Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2018
Η Ελλάδα αποτελεί δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό εξωτερικού για τους Ιταλούς τουρίστες (μερίδιο 9%) και τρίτο για τους Πολωνούς (7%). Μάλιστα, το μερίδιο των Ιταλών που προτιμούν αυτό το καλοκαίρι Ελλάδα είναι αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα του 18ου Βαρόμετρου Διακοπών της Europ Assistance Group για τις τάσεις στα ευρωπαϊκά ταξίδια, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 10.000 καταναλωτών από 10 ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ και παρουσιάζει το TornosNews.gr.
Για 6 στις 10 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ισπανία είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός εξωτερικού για το 2018. Οι 3 δημοφιλέστεροι προορισμοί εξωτερικού για τους Γερμανούς φέτος είναι η Ισπανία (15%), η Ιταλία (14%) και η Αυστρία (8%).
Το 31% των Γερμανών θα ταξιδέψει φέτος στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Επίσης, το 275 των Ιταλών και το 26% των Αυστριακών επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Ρωσία για τον ίδιο λόγο, παρότι οι ομάδες τους δε συμμετέχουν. Αντίθετα, μικρό είναι το ενδιαφέρον ανάμεσα στους Γάλλους (21%) και τους Βρετανούς (16%).
Το Παρίσι είναι με διαφορά ο προορισμός των ονείρων των Ευρωπαίων για city break. Το 16% επιθυμούν ταξίδι στο Παρίσι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, και ακολουθεί η Ρώμη (15%) και το Λονδίνο (12%). Μόνο η Νέα Υόρκη έχει σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (25%).
Μόλις το 27% των Γερμανών θα παραμείνουν εντός της χώρας τους για καλοκαιρινές διακοπές, 3% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Στην περίπτωση των Βρετανών φέτος διακοπές εσωτερικού θα κάνουν 5% λιγότεροι και των Γάλλων 6% λιγότεροι, όμως με μεγάλο ποσοστό για τους τελευταίους να μένει εντός των τειχών (57%).
Αυξημένες δαπάνες τουριστών από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βρετανία
Σημαντικές αγορές ταξιδιωτών για τη χώρα παρουσιάζουν φέτος μεγαλύτερη διάθεση για ταξίδια αλλά και για περισσότερες δαπάνες στις διακοπές εντός Ευρώπης.
Το 64% των Γερμανών προγραμματίζει διακοπές το 2018, 9% περισσότεροι σε σχέση με το 2016 και το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2010. Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Γάλλοι (69%), οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί και οι Βρετανοί (66% για κάθε εθνικότητα) έχουν μεγαλύτερη διάθεση για ταξίδια από πέρυσι.
Οι Γερμανοί σκοπεύουν να δαπανήσουν κατά μέσο όρο 2.376 ευρώ στις εφετινές καλοκαιρινές διακοπές, 3% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, και κατά 420 ευρώ πάνω από το μέσο όρο στην Ευρώπη.
Οι Αυστριακοί (+9%, στα 2.645 ευρώ) έχουν φέτος ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από το μέσο όρο ενώ εντυπωσιακά μεγαλύτερες δαπάνες θα έχουν φέτος και οι Βρετανοί (+23%, στα 2.230 ευρώ). Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί παρουσιάζουν μικρή άνοδο δαπανών (+1% και +2%, στα 1.993 ευρώ και 1.776 ευρώ αντίστοιχα).
Για το 52% των ευρωπαίων ο προϋπολογισμός διακοπών αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα στην επιλογή προορισμού, και ακολουθεί το κλίμα (48%).
Η πολιτική κατάσταση στον προορισμό παίζει πλέον μικρότερο ρόλο στην απόφαση κράτησης σε σχέση με πέρυσι. Οι κοινωνικές αναταραχές (28%), οι επιθέσεις σε επισκέπτες (36%) και η πολιτική κατάσταση συνολικά (30%) αξιολογούνται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο σημαντικές όμως η πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης (42%) είναι σημαντικότερη κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
Για το 54% των ευρωπαίων η αναψυχή είναι το σημαντικότερο στοιχείο των διακοπών. Το 44% επιδιώκει κυρίως να περάσει χρόνο με την οικογένεια και φίλους και μόλις το 10% επιθυμεί σπορ στις διακοπές.
Παρά το μεγάλο ποσοστό που προτιμά την ξεκούραση στις διακοπές, μόνο το 66% των ευρωπαίων επιτυγχάνει την αποτοξίνωση από τις εργασιακές υποχρεώσεις. Το 20% ανοίγει email και το 10% απαντά σε αυτά.
Οι Κινέζοι δαπανούν λιγότερο χρόνο για ξεκούραση με μόλις το ένα τέταρτο να επιθυμεί χαλάρωση στις διακοπές. Το 39% επιθυμεί να ανακαλύψει νέους πολιτισμούς ή αφιερώνει χρόνο στο διάβασμα (31%). Το 30% ενδιαφέρει για διακοπές με επίκεντρο τα σπορ.
Το 49% των Γερμανών κάνουν κράτηση τουλάχιστον 4 μήνες πριν την αναχώρηση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Κινέζων δεν υπερβαίνει το 19%. Το 51% των Κινέζων αποφασίζει για διακοπές βάσει των διαδικτυακών κριτικών έναντι 22% των Γερμανών (4% λιγότεροι από πέρυσι).
Οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ εμφανίζουν μεγαλύτερη προτίμηση σε διακοπές περιπέτειας. Το κάμπινγκ, η ανταλλαγή διαμερισμάτων με άλλους και εμπειρίες όπως ο γύρος του κόσμου είναι στόχος για το 53% των Ευρωπαίων, το 74% των Κινέζων, το 70% των Βραζιλιάνων και των Ινδών και το 67% των Αμερικανών.
Αυτή η τάση είναι έκδηλη και στην επιλογή προορισμού. Οι Ευρωπαίων, σε αντίθεση με ταξιδιώτες εκτός ΕΕ, προτιμούν κυρίως προορισμούς που έχουν επισκεφθεί και στο παρελθόν (33%).
Σχετικά

Αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες στη δυτική λωρίδα της οδού Τσερίου
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Τσερίου

Time Out: Οι 15 τοπ προορισμοί στον κόσμο για διακοπές τον Μάιο
Nα γιατί πρέπει να πάτε στην Αθήνα, εξηγεί

Εκεί που το αύριο αγκαλιάζει το χθες
Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection by Marriott, ετοιμάζεται να αφηγηθεί ιστορίες πολυτελούς φιλοξενίας και απαράμιλλης κομψότητας στην καρδιά της Λευκωσίας

H Telegraph προτείνει άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς αντί για Μύκονο και Βενετία
Οι προτάσεις του πρακτορείου για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τα μέρη που πλήττει ο υπερτουρισμός

Αγίου Πνεύματος 2025: Πότε πέφτει το τριήμερο του Κατακλυσμού φέτος;
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή, εορτάζεται πάντα ημέρα Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα

Οι καλοκαιρινοί προορισμοί που προτείνει η Telegraph «αντί για Μύκονο και Βενετία»
Οι προτάσεις του πρακτορείου για καλοκαιρινές διακοπές μακριά από τα μέρη που πλήττει ο υπερτουρισμός


Δωρεάν είσοδος για μία ολόκληρη μέρα στο Fasouri Watermania Waterpark
Στο διάσημο υδροπάρκο της Λεμεσού οι μαμάδες μπαίνουν δωρεάν!

Morea Coastal Villas: Ένα πολυτελές παραθαλάσσιο έργο σε μια από τις δημοφιλέστερες ακτές
Επιτάχυνση της ατασκευής καθώς οι πωλήσεις απογειώνονται


Ανοιξιάτικος καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας, σκόνη αλλά και βροχές
«Αγγίζει» τους 27 βαθμούς ο υδράργυρος

Κυπριακή πόλη, η πιο ηλιόλουστη της Ευρώπης
Η Λευκωσία είναι η πιο ηλιόλουστη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η Αθήνα βρίσκεται στην 4η θέση, σύμφωνα με την ταξιδιωτική πλατφόρμα Omio