Δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2018
Στην αγορά συγκεκριμένου ακινήτου στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας προχωρεί ο Δήμος Λευκωσίας, για τις ανάγκες στέγασης σε πρώτο στάδιο του προγράμματος RISE.
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, o Δήμος έχει έλθει σε συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου για αγορά του ακινήτου με την ονομασία «Στοά Λευκωσίας», το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Παλαιού Δημαρχείου, στην εντός των τειχών Λευκωσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία εξαγοράς έκλεισε κοντά στα €2,8 εκατ.
Το εν λόγω ακίνητο, το οποίο αποτελεί παραδοσιακό οικοδόμημα των αρχών της δεκαετίας του '50, λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως χώρος δεξιώσεων, ενώ στο ισόγειο του λειτουργούσαν χώροι ψυχαγωγίας (ταβέρνα, εστιατόριο, μπαρ κτλ). Περιήλθε στην ιδιοκτησία της τράπεζας τους προηγούμενους μήνες, ενώ φαίνεται τώρα να καταλήγει στα χέρια του Δήμου Λευκωσίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα επόμενα τρία χρόνια το ακίνητο θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης του RISE, μέχρι και τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου αριστείας RISE, το οποίο έχει εξαγγείλει το κράτος. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα χρηματοδοτήσει με 15 εκ. ευρώ τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου αριστείας RISE με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ.
Το έργο Rise (Research centre on Interactive Media, Smart systems and Emerging technologies, ελληνιστί Κέντρο έρευνας σε Διαδραστικά Μέσα, Έξυπνα συστήματα και Αναδυόμενες τεχνολογίες) αφορά στη δημιουργία κέντρου Αριστείας στην έρευνα και καινοτομία σε διαδρατικές τεχνολογίες, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά σε σχέση με την κοινότητα των καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.
Η δημιουργία του Rise αποτελεί κοινό όραμα του Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΤΕΠΑΚ, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Max Planck Institute for Informatics (Γερμανία) του University College (Ηνωμένο Βασίλειο) και του Δήμου Λευκωσίας. Εντάσσεται στην ολοκληρωμένη στρατηγική της Λευκωσίας για την ανάδειξη της ως πυρήνα ανάπτυξης τεχνολογίας καινοτομίας και ως έξυπνης πόλης γνώσης με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της.
Ο σχεδιασμός του RISE συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της ΕΕ.
Το RISE θα φιλοξενηθεί στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς εντάσσεται στη στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου για την ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας και δημιουργικότητας, με πυρήνα την κεντρική περιοχή της πόλης. Είναι ένα Κέντρο που θα είναι ανοικτό σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου συμπεριλαμβανόμενων Τ/κ συμπατριωτών μας που θα μπορούν να επωφεληθούν από τη δραστηριότητα του.
Σχετικά
Η τοιχογραφία που έδωσε χρώμα στον Πρωταρά
Νέα τοιχογραφία δίνει χρώμα και καλλιτεχνική ταυτότητα στην τουριστική περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου - Δερύνειας.
Διεθνής διάκριση για την παραλία Αγίου Ερμογένη
Ένα από τα σημαντικά σημεία αναφοράς της παράκτιας ζώνης του Δήμου Κουρίου, πήρε και φέτος τη "Γαλάζια Σημαία"
Δωρεάν είσοδος στο διάσημο υδροπάρκο για όλους τους μπαμπάδες!
Οι μπαμπάδες μπαίνουν δωρεάν στο Fasouri Watermania για τη Γιορτή του Πατέρα
Στο «μενού» βροχές, καταιγίδες και χαλάζι - Πότε αναμένεται άνοδος θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση
Coastal Urban Futures: Τριήμερη έκθεση και πρόγραμμα παράλληλων δράσεων για το μέλλον της παράκτιας ζώνης της Λάρνακας
Με προβολή ταινιών, ποδηλατική περιήγηση και ακρόαση ηχοτοπίων
Αυτές είναι οι 18 πιο καθαρές, οργανωμένες και προσβάσιμες παραλίες του Πρωταρά
Πρώτος παγκύπρια ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας με 18 Γαλάζιες Σημαίες για το 2026
Η καλοκαιρινή Madame Figaro κυκλοφορεί με cover girl τη Βίκυ Καγιά
Ένα τεύχος γεμάτο μόδα, ομορφιά, προτάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές και ουσιαστικές συναντήσεις.
Νέα σημαντική διάκριση για κυπριακό ξενοδοχείο
Το Louis Ledra Beach, μέλος της Elegant Collection της Louis Hotels, βραβεύεται ξανά για τις καινοτόμες κοινωνικές πρακτικές του
Ένα καλοκαίρι γεμάτο εμπειρίες στο Cap St Georges Hotel & Resort
Υπάρχουν μέρη που απλά πας για διακοπές, και υπάρχουν και μέρη που σε κάνουν να νιώθεις ότι ζεις κάτι πραγματικά ξεχωριστό
Αυτές είναι οι παραλίες της Κύπρου με Γαλάζια Σημαία για το 2026
56 παραλίες και οι 2 μαρίνες βραβεύθηκαν φέτος από σύνολο 123 περιοχών νερών κολύμβησης
Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες το απόγευμα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Απόψε ξεκινά το Μουντιάλ 2026: Πρεμιέρα με Μεξικό–Νότια Αφρική στο Sigma
Το Μουντιάλ 2026 κάνει πρεμιέρα και το Sigma σε βάζει στο παιχνίδι