Εκδρομές να πας , Guide

13 λόγοι για να πας στη Βάσα Κοιλανίου

Το πανέμορφο κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για εκδρομή το σαββατοκύριακο

Δημοσιεύτηκε στις 09 Μαρτίου 2017

Η γραφική κοινότητα της καρδιάς των κρασοχωρίων με την μεγάλη παράδοση στην οινοποίηση και τα πανέμορφα αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα σπίτια των περασμένων αιώνων αποτελεί ένα ξεχωριστό προορισμό για μίνι εξόρμηση.

Στην καρδιά των Κρασοχωριών, στον τέταρτο δρόμο του κρασιού, μόλις 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Λεμεσού σε υψόμετρο 790 μέτρων συναντούμε ένα από τα πιο φημισμένα αμπελοχώρια της Κύπρου, το πέμπτο στη σειρά, την Βάσα Κοιλανίου που πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική λέξη Βάσσα ή Βήσσα που σημαίνει δάσωσης κοιλάδα.

Η μακραίωνη ιστορία της, τα κρασιά της - ιδιαίτερα τα κόκκινα ένεκα της γηγενούς ποικιλίας του Μαραθεύτικου - η μεγάλη παραγωγή σταφίδας, η φυσική ομορφιά της, οι αναπαλαιωμένες πετρόκτιστες οικείες της και πάνω απ' όλα οι φιλόξενοι άνθρωπο της αποτελούν την καλύτερη αφορμή είτε για μια μονοήμερη εξόρμηση σε συνδυασμό με το καλό φαγητό στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του χωριού είτε για μία διήμερη διαμονή στα εξαιρετικά αγροτουριστικά της καταλύματα με μικρές εξορμήσεις στα γειτονικά χωριά Όμοδος, Άρσος και Μαλιά.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ, ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ

1. Οινοποιείο Αργυρίδη - Vasa Winery
Μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο στην μικρή, λιθόστρωτη πλατεία του χωριού και να περιηγηθείς στα στενά, γραφικά της δρομάκια. Στην είσοδο του χωριού, χαμηλά στα αριστερά θα δεις το αρχαίο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Λίγο πιο κάτω, στα δεξιά θα παρατηρήσεις ένα πανέμορφο πετρόκτιστο με την επιγραφή στο εξωτερικό Vasa Winery. Πρόκειται για ένα αναπαλαιωμένο κτήριο 200 ετών που λειτουργεί σήμερα ως οινοποιείο εδώ και πέντε γενιές. Το Vasa Winery παράγει τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά με την επωνυμία Αργυρίδη ενώ το οινοποιείο σήμερα το διαχειρίζεται η θυγατέρα του Πάμπου Αργυρίδη. Το οινοποιείο επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε, χωρίς όμως να χάσει τον χαρακτήρα ενός μπουτίκ οινοποιείου με ετήσια παραγωγή 20.000 φιάλες. Σου προτείνω να δοκιμάσεις το λευκό τους κρασί από την γαλλική ποικιλία Viognier παραγωγής με έντονα αρώματα λευκών λουλουδιών, κυρίως γιασεμί με εξαιρετική γεύση. Το οινοποιείο παρέχει ξεναγήσεις στον χώρο του με ραντεβού σε μεμονωμένα άτομα ή ομάδες. Εδώ ο οινόφιλος μπορεί να δει μουσειακά εκθέματα-αυθεντικά σύνεργα καλλιέργειας, πιθάρια, κοφίνια κ.α - και να μάθει για τις παραδοσιακές μεθόδους αμπελουργίας και οινοποίησης. Η Βάσα Κοιλανίου, κατά τους προηγούμενους αιώνες αποτελούσε ένα χωριό οινοποιών αφού κάθε σπίτι έφτιαχνε το δικό του σπιτικό κρασί από τα δικά του ιδιόκτητα αμπέλια.
> Το Οινοποιείο Αργυρίδη προσφέρει ξενάγηση και wine tasting σε μικρές ομάδες 15-20 ατόμων με προκαθορισμένα ραντεβού και χαμηλό αντίτιμο. Τα κρασιά Αργυρίδη τα βρίσκουμε στο οινοποιείο στη Βάσα Κοιλανίου στη Λεμεσό, σε μεγάλες κάβες και επιλεγμένες υπεραγορές παγκύπρια. Διανέμονται από την «Oenus» μαζί με τα κρασιά Βλασίδης και Τσιάκκας. Πληρ. 25945999 / www.vasawinery.com

2. Μουσείο Ζιβανίας
Το Μουσείο Ζιβανίας της Βάσας Κοιλανίου είναι ένα καινούργιο Μουσείο που φτάχτηκε τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει εκθέματα που παρουσιάζουν τη διαδικασία παραγωγής της ζιβανίας και εκθέματα ενός καθημερινού αγροτικού νοικοκυριού της Κύπρου. Μπορείς να δοκιμάσεις και να αγοράσεις ζιβανία όπως ακριβώς και διάφορα τοπικά προϊόντα, κρασί, μαρμελάδες και άλλα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα.
Ώρες & μέρες λειτουργίας καθημερινά 08:00-13:00 Σάββατο & Κυριακή κατόπιν διευθέτησης. Είσοδος €2,00

3. Εκκλησιαστικό Μουσείο
Πρόκειται για ένα μουσείο με σημαντικά εκθέματα με πλούσια εκκλησιαστική κληρονομιά της κοινότητας. Εδώ, στεγάζονται ιερές εικόνες εξαιρετικής τέχνης του 14ου-16ου αιώνα, καθώς και άλλα κειμήλια.

4. Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης
Το Mουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, αποτέλεσμα συνεργασίας της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων με την κοινότητα Βάσας Κοιλανίου, είναι το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο και χαρακτηρίζεται για τον τίτλο του «Το Σχολείο της Βάσας θυμάται…». Στεγάζεται στον χώρο του παλιού αρρεναγωγείου, σε ένα ύψωμα κοντά στο κέντρο του χωριού. Οι τέσσερις ενότητες του Μουσείου καλύπτουν τόσο την ιστορία της κοινότητας, όσο και αυτή της κυπριακής Δημοτικής Εκπαίδευσης στην ύπαιθρο, κατά τις περιόδους της Tουρκοκρατίας και της Aγγλοκρατίας. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει την ιστορία της Bάσας μέσα από οθόνες αφής και άλλο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, παρουσιάζονται οι πέντε μεγάλες προσωπικότητες της Παιδείας που σχετίζονται με το χωριό: Στυλιανός Xουρμούζιος, Xαράλαμπος Παπαδόπουλος, Ελένη Zαχαριάδου, Aνδρέας Νικολαΐδης και Δημήτρης Λιπέρτης. H δεύτερη ενότητα παρουσιάζει την ιστορία της Παιδείας κατά την περίοδο της Tουρκοκρατίας. Ο διαμορφωμένος χώρος που θυμίζει εκκλησία, το ποικίλο οπτικοακουστικό υλικό και μια οθόνη αφής με σπάνιες φωτογραφίες, παραπέμπουν στην εποχή εκείνη. Στον χώρο εκτίθενται επίσης σελίδες από τα πρώτα βιβλία, τα «μαθηματάρια», και δίνονται πληροφορίες για τις ποινές της τότε σχολικής ζωής. H τρίτη ενότητα καλύπτει την ιστορία της Παιδείας κατά την Aγγλοκρατία, μέσα σε ένα χώρο που θυμίζει το Γραφείο Παιδείας της Αγγλικής Αποικιοκρατικής Κυβέρνησης. Η οθόνη αφής προβάλλει την περιπέτεια της Ελληνικής Παιδείας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Εκτίθενται επίσης παλιά σχολικά βιβλία και χειροποίητα τετράδια. Η τέταρτη ενότητα αναπαριστά και ξαναζωντανεύει μια παραδοσιακή τάξη ενός αλληλοδιδακτικού σχολείου, όπως λειτουργούσε στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα. Προσφέρεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολικές ομάδες, κατόπιν σχετικής διευθέτησης.
Ώρες & μέρες λειτουργίας Καθημερινά 08:00-13:00. Είσοδος €1.

5. Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης
Εδώ εκτίθενται αγροτικά εργαλεία, καθώς και εργαλεία της καθημερινής ζωής που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού. Πληρ. 97677262.

6. Μονοπάτι της φύσης
Αν αγαπάς την πεζοπορία στη Βάσα Κοιλανίου υπάρχει ένα σχετικά νέο μονοπάτι της φύσης το οποίο μπορείς να περπατήσεις απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης. Το συγκεκριμένο μονοπάτι αρχίζει και καταλήγει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και εκτείνεται σε μήκος 3.9 χιλιόμετρων. Περπατώντας εκεί θα δεις εκτάσεις άγριας βλάστησης, κατά μήκος του ποταμού και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

7. Σπήλαιο Όσιου Βαρνάβα και Απόστολου Τίμωνα
Λίγο πιο έξω από το χωριό, σαν παίρνεις το δρόμο προς βορρά, πρώτα θα συναντήσεις το σπήλαιο του Όσιου Βαρνάβα και μετά το σπήλαιο του Απόστολου Τίμωνα, του 1ου αιώνα, λαξευμένος σταυροειδώς και αφιερωμένος στον Απόστολο Τίμωνα τον Κύπριο, που τον γιορτάζουμε στις 28 Ιουλίου.

8. Εκκλησία Παναγίας του Ευαγγελισμού
Η εκκλησία της Παναγιάς του Ευαγγελισμού της Βάσας Κοιλανίου είναι ένα έργο τέχνης και βρίσκεται στο εσωτερικό του χωριού. Εκεί που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Παναγίας βρισκόταν η πανάρχαια εκκλησία του Οσίου Βαρνάβα (μερικά από τα περιουσιακά της εκκλησίας αυτής, φυλάγονται μέχρι και σήμερα στο εκκλησιαστικό μουσείο της κοινότητας). Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας αυξήθηκε ο πληθυσμός της Βάσας και χρειάστηκε να κτιστεί μεγαλύτερη εκκλησία. Στη θέση της ανεγέρθηκε η νέα εκκλησία του Ευαγγελισμού που ήταν από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες της εποχής εκείνης. Η εκκλησία της Παναγίας του Ευαγγελισμού άρχισε να κτίζεται μεταξύ 1896-1900, με δαπάνες των κατοίκων της κοινότητας και το 1903 έγιναν τα εγκαίνια του ναού και το 1906 έγινε το περίτεχνό της τέμπλο. Ο ναός διαθέτει ένα όμορφο και ξεχωριστό διακοσμητικό καλλιτέχνημα, τόσο εξωτερικό όσο και εσωτερικό. Εξωτερικά είναι κτισμένη από πέτρα πελεκητή, με ψηλό κτιστό καμπαναριό. Το ξεχωριστό εικονοστάσι της, είναι κατασκευασμένο από πολύ μικρό τούβλο, επενδυμένο από γύψινο υλικό, συμπαγές με τούβλο και από πάνω επίστρωση ειδικής μαρμαροκονίας, διακοσμημένο από παραστάσεις αγγέλων. Οι εικόνες είναι φυτευτές και με καμαρωτό γύψινο διάκοσμο από πάνω, όπου δεξιά και αριστερά από κάθε εικόνα, υπάρχει γύψινη διακοσμητική κολόνα. Στο κέντρο του ναού υπάρχει το μαρμάρινο εικονοστάσι που διαθέτει τρεις πύλες, όπου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Ευαγγελισμού και προς την γωνία συνεχίζει το εικονοστάσι μ' ένα κύρτωμα να εφάπτεται του τοίχου, με την καμαρωτή διακοσμημένη εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα. Δεξιά από την ωραία πύλη, είναι η νότια πύλη, όπου είναι η αγιογραφημένη εικόνα του Χριστού, να κάθεται στο θρόνο ως μέγας αρχιερεύς. Δίπλα είναι η Αποκεφάλιση του Ιωάννη του Προδρόμου, πιο πέρα της Ζωοδόχου Πηγής και συνεχίζει το εικονοστάσι προς τη γωνία, μ' ένα κύρτωμα να εφάπτεται του τοίχου, η εικόνα του Αποστόλου Ανδρέα. Όμορφες παραστάσεις πουλιών από γύψινη κατασκευή, διακοσμούν το μαρμάρινο εικονοστάσι.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ

9. Ταβέρνα "Αριάδνη"
Οικογενειακή υπόθεση που θα σε παρασύρει με τις κυπριακές νόστιμες γεύσεις των μεζέδων της στα €15/άτομο, καθώς και των ξακουστών ανθών με τυρί (€8). Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα γλυκά, όπως τα μπουρέκια με αναρή, το σουτζούκο και τα δάκτυλα. (25944064).

10. Ταβέρνα "Ο Πύρκος"
Η ταβέρνα Πύρκος θα σου προσφέρει μία πανέμορφη και πανοραμική θέα της κοινότητας αφού βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο της Βάσας. Το κτήριο που στεγάζεται το εστιατόριο είναι το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού και σερβίρει κυπριακό μεζέ με 16 ευρώ το άτομο και είδη σχάρας, μακαρόνια του φούρνου, στιφάδο, μαγειρευτά και σούβλα. Η ταβέρνα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, τόσο το μεσημέρι, όσο και το βράδυ. Τις Κυριακές είναι ανοικτή μόνο το μεσημέρι. (99491455).

11. Ταβέρνα "Το παλάτι"
Μία ακόμα επιλογή για φαγητό θα βρεις στο κέντρο του χωριού στην ταβέρνα "Παλάτι" η οποία σερβίρει παραδοσιακούς μεζέδες με 16 ευρώ το άτομο, φαγητά σχάρας και διάφορα άλλα μαγειρευτά φαγητά της ημέρας.
Θα την βρεις ανοιχτή καθημερινά, εκτός Δευτέρας, μεσημέρι και βράδυ. Τις Κυριακές ανοίγει μόνο για μεσημεριανό. (99649139).


Οικία Ροτή

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

12. Vasa Koilaniou Village House
Πρόκειται για ένα πρόσφατα ανακαινισμένο παλιό κυπριακό σπίτι χτισμένο με πέτρα. Το όμορφο αγροτουριστικό κατάλυμα διαθέτει 4 ξεχωριστά δωμάτια, σε διάφορα μεγέθη, έτσι μπορεί να προσφέρει διαμονή τόσο σε μεγάλες παρέες, όσο και σε ζευγάρια. Υπάρχει μία αυλή στο σπίτι, ένας κυπριακός παραδοσιακός φούρνος όπου μπορείς αν θέλεις να ψήσεις και μια βρύση. Το καθιστικό διαθέτει τζάκι εάν χρειαστεί. Οι τιμές ξεκινούν από 150 ευρώ το βράδυ για ολόκληρο το σπίτι και από 75 ευρώ το βράδυ για το ένα δωμάτιο. Πληροφορίες: 99428491, 99515360 και στη σελίδα του στο facebook

13. Άλλες επιλογές για διαμονή:
> Αγροτουριστικό κατάλυμα "Το χωριό". Τιμές: από 60 ευρώ το βράδυ, μαζί με πρόγευμα. Πληροφορίες: 99491455.

> Arkela Agrotouristic Houses. Τιμές: από 65 ευρώ το βράδυ. Πληροφορίες: 25375355.

> Αγροτουριστικό κατάλυμα "Οικία Ροτή". Τιμές: από 49 ευρώ το βράδυ. Πληροφορίες: 99373722.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close