Δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2018
Οι λάτρεις του καλού φαγητού, αυτοί που αγαπάτε να δοκιμάζετε νέες γεύσεις στα ταξίδια σας, σημειώστε τις παρακάτω πόλεις και διευθύνσεις.

Αμβέρσα, Βέλγιο
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, γνωστή και ως ‘πόλη των διαμαντιών’, δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύσει στον πολιτισμό, στη μόδα και στις εκλεκτές γεύσεις. Πέρα από τα διάσημα καταστήματα διαμαντιών, γκαλερί και μπουτίκ πρωτοποριακών σχεδιαστών, στα σοκάκια της πόλης θα ανακαλύψετε πολλά αξιόλογα εστιατόρια, μπαράκια και σοκολατερί. Οι λάτρεις της σοκολάτας θα βρουν τον παράδεισό τους στα καταστήματα Burie (Korte Gasthuisstraat 3, www.chocolatierburie.be), Pierre Marcolini (4 Kelderstraat, eu.marcolini.com) και Del Rey (Appelmansstraat 5, www.delrey.be). Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε το ψωμί σίκαλης με σταφίδες από το Goossens (Korte Gasthuisstraat 31), τον παλαιότερο φούρνο της πόλης, αλλά και τα υπέροχα μπισκότα κανέλας (speculoos) στο Philip’s Biscuits (Korte Gasthuisstraat 11). Η βελγική γαστρονομία αγαπά τα μύδια, τα ψάρια, τα θαλασσινά αλλά και το φουά γκρα.


Πού να φάτε: Ο δραστήριος σεφ Sergio Herman έφτιαξε το πιο hot spot της γεύσης στην Αμβέρσα. Το βραβευμένο με αστέρι Michelin The Jane στεγάζεται στο παρεκκλήσι ενός παλιού στρατιωτικού νοσοκομείου και είναι διακοσμημένο με πρωτότυπα βιτρό και ιδιαίτερες λεπτομέρειες (Site 't Groen Kwartier, Paradeplein 1, www.thejaneantwerp.com). Το De Kleine Zavel, (Stoofstraat 2) σερβίρει εξαιρετικό φαγητό σε ένα γοητευτικό σκηνικό, με έμφαση στα θαλασσινά και το κυνήγι. Στο L’Ile Perdue (Amsterdamstraat 33) θα βρείτε αυθεντικές γαλλικές γεύσεις (όπως μπουγιαμπέσα) και τοπικά πιάτα με μύδια και φασιανό. Η μπρασερί Canal (Leopold de Walestraat 2), απέναντι από το Μουσείο Καλών Τεχνών, είναι μια καλή επιλογή για χαλαρό γεύμα όλες τις ώρες της ημέρας. Τα πιο νόστιμα σάντουιτς θα τα βρείτε στο φούρνο-cafe Het Dagelijks Brood (Steenhouwersvest 48), που σερβίρει επίσης φρέσκες σαλάτες, σούπες και διάφορα άλλα σνακ.

Τορίνο, Ιταλία
Αν η πολιτιστική ζωή αποτελεί ένα από τα ατού αυτής της πολυπρόσωπης πόλης του ιταλικού Βορρά, ο κυριότερος ανταγωνιστής της είναι η γαστρονομία. Για τους Τορινέζους το φαγητό είναι σοβαρή υπόθεση. Η κουζίνα του Πιεμόντε επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις, που συμπληρώνονται από τα εξαιρετικά τυριά, σαλάμια και κρασιά της περιοχής. Ιδιαίτερο είναι το μεράκι των ντόπιων και για τα γλυκά: στις δημιουργίες τους, το γαλλικό ένστικτο για τη ζαχαροπλαστική συναντά την ιταλική τέχνη της σοκολάτας και του παγωτού. Εννοείται πως δεν θα φύγετε αν δεν δοκιμάσετε το giandujotto, το σοκολατάκι που τυλίγεται με ασημί ή χρυσό αλουμινόχαρτο και έχει γέμιση πραλίνας φουντουκιού. Η ιεροτελεστία του καφέ είναι πολύ σημαντική εδώ, όπως και ο θεσμός του απεριτίφ- άλλωστε σε αυτήν την πόλη στα τέλη του 18ου αιώνα ο Carpano εφηύρε το βερμούτ. Οι παθιασμένοι foodies έρχονται στο Τορίνο και για το διεθνές φεστιβάλ φαγητού και κρασιού Salone del Gusto, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.


Πού να φάτε: Μια εξαιρετική επιλογή για δείπνο είναι το Del Cambio που σερβίρει πλούσια και παραδοσιακά πιάτα του Πιεμόντε (Piazza Carignano 2, www.delcambio.it). Σε μικρή απόσταση από την πόλη, αξίζει μια επίσκεψη το βραβευμένο με αστέρι Michelin Gardenia (www.gardeniacaluso.com). Οι ντόπιοι ορκίζονται ότι το παγωτό του Alberto Marchetti έχει την πιο φρέσκια γεύση από οποιαδήποτε άλλο στην πόλη (Corso Vittorio Emanuele II, www.albertomarchetti.it). Το Τορίνο έχει δυνατή cafe society. Must στάσεις το θρυλικό Caffè Torino (Piazza San Carlo, 204, www.caffe-torino.it), το art nouveau Caffè Baratti & Milano (Piazza Castello 27/29, barattiemilano.it) και το μικροσκοπικό και χαριτωμένο Caffè Mulassano (Piazza Castello 15, www.caffemulassano.com)

Rovinj, Κροατία
Στην καρδιά μιας περιοχής που φημίζεται για το ελαιόλαδο, τα κρασιά και τις τρούφες της, αυτή η μικρή παραθαλάσσια πόλη στη χερσόνησο της Ίστριας, μπορεί να υπερηφανεύεται όχι μόνο για την αρχιτεκτονική αισθητική της αλλά και για τις εκπληκτικές γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρει. Κομψά cafe, φούρνοι, τζελατερίες και πάγκοι φορτωμένοι με φρούτα, αλλαντικά και τις μεγαλύτερες τρούφες του κόσμου ξελογιάζουν τους επισκέπτες στα γραφικά στενά της παλιάς πόλης. Στα εστιατόρια του Rovinj μπορείτε να απολαύσετε μοναδικές γεύσεις που βασίζονται στην τρούφα και στο εκλεκτό ελαιόλαδο, ενώ στα πανέμορφα δάση (όπως το Motovun), που βρίσκονται κοντά στην πόλη, μπορείτε να κάνετε και σαφάρι τρούφας.

Πού να φάτε: Μια κορυφαία γαστρονομική εμπειρία προσφέρει το Monte Mulini's Wine Vault, όπου ο σεφ Tomislav Gretic δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δημιουργήσουν τις δικές τους γεύσεις (A. Smareglia 3, www.winevault.com.hr). Στο εξαιρετικό Restaurant L του ξενοδοχείου Hotel Lone θα γευτείτε τις δημιουργίες της σεφ Priska Thuring, όπως χταπόδι ispod peke που σερβίρεται αχνιστό από τον πέτρινο φούρνο αλλά και παγωτό με φουά γκρα. (Ul. Luje Adamovića, www.lonehotel.com). Μη χάσετε το Kantinon, ένα κομψό εστιατόριο που στεγάζεται σε πέτρινη αποθήκη και σερβίρει νόστιμα θαλασσινά όπως ριζότο σε μελάνι καλαμαριού και καρπάτσιο χταποδιού (Obala Alzo Rismondo 18). Πολύ αγαπητό στους ντόπιους είναι το La Puntulina, τόσο για τα ρουστίκ τοπικά πιάτα του όσο και για τη θέα του στη θάλασσα την ώρα του ηλιοβασιλέματος (Ul. Sv. Križa 38). Για μία πιο ιδιαίτερη εμπειρία, πάρτε το φέρι για το κοντινό νησί Sveti Andreij, όπου βρίσκεται το εστιατόριο Lanterna, μέσα σε ένα κάστρο του 19ου αιώνα. Δειπνήστε με ολόφρεσκα θαλασσινά κάτω από τα κυπαρίσσια στην αυλή ή στη βεράντα πάνω από τη θάλασσα (Svjetionicarska ul. 16, www.maistra.com).

Μονπελιέ, Γαλλία
Η πρωτεύουσα της περιφέρειας Languedoc-Roussillon στη νότια Γαλλία είναι πανέμορφη σε κάθε γωνιά της, κομψή και ελκυστική, γεμάτη με υπέροχα καταστήματα, αγορές τροφίμων και εστιατόρια. Τα πάντα εδώ περιστρέφονται γύρω από την Place de la Comedie, την πολυσύχναστη πλατεία της παλιάς πόλης, όπου οι ντόπιοι δίνουν ραντεβού στα δεκάδες cafe και μπιστρό και ψωνίζουν από την πρωινή αγορά τα Σαββατοκύριακα. Κάθε επισκέπτης οφείλει να αγοράσει- ή τουλάχιστον να δοκιμάσει- το ροκφόρ αλλά και τα φημισμένα κρασιά που παράγονται στην περιοχή. Πέντε λεπτά από την Place de la Comedie, στη rue St Guilhem θα βρείτε καταστήματα γεμάτα με τα καλύτερα ντόπια προϊόντα- από τυριά και κρασιά μέχρι σοκολάτες.

Πού να φάτε: Το Chez Marceau (7 Place de le Chapelle Neuve) σερβίρει value for money ντόπια κουζίνα σε μια σκιερή βεράντα. Στο Le Saleya (Place du Marché aux Fleurs) κλείνουν τραπέζι οι ντόπιοι για ψάρι και θαλασσινά. Για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία, επισκεφθείτε το Cellier-Morel στο La Maison de la Lozère (27 rue de l’Aiguillerie, www.celliermorel.com/), που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin και ειδικεύεται σε σύγχρονες γκουρμέ εκδοχές της τοπικής κουζίνας.
Πηγή: arttravel.gr
Σχετικά
Let’s Do It! Cyprus 2026: Η αλλαγή είναι #ΣτοΧέριΣου!
Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2026 η προθεσμία για εγγραφές στην παγκύπρια εκστρατεία καθαρισμού
Τηλεόραση: Αλλάζει το σήμα από το Σάββατο – Κάντε τώρα αυτή τη ρύθμιση
Η διαδικασία δεν θα γίνει με ταυτόχρονο «switch off» σε ολόκληρη την Κύπρο
Ένα μουσείο αφιερωμένο στο ελληνικό ανδρικό μόριο
Ένα μουσείο αφιερωμένο στο ελληνικό ανδρικό μόριο
Οι 10 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2027 -Ηλιόλουστες παραλίες, hi-tech πόλεις και ένα ελληνικό νησί
Αναρωτιέστε πού να πάτε διακοπές την χρονιά που έρχεται;Οι νέεοι συναρπαστικοί προορισμοί έχουν αποκαλυφθεί και περιλαμβάνουν παραλίες, hi-tech πόλεις και ένα ελληνικό νησί
«The Empress»: Η Σίσσυ ανάμεσα στον έρωτα και το στέμμα – Το τρέιλερ της τελευταίας σεζόν
Η σειρά του Netflix επιστρέφει στις 12 Νοεμβρίου. Ο γάμος της Ελισάβετ και του Φραγκίσκου Ιωσήφ που κλονίζεται, αλλά και ο γοητευτικός κόμης Αντράσι.
«Dragons’ Den»: Επτά επενδυτές αναζητούν το επόμενο μεγάλο deal στο ΣΙΓΜΑ
Πρεμιέρα την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 22:10, με τον Σάκη Τανιμανίδη και επιχειρηματίες που διεκδικούν χρηματοδότηση για τις ιδέες τους.
Το Minthis φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση της Κυπριακής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού
Μια σημαντική διήμερη επιστημονική διοργάνωση αναδεικνύει το Minthis ως έναν ξεχωριστό προορισμό για συνέδρια, επαγγελματικές εκδηλώσεις και εταιρικές συναντήσεις.
Η Πάολα παίρνει θέση στο «The Voice of Greece» που επιστρέφει στο ΣΙΓΜΑ
Πρεμιέρα το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 21:00 για τη 12η σεζόν, με τέσσερις coaches και τον Γιώργο Λιανό στην παρουσίαση.
Condé Nast Traveller: Η Ελλάδα ψηφίστηκε η καλύτερη χώρα στον κόσμο για ταξίδια το 2026
«Ο έρωτάς μας για την Ελλάδα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του», γράφει το ταξιδιωτικό περιοδικό, σημειώνοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να προσελκύει ταξιδιώτες σε αριθμούς-ρεκόρ
Αίθριο το «σκηνικό» - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια
Αυτή είναι η 2η καλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Κεντρική Ευρώπη στα "Όσκαρ της αεροπορικής βιομηχανίας"
Η αναγνώριση από τους επιβάτες αντικατοπτρίζει την αφοσίωση των ανθρώπων της Wizz Air και τη συνεχή εστίασή της σε προσιτά, αξιόπιστα και φιλικά προς τον επιβάτη ταξίδια
«Τότε και Τώρα»: Τσουβέλας και Χαραλαμπούδη επιστρέφουν στο ΣΙΓΜΑ με… κρίση μέσης ηλικίας
Η δεύτερη σεζόν κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 22:30, με καλεσμένους τον Ηλία Βαλάση και τη Δανάη Μικέδη Προδρόμου.