Cine News , Κινηματογράφος

Cyprus Film Days: Οι 11 ταινίες του διαγωνιστικού μέρους

Δύο κυπριακές ταινίες βρίσκονται φέτος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ μυθοπλασίας της χώρας μας

Δημοσιεύτηκε στις 11 Απριλίου 2017

Έντεκα συνολικά ταινίες μυθοπλασίας, ανάμεσά τους και δύο από την Κύπρο, βρίσκονται φέτος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ μυθοπλασίας της χώρας μας, τις Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2017.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαΐου, 2017 στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία, ενώ όλες οι ταινίες προβάλλονται σε παγκύπρια πρεμιέρα.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, με τίτλο "Glocal Images", επιλέχθηκαν ταινίες που αναδεικνύουν τον κινηματογράφο ως τέχνη και ως εργαλείο διαπολιτισμικού διαλόγου, ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφούν τους ιδιαίτερους "χρωματισμούς" ενός τοπικού κινηματογράφου. Σκηνοθέτες τους νέοι αλλά και καθιερωμένοι δημιουργοί που χαράσσουν τη δική τους ανεξάρτητη πορεία στον κινηματογραφικό χάρτη, συγκεντρώνοντας συμμετοχές αλλά και βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα περήφανο που στο φετινό πρόγραμμα παρουσιάζονται και δύο κυπριακές παραγωγές, που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου και χρηματοδοτήθηκαν από τα Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενίσχυση Κινηματογραφικών Παραγωγών των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Πρόκειται για τις ταινίες Rosemarie, του Κύπριου σκηνοθέτη Άδωνη Φλωρίδη και Το Αγόρι στη Γέφυρα, του επίσης Κύπριου σκηνοθέτη Πέτρου Χαραλάμπους.

Aναλυτικά, οι ταινίες που διαγωνίζονται στο φετινό πρόγραμμα "Glocal Images" είναι:

Indivisible, Σκηνοθεσία: Edoardo De Angelis, Ιταλία
4 Bραβεύσεις στο Φεστιβάλ Βενετίας - Gianni Astrei Award, Lina Mangiacapre Award, Pasinetti Award κ.ά.
Δύο σιαμαίες τραγουδίστριες από την Νάπολη, καταφέρνουν να συντηρούν ολόκληρη την οικογένειά τους από τις εισπράξεις των εμφανίσεών τους. Όταν πληροφορούνται ότι για πρώτη φορά, μέσω χειρουργικής επέμβασης, μπορούν να χωριστούν, καλούνται να λάβουν μια πολύ δύσκολη απόφαση.

Suntan, Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Ελλάδα, Γερμανία
Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Χρυσός Δούκας Φεστιβάλ Οδησσού, Υποψήφια για Big Screen Award στο Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ, 5 Βραβεία Ίρις 2017 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου (Αργύρης Παπαδημητρόπουλος και Σύλλας Τζουμέρκας), Α΄ ανδρικού ρόλου (Μάκης Παπαδημητρίου) και Β΄ γυναικείου ρόλου (Ελλη Τρίγγου)
Ο εσωστρεφής 42χρονος Κωστής (Μάκης Παπαδημητρίου) μετατίθεται στην Αντίπαρο τον χειμώνα για να αναλάβει το τοπικό ιατρείο. Έπειτα από μερικούς μήνες ησυχίας και ρουτίνας στο νησί, έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με την τρέλα του καλοκαιριού. Η γνωριμία του με μια παρέα 20άρηδων θα τον ξανακάνει έφηβο, και μια νεαρή ύπαρξη θα του αναστατώσει τη ζωή. Θα μπορέσει το δυνατό αντιηλιακό που με μανία αλείφεται να τον προστατεύσει από τις άγνωστες πτυχές του εαυτού του;

I Still Hide to Smoke, Σκηνοθεσία: Rayhana Obermeyer, Γαλλία - Ελλάδα - Αλγερία
Βραβείο Κοινού για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Η Φατιμά διευθύνει ένα χαμάμ στην Αλγερία και πολλές γυναίκες το επισκέπτονται, για να περιποιηθούν το σώμα τους και την ψυχή τους, καθώς εκμυστηρεύονται η μία στην άλλη μυστικά, πόθους και όνειρα. Μακριά από το επικριτικό βλέμμα των αντρών, των μητέρων, των εραστών, των παρθένων και των φανατικών ισλαμιστών, συνυπάρχουν, αναμειγνύονται και συγκρούονται μπούρκες και πισινοί, γέλια και δάκρυα, ξεσπάσματα θυμού, η Βίβλος και το Κοράνι… πριν τη λάμψη ενός στιλέτου και τη σιωπή του Θεού.

Beluga, Σκηνοθεσία: Mahdi Jafari, Ιράν
Υποψήφια για το βραβείο ICFT-UNESCO Gandhi στο 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας
Ο δεκατριάχρονος Damon ψαρεύει παράνομα με τον πατέρα του, όταν μετά από λίγο οι Ακτοφύλακες του Τμήματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης θα τους εντοπίσουν, και η βάρκα τους θα κατασχεθεί. Λίγο καιρό αργότερα, ο μικρός συνεχίζει το ψάρεμα που τόσο αγαπά, πιάνοντας ένα σπάνιο ψάρι, που παράγει εξαιρετικό χαβιάρι. Ξαφνικά βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα: να το πουλήσει στην Αγορά ή να το παραδώσει στις αρχές λόγω της περιβαλλοντικής του αξίας;

A Wedding, Σκηνοθεσία: Stephan Streker, Βέλγιο - Πακιστάν
Η δεκαοκτάχρονη Zahira, το κορίτσι από το Πακιστάν με τα μαύρα λαμπερά μάτια, θέλει να κρατήσει το μωρό που μεγαλώνει μέσα της. Ο Amir, αδερφός και έμπιστος φίλος της, υπόσχεται να τη βοηθήσει. Οι βαθιά συντηρητικοί γονείς της, όμως, έχουν άλλα σχέδια για την κοπέλα.

Harmonia, Σκηνοθεσία: Ori Sivan, Ισραήλ
5 Υποψηφιότητες στα Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου του Ισραήλ και Βραβεία σκηνοθεσίας και φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ
Η ταινία Harmonia είναι μια μοντέρνα διασκευή του μυθολογικού τριγώνου ανάμεσα στο άτεκνο ζευγάρι, τον Αβραάμ και τη Σάρα, και τη νεαρή Hagar. Η Σάρα παίζει άρπα στη Φιλαρμονική της Ιερουσαλήμ, ενώ ο Αβραάμ είναι ο παντοδύναμος μαέστρος. Όταν η Hagar, μια νεαρή δεξιοτέχνις πνευστών από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, γίνεται μέλος της Δυτικής Ορχήστρας, ένας ισχυρός δεσμός γεννιέται ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Όταν η Hagar προθυμοποιείται να τεκνοποιήσει με τον Αβράαμ για λογαριασμό της Σάρας, η λεπτή ισορροπία στην οικογένειά τους αρχίζει να κλονίζεται.

Butterfly Kisses, Σκηνοθεσία: Rafael Kapelinski, Ηνωμένο Βασίλειο
Βραβείο Κρυστάλινη Άρκτος για Καλύτερη Ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου, στο τμήμα Generation 14plus
Ένας νεαρός έφηβος, ο Jake, και οι φίλοι του περιφέρονται άσκοπα στη γειτονιά τους στο Λονδίνο, μιλώντας όλη την ώρα για κορίτσια και για σεξ, και μεθώντας καθημερινά. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, ο ντροπαλός Jake κοιτάζει από το παράθυρο το σπίτι των νέων γειτόνων του, που έρχονται για να ταράξουν μέσα του αυτά που νομίζει πως ξέρει και να ανασύρουν τάσεις που δεν ήξερε πως έχει.

Godless, Σκηνοθεσία: Ralitza Petrova, Βουλγαρία - Δανία
Χρυσή Λεοπάρδαλη Bραβείο A΄ γυναικείας ερμηνείας & Bραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, Boccalino d'Oro Independent Critics Βραβείο Σκηνοθεσίας, Ειδικό Bραβείο Επιτροπής Φεστιβάλ Σαράγεβο, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Φεστιβάλ Ρέικιαβικ, Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βαρσοβίας κ.ά.
Σε μια μικρή πόλη της Βουλγαρίας, μια νεαρή νοσοκόμα φροντίζει ηλικιωμένους ανθρώπους με άνοια ενώ ταυτόχρονα κλέβει τις ταυτότητές τους για ένα κύκλωμα κακοποιών και τις διακινεί στη μαύρη αγορά. Τίποτα δεν μοιάζει να βαραίνει τη συνείδησή της, ακόμα κι όταν δολοφονείται ένας ασθενής της που απειλεί να καταγγείλει την παράνομη δραστηριότητά της. Όλα θα αλλάξουν όταν ακούει τη μουσική ενός νέου ασθενή της και το ενδιαφέρον της για τον ηλικιωμένο ξεκλειδώνει τη ναρκωμένη της συνείδηση.

Zoology, Σκηνοθεσία: Ivan I. Tverdovskiy, Ρωσία - Γαλλία - Γερμανία
Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι, Βραβείο Α' Γυναικείας Ερμηνείας από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου της Ρωσίας, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Austin Fantastic Fest κ.ά.
Η μεσήλικας Natasha είναι υπάλληλος σε ζωολογικό κήπο και ζει ακόμη με τη μητέρα της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Αισθάνεται παγιδευμένη στο αδιέξοδο της βαρετής, προβλέψιμης ζωής της μέχρι που μια μέρα… μια ουρά φυτρώνει στην πλάτη της, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή της. Mια ασυνήθιστη ταινία που σχολιάζει τα ζωώδη ένστικτα του ανθρώπου ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τις κρυφές αρετές που ξεχωρίζουν το είδος μας από τα υπόλοιπα στη ζούγκλα.

Rosemarie, Σκηνοθεσία: Άδωνη Φλωρίδη, Κύπρος
Ένας εξαντλημένος σεναριογράφος που γράφει σαπουνόπερες, υπό την πίεση να παραδώσει νέα επεισόδια, στρέφει το βλέμμα του προς τους δυσλειτουργικούς του γείτονες. Η έμπνευση που αντλεί είναι μεγαλύτερη από εκείνη που περίμενε καθώς οι τραγικές καθημερινές συγκρούσεις των γειτόνων είναι η συνταγή επιτυχίας των νέων επεισοδίων του σίριαλ.

Το Αγόρι στη Γέφυρα, Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους, Κύπρος
Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ρώμης - Alice in the City, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Ελλάδα), Βραβείο Νεανικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Du Grain à Démoudre, Υποψήφια για Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/φου
Σε ένα φαινομενικά ειδυλλιακό χωριό της Κύπρου, ο δωδεκάχρονος Σωκράτης εμπλέκεται σε μια υπόθεση φόνου που θα κλονίσει τη δική του ζωή, αλλά και της οικογένειάς του.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Η Κριτική Επιτροπή θα απονέμει τα ακόλουθα βραβεία στο διαγωνιστικό μέρος: To Βραβείο Καλύτερης Ταινίας που συνοδεύεται από το χρηματικό πόσο των €6,000 Ευρώ, το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό €3,000 Ευρώ και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των €1,000 Ευρώ καθώς και από τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering - Deliverables - Υποτιτλισμό (αξίας €3,500 ευρώ), μια χορηγία της εταιρείας Authorwave.

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ που θα αναδείξει τους φετινούς νικητές, αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή και εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία. Φέτος, επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής θα είναι ο διεθνούς φήμης διευθυντής φωτογραφίας Phil Méheux, από τη Βρετανία (British Society of Cinematographers, διευθυντής φωτογραφίας φημισμένων ταινιών όπως GoldenEye, Casino Royale).

Τα μέλη της επιτροπής είναι οι:
Massimo Lechi, κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου, από την Ιταλία
Renars Vimba, σκηνοθέτης και ο περσινός νικητής του Βραβείου Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images (Κινηματογραφικές Μέρες - ΚΥΠΡΟΣ), από τη Λετονία
Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, Ηθοποιός (Μάτια από Νύχτα, Μικρά Αγγλία, SMAC κ.ά.) και η περσινή νικήτρια του Βραβείου Ά Γυναικείου Ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (για την ταινία SMAC) από την Ελλάδα, και ο
Κυριάκος Τοφαρίδης, Παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης (Ο τελευταίος γυρισμός - παραγωγός, Οικόπεδο 12- σκηνοθέτης) από την Κύπρο

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook

Πρόσθετες πληροφορίες:

Υπότιτλοι:
Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
Όλες οι ταινίες είναι για άτομα άνω των 18 ετών

Είσοδος:
€6 Εισιτήριο Ημέρας
€25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)
Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας και κατόχους κάρτας ΑμεΑ

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close