Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2017
Ο «Καλιγούλας», το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen, με το Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, τη Στέλα Φυρογένη στο ρόλο της Σεζόνια, έναν πολυμελή θίασο 13 ηθοποιών και πρωτότυπη ζωντανή μουσική από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon, παρουσιάζεται στo Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια», μετά την επιτυχία που σημείωσε η παράσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Αλίκη Δανέζη Knutsen σκηνοθετεί ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά έργα του 20ου αιώνα, αποτυπώνοντας επί σκηνής τη δραματική πορεία του Καλιγούλα προς το θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης.

O Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας οδηγείται στα όρια της παράνοιας μετά την απώλεια της αδελφής και ερωμένης του Δρουσίλλας. Η βία, οι συγκρούσεις, οι πλεκτάνες, οι διαξιφισμοί με τους πατρίκιους συνθέτουν ένα ασφυκτικό σκηνικό, που ο ίδιος επί της ουσίας δημιουργεί, προκειμένου να προκαλέσει το θάνατό του. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Ο Καλιγούλας είναι η ιστορία μιας «ανώτερης» αυτοκτονίας.
Αλίκη Δανέζη Knutsen (σκηνοθέτης)
Σπούδασε κινηματογράφο στις Η.Π.Α. στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (U.S.C.) και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (N.Y.U), Tisch School of the Arts. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Φιλοσοφία στο New School for Social Research, με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Στη Νέα Υόρκη δούλεψε στο πειραματικό θέατρο La Mamma E.T.C και σκηνοθέτησε για πρώτη φορά θέατρο, το Closer του Patrick Marber (2002). Στο θέατρο σκηνοθέτησε τα έργα: Festen του Thomas Vinterberg (2006, Θέατρο Θησείο, Αθήνα), Δείπνο με Φίλους του Donald Margulies (2010, Λευκωσία), Hurly Burly του David Rabe (2011, ΘΟΚ), Οι Ζωές των Άλλων του Albert Ostermaier (2012, Θέατρο Θησείο, Αθήνα), Γεσθημανή́ του David Hare (2013, ΘΟΚ), Είμαι Ένας Άλλος του Michael Azar (2014, Από Μηχανής Θέατρο, Αθήνα / Χειμερινή περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο), Λεωφορείο ο Πόθος του Tennessee Williams, (2015/16, Θέατρο Λέξη), Καλιγούλας του Albert Camus (2017, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά & Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης). Επίσης, έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους: Roads and Oranges, Bar and Chinatown, The Three Shelters.
Διάρκεια: 130' περιλαμβανομένου 10' διαλείμματος

Συντελεστές
Μετάφραση: Φρανσουάζ Αρβανίτη
Σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen
Σκηνικά: Πάρις Μέξης
Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλουκά
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Blaine Reininger
Κίνηση: Νίκος Δραγώνας
Ειδικός συνεργάτης: Μανώλης Δούνιας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βένια Σταματιάδη
Βοηθός Σκηνογράφου: Μαντώ Ψυχουντάκη
Βοηθός Eνδυματολόγου-Eιδικές κατασκευές: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Κατασκευή Κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι
Βοηθός Κατασκευής Κοστουμιών: Υρώ Γώγου
Οργάνωση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης-PRO4
Επικοινωνία-Συντονισμός Παραγωγής: Aνζελίκα Καψαμπέλη
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Στέλα Φυρογένη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Afolayan, Κώστας Νικούλι, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Κώστας Λάσκος, Χάρης Εμμανουήλ, Γιώργος Νάκος, Δημήτρης Λιόλιος, Στράτος Σωπύλης, Αναστασία Γεωργοπούλου.
Πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής ο Blaine Reininger
-
Αμφιθέατρο Αρχ. Μακάριου Γ (Σχολή Τυφλών)
18 Σεπτεμβρίου - 19 Σεπτεμβρίου 2017
-
Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
20 Σεπτεμβρίου 2017
Σχετικά
Η διαχρονική τραγωδία του Σαίξπηρ, «Οθέλλος» στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
Η φετινή παραγωγή πραγματοποιείται προς ενίσχυση του Cyprus Alzheimer's Association και του Margarita Liasidou Foundation
Η Εκάβη του Ευριπίδη ταξιδεύει από την Λετονία στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Ένα καλοκαίρι γεμάτο θέατρο: 30 δωρεάν παραστάσεις σε γειτονιές της Λεμεσού
Από τις 22 Ιουνίου η Λεμεσός γεμίζει θέατρο
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στην Κύπρο την αριστοφανική κωμωδία, Λυσιστράτη
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος
Αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη από την Ισπανία
Ένα έργο που, διατηρώντας την ποιητική του πυκνότητα, συνομιλεί με τον σύγχρονο κόσμο, όπου η βία του πολέμου επαναλαμβάνεται
Το Σατιρικό Θέατρο περιοδεύει σε όλη την Κύπρο με την παράσταση "Εκτός Ελέγχου"
Μια κλασική και άκρως διασκεδαστική κωμωδία που σατιρίζει την εξουσία, την υποκρισία και τις ανθρώπινες αδυναμίες
Φεστιβάλ Σατιρικού Θεάτρου 2026: 11 μέρες, 7 παραγωγές, μία τοποθεσία
Το Σατιρικό Θέατρο ανοίγει τις σκηνές του σε φρέσκες καλλιτεχνικές προτάσεις και πρωτότυπα έργα.
Η εκρηκτική κωμωδία «Εκτός Ελέγχου» ταξιδεύει σε Πάφο, Δερύνεια, Λάρνακα και στο Αμφιθέατρο Λακατάμειας
Δες πού και πότε μπορείς να την απολαύσεις
AIGAIA Youth Theatre 2026: Δύο παραγωγές από παιδιά και έφηβους
Το Θέατρο Aigaia παρουσιάζει δύο παραγωγές από τις ομάδες του, δίνοντας χώρο σε παιδιά και εφήβους να εκφραστούν μέσα από το θέατρο, καθεμία με τη δική της γλώσσα και καλλιτεχνική προσέγγιση
Μπουρδελόματα ξανά στο Flea Theatre
H Θεατρική Ομάδα Garage επαναφέρει την ξεκαρδιστική κωμωδία «Μπουρδελόματα», σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου
Ο ΘΟΚ αναζητά άντρες και γυναίκες ηθοποιούς για τη νέα του παραγωγή
Ακροάσεις για την παραγωγή της Νέας Σκηνής «Φροστ/Νίξον» του Πήτερ Μόργκαν σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου
Θα στηθεί και φέτος ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ στη Γιαλιά
Το υπαίθριο φεστιβάλ θεάτρου και παραστατικών τεχνών, ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ, επιστρέφει στη Γιαλιά για ένα ξεχωριστό διήμερο