Wine Guide , Εστιατόρια

Τα 7 λευκά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσεις τώρα

Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2017

Άγνωστες, αλλά και σπάνιες θα έλεγε κανείς. Κατά τη δεκαετία του '60 ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του κυπριακού αμπελώνα ήταν η απόλυτη κυριαρχία του από δύο γηγενείς, οινοποιήσιμες ποικιλίες, το Μαύρο και το Ξυνιστέρι.

Αυτές οι ποικιλίες τότε κάλυπταν το 79% και 19% αντίστοιχα της συνολικής έκτασης, που βρισκόταν υπό καλλιέργεια. Αυτές οι δύο ποικιλίες μοιράζονταν το περιβάλλον τους με κάποιες άλλες ερυθρές όπως Όφθαλμο, Λευκάδα, Μαραθεύτικο, Βλούρικο,
Γιαννούδι και λευκές οινοποιήσιμες όπως Μάλαγα. Στο προσκήνιο προστέθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια η Πρωμάρα, το Σπούρτικο και η Μωροκανέλλα, λευκές ποικιλίες που παραλίγο να τις χάναμε για πάντα. Αλλά εδώ και χρόνο με χρόνο αντιλαμβανόμαστε τον δυναμισμό τους. Μέσα από αυτές τις τοπικές ποικιλίες και την εξέλιξη τους, όπου κι αν είστε κρατάτε ένα κομμάτι της Κύπρου, η οποία σας εύχεται καλές οινικές απολαύσεις.


2016 Βουνί Παναγιάς Πρωμάρα, Πάφος, €11
Λευκή σπάνια ποικιλία, που αναφέρεται για πρώτη φορά στην βιβλιογραφία το 1893 ως Πρωμάρα ή Γλυκοπρώομον. Το όνομά της φανερώνει την πρωιμότητα της. Διαθέτει αρωματικούς "προπομπούς", οι οποίοι μπορούν να εκφραστούν χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες οινολογικές πρακτικές, παράγοντας έτσι οίνους, που χαρακτηρίζονται από άρωμα πεπονιού, καθώς και εξωτικά αρώματα. Επιπλέον, οι οίνοι της παρουσιάζουν ισορροπημένη οξύτητα, καθώς και δυνατότητα ωρίμανσης στο δρύινο βαρέλι. Το μοναδικό δείγμα αυτής της ποικιλίας προέρχεται από τους αμπελώνες του οινοποιείου Βουνί Παναγιάς. Με το απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα, την προκλητική διαύγεια και τα φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, πεπονιού και εξωτικών φρούτων σε λουλουδάτο φόντο το λευκό αυτό κρασί "μεθά" αμέσως τις καρδιές αυτών που το δοκιμάζουν. Η γεύση του είναι πλούσια, αρωματική και με έντονη επίγευση.


2016 Βουνί Παναγιάς Σπούρτικο, Πάφος, €7.50
Ακόμα μια ξεχασμένη και σπάνια κυπριακή ποικιλία. Η ονομασία της προέρχεται από το ρήμα της κυπριακής διαλέκτου σπουρτίζω/σπουρτώ (εκρήγνυμαι, σπάζω), αφού η ρώγα της διαθέτει εύθραυστη επιδερμίδα. Τεκμηριώνει χαρακτήρα "ουδέτερης" αρωματικά ποικιλίας, έτσι το ανθώδες άρωμα, που παρουσιάζουν οι οίνοι του, οφείλεται στην αλκοολική ζύμωση. Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα, φίνα και δυνατά αρώματα στη μύτη χαρακτηριστικά της ποικιλίας του Σπούρτικου, με το λευκό τριαντάφυλλο και τους λεμονανθούς σε πρώτο πλάνο. Στο στόμα φρουτώδες και ισορροπημένο, αρμονικό και δροσερό, με τονισμένη οξύτητα, νεύρο και με καλή επίγευση διαρκείας. Μέτριο σώμα με διακριτική παρουσία της αλκοόλης.


2016 Οινοποιείο Κολιός Ίρις Σπούρτικο, Αμπελίτης, Πάφος, €7
Απαλοί χρωματισμοί κίτρινου με νύξεις πράσινου με μεγάλη διαύγεια. Μύτη ήπιας έντασης με ξεκάθαρα αρώματα. Ο στιβαρός χαρακτήρας περιέχει αρώματα τριαντάφυλλου, λεμονανθών και εσπεριδοειδών. Στο στόμα ξεχωρίζει ο ανθώδης χαρακτήρας με δυνατές πινελιές εσπεριδοειδών. Μέτριας έντασης οξύτητα, που ευνοεί το γεμάτο φρεσκάδα σώμα. Κομψό και με φίνα αρώματα, μας δίνει μια απόλυτα ευχάριστη αναψυκτική ένταση και διακριτική επίγευση.

 


2016 Άης Αμπέλης Μωροκανέλλα, Πέρα Χωρίον Ορεινής, Λευκωσία, €8
Το χρώμα του είναι λαμπερό λεμονοπράσινο. Το αρωματικό του προφίλ είναι ταυτόχρονα κομψό, αλλά και παιχνιδιάρικο, με τα τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο και το πεπόνι να συναγωνίζονται με τo ροδάκινο και το lime, ενώ στο 'παιχνίδι' μπαίνουν και κάποιες νότες λευκών λουλουδιών. Στο στόμα είναι νόστιμο, με οξύτητα τόση ώστε να του χαρίζει φρεσκάδα και διαρκή φρουτώδη επίγευση.


2016 Κτήμα Γερόλεμου, Μωροκανέλλα, Όμοδος, Λεμεσός, €12
Εδώ μπορούμε να μιλούμε για κάποια πολυπλοκότητα και ένταση. Το χρώμα του είναι ανοιχτό λεμονοπράσινο. Τα αρώματα του είναι φρέσκα και θυμίζουν εσπεριδοειδή, πράσινο μήλο, πεπόνι, αλλά και ροδοπέταλα. Στο στόμα η οξύτητα του είναι ζωηρή, το σώμα του μέτριο και οι γεύσεις των φρούτων, που εμφανίζονται λίγο πιο ώριμες, αφήνουν μια πολύ ευχάριστη επίγευση.

 

2016 Οινοποιείο Κάθηκα Βασιλικόν, Μωροκανέλλα, Πάφος, €11
Το χρώμα είναι απαλό, λευκοκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Η μύτη είναι σύνθετη, όπου οι φρέσκοι ανθικοί χαρακτήρες υπερισχύουν και ακολουθούν νότες φλούδας λεμονιού και αρώματα τροπικών φρούτων, όπως αβοκάντο. Το στόμα χαρακτηρίζεται από πλήρη ισορροπία με κυρίαρχα τα αρώματα των εσπεριδοειδών, αγγίσματα γιασεμιού και μέντας. Στην επίγευση, η οξύτητα οδηγεί τον ουρανίσκο σε ένα καθαρό επιμηκυμένο τελείωμα.


2016 Κτήμα ΚΕΟ Altesse, Λεμεσός, €16
Το Altesse είναι λευκή ποικιλία, πρωταγωνιστής των λευκών ξηρών της περιοχής Savoie στην ανατολική Γαλλία. Υπάρχει μια θεωρία ότι η καταγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας ήταν από την Κύπρο του 18ου αιώνα. Η ΚΕΟ είναι η πρώτη οινοβιομηχανία, που έδωσε σημασία στην παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας. Φέτος είναι μια πρόταση με ξηρό χαρακτήρα, που έρχεται να εμπλουτίσει τα διαφορετικά στυλ των λευκών ποικιλιών. Καθαρό μέτριο λεμονοπράσινο, η μύτη αρωματική
και σύνθετη με φρούτο πράσινο όπως πράσινο μήλο αλλά και περισσότερο ώριμος χαρακτήρας, που θυμίζει ροδάκινο, κίτρο και πεπόνι. Πικάντικο, spicy και με κάποιες mineral νότες. Στο στόμα είναι ξηρό με απρόσμενα υψηλή οξύτητα, που χαρίζει ισορροπία με τα υπολειμματικά σάκχαρα.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close