Wine Guide , Εστιατόρια

8 σπέσιαλ κρασιά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Βάλε στο γιορτινό τραπέζιθαυμάσιους οινικούς συνδυασμούς για να συντροφεύσουν τα πιάτα "stars" της εορταστικής περιόδου

Δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων που πρέπει να αφήσουμε να μας καταλάβει ολοκληρωτικά. Μια ευκαιρία για χαλάρωση από τους έντονους ρυθμούς στους οποίους ζούμε, μια αφορμή για να ανοίξουμε τα σπίτια μας υποδεχόμενοι φίλους, οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα, μια ακόρεστη ανάγκη για συντροφικότητα και σύσφιξη των σχέσεων μας με τους άλλους ανθρώπους.

Με το φαγητό πρωταγωνιστή των ημερών, αλλά και το κρασί από δίπλα να στηρίζει γερά, να ανεβάζει τη διάθεση και να μας φέρνει πιο κοντά σε αυτούς που αγαπάμε, είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε μερικούς θαυμάσιους οινικούς συνδυασμούς για να συντροφεύσουν τα πιάτα "stars" της εορταστικής περιόδου. Εσείς απλά προσπαθήστε να βάλετε την καλύτερη σας διάθεση…

1. 2014 Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir D.O. Casablanca Valley, Chile €20 (Photiades Distributors)
Διαλεχτό Pinot Noir από τη Χιλή, που εκφράζει πλήρως τη νεο-κοσμίτικη "σχολή" οινοποίησης της ποικιλίας. Όμορφο ανοιχτό βιολετί χρώμα, σύνθετο αλλά κομψό, με περίτεχνα φρουτώδη και πικάντικα αρώματα κόκκινων φρούτων, σμέουρων, μούρων, τριαντάφυλλων και γλυκών καρυκευμάτων από βαλανιδιά, βανίλια, άσπρο πιπέρι και με ιδιαίτερα βελούδινη δομή στο στόμα. (Photiades Distributors)

2. 2012 Domenico Clerico Barolo DOCG, Piedmonte, Italy, €53.50
Ένα δυνατό και πολύ πλούσιο ερυθρό κρασί που θα γοητεύσει τους φίλους των κρασιών του Barolo, αλλά και κάθε οινόφιλο που αγαπάει τα πλούσια και δυνατά ερυθρά κρασιά. Αρώματα φρούτων βουτηγμένων σε μπράντυ λουλουδιών, μανιταριών και μπαχαρικών, με τανίνες που γοητεύουν, και μια πολύ ευχάριστη οξύτητα συνθέτουν ένα κρασί για πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως το γεύμα των Χριστουγέννων. (Vinologie)

3. 2012 E. Guigal, Châteuneuf - du - Pape, Rhone Valley, France €31.50
Πολύ ποιοτικό δείγμα του Νότιου Ροδανού από τον μεγάλο Marcelle Guigal. Οι φαν του Châteauneuf du Pape (και είναι πολλοί) θα βρουν σε αυτή την ετικέτα ό,τι ζητούν από ένα καλό Châteauneuf du Pape, κι ακόμα παραπάνω. Το άρωμα του είναι έντονο και πολύπλοκο και θυμίζει βότανα, ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα με έμφαση στο κεράσι και το σύκο, γλυκόριζα, αποξηραμένα λουλούδια, πιπέρι και δέρμα. Πληθωρικό στο στόμα αλλά και κομψό, με μπόλικο φρούτο, ζωηρές τανίνες και μπαχαρένια επίγευση που διαρκεί. (La Maison du Vin)

4. 2013 Leopoldo Francheschi, Rosso di Montalcino DOC, Il Pogione, Toscana, Italy, €36
Eίναι πιο προσιτό και άμεσα προσβάσιμο, σε σχέση με τον μεγάλο του αδερφό, το Brunello. Προέρχεται από τους ίδιους αμπελώνες και την ίδια ποικιλία, αλλά 'βιάζεται' να κυκλοφορήσει στην αγορά σε νεαρή ηλικία, δείχνοντας την 'ευγενική' του καταγωγή και την ετοιμότητά του για κατανάλωση. Στη μύτη, φρεσκάδα φρούτων όπως ξινό κεράσι, πολυπλοκότητα αρωμάτων όπως καπνός και πίσσα και, επιπλέον, βοτανικές νύξεις που μάλλον θυμίζουν μέντα. Ξηρό στο στόμα, με ώριμες, σχετικά μαλακές, τανίνες, έντονα βαρελάτα στοιχεία και 'ζωντανή' οξύτητα. (Vinoteca)

5. 2013 Κτήμα Γεροβασιλείου Άβατον Λημνιό-Μαυροτράγανο-Μαυρούδι €23.70
Ένα κορυφαίο ερυθρό κρασί, που προκύπτει από τρεις σχετικά άγνωστες ελληνικές ποικιλίες με μεγάλη ιστορία και ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Βελούδινο και ρωμαλέο ταυτόχρονα, είναι ένα κρασί που θα δώσει στυλ και θα μεγιστοποιήσει την απόλαυση σε κάθε ποιοτική κρεατοφαγία. Διαθέτει λαμπερό βαθυπόρφυρο χρώμα, σύνθετο «μπουκέτο» μπαχαρικών με ώριμα μαύρα φρούτα (βατόμουρο), σταφίδα, καφέ και κακάο. Στο στόμα, ευγενικές τανίνες υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας δύναμη και ισορροπία. Η επίγευσή του είναι διαρκής με επανάληψη των μπαχαρικών.
(Cava Dionysion)

6. 2014 Gianpiero Marone Barbaresco DOCG, Piedmonte, Italy, €35
Ένα μεγάλο Barbaresco σε καλή χρονιά για το Nebiollo και ακόμα μεγαλύτερη "φόρμα". Όμορφα εξελιγμένα αρώματα, τυπικότατος χαρακτήρας αποξηραμένου τριαντάφυλλου, μαύρων φρούτων και γλυκών μπαχαριών και έντονων γεύσεων, σφικτές τανίνες και μεγάλη διάρκεια συνθέτουν ένα εξαιρετικό δείγμα των κρασιών που έκαναν φημισμένο το Piemonte. (Vassos Eliades)

7. 2014 Gérard Bertrand, Domaine de L'Aigle , Pinot Noir, Limous, Pays, D' Oc, Languedoc, France, €23
Ο ορισμός της κομψότητας στα ερυθρά κρασιά, με μία ποιοτική ετικέτα από το Languedoc. Όμορφη "έκδοση" του Pinot Noir με φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων, άγριων μούρων και ευγενικών μπαχαρικών, με μια διακριτική αρωματική και γευστική παρουσία του βαρελιού και ορυκτότητας. Κομψό και ενδιαφέρον στο στόμα, με βελούδινες τανίνες και εκρηκτική επίγευση μούρων. (French Depot)

8. 2013 Torres Celeste, Crianza, Ribera Del Duero DO, Spain, €25
Με βαθυκόκκινο χρώμα βατόμουρου, έντονη και πικάντικη μύτη με αρώματα ώριμων κερασιών και βατόμουρων, με φρουτώδη γεύση, ώριμες τανίνες, πλούσιο σώμα και μακρά επίγευση, το κρασί αυτό του Miguel Torres είναι μοναδικό όσο και ο νυχτερινός ουρανός της Ribera del Duero. (Ghalanos

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close