Wine Guide , Εστιατόρια

7 κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι

Οινικές προτάσεις με ετικέτες από ερυθρά κρασιάτου ελληνικού αμπελώνα

Δημοσιεύτηκε στις 12 Απριλίου 2017

Το Πάσχα στην Κύπρο είναι εναλλακτικό και σίγουρα ξεχωριστό, η παράδοση συναντά το χριστιανισμό συνθέτοντας μερικά από τα ωραιότερα πασχαλινά έθιμα όπως το πατροπαράδοτο αρνί στη σούβλα. Εξ ου κι εμείς σου δίνουμε οινικές προτάσεις με επίδοξους εραστές τα ερυθρά.

Εξάλλου, τα εδέσματα επιζητούν ένα κρασί πλούσιο, πληθωρικό και καλοδομημένο, όπως αυτό που δίνει η εκλεκτή ερυθρή αλλά και το ιδιαίτερο, γηγενές εξ Ελλάδος Ξινόμαυρο.

2010 Μπούταρης Grand Reserva, Νάουσα, €20
Πλούσιο κρασί με βαθυκόκκινο χρώμα και κεραμιδί ανταύγειες. Τα γλυκά αρώματα αποξηραμμένων φρούτων, κε κυρίαρχα την ντομάτα και το σύκο, συνδυάζονται με αυτά της παλαίωσης, όπως η κανέλα, η βανίλια, το ξύλο και τα μπαχαρικά. Στιβαρό κρασί με σώμα που χαρακτηρίζεται από πολλές και ώριμες τανίνες, γεγονός που μαρτυρά την πολύχρονη παλαίωση. Επίγευση που διαρκεί (Φωτιάδης Διανομείς).

2013 Κτήμα Άλφα Ξινόμαυρο, Αμύνταιο, €24.50
Ένα μεγάλο Ξινόμαυρο με λαμπερό ρουμπινί χρώμα, με έντονα ερυθρές ανταύγειες. Σύνθετο μπουκέτο με χαρακτηριστικά αρώματα κόκκινου φρούτου, αποξηραμμένου δαμάσκηνου και ντομάτας. Γεμάτο στόμα, εξαιρετικής ποιότητας φαινολικό δυναμικό, με ισορροπημένη οξύτητα και μακράς διάρκειας επίγευση. Οίνος με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης και μακριά επίγευση, η οποία ζητά εκλεπτυσμένους γαστρονομικούς συνδυασμούς. (La Maison du Vin).

2012 Κτήμα Κυρ Γιάννη Ράμνιστα, €14.40
Ένα κρασί με σύνθετο και αρωματικό χαρακτήρα, διαπεραστική οξύτητα και τανίνες που ξεδιπλώνονται απολαυστικά στο τελείωμα του στόματος. Μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες Νάουσες, η Ράμνιστα, μπολιάζει τα παραδοσιακά αρώματα της ντομάτας και των μπαχαρικών με πυκνές νότες αγριοβύσσινου, πραλίνας και σοκολάτας. Η οξύτητα και οι σφιχτές τανίνες είναι σε αφθονία, το ίδιο όμως και η γλύκα του φρούτου, στοιχεία που προσδίδουν στο νεαρό ακόμα κρασί ένα μοντέρνο, macho πρόσωπο. (Cava Dionysion).

2012 Τσάνταλη Επιλεγμένος Ραψάνη, ΠΟΠ, €15
Δημοφιλές ερυθρό από την όμορφη ζώνη του Ξινόμαυρου. Το χαρμάνι των τριών ποικιλιών (Κρασάτο, Ξινόμαυρο, Σταυρωτό) παράγει ένα πικάντικο, ενδιαφέρον και πολύ ευγενές αποτέλεσμα. Χρώμα βαθύ κόκκινο, με ελαφρώς κεραμιδί ανταύγειες, που αρωματικά κυριαρχείται από φυτικούς αρωματικούς χαρακτήρες σε φόντο από φρουτώδη αρώματα βατόμουρου και δαμάσκηνου, αλλά και νότες από μπαχαρικά και γλυκόριζα. Στο στόμα κομψό, ενώ οι στιβαρές τανίνες και η νευρώδης οξύτητα τού προσδίδουν πληθωρικότητα.

2015 Κτήμα Χρυσοχού, Ξινόμαυρο, Νάουσα, ΠΟΠ, €15
Ένα ερυθρό από Ξινόμαυρο της 'νέας σχολής', που δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει. Είναι πλούσιο κρασί με όμορφα αρώματα, σωστή δομή, σφιχτές αλλά σωστά δουλεμένες τανίνες και μεγάλη διάρκεια. Βαθύ πορφυρό χρώμα, όπως αρμόζει στην ηλικία του. Η μύτη είναι αρχικά ντροπαλή, ο αερισμός μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη των αρωμάτων, το φρούτο παρόλα αυτά βρίσκεται εκεί πυκνό να θυμίζει μαύρο και κόκκινο κεράσι, μαζί με δαμάσκηνο. Από δίπλα πολύπλοκα αρώματα μπαχαρικών και όμορφα ενσωματωμένο βαρέλι. Εξαιρετική ισορροπία φρούτου και τανινών οι οποίες παρά την έντασή τους είναι ώριμες. Η επίγευση μακρά και πολύπλοκη. Από εκείνες τις περιπτώσεις κρασιών που μπορείς να τα πιεις άμεσα αλλά για 5 έως 10 χρόνια θα εξελίσσονται στη φιάλη. (KEO).

2014 Κτήμα Δαλαμάρας Ξινόμαυρο, Νάουσα, ΠΟΠ, €16.90
Τυπικό, κλασικό κρασί της Νάουσας. Βαθυκόκκινο με έντονη προσωπικότητα. Αναδύει πλούσιο μπουκέτο ώριμων κόκκινων φρούτων, βατόμουρου και δαμάσκηνου, που συνυπάρχουν με τη λιαστή ντομάτα και με τα αρώματα της παλαίωσης, κανέλας και ξύλου. Έχει πλούσιο σώμα, καλή ισορροπία και δομή, με μαλακές τανίνες στο τελείωμά του.

2013 Κτήμα Φούντη, Νάουσα, ΠΟΠ, €20
Λαμπερό, ρουμπινί χρώμα με μέτρια ένταση και βάθος, το οποίο παρέα με τα τυπικά αρώματα ελιάς και μαρμελάδας ντομάτας στη μύτη, προδιαθέτουν τους φανατικούς για τυπικό Ξινόμαυρο. Το φρούτο, αν και δεν βρίσκεται σε πρώτο, πλάνο δεν απουσιάζει, θυμίζοντας κυρίως κόκκινα φρούτα όπως κεράσι. Αυστηρό στο στόμα, απόλυτα ξηρό με τις σφριγηλές τανίνες να διαθέτουν τον επιθετικό χαρακτήρα του Ξινόμαυρου, μουδιάζοντας το στόμα και αναζητώντας παλαίωση ή φαγητό για να μαλακώσουν. Η οξύτητα αγριεμένη και αυτή από την πλευρά της, φρεσκάρει το στόμα και ισορροπεί ωστόσο από την παρουσία μαρμελάδας κόκκινων φρούτων στο στόμα. Επίγευση με ελαφρύ καπνιστό χαρακτήρα. (Fereos).

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close