News , Guide

Αυτά είναι τα 10 πιο παράξενα νησιά του κόσμου

Κάποια είναι περίεργα και κάποια άλλα αρκετά επικίνδυνα..

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου 2017

Ψάχνοντας για εξωτικούς και μη προορισμούς πολλές φορές το μάτι σου πέφτει σε τοπία μαγικά. Μέρη που δεν γνώριζες ότι υπάρχουν και ίσως να μην επισκεφτείς ποτέ… Επειδή όμως ποτέ μην λες ποτέ, ρίξε μια ματιά στα 10 πιο παράξενα νησιά του κόσμου και πού ξέρεις, μπορεί μια μέρα να βρεθείς σε ένα από αυτά… μπορεί και όχι!

1. Νησιά Svalbard - Νορβηγία
Έαν βρεθείτε στην Νορβηγία θα πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε τα νησιά Svalbard.. Τα νησιά είναι γεμάτα από πολικές αρκούδες... Πολλοί τουρίστες ταξιδεύουν στα νησιά κάθε χρόνο ώστε να δουν τις αρκούδες στο φυσικό τους περιβάλλον.. Αν και είναι παράνομο να τις σκοτώσει κάποιος, οι αρχές ορίζουν απαραίτητο όσοι πηγαίνουν εκτός κατοικημένων περιοχών να οπλοφορούν, ώστε να μπορέσουν να προστατευτούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από κάποια αρκούδα... 

2.  Νήσος Howland - ΗΠΑ
Η Νήσος Χάουλαντ είναι ένα ακατοίκητο κοραλλιογενές νησί που βρίσκεται μόλις βόρεια του ισημερινού στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 3.100 χμ νοτιοδυτικά της Χονολουλού. Το νησί βρίσκεται περίπου στο μισό της απόστασης Χαβάη - Αυστραλία και είναι ένα μη ενσωματωμένο, ανοργάνωτο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, και συχνά περιλαμβάνεται ως ένα από τα Νησιά Φοίνικα. Το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Νήσου Χάουλαντ αποτελείται από τα 1,84 χμ² της έκτασης του νησιού και τα περιβάλλοντα 130 χμ² βυθισμένης γης. Το νησί είναι τώρα ένα Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής και το διαχειρίζεται η Αμερικανική Υπηρεσία Αλιευμάτων και Άγριας Ζωής ως μια νησιωτική περιοχή υπό το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικών. Η ατόλλη δεν έχει καμία οικονομική δραστηριότητα και ίσως είναι περισσότερο γνωστή ως το νησί που δεν έφτασε ποτέ η Αμέλια Έρχαρτ. Οι αεροδιάδρομοι που κατασκευάστηκαν, στα τέλη της δεκαετίας του 1930, για να γίνει το νησί ενδιάμεσος σταθμός πτήσεων δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, στη συνέχεια καταστράφηκαν, δεν συντηρήθηκαν και σταδιακά εξαφανίστηκαν. Δεν υπάρχουν λιμάνια ούτε αποβάθρες, και ο ύφαλος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος. Υπάρχει μια περιοχή αποβίβασης μικρών σκαφών στο μέσο της αμμώδους παραλίας στην δυτική ακτή, όπου υπάρχει ένας ερειπωμένος ημερήσιος ραδιοφάρος. Η άμυνα είναι αρμοδιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και το νησί το επισκέπτεται κάθε δύο χρόνια η Αμερικανική Υπηρεσία Αλιευμάτων και Άγριας Ζωής.

3. Νησί Hashima - Ιαπωνία
Το νησί Hashima κατοικήθηκε από το 1887 μέχρι το 1974 και χρησιμοποιήθηκε για σκοπούς εξόρυξης άνθρακα. Η εταιρία Mitsubishi αγόρασε το νησί το 1890 και ανακοίνωσε επίσημα το κλείσιμο του το 1974. Πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας του James Bond, "Skyfall". Παραμένει μέχρι και σήμερα ακατοίκητο, ένα νησί φάντασμα... 

4. Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα - Belize 
Μιλάμε ίσως για την μεγαλύτερη τρύπα του κόσμου, και μάλιστα τρύπα στο νερό! Με διάμετρο παραπάνω από 300 μέτρα και βάθος 125 μέτρα είναι φυσικά το πρώτο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της περιοχής(το Belize βρίσκεται στην κεντρική Αμερική). Πρόκειται για μια «σπηλιά» που κατέρρευσε και κατακλύστηκε από τα νερά του ωκεανού.. Ο περίφημος Γάλλος ωκεανογράφος Jacques Cousteau που ήταν από τους πρώτους που την εξερεύνησε, δήλωσε πως είναι από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για καταδύσεις...

5. Το νησί με τις κούκλες - Μεξικό
Νότια της πόλης του Μεξικού, ανάμεσα στα κανάλια του Ζοτσιμίτσο, υπάρχει ένα μικρό νησάκι που αποτελεί έναν από τους πιο θλιβερούς, ανατριχιαστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Το λένε Νησί με τους Κούκλες (Isla de las Muñecas). Το νησάκι δεν προοριζόταν ποτέ για τουριστικός προορισμός, τώρα όμως κόσμος από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης καταφθάνει σε αυτό για να το δει... Ακρωτηριασμένες κούκλες κρέμονται από τα δέντρα σε όλο το νησί. Ο θρύλος λέει πως το κορίτσι βρέθηκε πνιγμένο σε μυστηριώδεις συνθήκες πριν από πολλά χρόνια και πως το πνεύμα της έχει καταλάβει τις κούκλες. Λένε πως οι κούκλες κουνούν το κεφάλι τους και τα χέρια τους ενώ κάποιοι αναφέρουν πως τις έχουν ακούσει να ψιθυρίζουν. Η αλήθεια πίσω από το θρύλο λέει πάντως πως τη φροντίδα του νησιού είχε αναλάβει ο μοναδικός κάτοικός του, ο Don Julian Santana Barrera. Λέγεται πως εκείνος βρήκε το πνιγμένο κορίτσι και λίγο μετά ανακάλυψε μια κούκλα που επέπλεε, που πιθανότατα ήταν δική της. Την κρέμασε σε ένα δέντρο ως ένδειξη σεβασμού στο πνεύμα της. Κάποιοι αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξη του κοριτσιού και πολλοί πιστεύουν πως ο Julian επινόησε την ιστορία μέσα στη μοναξιά του. Πιστεύεται πάντως πως το πνεύμα του τον κατέλαβε κι άρχισε να κρεμά ολοένα και περισσότερες κούκλες για να το ευχαριστήσει. Οι κοντινοί του άνθρωποι λένε πως ο άνδρας σημαδεύτηκε από το γεγονός πως δεν κατάφερε να σώσει τη ζωή του κοριτσιού κι έκτοτε άλλαξε εντελώς η προσωπικότητά του. Έπειτα από 50 χρόνια που μάζευε και κρεμούσε κούκλες στο νησί, ο Julian βρέθηκε νεκρός, πνιγμένος στο ίδιο σημείο όπου είχε βρεθεί το κορίτσι.

6. Τα νησιά του Πάσχα - Χιλή 
Το Νησί του Πάσχα διαμορφώθηκε από μία σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων, ήταν κατοικήσιμο μόνο από πουλιά και λιβελλούλες της θάλασσας για εκατομμύρια χρόνια. Το όνομά του,το έχει πάρει από έναν Ολλανδό καπετάνιο ο οποίος το ανακάλυψε για τους ευρωπαίους την Κυριακή του Πάσχα το 1722. Οι πρώτοι του κάτοικοι ήταν ναυτικοί που ταξιδέψανε από αλλά νησιά της Πολυνησίας μέσα σε μεγάλα ξύλινα κανό και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους έφτασαν στο νησί το 400 με 800 μ.Χ. Οι πρώτοι άποικοι βρήκαν ένα πλούσιο σε βλάστηση νησί (σε αντίθεση με το εικόνα του σήμερα), γεμάτο με γιγαντιαίους φοίνικες, που χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν τις βάρκες και τα σπίτια τους. Διάφορες κοινότητες διαμορφώθηκαν καθώς ο πληθυσμός αυξανότανε. Ένα πράγμα τους έδενε όλους μαζί, η κατασκευή γιγάντιων αγαλμάτων τα οποία ονομάζονται "Μοάη" (Moai) και η λατρεία που διαμόρφωσαν γύρω από αυτά. Είναι ασαφές γιατί οι κάτοικοι του νησιού του Πάσχα κατασκεύαζαν αγάλματα σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Το πως κατασκευάζονταν, είναι σχεδόν γνωστό. Κάθε άγαλμα φτιαχνότανε στο λατομείο. Η μαλακή ηφαιστειακή τέφρα ήταν τέλειο υλικό για τη γλυπτική αγαλμάτων. Χρησιμοποιούσανε μία σκληρότερη ηφαιστειακή πέτρα, για να σκαλίσουν το άγαλμα στον βράχο. Τελικά όταν ένα άγαλμα τελείωνε, αποκόπτονταν από τον βράχο και το μετακινούσανε προσεκτικά χρησιμοποιώντας τους γιγαντιαίους κορμούς των φοινίκων για να τα κυλούνε στο έδαφος. Μόλις γινότανε η μετακίνηση, το άγαλμα τοποθετούνταν επάνω σε μεγάλες πλατφόρμες, με μία απίστευτη ακρίβεια στις συναρμολογήσεις των πετρών. Και ενώ ο πολιτισμός είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του κάτι πήγε τρομερά στραβά... Γιατί αυτοί οι ναυτικοί εγκατέλειψαν την αρχική τους χώρα, για πόσο καιρό έμειναν στο νησί του Πάσχα, ή γιατί έφυγαν τόσο απότομα, είναι μερικές ερωτήσεις στις οποίες δεν έχουμε ακόμη απάντηση.

7. Νησί Monuriki - Fiji
Υπάρχουν αρκετά ακατοίκητα νησιά στον κόσμο.. Το νησί Monuriki, δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο μέχρι που εμφανίσθηκε σε ένα φιλμ του Hollywood.. Αυτό το μικρό νησάκι ήταν το νησάκι που γυρίστηκε η ταινία ‘Cast Away με τον Tom Hanks. Αρκετά κοντά του υπάρχουν αρκετά ακόμη ακατοίκητα νησιά ( Όχι όπως είδαμε στην ταινία)... 

8. Τα αιωρούμενα νησιά λίμνη Τιτικάκα - Περού
Η λίμνη Τιτικάκα είναι η μεγαλύτερη πλεύσιμη λίμνη στον κόσμο, που βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3.800 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στο οροπέδιο των Άνδεων ανάμεσα στα σύνορα του Περού και της Βολιβίας και θεωρείται ως ιερός τόπος γέννησης του πολιτισμού των Ίνκας.

9. North Sentinel Island - Ινδία
Το νησί North Sentinel είναι ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη πάνω στη γη που πιθανότατα δε θα μπορέσουμε ποτέ να επισκεφθούμε.. Οι κάτοικοι του ζουν εκεί εδώ και πολλά χρόνια εντελώς αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο... Ο έξω κόσμος ξέρει το North Sentinel Island εδώ και αιώνες, αλλά οι κάτοικοι του είναι σχεδόν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και διατηρούν έντονα την απομόνωσή τους μέχρι σήμερα. Κανείς δεν ξέρει τι γλώσσα μιλούν ή πως αυτοαποκαλούνται -ποτέ δεν επέτρεψαν σε κανέναν να τους πλησιάσει για να μάθει. Ο έξω κόσμος τους αποκαλεί "Sentineli" ή "Sentinelese," από το νησί. Υπολογίζεται ότι το 28 τετ. μιλίων νησί (λίγο μεγαλύτερο από το Μανχάταν), μπορεί να στεγάσει μέχρι και 400 κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσοι ζουν εκεί... Σήμερα, η ινδική κυβέρνηση επιβάλλει μια ζώνη τριών μιλίων αποκλεισμού γύρω από το North Sentinel με ​​τακτικές θαλάσσιες και εναέριες περιπολίες. Βαριά πρόστιμα και φυλάκιση περιμένουν όποιους αλιεύουν καταπατώντας τη ζώνη. Και αν αυτό δεν είναι αρκετά αποτρεπτικό, οι Sentinelese συνεχίζουν να υπερασπίζονται το νησί τους, πιο έντονα από ποτέ. Το 2006 δυο ψαράδες αποκοιμήθηκαν στην βάρκα τους. Η άγκυρα χαλάρωσε και η βάρκα βρέθηκε στους υφάλους. Οι Sentinelese τους σκότωσαν και τους έθαψαν στην παραλία. Όταν ένα Ινδικό ελικόπτερο προσπάθησε να πάρει τους νεκρούς, οι Sentinelese πολέμησαν με τόξα και δόρατα.

10. Νησί Socotra - Υεμένη
Η Σοκότρα είναι μικρό σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών στον Ινδικό Ωκεανό. Το μεγαλύτερο νησί, ονομαζόμενο επίσης Σοκότρα, αποτελεί περίπου το 95% του συνολικού εδάφους του αρχιπελάγους της Σοκότρα. Βρίσκεται 240 χιλιόμετρα (150 μίλια) ανατολικά του Κέρατος της Αφρικής και 380 χιλιόμετρα (240 μίλια) νότια της Αραβικής Χερσονήσου. Το νησί είναι αρκετά απομονωμένο και, λόγω της διαδικασίας της ειδογένεσης, το ένα τρίτο της χλωρίδας του νησιού δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού στον πλανήτη. Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο εξωγήινο τοπίο στην Γη.. Η απομονωμένη Σοκότρα, μακριά από την ηπειρωτική Υεμένη, δίνει «στέγη» σε μία πληθώρα παράξενων φυτών και ζώων που προσαρμόστηκαν μοναδικά στο θερμό, απόκρημνο και ανεμοδαρμένο νησί. Σήμα κατατεθέν της χλωρίδας της Σοκότρα, το δέντρο «Αίμα του δράκου» χρησιμοποιεί τα υπερυψωμένα κλαδιά του για να αιχμαλωτίσει την υγρασία του αέρα.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close