Wine Guide , Εστιατόρια

9 υπέροχα κυπριακά chardonnay για το φθινόπωρο

Βάλε στο τραπέζι σου μία ξένη ποικιλία που φαίνεται πως αγαπούν ιδιαίτερα οι Κύπριοι οινοποιοί

Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017

Στην Κύπρο φυτεύτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, από τότε που οι Κύπριοι οινοποιοί πείστηκαν για τις δυνατότητες των ξενικών ποικιλιών και για την αρμονική τους συνύπαρξη με τις ντόπιες.

Πλέον το βρίσκουμε στις περισσότερες περιοχές της Κύπρου και ειδικά στην Πάφο. Το αξιοπερίεργο με το Chardonnay είναι ότι ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του δυσκολεύονται να απαντήσουν στο ερώτημα ‘ποια είναι η γεύση του;’.

Διότι, εκτός από το γεωγραφικό πλάτος, το κλειδί για το γευστικό προφίλ του κάθε Chardonnay βρίσκεται στα χέρια του παραγωγού του, ο οποίος θα αποφασίσει για την ωριμότητα των σταφυλιών και την τεχνική οινοποίησης, που θα ακολουθήσει. Ας δούμε όμως τα Κυπριακά Chardonnay.

2016 Οινοποιείο Κυπερούντα Άλιμος, Λεμεσός, €12
Καθαρό, μέτριας έντασης λεμονί χρώμα με χρυσές ανταύγειες. Μύτη έντονη με το τροπικό φρούτο να συνυπάρχει αρμονικά με τα αρώματα της δρυός, που θυμίζουν βανίλια και νύξεις ξηρών καρπών. Πληθωρικό στόμα με δροσιστική οξύτητα, βουτυράτο-λιπαρό χαρακτήρα και ώριμο φρούτο, με την επίγευση να είναι μακρά σε διάρκεια και ξηροκαρπάτη. Έτοιμο προς κατανάλωση με δυνατότητες παλαίωσης για τρία-τέσσερα χρόνια.

2015 Οινοποιείο Κυπερούντα Έπος, Λεμεσός €14
Το Έπος Chardonnay υπηρετεί σωστά τόσο την ποικιλία, όσο και την κατηγορία των βαρελίσιων λευκών, καθώς είναι έντονο, αλλά και διακριτικό όπου χρειάζεται. Το χρυσοπράσινο χρώμα του και τα αρώματα ροδάκινου, αγριολούλουδων και φύλλων λεμονιάς ξεπροβάλλουν διακριτικά. Στο στόμα χαρακτηρίζεται από τον άψογο συνδυασμό οξύτητας και αλκοόλης, μεστό με πολύ καλή ισορροπία και ένα μακρύ τελείωμα, όπου μας αφήνει τη διακριτική νότα του βαρελιού. Παλαίωση επιβάλλεται τέσσερα-έξι χρόνια.

2016 Οινοποιείο Τσαγγαρίδη, Πάφος €9
Από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας, μέτριο λεμονί χρώμα με κάποιες χρυσαφί νύξεις στο σημείο επαφής του κρασιού με το εσωτερικό του ποτηριού. Ώριμος φρουτώδης χαρακτήρας, που θυμίζει μάνγκο και πυρηνόκαρπα φρούτα, γλυκά μπαχάρια και λευκά λουλούδια. Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό, με όγκο και κάποια λιπαρότητα. Η οξύτητα καταφέρνει και ισορροπεί με τη λιπαρότητα του κρασιού στο στόμα, ενώ η ένταση των αρωμάτων είναι υψηλή και η επίγευση μακριά και εξελισσόμενη σε αρώματα τροπικών φρούτων.

2016 Οινοποιείο Φικάρδος, Άλκηστη, Πάφος €8
Το χρώμα του είναι λαμπερό λεμονοπράσινο. Στην μύτη είναι γεμάτο με αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων, όπως ο ανανάς, αλλά και ροδάκινου. Το αρωματικό προφίλ συμπληρώνουν νότες λευκών λουλουδιών και ορυκτών. Απολαυστικό στο στόμα και εντελώς ισορροπημένο με τα πυρηνόκαρπα φρούτα να είναι πιο έντονα και να αφήνουν μία ευχάριστη επίγευση. Πίνεται όσο διατηρεί τη φρεσκάδα του.

2016 Κτήμα Αργυρίδη, Λεμεσός €10.35
Από τα καλά και φημισμένα δείγματα κυπριακού Chardonnay. Χαρακτηρίζεται από κίτρινο λαμπερό χρώμα και αρώματα αποξηραμένων φρούτων (ανανάς, μπανάνα, αχλάδι), βανίλιας, καραμέλας βουτύρου, φουντουκιού, αμυγδάλου. Στο στόμα είναι λιπαρό, γεμάτο, με γεύση, που σου θυμίζει αυτά που μύρισες και στο τελείωμα μια γλύκα που σβήνει αργά. Η δομή του και η ωρίμασή του μερικώς σε δρύινα βαρέλια τού δίνουν τη δυνατότητα να εξελιχθεί για τουλάχιστον 3-4 χρόνια από τον τρύγο.

2016 Οινοποείο Τσιάκκα, Λεμεσός € 9.50
Λεμονί στο χρώμα με αρκετές χρυσές ανταύγειες. Σύνθετα αρώματα φρούτων, όπως ροδάκινο, βερίκοκο και μοσχολέμονο, συνδυάζονται με τα αρώματα δρυός, όπως η βανίλια και οι ξηροί καρποί, αλλά και με διακριτικές νύξεις ορυκτών και μελιού. Πληθωρικό στο στόμα με έντονες γεύσεις, όπου κυριαρχούν πάλι τα φρούτα και η δρυς, οξύτητα, που δροσίζει, και μια μακρά απολαυστική βουτυράτη επίγευση.

2016 Κτήμα Χ’ Άντωνα, Πάφος €11.50
Το χρώμα του είναι απαλό χρυσό με αρκετές πράσινες ανταύγειες. Στην μύτη συνυπάρχει η φρεσκάδα με την ωριμότητα, που εκφράζεται με αρώματα ώριμων τροπικών φρούτων, λουλουδιών, αλλά και με φυτικές νότες, που θυμίζουν σπαράγγι και γρασίδι. Στο στόμα είναι μέτριο και δροσερό, με νόστιμη λιπαρή υφή και ευχάριστη επίγευση.

2016 Κτήμα ΚΕΟ Chardonnay – Ξυνιστέρι, Λεμεσός €9.50
Πολύπλοκο αρωματικά με τα σχεδόν τροπικά αρωματικά χαρακτηριστικά του κρασιού να πλαισιώνονται από βοτανικές νύξεις, όπως θυμάρι και ρίγανη, αιθέρια έλαια και φλούδες εσπεριδοειδών, κυρίως πορτοκαλιού και εξαιρετικά αρώματα βουτύρου. Περνώντας στο στόμα το κρασί διαθέτει λιπαρότητα, που ισορροπεί τα επίπεδα της οξύτητας, διατηρεί τον μπαχαρένιο χαρακτήρα του, ενώ το τελείωμα του είναι σχετικά πικάντικο.

2016 Οινοποιείο Καμαντερένα, Στρούμπελι, Πάφος, €7.50
Λαμπερό έντονο λεμονί χρώμα με χρυσαφένιες ανταύγειες. Διάχυτα αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως ροδάκινο, τροπικών, όπως ανανάς, αλλά και μήλου συνδυάζονται αρμονικά. Στο στόμα είναι πληθωρικό με την οξύτητα να φέρνει την ισορροπία, με νύξεις ορυκτών να συμπληρώνουν τα αρώματα της μύτης. 

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close