Wine Guide , Εστιατόρια

Κρασί: Μια ευγενής ποικιλία

Αν θεωρείς το Pinot Noir σαν την πιο δύσκολη κοσμοπολίτικη ποικιλία, τότε σίγουρα μια δεύτερη, επίσης δύσκολη, ποικιλία είναι το ελληνικό Ξινόμαυρο.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου 2013

Πολλά μπορεί να πει κάποιος για την ηγετική του θέση και τις μοναδικές συγκινήσεις που έχει προσφέρει σε οινόφιλους ανά τον κόσμο. Δεν μπορεί όμως να δώσει καλά κρασιά με τη συχνότητα και την ευκολία που το κάνουν το Cabernet και το Syrah και άλλες ευκολοκαλλιέργητες, γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Η ποικιλία αυτή απαιτεί σωστούς κλώνους, χαμηλές αποδόσεις, μια εξαιρετική χρονιά και σκληρή δουλειά στο αμπέλι και το οινοποιείο, προκειμένου να αποκαλύψει το μεγαλείο της. Δεν είναι μια ποικιλία που μπορεί από μόνη της να δώσει απλά, καθημερινά κρασιά, παρά μόνον εκλεκτά κρασιά ράτσας, με ασύγκριτη προσωπικότητα και μοναδικό χαρακτήρα. Συνειδητοποιώντας τα πιο πάνω οι παραγωγοί του, ειδικά η νέα γενιά, του "φόρεσαν" ένα μοντέρνο κοστούμι θυσιάζοντας τον κλασικό, αλλά όχι τον κλασάτο χαρακτήρα του. Τώρα έχουμε Ξινόμαυρο μαύρο, αλλά όχι ξινό. Ωστόσο, κι εκτός της μητρόπολης της ποικιλίας, οι εξαιρετικές επιδόσεις σε μέρη όπως το Αμύνταιο ή η Αταλάντη αποδεικνύουν ότι κάθε... ρώγα κόπου και θυσιών ανταμείβεται με διαφορετικά -ιδιαίτερα στο θέμα της παρουσίας των τανινών-, αλλά εξίσου σπουδαία κρασιά. Και αυτό γιατί ένα Ξινόμαυρο είναι από τη φύση του επιθετικό, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σε αυτήν την περίπτωση ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη κρέας (όπως το αρνί, το κατσίκι ή ένα ελάχιστα ψημένο μοσχάρι) θα αναλάβει να αποκαταστήσει τις στοματικές ισορροπίες. Όσο για τις πιο ώριμες φιάλες, όντας πιο καλόβολες, θα εξασφαλίσουν τέλειες αρμονίες δίπλα σε πιάτα που περιέχουν ψημένη ντομάτα, ζυμαρικά με μανιτάρια ή κρέας, κρέατα μαγειρεμένα με ελιές και συνταγές με πρωταγωνιστή τη μελιτζάνα. Ή με δύο λέξεις: "Ξινόμαυρο power"!
2008 Διάπορος, Κυρ-Γιάννη, Τοπικό Ημαθίας, €26 (ACM Christophides)
Η προσθήκη Syrah σ' αυτό το Ξινόμαυρο Νάουσας της οικογένειας Μπουτάρη, του δίνει ένα πικάντικο χαρακτήρα. Από το μπουκέτο που αναδύεται στο ποτήρι ο γευσιγνώστης συνειδητοποιεί αμέσως τη διαφοροποίηση αυτού του Ξινόμαυρου. Ώριμα φρούτα σε ένα πολύπλοκο δέσιμο με αρώματα μαύρης σοκολάτας, ξανθού καπνού και πιπεριού, σημάδια των 20 μηνών παρουσίας της δρυός. Στο στόμα λαμβάνει γενναιόδωρα τις καλά δομημένες, σμιλευμένες τανίνες, που έχουν ριζώσει σε ένα στρώμα λιπαρότητας. Η επίγευσή του κρατά για ώρα σε διέγερση τα αισθητήρια της γλώσσας.
2008 Ράμνιστα, Κυρ-Γιάννη, ΟΠΑΠ Νάουσα, €17 (ACM Christophides)
Ένα κρασί με σύνθετο γευστικό και αρωματικό χαρακτήρα, διαπεραστική οξύτητα και τανίνες που ξεδιπλώνονται απολαυστικά στο τελείωμα του στόματος. Η μύτη σε νεαρή ηλικία δίνει νότες αποξηραμμένης ντομάτας, κόκκινων φρούτων και πραλίνας, ενώ μετά από χρόνια χαρίζει ένα σύνθετο μπουκέτο πυρήνα ελιάς, δέρματος, τρούφας, βρεγμένης γης και στόμα με ισορροπημένη οξύτητα και μαλακότερες τανίνες. Σύνολο με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και μακρά επίγευση, η οποία ζητά εκλεπτυσμένους γαστρονομικούς συνδυασμούς.
2008 Μπουτάρη Νάουσσα, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νάουσα, abv 13,5%, €7 (Photos Photiades Distributours)
Το πρώτο ελληνικό ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά. Τυπικό, κλασικό κρασί της Νάουσας. Βαθυκόκκινο με έντονη προσωπικότητα. Αναδύει πλούσιο μπουκέτο ώριμων κόκκινων φρούτων, βατόμουρου και δαμάσκηνου, που συνυπάρχουν με τη λιαστή ντομάτα και με τα αρώματα της παλαίωσης, κανέλας και ξύλου. Έχει πλούσιο σώμα, καλή ισορροπία και δομή, με μαλακές τανίνες στο τελείωμά του.

2009 Ραψάνη Τσάνταλη, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Ραψάνη, abv 13%, €8.50 (Όθων Γαλανός Λτδ)
Βαθύ ερυθρό χρώμα με ρουμπινί ανταύγειες. Πολύπλοκο μπουκέτο από τους φρουτώδεις (φραγκοστάφυλο, βατόμουρο, κεράσι) και τους χαρακτηριστικούς φυτικούς χαρακτήρες (πολτό ελιάς και ντομάτας) των ποικιλιών που συμπλέκουν ένα υφαντό αρωμάτων και γεύσεων με τις νότες μπαχαρικών και βανίλιας. Στο στόμα κομψό, διακρίνεται για τις μαλακές τανίνες, τη χαρακτηριστική οξύτητα και το μεστό σώμα, στοιχεία που επιτρέπουν αρμονία με τα παραδοσιακά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας απευθείας με τη διάθεσή του στην αγορά.

2006 Επιλεγμένος Ραψάνη Τσάνταλη, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Ραψάνη, abv 13%, €15.81 (Όθων Γαλανός Λτδ)
Ο Επιλεγμένος Τσάνταλη έχει βαθύ σκούρο χρώμα, με ελαφριές ροζ ανταύγειες, χαρακτηριστικό ενός παλαιού και μεγάλου κρασιού. Στη μύτη υπερισχύει το πυκνό άρωμα μαύρων φρούτων, δαμάσκηνου και βανίλιας. Το στόμα χαρακτηρίζεται από έντονη καλοδομημένη βελούδινη γεύση, άψογα ισορροπημένη οξύτητα και μακριά επίγευση. Συνολικά, ο Επιλεγμένος διακρίνεται για το ισορροπημένο στόμα, την υψηλή συγκέντρωση γευστικών συστατικών και τον αρμονικό συνδυασμό της τυπικότητας των τριών ποικιλιών που το συνθέτουν. Διακριτικό στη γεύση, χαρακτηρίζεται από ζωντανό "νεύρο", που του δίνει τη δυνατότητα για μακροχρόνια παλαίωση.
2008 Κτήμα Άλφα, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Αμυνταίο, abv 13,5%, €25 (La Maison du Vin)
Δεκαοκτώ μήνες σε επιλεγμένα λεπτόκοκκα, γαλλικά δρύινα βαρέλια και δεκαοκτώ μήνες σε φιάλες. Δεν φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν από την εμφιάλωση. Λαμπερό ρουμπινί χρώμα, με έντονα ερυθρές ανταύγειες. Σύνθετο μπουκέτο με χαρακτηριστικά αρώματα αποξηραμμένου δαμάσκηνου και ντομάτας. Γεμάτο στόμα, εξαιρετικής ποιότητας φαινολικό δυναμικό, με ισορροπημένη οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση. Οίνος με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close