο παραλιακό μέτωπο της Σωτήρας, το οποίο εκτείνεται από το εστιατόριο της Αγίας Θέκλας μέχρι και τον Ποταμό Λιοπετρίου.

 

Πού βρίσκεται

Είναι τοποθετημένη στο κέντρο μεταξύ Λιοπετρίου, Αγίας Νάπας, Φρενάρους, Δερύνειας και Παραλιμνίου. Στον αυτοκινητόδρομο, θα βγεις από την έξοδο στο ύψος της Αγίας Θέκλας και θα οδηγήσεις 2 λεπτά ακόμα.

 

Τι να δεις & τι να κάνεις

Καλό είναι να αρχίσεις με μια επίσκεψη σε μερικές από τις 17 συνολικά εκκλησίες του χωριού, κάποιες από τις οποίες χρονολογούνται από το 12ο αιώνα μ.Χ., αλλά και στα 3 μουσεία. Το Μελέτειον Ιστορικό Μουσείο, με παραδοσιακά-λαογραφικά εκθέματα, το Βυζαντινό Εκκλησιαστικό Μουσείο με ανεκτίμητης αξίας εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα –θα σου κάνει τρομερή εντύπωση η εικόνα της Παναγίας της Χαρδακιώτισσας–, και τέλος, το Μουσείο Αγώνος ΕΟΚΑ μέσα στο οποίο εκτίθεται όλη η σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Μέσα σε ένα μικρό χώρο, ο οποίος αποτελεί πιστό αντίγραφο των κρατητηρίων που είχαν οι Εγγλέζοι, υπάρχουν φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα ηρώων, αλλά και το μικρό φορτηγό αυτοκίνητο με την κρύπτη στο σασί, που χρησιμοποιήθηκε ως σύγχρονος Δούρειος Ίππος έτσι ώστε να αποδράσουν 4 αγωνιστές από τα κρατητήρια της Πύλας. Ολόκληρη την ιστορία θα σου τη διηγηθούν με κάθε λεπτομέρεια οι αγωνιστές Αντώνης Κατσιάρης, ο οποίος έφτιαξε την κρύπτη στο αυτοκίνητο, και ο πατήρ Γεώργιος Ιωάννου. Παραδίπλα θα δεις να δεσπόζει το σμιλευμένο καμπαναριό της πανέμορφης εκκλησίας του Σωτήρος. Κάνε στάση για προσκύνημα. Φεύγοντας απ’ εκεί, πας κατευθείαν στην παραλία. Η Αγία Θέκλα έγινε κούκλα, αφού τοποθετήθηκε ξανθή άμμος, φτιάχτηκε ένα άκρως καλοκαιρινό και καθόλα εντυπωσιακό εστιατόριο λίγα μόνο μέτρα από την παραλία και τοποθετήθηκαν ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ εξίσου εντυπωσιακή δουλειά έγινε και σε δύο ακόμα παραλίες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή, την παραλία Ποσειδώνας και την παραλία Σειρήνες. Αφού κάνεις το μπάνιο σου, μετά πας για μπίρες. Πού; Μα φυσικά στο ‘Prime Microbrewery’ (23826130/www.primemicrobrewery.com), στη βιομηχανική περιοχή, το οποίο λειτούργησε μετά από 5 χρόνια προσπαθειών και τρεχαμάτων. Δύο αδέρφια, ο Λοΐζος και ο Σταμάτης Χατζηχαραλάμπους, έπειτα από χρόνια περιπλανήσεων σε διάφορα ζυθοποιεία σε ολόκληρο τον κόσμο, αποφάσισαν να φτιάξουν με τη βοήθεια του πατέρα τους Γιώργου, ο οποίος τους μύησε εξ αρχής στο μεθυστικό κόσμο της μπίρας, αυτό το μικροζυθοποιείο έτσι ώστε να φτιάχνουν τη δική τους, ποιοτική, μπίρα και να τη διανέμουν, αν είναι δυνατό, σε ολόκληρο το νησί. Τα παιδιά προμηθεύονται τις καλύτερες πρώτες ύλες, όσες είναι δυνατό από την τοπική παραγωγή, και φτιάχνουν προς το παρόν 3μπίρες, την Pale (Ale), την Golden (Ale) και την Amber (Ale). Εξαιρετικές όλες! Θα ξετρελαθείς όμως με την τελευταία. Πλούσιο χρώμα, άρωμα και γεύση!

 

Πού να φας

Το μεσημέρι οι περισσότεροι τρώνε οτιδήποτε ψήνεται στη σχάρα στο ‘Sotera Square Tavern’ (23824859, 99605501), γνωστό και ως ‘Strappos’. Για το βράδυ, δεν το συζητώ. Επιλέγεις είτε τη δημοφιλή ταβέρνα ‘Το Πλουμί’ (99658333), η οποία προσφέρει εξαιρετικό σπιτικό χαλούμι ως μέρος του μεζέ (€14), νοστιμότατο κλέφτικο και τταβά ψημένα στον ξυλόφουρνο, αλλά και ζωντανή μουσική με ρεμπέτικο και λαϊκό κάθε Παρασκευοσάββατο, είτε την ταβέρνα ‘Μουσικός’ (23828833), με τη δροσερή κληματαριά και τις εντυπωσιακές καμάρες. Εδώ, ως μέρος του μεζέ (€18) θα δοκιμάσεις το φρέσκο χαλούμι που φτιάχνεται την ίδια ώρα (!), το κλέφτικο που ψήνεται σε πήλινα δοχεία καθώς και τη σούβλα. Για σνακ και ποτό πήγαινε στο ‘Old Simos Café’ (23730189, 99337630) και για φαγητό by the beach στο ‘Zafiri’ (23742701) ή στο νέο της Αγίας Θέκλας.

 

Πού να μείνεις

Το κτιριακό συγκρότημα ονομάζεται Thalassines Beach Villas (99401218/www.thalassines.com), βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία της Αγίας Θέκλας και είναι ένας κρυμμένος επίγειος παράδεισος! Διαθέτει 10 πανέμορφα αυτόνομα σπίτια κυκλαδικού χαρακτήρα, τοποθετημένα μερικά μέτρα μακριά από τη θάλασσα, ενώ εδώ επικρατεί η απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση. Ό,τι πρέπει για ένα τριήμερο (από €320 το βράδυ για σπίτι 3ων υπνοδωματίων).

 

Αγορές & Φεστιβάλ

Από διάφορα νοικοκυριά της Σωτήρας μπορείς να αγοράσεις χαλούμι, ψωμί, κουλούρια, γλυκά, κούπες, πόμπες, πισίες, μπουρέκια, δάχτυλα, ενώ στο ‘La Suit Café’ θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τα περίφημα τσιπς κολοκασιού, ένα προϊόν για το οποίο είναι γνωστή η Σωτήρα. Αν πας στο χωριό κατά τους μήνες Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, θα μπορείς να αγοράσεις όση ποσότητα θέλεις. Μάλιστα, μέσα στο καλοκαίρι θα διοργανωθεί και το Φεστιβάλ Κολοκασιού (29-30 Αυγούστου), όπως επίσης και το 2ο Παραδοσιακό Φεστιβάλ (1-3 Ιουλίου), ενώ τέλος, την Κυριακή 7 Ιουλίου θα διοργανωθεί στην παραλία Ποσειδώνας ένα beach event με διαγωνισμούς beach volley, beach soccer κ.λπ. Για συνεχή ενημέρωση μπες στο τοπικό portal www.sotiranews.com.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close