Δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου 2017
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ διοργανώνει για 7η συνεχόμενη χρονιά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας, theYard.Residency.17, που πραγματοποιείται την περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2017, στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.
H φετινή διοργάνωση προτείνει μια πιο συγκεκριμένη δομή του προγράμματος χωρισμένο σε κατηγορίες: Πρεμιέρα: αφορά προτάσεις στις οποίες το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ θα λειτουργήσει ως συμπαραγωγός, Residency: αφορά προτάσεις για τη δημιουργία νέων έργων με τη στήριξη μέντορα, 24hουr shot: αφορά καλλιτεχνικές δράσεις από τα διάφορα πεδία όπου οι δημιουργοί έχουν στη διάθεση τους το Παλιό Ξυδάδικο για 24 ώρες .
24hour shot
Μέσα στη δημιουργική διαδικασία: devising Rebecca - Θέατρο
08.09.2017
Xαραλαμπία Θεοφάνους
Η δημιουργία επινοημένου θεάτρου είναι μια εξαιρετικά δραματική διαδικασία όπου κάτι δημιουργείται από το τίποτα. Μια κίνηση που ανακαλύπτεις στην πρόβα μπορεί να καταλήξει σε 15 λεπτά από το έργο, χωρίς ούτε ίχνος της αρχικής κίνησης. Ένα τραγούδι μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σωματικότητες και αυτές με τη σειρά τους σε λόγο που διαμορφώνεται αναλόγως. Συχνά πρέπει να απορρίπτεις ωραίες ιδέες για το καλό του έργου και ποτέ το τελικό αποτέλεσμα δεν μοιάζει με το ξεκίνημα. Εντούτοις το κοινό βλέπει μόνο το τελικό. Έχοντας λοιπόν την παράσταση «Ρεβέκκα» ως καμβά, σε αυτή την παρουσίαση στοχεύουμε να αποκαλύψουμε τη διαδικασία αυτή.
Η «Ρεβέκκα» είναι μια εξερεύνηση του πένθους και της μοναξιάς εμπνευσμένη από τον ομώνυμο χαρακτήρα στα «Εκατόν Χρόνια Μοναξιάς» του Γκ. Γκ.Μάρκες, παραδοσιακά τραγούδια και σεφαρδίτικα τραγούδια. Ακολουθεί την ιστορία της Ρεβέκκας που όταν χάνει τον άντρα της κλείνεται για πάντα στο σπίτι της ξαναζώντας τη ζωή της μέσα από τις αναμνήσεις της.
Παρουσιάστηκε ήδη στη Λευκωσία και την Πάφο το 2016 και θα είναι μέρος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος
Συντελεστές
Σύλληψη/ ερμηνεία- Χαραλαμπία Θεοφάνους, Ενδυματολόγος- Τζίνα Κωνσταντίνου, Φωτογραφίες- Ηλίας Καμαράτος
Πληροφορίες
Ώρα - 20:30
Είσοδος - €5
Κρατήσεις - 99 284236
Διάρκεια φιλοξενίας - 24 ώρες
Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34

Residency
Blood Red Roses - Θέατρο
24.09.2017
The Ice Cream Van
Tο Blood Red Roses προσκαλεί το κοινό να παρευρεθεί σε μια καθημερινή νύχτα ενός όχι τόσο καθημερινού ζευγαριού. Κάθε κίνηση, κάθε μπουκιά και χειρονομία αλλάζει το αντικείμενο συζήτησης, μα πόσο καθημερινή μπορεί μια καθημερινή νύχτα να είναι, όταν μες τα δύο χεράκια κρατείς του κόσμου όλου τ' ανθρωπάκια;
Το έργο είναι εμπνευσμένο από τις ιδιωτικές ζωές γνωστών δικτατόρων - τα παιδικά τους χρόνια, τις σεξουαλικές τους ζωές, το ντύσιμο κι αγαπημένο ποτό, το τι τους κάνει ανθρώπους, το τι τους κάνει τέρας, τι μας προσελκύει σ' αυτούς και τι μας κάνει εμάς αυτούς. Η θεατρική παράσταση θα δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας τη μέθοδο devising, όπως επίσης τις τεχνικές clowning και bouffons.
Οι Ice Cream Van, η Λουκία Πιερίδου και ο Sylvain Chevet, γνωριστήκαν στη σχολή του Jacques Lecoq το 2012. Ο Sylvain ήτανε το Ping, η Λουκία το Pong και το 2015 παρουσίασαν την πρώτη τους θεατρική παράσταση Hunger στο Brighton Fringe. Το Blood Red Roses είναι η δεύτερη τους συνεργασία.
Συντελεστές
Performers- Λουκία Πιερίδου, Sylvain Chevet, Δραματουργία- Louisa Borg-Costanzi Potts, Μέντορας- Διομήδης Κουφτερός
Πληροφορίες
Ώρα - 21:00
Είσοδος- €5
Kρατήσεις- 99 319120
Διάρκεια φιλοξενίας - 7 μέρες
Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34
-
Παλιό Ξυδάδικο
08 Σεπτεμβρίου 2017
24 Σεπτεμβρίου 2017
Σχετικά
«Οι Περιπέτειες του Μίκυ Μάους» έρχονται Κύπρο για να ξετρελάνουν τα παιδιά
Μια νέα παιδική θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από τον θρυλικό ποντικό του κινηματογράφου
H νέα κωμωδία του Γιώργου Τσιάκκα «εδώ Λέμε SOS» θα είναι άκρως απολαυστική
Το έργο που σκηνοθετεί η Μαρίνα Βρόντη θα κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου
6 θεατρικές παραστάσεις του 2025 που ξεχωρίσαμε στην Κύπρο
Τι μας άφησαν πραγματικά, πού μας κέρδισαν και πού μας προβλημάτισαν οι παραστάσεις που συζητήθηκαν περισσότερο τη φετινή χρονιά
Χριστούγεννα με την ΕΘΑΛ: Θεατρικές Παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους σε Λεμεσό και Λευκωσία
Τι καλύτερο από μια έξοδο στο θέατρο για μικρούς και μεγάλους το τριήμερο των γιορτών
«Η Δούκισσα της Πλακεντίας» με την Μαρία Κίτσου στην Κύπρο
Πρόκειται για τη μυθιστορηματική ζωή της Σοφίας ντε Μαρμπουά, που έμεινε γνωστή ως η Δούκισσα της Πλακεντίας.
H Δωδέκατη νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται ξανά στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ
Πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου
"Σ’ εσάς που με ακούτε" της Λούλας Αναγνωστάκη: Ανοίγει η προπώληση σήμερα
Tο έργο που σκηνοθετεί ο Θανάσης Γεωργίου ξεκινά παραστάσεις στις 23 Ιανουαρίου 2026
«Furry Tails: Ταξιδεύοντας με τα Ζώα του Κόσμου»: Μια πρωτότυπη μουσικο-αφηγηματική παράσταση από τον οργανισμό «Αθέρας»
Αυτές τις γιορτές, ετοιμαστείτε για το πιο τρελό, μουσικό ταξίδι!
Πέθανε ο Έλληνας ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ
Έφυγε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και σταθερά παρόντες ηθοποιούς της ελληνικής σκηνής, σε ηλικία 73 ετών, έπειτα από μάχη με σοβαρή ασθένεια.
Η αθηναϊκή παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά έρχεται Κύπρο
Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου
“Η Μέρα που η Νίνα Σιμόν Σταμάτησε να Τραγουδά” από τη Θεατρική Ομάδα Persona
Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Συριο-λιβανέζας ηθοποιού Νταρίνα Αλ Τζουντί