Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2017
Στη θεατρική παράσταση ωδά κι εκειά [εδώ και κει], ένας περιοδεύων θίασος μαζί με τα συμπράγκαλά του, προσπαθεί να στήσει μια παράσταση σε πλατείες για να διασκεδάσει ο κόσμος. Οι ιστορίες τους αποτελούν μια κάποια εξήγηση για τη «γλυκεία χώρα Κύπρο» και βασίζονται στο Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά.
Το Χρονικό είναι το πρώτο κείμενο ολόκληρης της ελληνικής γραμματείας, που γράφτηκε στην καθομιλουμένη της εποχής, δηλαδή τη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο. Ο Λεόντιος Μαχαιράς είναι ο κορυφαίος Κύπριος χρονικογράφος του Μεσαίωνα. Στο έργο παίζουν, ο ίδιος ο Μαχαιράς (ναι, ο ίδιος ο κορυφαίος χρονικογράφος) και μαζί του διάφορα δουλικά (δεν έχουμε ακριβείς ιστορικές πληροφορίες για αυτούς).
Ηθοποιοί, αφεντικά και δούλοι, μπερδεύουν γεγονότα με κουτσομπολιά και μαϊντανούς, σχολιάζουν στα κυπριακά, αφηγούνται στη μεσαιωνική κυπριακή διάλεκτο, μπλέκουν το παρόν με το παρελθόν, θυμούνται, ξεχνάνε και πάλι, συγχέοντας τη σειρά των γεγονότων. Στο κάτω κάτω, θα κάνουν ό,τι μπορούν!

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ (www.mitos.org.cy), με έδρα το Παλιό Ξυδάδικο, δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες Έλενα Αγαθοκλέους και Λούκα Βαλέβσκι το 2007.
Η θεατρική δουλειά του ΜΙΤΟΣ έχει αναφορές στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη πρόσληψή της και παραστατικότητα, με πολυμορφία στους συνεργάτες και τη θεματολογία. Επίσης, ασχολείται με πειραματικές παραστάσεις αρχαίου δράματος. Μετρά συνολικά δεκαοκτώ θεατρικές παραγωγές και έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε φεστιβάλ και προγράμματα στο εξωτερικό ενώ, συμμετείχε σε τοπικά, ευρωπαϊκά και διεθνή συμπόσια.
Παράλληλα, αναπτύσσει κοινωνική δράση στην τοπική κοινότητα και συνεργάζεται με ευρωπαϊκά δίκτυα και διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξη της καλλιτεχνικής κινητικότητας και ανταλλαγής. Τέλος, οι δραστηριότητες του ΜΙΤΟΣ εστιάζουν στην υποστήριξη μιας πλατφόρμας παραστατικών τεχνών στην Κύπρο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα φιλοξενιών (theYard.Residency), φεστιβάλ (μικρό φεστιβάλ αρχαίου δράματος, Παράξενη οθόνη.κύπρος), θεατρικές παραγωγές, θεατρικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (lipasma) και άλλα.
Διάρκεια: 50'
Σκηνοθεσία: Λούκας Βαλέβσκι, Έλενα Αγαθοκλέους
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Συρραφή κειμένου: Kωσταντίνα Peter, Έλενα Αγαθοκλέους
Μουσική, κίνηση: Λούκας Βαλέβσκι
Σκηνογράφος: Εύα Κοραή
Ενδυματολόγος: Μυρτώ Σαρμά
Ηθοποιοί: Μάριος Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή, Έλενα Αγαθοκλέους
-
Πλατεία Φανερωμένης Λευκωσία
08 Οκτωβρίου 2017
-
Πλατεία Κάστρου Λεμεσού
04 Οκτωβρίου - 05 Οκτωβρίου 2017
Σχετικά
Η Μαντάμ Σουσού ζωντανεύει επί σκηνής από την Θεατρική Ομάδα Tabula Rasa
Ένα έργο-καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας, γεμάτο σαρκασμό, χιούμορ και καυστική σάτιρα
Ανακουτρέφκω: Η κόρη που απεικονίζεται στην κυπριακή λίρα επιστρέφει ως σύμβολο μνήμης στο Flea Market Theatre.
Ένα έργο της Άντρεας Μαύρου σε σκηνοθεσία Άννας Γιαγκιώζη
6 νέα θεατρικά έργα κάνουν πρεμιέρα την άνοιξη στο κυπριακό θέατρο
Σύγχρονες ιστορίες και δυνατές ερμηνείες που ζωντανεύουν στη σκηνή
"Ο άνθρωπος που έσπασε τον κώδικα" από την Alpha Square
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα τον Μάιο στη Λευκωσία
«Η Φάλαινα»: Μόλις ανακοινώθηκε μία ακόμα επιπλέον παράσταση στη Λευκωσία
Η παράσταση, που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς, έρχεται Κύπρο
Τα αποτελέσματα των 37ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου
Με τη συμμετοχή 54 σχολείων από όλη την Κύπρο, οι Αγώνες έδωσαν στο κοινό θαυμάσιες παραστάσεις και στα παιδιά την ευκαιρία να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους
«Ματωμένα Στέφανα»: Ο Λόρκα στην κυπριακή διάλεκτο από την ΕΘΑΛ
Μεταφέρει τη δράση σε ένα μεικτό χωριό της Κύπρου των αρχών της δεκαετίας του 1960
H Θεατρική Ομάδα Garage ανεβάζει το κοινωνικό έργο «Κύκλος Ψυχοθεραπείας»
Βασισμένο στο έργο του Matias Del, σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου
"Απόψε ΧωρίΖΩ": Μία νέα κυπριακή κωμωδία της Μαρίνας Φραγκεσκίδου
Πρεμιέρα 26 Απριλίου στην Μουσική Σκηνή Κύκλος στη Λεμεσό
«Ορφανά» του Dennis Kelly στο Σατιρικό Θέατρο
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο «Ορφανά» του Dennis Kelly σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους.
EASTERMAN: Ψυχολογικό θρίλερ από τη θεατρική ομάδα w(in) the margins
Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται ένας συγγραφέας που επισκέπτεται ένα διαβόητο ψυχιατρικό άσυλο στην Αγγλία
"Η Κυριακή μεσημέρι μας": Μια παράσταση – κατάθεση ψυχής για όλα όσα βαραίνουν, για όλα όσα μας ενώνουν
Για τρεις μόνο παραστάσεις