Guide , Ταξιδιωτικές Πληροφορίες

Eco: οικολογική dolce vita!

Επιλέγοντας βιολογικό κρασί και καταλύμματα με οικολογική συνείδηση!

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2013

ΚΡΑΣΙ

‘Πράσινα’ οινοποιεία

Το ένα από τα δύο ‘πράσινα’ οινοποιεία στην Κύπρο, το οινοποιείο ‘Τσιάκκας’ (25991080), βρίσκεται στο Πελένδρι της επαρχίας Λεμεσού! Στόχος των ανθρώπων εκεί είναι σύντομα να παράγουν αποκλειστικά οργανικό κρασί, εξ ου και διαθέτουν ουκ ολίγους βιολογικούς αμπελώνες. Σαν βρεθείς εκεί για wine tasting (Δ-Σ 09.00-16.00), μην παραλείψεις να δοκιμάσεις ένα εκ των εξαιρετικών Sauvignon Blanc και Ροζέ που θεωρούνται ως οι κορυφαίες ετικέτες του οινοποιείου. Το άλλο ‘πράσινο’ οινοποιείο του νησιού, το οποίο φτιάχτηκε μάλιστα από το 1988 και προωθεί -από την αρχή- μια ‘πράσινη’ φιλοσοφία, είναι το ‘Γαία Οινοτεχνική’ (25943981) στον Άγιο Αμβρόσιο της επαρχίας Λεμεσού. Εκεί δημιουργήθηκε ο πρώτος βιολογικός αμπελώνας στην Κύπρο, ενώ δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο βιολογικό κρασί. Σήμερα, θα το βρεις με το όνομα ‘Οινάνθη’, σε Λευκό, Ροζέ και Ερυθρό. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαία Οινοτεχνική κάνει περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων της, τόσο με την κομποστοποίηση όσο και με τη χρησιμοποίηση των λασπών και των κουκουτσιών για την παρασκευή καλλυντικών. Μάλιστα, λόγω αυτής τους της προσπάθειας έχουν βραβευθεί δυο χρονιές με το Βραβείο Περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί έναν ευρωπαϊκό θεσμό. Στη ‘Γαία’ παράγουν επίσης μαρμελάδες κρασιού, λικέρ, σταφυλοκούφετα, αλλά καλλυντικά!

 

 

ΔΙΑΜΟΝΗ

Φιλο-περιβαλλοντικός Kitonas

Κατ’ αρχάς, γράψε στο Facebook ‘Kitonas - your place in the city’. Βάζεις στοίχημα ότι θα χαζέψεις; Δώδεκα εξαιρετικής αισθητικής studio των 35τ.μ. (τα υπνοδωμάτια είναι ξεχωριστά από το σαλόνι-κουζίνα), με πανέμορφα έπιπλα EMU από το ‘Rooms’, από τον ‘Παπαδάτο’, αλλά και από την ‘Evripidou Wood Work’, αλλά και αρκετά accessories φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Θα αναρωτιέσαι γιατί τα προτείνουμε στο ‘Green Issue’ και με το δίκαιο σου. Όχι τόσο γιατί με το σχετικά χαμηλό ενοίκιο σού προσφέρεται ένα full εξοπλισμένο δωμάτιο, δωρεάν internet και (in house) γυμναστήριο, αλλά κυρίως γιατί το ‘κάν’ το όπως στην Αμερική’ κοινόχρηστο laundry, όπως και το δωρεάν ποδήλατο και κράνος που σου παρέχονται, προωθούν έναν πιο φιλο-περιβαλλοντικό τρόπο ζωής. Στα συν και το υπέροχο roof garden που ευνοεί την κοινωνικοποίηση αλλά και τις ωραίες συνευρέσεις, με φόντο τη Λεμεσό… από ψηλά!

Compass Developers (25821350 / info@compassdevelopers.com, facebook.com/compassdevelopers) Λεμεσός. Ενοίκιο €480 (1ος όροφος), €490 (2ος), €500 (3ος).

 

Οικολογικό ξενοδοχείο

Παρόλο που τα πλείστα ξενοδοχεία μάς χαροποιούν με τις διάφορες υπενθυμίσεις για εξοικονόμηση νερού στο μπάνιο, εντούτοις υπάρχει ένα ξενοδοχείο που μας κάνει να χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο. Ο λόγος για το ‘E-Hotel Spa & Resort’, το πρώτο και μοναδικό οικολογικό ξενοδοχείο στο νησί. Πέρα από τα διάφορα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας που χρησιμοποιήθηκαν μετά την ανακαίνιση, κάποιες άλλες συνήθειες όπως η ανακύκλωση, που γίνεται ακόμα και στα δωμάτια (με τρία διαφορετικά καλάθια), αλλά και η επαναχρησιμοποίηση του νερού που φεύγει από τα μπάνια για το πότισμα των κήπων, είναι θα λέγαμε μικρές, καθημερινές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά.

(24747000) Φάρος 1, Περβόλια, Λάρνακα.

 

Riverland Diary Bio Farm

Στη συγκεκριμένη φάρμα η οποία βρίσκεται στο χωριό Καμπιά εκτρέφονται βιολογικά ζώα (κατσίκια, πρόβατα, κοτόπουλα), ενώ παράγονται λαχανικά, αλλά και ντομάτες και αγγουράκια σε ένα θερμοκήπιο 2000τ.μ. Από το γάλα που προκύπτει και σε συνεργασία με τη Θεραπευτική Κοινότητα ‘Αγία Σκέπη’, παράγονται τα προϊόντα ‘Αγία Σκέπη Bio/Riverland’. Συγκεκριμένα, άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, κάνουν με αυτόν τον τρόπο εργασιοθεραπεία στη φάρμα ‘Riverland’ και φτιάχνουν τυρί, χαλούμι, αναρή, κεφίρ και γιαούρτι, τα οποία διατίθενται σε ορισμένα supermarket και σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες της φάρμας φαίνονται, όμως, και από κάποιες άλλες δράσεις. Κατ’ αρχάς, συλλέγει το νερό της βροχής το οποίο και χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της, ενώ αυτό το διάστημα φτιάχνονται εκεί και δύο φωτοβολταϊκά πάρκα με τα οποία θα καλύπτονται οι ανάγκες σε ρεύμα. Πάντως, καλά θα κάνεις να πάρεις τα παιδιά και να πάτε μια βόλτα μέχρι εκεί. Πέρα από τα διάφορα που θα δείτε και θα δοκιμάσετε, θα έχετε επίσης την ευκαιρία να κάνετε τοξοβολία, ιππασία, ποδηλασία, ακόμα και καγιάκ στο φράγμα της Ταμασσού!

(99592598) Καμπιά, επαρχία Λευκωσίας. Επισκέψεις: Παρ απόγευμα και Σ μέχρι το μεσημέρι.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close