Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2017
Στη θεατρική παράσταση ωδά κι εκειά [εδώ και κει], ένας περιοδεύων θίασος μαζί με τα συμπράγκαλά του, προσπαθεί να στήσει μια παράσταση σε πλατείες για να διασκεδάσει ο κόσμος. Οι ιστορίες τους αποτελούν μια κάποια εξήγηση για τη «γλυκεία χώρα Κύπρο» και βασίζονται στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά.
Το Χρονικό είναι το πρώτο κείμενο ολόκληρης της ελληνικής γραμματείας, που γράφτηκε στην καθομιλουμένη της εποχής, δηλαδή τη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο. Ο Λεόντιος Μαχαιράς είναι ο κορυφαίος Κύπριος χρονικογράφος του Μεσαίωνα. Στο έργο παίζουν, ο ίδιος ο Μαχαιράς (ναι, ο ίδιος ο κορυφαίος χρονικογράφος) και μαζί του διάφορα δουλικά (δεν έχουμε ακριβείς ιστορικές πληροφορίες για αυτούς).
Ηθοποιοί, αφεντικά και δούλοι, μπερδεύουν γεγονότα με κουτσομπολιά και μαϊντανούς, σχολιάζουν στα κυπριακά, αφηγούνται στη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο, μπλέκουν το παρόν με το παρελθόν, θυμούνται, ξεχνάνε και πάλι, συγχέοντας τη σειρά των γεγονότων. Στο κάτω κάτω, θα κάνουν ό,τι μπορούν!

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ (www.mitos.org.cy), με έδρα το Παλιό Ξυδάδικο, δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκα Βαλέβσκι το 2007.
Η θεατρική δουλειά του ΜΙΤΟΣ έχει αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη πρόσληψή της και παραστατικότητα, με πολυμορφία στους συνεργάτες και τη θεματολογία. Επίσης, ασχολείται με πειραματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος. Μετρά συνολικά δεκαοκτώ θεατρικές παραγωγές και έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε φεστιβάλ και προγράμματα στο εξωτερικό ενώ, συμμετείχε σε τοπικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συμπόσια.
Παράλληλα, αναπτύσσει κοινωνική δράση στην τοπική κοινότητα και συνεργάζεται με ευρωπαϊκά δίκτυα και διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξη της καλλιτεχνικής κινητικότητας και ανταλλαγής. Τέλος, οι δραστηριότητες του ΜΙΤΟΣ εστιάζουν στην υποστήριξη μιας πλατφόρμας παραστατικών τεχνών στην Κύπρο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα φιλοξενιών (theYard.Residency), φεστιβάλ (μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος, Παράξενη οθόνη.κύπρος), θεατρικές παραγωγές, θεατρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (lipasma) και άλλα.
Διάρκεια: 50'
Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι, Έλενα Αγαθοκλέους
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Συρραφή κειμένου: Kωσταντίνα Peter, Έλενα Αγαθοκλέους
Μουσική, κίνηση: Λούκας Βαλέβσκι
Σκηνογράφος: Εύα Κοραή
Ενδυματολόγος: Μυρτώ Σαρμά
Ηθοποιοί: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Έλενα Αγαθοκλέους
-
Πλατεία Φανερωμένης Λευκωσία
08 Οκτωβρίου 2017
-
Πλατεία Κάστρου Λεμεσού
04 Οκτωβρίου - 05 Οκτωβρίου 2017
Σχετικά
«Οι Περιπέτειες του Μίκυ Μάους» έρχονται Κύπρο για να ξετρελάνουν τα παιδιά
Μια νέα παιδική θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τον θρυλικό ποντικό του κινηματογράφου
H νέα κωμωδία του Γιώργου Τσιάκκα «εδώ Λέμε SOS» θα είναι άκρως απολαυστική
Το έργο που σκηνοθετεί η Μαρίνα Βρόντη θα κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου
6 θεατρικές παραστάσεις του 2025 που ξεχωρίσαμε στην Κύπρο
Τι μας άφησαν πραγματικά, πού μας κέρδισαν και πού μας προβλημάτισαν οι παραστάσεις που συζητήθηκαν περισσότερο τη φετινή χρονιά
Χριστούγεννα με την ΕΘΑΛ: Θεατρικές Παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους σε Λεμεσό και Λευκωσία
Τι καλύτερο από μια έξοδο στο θέατρο για μικρούς και μεγάλους το τριήμερο των γιορτών
«Η Δούκισσα της Πλακεντίας» με την Μαρία Κίτσου στην Κύπρο
Πρόκειται για τη μυθιστορηματική ζωή της Σοφίας ντε Μαρμπουά, που έμεινε γνωστή ως η Δούκισσα της Πλακεντίας.
H Δωδέκατη νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται ξανά στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
Πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου
"Σ’ εσάς που με ακούτε" της Λούλας Αναγνωστάκη: Ανοίγει η προπώληση σήμερα
Tο έργο που σκηνοθετεί ο Θανάσης Γεωργίου ξεκινά παραστάσεις στις 23 Ιανουαρίου 2026
«Furry Tails: Ταξιδεύοντας με τα Ζώα του Κόσμου»: Μια πρωτότυπη μουσικο-αφηγηματική παράσταση από τον οργανισμό «Αθέρας»
Αυτές τις γιορτές, ετοιμαστείτε για το πιο τρελό, μουσικό ταξίδι!
Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έφυγε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σταθερά παρόντες ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί