Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2017
Ερευνητές βρήκαν ένα από τα παλαιότερα κρασιά, σε σπηλιά της Σικελίας, κάτι που δείχνει ότι το δημοφιλές αυτό ποτό παραγόταν στην Ιταλία πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Τα ίχνη κρασιού που βρέθηκαν σε ένα αρχαίο δοχείο εκτιμάται ότι είναι εκεί περίπου 6.000 χρόνια.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, παλαιότερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η παραγωγή κρασιού στην Ιταλία αναπτύχθηκε περίπου το 1.200 π.Χ, ωστόσο τα νέα ευρήματα ανατρέπουν τα δεδομένα. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου South Florida.
«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ανακαλύψεις που περιορίζονταν μόνο στους αμπελώνες και έτσι έδειχναν μόνο ότι καλλιεργούσαν σταφύλια, η δουλειά μας είχε ως αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί υπόλειμμα οίνου», δήλωσε ο Davide Tanasi, ο αρχαιολόγος που ηγήθηκε της έρευνας.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Microchemical Journal, είναι σημαντικά γιατί δείχνει ότι η ύπαρξη του κρασιού στην ιταλική χερσόνησο χρονολογείται πολύ νωρίτερα από ότι πίστευαν πριν.

Το αρχαίο χάλκινο δοχείο εντοπίστηκε σε μια σπηλιά στο Monte Kronio, στην νοτιοδυτική ακτή της Σικελίας. Οι ερευνητές εντόπισαν τρυγικό οξύ και το άλας του, ενώσεις που δημιουργούνται στα σταφύλια.
Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος είχε ασχοληθεί με την οινοποιία και το κρασί ακόμη και 10.000 χρόνια πριν, ωστόσο στην Ιταλία δεν είχε βρεθεί αρχαιότερη ανάλογη δραστηριότητα. Μια από τις αρχαιότερες τέτοιες δραστηριότητες είχε εντοπιστεί στην Αρμενία (στα 6.000 χρόνια), ωστόσο σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι χρησιμοποιούσαν ρόδια, ένα φρούτο που βρίσκεται σε αφθονία στην Αρμενία.
Στην περίπτωση της Σικελίας δεν αμφισβητείται ότι το κρασί φτιαχνόταν από σταφύλι, αφού τα ρόδια δεν υπήρχαν στην περιοχή.
Αν και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν στο χάλκινο δοχείο δεν ήταν αρκετά για να εξακριβωθεί ο τύπος του κρασιού, κι αν ήταν λευκό ή κόκκινο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της εποχής.
Η ανακάλυψη «μας γεμίζει με χαρά», δήλωσε ο Alessio Planeta, ειδικός στην παραγωγή κρασιού και ιστορικός της περιοχής, που παραμένει μια από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής κρασιού στην Ιταλία. «Πριν θεωρούσαμε ότι η κουλτούρα του κρασιού έφτασε στη Σικελία με τον αποικισμό από τους αρχαίους Έλληνες».
Πηγή: huffingtonpost.gr
Σχετικά
Ένα νέο στέκι για sushi καταφθάνει από τη Λεμεσό και "προσγειώνεται" στην καρδιά της πρωτεύουσας
Οι λάτρεις του sushi στη Λευκωσία έχουν μια νέα άφιξη να περιμένουν
Ένα από τα πιο iconic rooftops της Λευκωσίας έκλεισε για τη σεζόν
Το Balza ολοκλήρωσε τη φετινή του σεζόν στις 3 Οκτωβρίου, αφήνοντας για ακόμη μία χρονιά το δικό του αποτύπωμα στα βράδια της πρωτεύουσας
Κυπριακές και ελληνικές γεύσεις με σύγχρονη ματιά, σε ένα υπέροχο bar-restaurant
Το Museum έχει κοσμοπολίτικο touch, νόστιμα ποτά και πολύ ωραίο vibe
Coffee Berry Kύπρου: «Ισότητα σε κάθε γουλιά»
Κοινή πρωτοβουλία με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα έμφυλων διακρίσεων
Το Λατσί έχει το δικό του δυνατό "χαρτί" στο ψάρι
Η ψαροταβέρνα-σταθερή αξία που διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες του νησιού
15 πεντανόστιμες στάσεις για μερακλήδικο σουβλάκι και σεφταλιά στην Κύπρο
Σουβλάκι, σεφταλιά ή μιξ; Βάζουμε στην ατζέντα 15 μαγαζιά για την επόμενη φορά που θα μας πιάσει η λιγούρα
Τέλος εποχής: Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Φεττάς, μια εμβληματική μορφή της εστίασης στην Πάφο
Άφησε το δικό της αποτύπωμα στη γαστρονομική ιστορία της πόλης.
Κλείνει (και πωλείται) αγαπημένο καφέ σε ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Κύπρου
Την τελευταία μέρα λειτουργίας του, θα σερβίρει δωρεάν καφέ σε όλους
20 λαχταριστοί λόγοι για να βγεις για φαγητό στη Λεμεσό
Μια λίστα με εστιατόρια που ξεχώρισαν και είναι ανάμεσα στα υποψήφια των 22ων Cyprus Eating Awards.
Around the table από τη Mastercard: Η Κύπρος δίνει ξανά ραντεβού με γεύσεις από όλο τον κόσμο
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότερα από 30 επιλεγμένα εστιατόρια σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
Από τις 4 Οκτωβρίου, το Ταβερνείο «Το Ιστορικόν» ανοίγει και τις Κυριακές
Το αγαπημένο ταβερνείο επιστρέφει στα κυριακάτικα μεσημέρια, ενώ διεκδικεί και φέτος τον τίτλο της Καλύτερης Ταβέρνας στα Cyprus Eating Awards 2026
5+1 εστιατόρια στο βουνό με πλούσιο μπουφέ την 1η Οκτωβρίου
Πού θα βρεις νόστιμη σούβλα το μεσημέρι της επόμενης Πέμπτης, 1 Οκτωβρίου