Δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου 2017
Το καλοκαίρι του 2016 στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος μία κυπριακή παραγωγή μπαίνει την τελευταία στιγμή στο πρόγραμμα των παραστάσεων αφού μία άλλη ακυρώνει τη συμμετοχή της. Η θεατρική ομάδα Φτωχολογιά με τον ‘Πλούτο’ του Αριστοφάνη καταφέρνει όχι μόνο να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά να σηκώσει το δύσκολο κοινό της Κύπρου από τις θέσεις του για να χειροκροτήσει με ενθουσιασμό μία φρέσκα, γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια παράσταση φτιαγμένοι από νέους ηθοποιούς με σκηνοθέτη τον 27χρονο Κώστα Σιλβέστρο.
Το Μάρτιο του 2017, στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ ο Κώστας κέρδισε το βραβείου του καλύτερου σκηνοθέτης της χρονιάς ανεβάζοντας έτσι τον πήχη των προσδοκιών μας από αυτόν τον πολλά υποσχόμενο νέο άνθρωπο του θεάτρου. Ο ΘΟΚ και ο νέος καλλιτεχνικός του διευθυντής Σάββας Κυριακίδης δίνουν ‘λευκή επιταγή’ στον βραβευμένο σκηνοθέτη αναθέτοντάς του την σκηνοθεσία την πρώτης παραγωγής της σεζόν του οργανισμού. Ρίσκο μεν για τον ΘΟΚ η ανάθεση σε ένα άπειρο και νέο σκηνοθέτη της καινούργιας παραγωγής της Νέας Σκηνής αλλά από την άλλη μία κίνηση που αναδεικνύει τις προθέσεις του οργανισμού στα επόμενα χρόνια.
Ο Κώστας Σιλβέστρος, έπειτα από μία παράσταση-θρίαμβο και ένα βραβείο σκηνοθεσίας απέδειξε πως τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν συγκυρία αλλά η απόδειξη πως αυτός ο σκηνοθέτης έχει όραμα, ταλέντο, προοπτική και γνωρίζει πολύ καλά προς τα πού να κατευθύνει μία παράσταση.
Ένα άδειο, σκοτεινό δωμάτιο χωρίς σκηνικά, αντικείμενα ή έστω παντομίμες ακολουθώντας τις ρητές οδηγίες του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Μάικ Μπάρτλετ αποτελεί το χώρο όπου εκτυλίσσεται η ιστορία του έργου Cock που σκηνοθετεί ο Κώστας Σιλβέστρος. Και ναι όσο σόκιν και αν σου φαίνεται ο τίτλος είναι αυτό ακριβώς που μεταφράζεται από τα αγγλικά, με μία διττή σημασία, εκείνης του κόκορα και της κοκορομαχίας. Σε ένα απόλυτα σκοτεινό σκηνικό, δεξιοτεχνικά φωτισμένο πότε το πρώτο μισό δεξιά και πότε το υπόλοιπο αριστερά οι ήρωες περιφέρονται στο κόκκινο δάπεδο με τους γεωμετρικούς σχηματισμούς προσπαθώντας να βρουν τις ισορροπίες σε αυτή τη πάλη-κοκορομαχία. Ένα γκέι ζευγάρι έπειτα από χρόνια συμβίωσης με όλα τα προβλήματα να συσσωρεύονται βρίσκεται αντιμέτωπο με τον έρωτα του νεαρότερου από το ζευγάρι με μία γυναίκα.
Η υπόθεση ξετυλίγεται γοργά, με γλώσσα ρευστή και σύγχρονη, χωρίς σκηνοθετικές μανούβρες και φτιασιδώματα παρά μόνο την απόλυτη θεατρική ερμηνεία των τεσσάρων απολαυστικότατων ηθοποιών με τον Αντρέα Τσέλεπο να κλέβει τις εντυπώσεις με τον αβανταδόρικο ρόλο του μεγαλύτερου, οικονομικά επιτυχημένου και πιο ευαίσθητου μεταξύ των δύο να κατορθώνει διατηρεί μία απίστευτη ισορροπία και μέτρο χωρίς υπερβολές σε ένα ρόλο που θα μπορούσε να καταστεί ξανά ένα γκέι στερεότυπο που εκβιάζει για γέλιο.
Η παράσταση εξελίσσεται σε μία ‘κοκορομαχία’, μέσα στην αρένα με τους ήρωες να περιφέρονται πότε ισορροπώντας στις γραμμές του δαπέδου και πότε ξεπερνώντας τις γραμμές. Μία ‘διαμάχη’ αρχικά ανάμεσα στους δύο γκέι άντρες και τη γυναίκα ενώ στη συνέχεια προστίθεται και ο πατέρας του μεγαλύτερου από το ζευγάρι. Το έργο λειτουργεί λυτρωτικά, θέτει ερωτήματα, προβληματίζει και δεν δίνει απαντήσεις. Δεν πρόκειται για ένα γκέι θεατρικό έργο, δεν είναι μία παράσταση που έρχεται να αντιταχθεί απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό των ομοφυλοφίλων αλλά για τον Μπάρτλετ όλα αυτά είναι ήδη ισχύοντα και δεδομένα. Το έργο πραγματεύεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου να μπορεί να αποφασίζει να ακολουθήσει αυτό που έχει μέσα στην καρδιά του. Αυτό που πραγματικά θέλει η καρδιά του.
Γι’ αυτό και στο τέλος του έργου μία τεράστια καρδιά καθρέφτης στραμμένος προς το κοινό μας λέει αυτό ακριβώς: να ακολουθήσουμε την καρδιά μας, αυτό που πραγματικά μας κάνει να είμαστε ο εαυτός μας, αυτός που μας κάνει ευτυχισμένους.
Σχετικά


Η παράσταση «STILL!» ταξιδεύει στο Μαυροβούνιο
Η παραγωγή θα συμμετάσχει στην 33η έκδοση του ιστορικού φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και νεαρά άτομα του Δήμου του Κοτόρ

"Φουκού": Επιπλέον παράσταση για το θεατρικό έργο του Φώτη Γεωργίδη
Ένα έργο βασισμένο σε μία αλήθεια που καίει

Ο Μάρκος Σεφερλής επιστρέφει στην Κύπρο με την πιο ξεκαρδιστική κωμωδία της χρονιάς
Η περιοδεία του στην Κύπρο περιλαμβάνει στάσεις σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό

7 θεατρικές παραστάσεις που φέρνουν την Ευρώπη (και την Αθήνα) στην Κύπρο το επόμενο διάστημα
Από μεγάλες παραγωγές της Αθήνας μέχρι διεθνείς αφίξεις, η θεατρική σκηνή της Κύπρου υποδέχεται 7 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Ακυρώθηκε η παράσταση "Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης" με τους Πέτρο Γαϊτάνο και Προκόπη Αγαθοκλέου
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

10+2 θεατρικές παραστάσεις που θα απολαύσουμε τον Ιουλίο στην Κύπρο
Μοναδικές βραδιές με τέχνη, γέλιο και συγκίνηση

Οι Underdogs της κυπριακής stand‑up comedy σκηνής επιστρέφουν στη Λάρνακα
Μετά από 6 sold-out παραστάσεις στην Λευκωσία

Βλέπουμε τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, στο Κούριο
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Ιλιάδα του Ομήρου: Για μία μόνο παράσταση η Ομηρική Μάχη στην πιο ροκ διασκευή της κατευθείαν από την Ελλάδα
Μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Τάσου Ράτζου, γεμάτη χιούμορ και ευαισθησία

Οι «Οικογενειακές Ιστορίες των Κρητικών» περιοδεύουν σε όλη την Κύπρο
Επιτέλους η πιο αστεία οικογένεια θα μοιράσει ασυγκράτητα γέλια και στην Κύπρο

Η καθηλωτική "Ανδροµάχη" του Ρηγίνου Ρηγίνου, με τη Δένεια Μιµερίνη, στην Κύπρο
Μια σπάνια θεατρική εµπειρία έρχεται στην Κύπρο για δύο µόνο βραδιές.