Θέατρο , News

Θ. Τερζόπουλος: "Οι Τρωάδες θα αφήσουν μία συνέχεια μέσα μας"

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το ανέβασμα της τραγωδίας του Ευριπίδη"Τρωάδες" σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου έφτασε

Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιουλίου 2017

"Δεν μου αρκεί μια παράσταση όμορφη με αισθητικό αποτέλεσμα, με μεγάλη επιτυχία, με καταπληκτικές ερμηνείες, εδώ και πολλά  χρόνια το θεωρώ αρκετά λίγο και λιγότερο από τις ανάγκες της εποχής μας". Με αυτά τα λόγια ο καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη παράσταση που σκηνοθετεί, τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, ο οποίος επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάσταση της παράστασης, που θα δοθεί στις 7 και 8 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου. 

Φωτογραφίες από τις πρόβες: Johanna Weber 


 
Ο κ. Τερζόπουλος μιλούσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, που δόθηκε χθες στο οίκημα του Πάφος 2017, καθώς η παράσταση εντάσσεται στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του θεάτρου ‘Αττις.

Μετά από 2 χρόνια προετοιμασιών για τη μεγάλη παραγωγή "Τρωάδες", ήρθε η στιγμή να ανάψουν τα φώτα του Αρχαίου Ωδείου της Πάφου για τις δύο παραστάσεις την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου. Ο οικουμενικά καταξιωμένος σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος, βρίσκεται ήδη στη Κύπρο με την πολυμελή ομάδα του για τις προετοιμασίες της πολυαναμενόμενης θεατρικής παραγωγής του Οργανισμού Πάφος2017.

Οι "Τρωάδες" ή τα "Τείχη της Ντροπής" όπως ήταν ο αρχικός τίτλος της παραγωγής, αποτέλεσαν κομβικό έργο στην υποψηφιότητα της Πάφου για τον τίτλο με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στη σκηνοθεσία τους. Ο ίδιος σκηνοθετεί για πρώτη φορά τις " Τρωάδες", με σημείο ορόσημο τα τείχη σε όλες τις εκφάνσεις τους.

Στις «Τρωάδες» συμμετέχουν ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις, τη Λευκωσία, το Μοστάρ και την Ιερουσαλήμ, όπως επίσης τη Συρία και την Ελλάδα. Η μεγάλη κυρία του θέατρου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο δραματικό ρόλο της Εκάβης και η ταλαντούχα και σταθερή πρωταγωνίστρια του Τερζόπουλου, Σοφία Χιλλ στο ρόλο της Ελένης.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, που επρόκειτο να δημιουργήσει τη σκηνική εγκατάσταση της παράστασης. Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου εικαστικού, ο οποίος επισκέφθηκε για αυτή την παραγωγή 2 φορές την Πάφο πριν τον θάνατο του, ο σκηνοθέτης δημιουργεί και εντάσσει εικόνες και αναφορές από το έργο του Κουνέλλη στην παραγωγή.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στο Check In Cyprus 
Λίγες μέρες πριν από το ανέβασμα της παράστασης "Τρωάδες" μιλήσαμε με το διεθνή σκηνοθέτης για τη ζωή, το έργο του, το θέατρο, την κρίση, τους νέους και φυσικά για την παράσταση που σκηνοθετεί για το Πάφος 2017. 

Ανάμεσα σε άλλα είπε για τις "Τρωάδες":

"Οι Τρωάδες είναι μια τραγωδία που αφορά τον σύγχρονο κόσμο"
Αυτή την επιλογή τη συζητήσαμε μαζί με τους διοργανωτές αλλά και με τον ίδιο τον Γιάννη Κουνέλλη, παλιό μου συνεργάτη εδώ και 20 χρόνια οποίος απεβίωσε αυτή τη χρονιά. Δυστυχώς, δεν θα δούμε την δική του εγκατάσταση αλλά μία ταπεινή δική μου αναφορά στο έργο του. Είχαμε σκεφτεί και ένα δεύτερο τίτλο «Τα τείχη της ντροπής». Πρόκειται για μία τραγωδία που αφορά πολύ το σύγχρονο κόσμο. Πόλεμοι, οι εξορίες, η προσφυγιά, ο θάνατος και όλο αυτό το ζοφερό πράγμα. Ο ζόφος που τον βιώνουμε καθημερινά. Περιβαλλόμαστε από τον κίνδυνο ο οποίος δεν ξέρουμε ποια στιγμή θα μας βρει.

"Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη είναι η ιδανική ηθοποιός"
Η κ. Μπεμπεδέλη είναι η ιδανική Εκάβη αλλά εγώ πιστεύω ότι είναι η ιδανική ηθοποιός. Για μένα, ήταν μία μεγάλη έκπληξη. Έχω δουλέψει με πολύ σπουδαίους ηθοποιούς από όλο τον κόσμο και την τοποθετώ στη σειρά των πολύ μεγάλων ηθοποιών. Αυτή η γυναίκα είναι ένα ανοικτό υλικό, το οποίο μπορείς να το πλάσεις, να το διαμορφώσεις όπως θέλεις επειδή η ίδια είναι ανοικτή. Προσωπικά, θεωρώ, πως η Δέσποινα Μπεμπεδέλη είναι πολιτιστικός θησαυρός της Κύπρου και να την προσέχετε σαν τα μάτια σας.

"Δημιουργήσαμε την υπέρ-πολιτισμικότητα στην ομάδα της παράστασης"
Ήταν εξαιρετική συνεργασία. Η πρώτη περίοδος, θέλοντας να κάνουμε μία γόνιμη συνάντηση και ένα διάλογο δεν ήταν εύκολη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι προέρχονταν από διαφορετικές παραδόσεις. Σταδιακά, με το καθημερινό training το οποίο διαρκεί μία ώρα, με την προσπάθεια τη δική μου και του συνεργάτη μου Σάββα Στρούμπου, σιγά σιγά στο πρώτο δεκαήμερο δημιουργήσαμε την κολλεκτίβα. Από εκείνη τη στιγμή, όταν άρχισε να δομείται η παράσταση και οι ρόλοι να απορρέουν μέσα από αυτή τη συγκεκριμένη δομή που οι θεατές θα αντιληφθούν άμεσα, άρχισε να δημιουργείται μία εξαιρετική διάσταση, η υπερ πολιτισμικότητα. Μέσα από το δικό σύστημα εργασίας, του Άττις δημιουργήθηκε μία ενιαία εικόνα όπου προβάλλονται τα χαρακτηριστικά και οι διαφορές των γλωσσών αλλά η μορφή είναι ενιαία. Έτσι έχουμε μία υπερ-πολιτισμική μορφή, ενωμένα όλα τα στοιχεία.

"Οι Τρωάδες θα αφήσουν μία συνέχεια μέσα μας"
Οι Τρωάδες θα αφήσουν για εμάς τους συντελεστές διαφορετικές παραδόσεις θεατρικές, διαφορετικές γλώσσες, μια όχι απλά όμορφη μνήμη, μία συνέχεια μέσα μας. Η Βόσνια ηθοποιός μου είπε ότι θα μαζέψει στο εθνικό θέατρο της χώρας της τους νέους ηθοποιούς και θα συνεχίσουν το training που κάναμε. Το ίδιο μου είπαν και οι άλλοι ξένοι ηθοποιοί. Θα προβληματιστούμε και θα ζυμωθούμε πάνω σε αυτό το κόνσεπτ όπως το αντιληφθήκαμε και το βιώσαμε τους δυόμιση μήνες προετοιμασίας. Από εκεί και πέρα πιστεύω πως θέτοντας κάποια ζητήματα όπως είναι η ειρήνη, η συμφιλίωση δηλαδή υπάρχει μέσα η αντιπολεμική φωνή πάρα πολύ. Νομίζω ότι θα προβληματιστεί το κοινό γιατί επικαιρικοποιείται ως προς κάποια ζητήματα και συμβάντα χωρίς φλυαρίες. Αυτός είναι ο στόχος.

Διανομή-συνετελεστές 
Εκάβη: Δέσποινα Μπεμπεδέλη
Ελένη: Σοφία Χιλλ
Ανδρομάχη: Νιόβη Χαραλάμπους
Ταλθύβιος: Προκόπης Αγαθοκλέους
Ποσειδών- Μενέλαος: Ανδρέας Φυλακτού
Αθηνά: Εβελίνα Αραπίδη
Κασσάνδρα: Ajla Hamzic (Βοσνία), Hadar Barabash (Ισραήλ), Sara Ipsa (Κροατία)
Evelyn Asouant (Συρία) , Εβελίνα Αραπίδη
Κορυφαίος: Erdogan Kavaz (Κύπρος)
Χορός: Όλος ο θίασος

Τα κοστούμια υπογράφει η εμβληματική Λουκία. Το σκηνικό ανέλαβε ο Θεόδωρος Τερζόπουλος ύστερα από την απώλεια του Γιάννη Κουνέλλη που θα σχεδίαζε τον σκηνικό χώρο.

Παραστάσεις Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου, 20.30. Εισιτήρια 15, 20 ευρώ στο http://www.soldoutticketbox.com/

 

Εισιτήρια: 20 & 15 ΕΥΡΩ (Αγορά εισιτηρίων ηλεκτρονικά: www.soldoutticketbox.com, So Easy Stories Παγκύπρια, Check In Store Πάφος)
Πληροφορίες: 26932017, www.pafos2017.eu

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close